Μητσοτάκης: Ιστορική συνεδρίαση για ψήφο των αποδήμων

Μητσοτάκης:  Ιστορική συνεδρίαση για ψήφο των αποδήμων

«Αυτό το ιδιότυπο θεσμικό ανάχωμα μεταξύ της Ελλάδας και των Ελλήνων του εξωτερικού καταργείται» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας πως “η σημερινή συνεδρίαση συνεπώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιστορική. Ανοίγει για όλον τον ελληνισμό τον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο. Δίνουμε σάρκα και οστά στην πρόσφατη ενισχυμένη συνταγματική κατοχύρωση των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν στον μόνιμο τόπο κατοικίας τους. Προτάθηκε απο την ΝΔ, αλλά απέκτησε εμβέλεια απο την διακομματική στήριξη. Αποτελεί υπόδειγμα συναίνεσης».

«Απο την πρώτη στιγμή εξέφρασα την ευχή να πάρει την στήριξη και από τους 300. Δεν φαίνεται να υπάρχει αυτό, αλλά το προσεγγίζουμε με 291. Κάνω μια ύστατη έκκληση στον κ. Βαρουφάκη, ώστε και το δικό του κόμμα να το στηρίξει» σημείωσε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον επικεφαλής του ΜέΡΑ 25.

«Εϊναι αλήθεια ότι η αρχική εισήγηση ΝΔ και ΚΙΝΑΛ υπήρξαν πιο γενναιόδωρες προς τους Έλληνες του εξωτερικού. Η δική μας πρόταση δεν έθετε περιορισμούς και αναγνώριζε την επιστολική ψήφο. Όμως, το Σύνταγμα απαιτεί την στήριξη απο 200 βουλευτές, για να ισχύει το νομοσχέδιο. Καλέσαμε σε διακομματική επιτροπή τα κόμματα για διάλογο. Συναντήθηκα προσωπικά με τους πολιτικούς αρχηγούς για μέγιστη συναίνεση. Το ίδιο έκανε και ο υπουργός Εσωτερικών και ο υπουργός Επικρατείας» συνέχισε.

Με τον εμβληματικό νόμο που ψηφίζουμε σήμερα, δίνουμε σάρκα και οστά στη συνταγματική κατοχύρωση της δυνατότητας των Ελλήνων εκτός χώρας να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους. Ζωντανά στο βήμα της Βουλής.

Geplaatst door Kyriakos Mitsotakis op Woensdag 11 december 2019

Οι διατάξεις που θα ψηφιστούν σήμερα ενσωματώνουν τέσσερα κομβικά σημεία σύγκλισης, είπε ο πρωθυπουργός:

– η απόλυτη προσμέτρηση της ψήφου των ελλήνων του εξωτερικού στο τελικό αποτέλεσμα της επικράτειας. Απορώ πως θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί κάτι διαφορετικό στο πλαίσιο του Συντάγματος.

– οι κάτοικοι εξωτερικού θα ασκούν το δικαίωμα σε εκλογικά κέντρα, αρκεί να υπάρχουν τουλάχιστον 40 εκλογείς

– αυξάνονται απο 12 σε 15 οι βουλευτές Επικρατείας. Απο τους 15, τουλάχιστον τρεις θα είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού και ο ένας εξ αυτών θα βρίσκεται σε μία από τις τρεις πρώτες θέσεις.

– ορίζεται ότι, προκειμένου οι Έλληνες του εξωτερικού να διευκολυνθούν, μπαίνουν δύο προϋποθέσεις: η υποχρέωση να έχουν μείνει τουλάχιστον δύο χρόνια στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία και να εχουν φορολογικές υποχρεώσεις, αν είναι άνω των 30 ετών. Τέθηκαν αυτές οι προϋποθέσεις απο το ΚΚΕ και απο τον ΣΥΡΙΖΑ και ήταν απαραίτητο να το υιοθετήσουμε για να συγκεντρωθούν οι 200 βουλευτές. ΝΔ και ΚΙΝΑΛ δεν το θέλαμε. Η κυβέρνηση έπρεπε στο πλαίσιο της συναίνεσης να το αποδεχθεί, για να επιτευχθεί η αυξημένη πλειοψηφία.

Αυτό το τετράπτυχο δεν ήταν η επιθυμητή λύση, αλλά η μόνη ρεαλιστική, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Αν δεν υπήρχε, δεν θα είχαμε νομοσχέδιο και δεν θα κάναμε ποτέ το άλμα. Δεν θα δίναμε την δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν απο τον τόπο διαμονής τους. Τώρα έχουμε έναν νόμο, έστω και με ατέλειες.

Το νομοσχέδιο μπορεί να εγγράφεται ως δημοκρατική νίκη, είπε.

«Ο αποκλεισμός των Ελλήνων απο την διαδικασία είχε και ταξικό πρόσημο, καθώς το να ταξιδεύει κάποιος στην Ελλάδα για να ψηφίσει έχει κόστος. Το νομοσχέδιο είναι μια δημοκρατική και κοινοβουλευτική νίκη. Πρωτίστως αποτελεί νίκη εθνική. Επιτελεί χρέος που η Ελλάδα έχει απέναντι στα παιδιά της. Ανασυνδέει τους Έλληνες του κόσμου με την εθνική τους εστία. Περνάμε απο τον περιορισμένο Ελλαδισμό στον αληθινό ελληνισμό των ανοικτών οριζόντων» υπογράμμισε (σ.σ. όπως έχε πει ο Στέλιος Ράμφος).

«Η συνεδρίαση η σημερινή στέλνει μήνυμα ότι είμαστε λίγοι για να μείνουμε διχασμένοι» κατέληξε..

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ