Ανοίγει στην Ολομέλεια η συζήτηση για την ποιότητα του Δημοσίου Διαλόγου

Ανοίγει στην Ολομέλεια η συζήτηση για την ποιότητα του Δημοσίου Διαλόγου

Με ενδιαφέρον αναμένεται η συζήτηση που θα ξεκινήσει στις 10.00, στη Βουλή, για την ποιότητα της Δημοκρατίας και του Δημοσίου Διαλόγου.

Αίτημα για τη διεξαγωγή της κατατέθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η ενημέρωση γίνεται με βάση το άρθρο 142Α του κανονισμού της Βουλής, βάσει του οποίου, «για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Βουλής η κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού μπορεί, εκτός από τη ‘συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως’ [..] να ζητήσει, οποτεδήποτε, να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιόν της για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση».

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, η διαδικασία ξεκινά με ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό στην ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου στη συνέχεια οι αρχηγοί των κομμάτων να διατυπώσουν τις απόψεις τους επί του περιεχομένου της ανακοίνωσης.

Ακολουθούν απάντηση του πρωθυπουργού και δευτερολογίες των αρχηγών, ενώ η συνεδρίαση κλείνει με ολιγόλεπτη ομιλία του πρωθυπουργού.

Στις 16:00, ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στο πλαίσιο αυτής της Συνόδου, οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν για την τρέχουσα κατάσταση της πανδημίας covid 19, την ετοιμότητα έναντι απειλών κατά της υγείας, την ασφάλεια και την άμυνα καθώς και τις σχέσεις με τη Νότια Γειτονία.

Για την επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων ημερών, σημειώθηκε απότομη αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά στην Αττική, που εκ των πραγμάτων απομακρύνει – όπως ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου- την πρόθεσή της κυβέρνησης, πάντα ακούγοντας τις οδηγίες των ειδικών, να προχωρήσει σε ένα σταδιακό άνοιγμα την 1η Μαρτίου. Ωστόσο παράλληλα πολύ θετικό νέο είναι η γρήγορη πρόοδος στη διαδικασία των εμβολιασμών καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις θα ξεπεραστεί σύντομα το φράγμα του ενός εκατομμυρίου εμβολιασμών στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ελευθερία».

Ο πρωθυπουργός πάντως χθες επεσήμανε πως η επιτυχία στη διαδικασία του εμβολιασμού δημιουργεί αισθήματα γενικότερου εφησυχασμού, κάτι το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, διότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν έχουμε χτίσει ακόμα τείχος ανοσίας. Οι μήνες του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου είναι παραδοσιακά πολύ δύσκολοι μήνες για όλες τις αναπνευστικές λοιμώξεις, τόνισε ζητώντας προσήλωση «στα μέτρα τα οποία ξέρουμε ότι δουλεύουν». Πρόσθεσε πως «γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πλησιάζουμε προς το τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας. Κατά συνέπεια σε καμία περίπτωση η επιτυχία του εμβολιασμού δεν πρέπει να γίνει άλλοθι εφησυχασμού».

Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα

Η Αττική έχει αυτή την περίοδο το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο με συνέπεια να υπάρχει πίεση στο Ε.Σ.Υ. με ρεκόρ εισαγωγών στα εφημερεύοντα νοσοκομεία. Χθες ήταν κατειλημμένες οι 235 από τις συνολικά 262 Μ.Ε.Θ. covid στην Αττική, δηλαδή ποσοστό 90%.

Επιβαρυμένη είναι η κατάσταση και στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας που από σήμερα το πρωί μπαίνει σε καθεστώς πολύ αυξημένου κινδύνου και ο Δήμος Ναυπλιέων που μπαίνει σε καθεστώς αυξημένου κινδύνου.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο εμβολιασμός προχωρά με αυξανόμενους ρυθμούς, καθώς χθες εμβολιάστηκαν πάνω από 30.000 άτομα και ο συνολικός αριθμός ξεπερνά τις 790.000.

Στήριξη στην υπουργό Πολιτισμού

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως η κ. Μενδώνη έχει υλοποιήσει ένα πολύ σημαντικό έργο στο Υπουργείο Πολιτισμού, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα σε σχέση με το εύρος των παρεμβάσεων που έχουν γίνει. Ουσιαστικά κάνουν σαφές πως δεν τίθεται θέμα παραίτησης όπως ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως ανέφερε σχετικά ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου: «Είμαστε ένα συλλογικό όργανο και πάντα στεκόμαστε ο ένας στον άλλο στα δύσκολα. Κατά καιρούς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στοχοποιήσει διάφορους υπουργούς κι έχει ζητήσει την παραίτηση των μισών μελών του Υπουργικού Συμβουλίου».

Σημειώνεται επίσης ότι 56 επιφανείς προσωπικότητες της Τέχνης και του Πολιτισμού με κοινό κείμενό τους εξέφρασαν την στήριξή τους στη Λίνα Μενδώνη και ζήτησαν να αφεθεί η Δικαιοσύνη να επιτελέσει το έργο της, ώστε το ελληνικό #metoo «να μετατρέψει τη δοκιμασία σε αληθινή αναγέννηση». Αναφέρουν ανάμεσα στ’ άλλα: «Η εξουσιαστική βία εναντίον του πιο αδύναμου -και ιδιαίτερα κατά παιδιών- δεν έχει πολιτική απόχρωση. Είναι μαχαίρι που πληγώνει οριζόντια ολόκληρη την κοινωνία και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί. Δεν αξίζει να χάνουμε το δάσος -που είναι η κάθαρση που πρέπει να επέλθει- και να εστιάζουμε στην όποια επικοινωνιακή διαχείριση. Με την πολιτική της υπουργού Λίνας Μενδώνη μπορεί ο καθένας μας να συμφωνεί ή να διαφωνεί. Κανένας, όμως, δεν μπορεί να αμφισβητήσει την επιστημονική της επάρκεια, τις δεκαετίες που υπηρετεί τον Πολιτισμό, το έργο της και το προσωπικό της ήθος. Αυτή τη στιγμή είναι ουσιώδους σημασίας να αφεθεί η Δικαιοσύνη να επιτελέσει το έργο της και παράλληλα ο κόσμος του Πολιτισμού ενωμένος να εργαστεί για μια νέα θεσμική θωράκιση απέναντι σε αυτά τα νοσηρά φαινόμενα».

Η 9η Έκθεση Αξιολόγησης των θεσμών, που δημοσιοποιήθηκε από την Κομισιόν

Η έκθεση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του καθεστώτος Ενισχυμένης Εποπτείας, στο οποίο εισήλθε η χώρα το καλοκαίρι του 2018.

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν πως πρόκειται για την 6η διαδοχική θετική Έκθεση κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία και η 4η που ολοκληρώνεται επιτυχώς, στην διάρκεια της πανδημίας. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν:

-Αναγνωρίζει την άμεση και ορθή παρέμβαση της κυβέρνησης, από την αρχή της πανδημίας, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που ανέκυψαν.

-Επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων, στην αξιοσημείωτη συγκράτηση της ανεργίας και στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι γίνεται ειδική αναφορά στη σημαντική τόνωση της ρευστότητας των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η κυβέρνηση.

-Χαιρετίζει την προώθηση μεταρρυθμίσεων και την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, παρά τις αντίξοες συνθήκες, σε τομείς όπως οι αποκρατικοποιήσεις, η εκπαίδευση, η ενεργειακή πολιτική, η Δημόσια Διοίκηση και το Λογιστικό Πλαίσιο της Γενικής Κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων και των Δημοσίων Επενδύσεων.

-Καλωσορίζει, την πρόοδο του προγράμματος «Ηρακλής» για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την κυβερνητική πρόθεση επέκτασής του.

-Πιστοποιεί την πρόοδο στην κατάθεση του Εθνικού Σχεδίου για τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσω της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που θα δώσουν σημαντική ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

-Επισημαίνει τη διατήρηση των ταμειακών διαθεσίμων σε ασφαλή επίπεδα, αποτέλεσμα της συνετής και διορατικής χρήσης τους, και την επίτευξη ιστορικών χαμηλών στο κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου.

-Επικροτεί την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή μέρους του υπολειπόμενου δανείου του Δ.Ν.Τ. προς τη χώρα μας.

Διεκδίκηση μεριδίου για «ψηφιακούς νομάδες»

«Ψηφιακοί νομάδες» αποκαλούνται οι επαγγελματίες που διαμένουν και εργάζονται με έδρα σε κάποιο κράτος διαφορετικό από εκείνο του εργοδότη ή της πελατείας τους και η προσέγγισή τους αποτελεί μια νέα παγκόσμια τάση.

Πηγές επισημαίνουν το ενδιαφέρον που έχει δείξει η κυβέρνηση κάτι που δείχνουν επανειλημμένες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Παράλληλα, σύμφωνα, με μελέτη του «MIT Enterprise Forum», εάν η Ελλάδα προσείλκυε 100.000 «ψηφιακούς νομάδες» κάθε χρόνο, με μία μέση παραμονή 6 μηνών, θα μπορούσε να ωφεληθεί με πάνω από 1,6 δισ. ευρώ. Για το σκοπό αυτό το υπουργείο Τουρισμού σχεδιάζει να αναλάβει πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία και συλλογικούς φορείς του ιδιωτικού τομέα, στα εξής πεδία:

-Προώθηση και προβολή της Ελλάδας ως ιδανικού προορισμού για «ψηφιακούς νομάδες».

– Βελτίωση υποδομών ευρυζωνικότητας, ειδικά σε σχέση με την παροχή υπηρεσιών ταχείας σύνδεσης στο διαδίκτυο.

– Συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας υποδομών και βέλτιστων πρακτικών με πόλεις του εξωτερικού οι οποίες προσανατολίζονται στους ψηφιακούς νομάδες.

– Συνεργασία με φορείς που απευθύνονται σε «start up» εταιρείες οι οποίες απασχολούν ψηφιακούς νομάδες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από τον Ιανουάριο του 2021 Ελλάδα έχει μπει δυναμικά στην παγκόσμια αυτή διεκδίκηση. Έχει ψηφιστεί νόμος ο οποίος παρέχει έκπτωση 50% στο φόρο εισοδήματος για τους ψηφιακούς νομάδες που θα εγκατασταθούν στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του 2021. Επίσης το υπουργείο Τουρισμού προετοιμάζει την έκδοση βίζας, ειδικά για ψηφιακούς νομάδες. Την ίδια στιγμή έχουν δρομολογηθεί σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας. Συν το ότι η επιτυχής υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας και το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί ασφαλή τουριστικό προορισμό, αποτελούν εγγύηση ώστε να διεκδικήσουμε μερίδιο στο χάρτη του παγκόσμιου τεχνολογικού τουρισμού, στον οποίο εντάσσονται οι ψηφιακοί νομάδες.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ