Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής στην ιστορική αίθουσα “Ελ. Βενιζέλος”

Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής στην ιστορική αίθουσα “Ελ. Βενιζέλος”

Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής συνεδρίασε σήμερα, για πρώτη φορά, στην ιστορική αίθουσα “Ελευθέριος Βενιζέλος” (πρώην Αίθουσα Τροπαίων και Αίθουσα Υπασπιστών), εγκαινιάζοντας την προσωρινή μετατροπή της από αίθουσα Εκθέσεων σε αίθουσα συνεδριάσεων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

Η προσωρινή αυτή μετατροπή εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων υγειονομικής προστασίας που λαμβάνει η Βουλή, για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η συγκεκριμένη αίθουσα μπορεί να φιλοξενήσει συνεδριάσεις Κοινοβουλευτικών Επιτροπών σε αντικατάσταση άλλων μικρότερων αιθουσών, με στόχο την αποφυγή συνωστισμού.

Οι τεχνικές υπηρεσίες της Βουλής ανέλαβαν τις εργασίες της προσωρινής μετατροπής της αίθουσας σε αίθουσα συνεδριάσεων, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορική της σπουδαιότητα. Μεταξύ άλλων, τοποθετήθηκε συνεδριακό σύστημα (μικροφωνική και ηχητική εγκατάσταση), εγκατάσταση φωτισμού και σύστημα καμερών. Πρόκειται για προσωρινές εγκαταστάσεις οι οποίες θα αφαιρεθούν όταν η αίθουσα επανέλθει στην εκθεσιακή της χρήση.

Η αίθουσα “Ελευθέριος Βενιζέλος”

Η συγκεκριμένη αίθουσα αποτελεί μια από τις πιο ιστορικές αλλά και τις πιο όμορφες αίθουσες του Μεγάρου της Βουλής. Αποτελείται από την «αίθουσα Τροπαίων» και την «αίθουσα Υπασπιστών» και μετονομάστηκε σε αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος» το 1989.

Το 1836 ο Λουδοβίκος Α’ έδωσε εντολή στον γλύπτη Λούντβιχ Μίχελ φον Σβαντάλερ να ετοιμάσει σχέδια για τη ζωφόρο της Αίθουσας Τροπαίων εμπνευσμένα από τον Απελευθερωτικό Αγώνα των Ελλήνων, ενώ το έργο ολοκληρώθηκε το 1843 από τους Γερμανούς ζωγράφους Κλαούντιους φον Σράουντολφ, Ούλριχ Χάλμπράιτερ, Γιόζεφ Κράντσμπεργκερ, Τόμας Γκούγκενμπέργκερ, Φραντς Γιόζεφ Βουρμ και Γιόζεφ Σέρερ, με τη συνεργασία των αδελφών Φιλίππου και Γεωργίου Μαργαρίτη.

Στην ίδια αίθουσα, στις 9 Ιουλίου 1961, υπογράφτηκε η συμφωνία σύνδεσης της Ελλάδας με την τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) ενώ στις 9 Ιουνίου 1975, λίγους μήνες μετά την πτώση της Δικτατορίας, σε μια πανηγυρική συνεδρίαση, υπογράφηκε εκεί το Σύνταγμα της χώρας από τον προσωρινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Μιχαήλ Στασινόπουλο, τον Πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Καραμανλή, και τον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Παπακωνσταντίνου.

Τέλος, σημειώνεται ότι στην αίθουσα Τροπαίων είχε τοποθετηθεί το χρυσό στεφάνι αγριελιάς που πρόσφεραν οι δημοτικοί́ άρχοντες της χώρας στον Ελευθέριο Βενιζέλο στις 15 Σεπτεμβρίου 1920, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την επιτυχία της υπογραφής της Συνθήκης των Σεβρών. Το στεφάνι που «είχε χαθεί́» μετά την αυτοεξορία του Βενιζέλου το 1935, βρέθηκε και αγοράστηκε από τη Βουλή στις 9 Οκτωβρίου 1986, σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s, στο Λονδίνο.

Η ιστορική αίθουσα χρησιμοποιείται από το 1994 για περιοδικές Εκθέσεις που διοργανώνονται από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής και έχει φιλοξενήσει μέχρι σήμερα πάνω από είκοσι εκθέσεις.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top