Μητσοτάκης στη Βουλή: Το ν/σ απαντά στο πρόβλημα της ασφάλειας των Πανεπιστημίων

Μητσοτάκης στη Βουλή: Το ν/σ απαντά στο πρόβλημα της ασφάλειας των Πανεπιστημίων

«Υπάρχουν ρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα δεκαετιών, άλλες οι οποίες υπηρετούν ζητούμενα του παρόντος και άλλες που ανοίγουν ορίζοντες στο μέλλον. Το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα διαθέτει και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνοντας στο βήμα της Ολομέλειας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το νομοσχέδιο αυτό, απαντά με τόλμη στο διαχρονικό πρόβλημα της ασφάλειας των Πανεπιστημίων, καθιερώνει έναν σύγχρονο τρόπο για την εισαγωγή και επιλογή των σπουδών και αναβαθμίζει συνολικά την Ανώτατη Εκπαίδευση συγχρονίζοντάς τη με τις ανάγκες και με τον βηματισμό του 21ου αιώνα», τόνισε.

«Με δύο λόγια οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου το οποίο συζητούμε σήμερα για τρίτη μέρα στην Ολομέλεια κινούνται σε τέσσερις κατευθύνσεις

Α. διασφαλίζουν τη στοιχειώδη ικανότητα των υποψηφίων φοιτητών να ξεκινήσουν τις σπουδές τους θεσπίζοντας ελάχιστη βάση εισαγωγής σε κάθε σχολή (όριο μάλιστα που θα καθορίζουν τα ίδια τα ακαδημαϊκά τμήματα)

Β. οδηγούν τον/την ενδιαφερόμενο/η να φοιτήσει εκεί που πραγματικά επιθυμεί αντί να καταλήγει τυχαία πολύ συχνά σε ένα τμήμα από το οποίο είναι πολύ πιθανόν ποτέ να μην αποφοιτήσει, ενισχύοντας ταυτόχρονα την παράλληλη οδό της επαγγελματικής εκπαίδευσης

Γ. οι ρυθμίσεις του παρόντος νομοσχεδίου θέτουν χρονικό όριο στις σπουδές μ’ ένα πρόσθετο περιθώριο δύο ή τριών ετών πέραν της κανονικής διάρκειάς τους προβλέποντας όμως και ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους φοιτητές αλλά και σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας

Δ. οι ρυθμίσεις στέκονται με ωριμότητα αλλά και με θάρρος απέναντι στην ανομία που πολιορκεί εδώ και χρόνια τα πανεπιστήμιά μας, καθιερώνουν πειθαρχικό πλαίσιο και ελεγχόμενη είσοδο, στις σχολές ιδρύονται επιτροπές προστασίας με την ευθύνη των πρυτάνεων ενώ όπου εκδηλώνεται ιδιαίτερη βία και παραβατικότητα θα λειτουργούν ειδικές μονάδες άοπλων αλλά εκπαιδευμένων αστυνομικών», ανέλυσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός: «Στις σχολές δεν μπαίνει η αστυνομία. Μπαίνει η δημοκρατία. Η μειοψηφική βία είναι συντήρηση ενώ ο διάλογος είναι πρόοδος και πολιτισμός. Συντηρητικός είναι σήμερα όποιος συντηρεί αυτά που δεν αξίζουν να συντηρηθούν». Είπε επίσης ότι «Η Βουλή λειτουργεί και ναι η δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα».

Και υπογράμμισε: «Σήμερα ευτυχώς δεν έχουμε ούτε κατοχή ούτε για να ακούγονται συνθήματα περί ναζιστών που τάχα σεβάστηκαν το άσυλο, περί σπουδαστικού της ασφάλειας, περί χουντικού αυταρχισμού. Όλα αυτά είναι ανοησίες σε συνθήκες ελευθερίας και υποδειγματικής δημοκρατίας.

Στις μέρες μας τα ζητούμενα είναι διαφορετικά: να θωρακιστεί το δημόσιο πανεπιστήμιο από κάθε σκοτεινή επιβουλή, να γίνει ξανά η νεολαία μας εμπροσθοφυλακή σε έναν συναρπαστικό αγώνα: την ανάταξη της χώρας και τη δημιουργία μιας νέας ευημερίας που θα επιμερίζεται δίκαια σε όλους. Αυτούς τους στόχους υπηρετεί το δυναμικό των πανεπιστημίων, που σε πείσμα των καιρών επιμένει να δημιουργεί και να προοδεύει».

Στη συνέχεια ανέφερε πως «από αύριο η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στη χώρα μας γυρίζει σελίδα. Μια σελίδα που δε θα γραφτεί βέβαια ούτε αυτόματα ούτε εύκολα. Θα χρειαστεί η αποδοχή των πολιτών, θα χρειαστεί η συνεργασία όλων των ακαδημαϊκών δυνάμεων. Αν η πρώτη είναι δεδομένη και η δεύτερη είναι δυνατή, τότε το αποτέλεσμα πιστεύω ότι πραγματικά θα είναι θεαματικό γιατί πλέον το δημόσιο πανεπιστήμιο έχει πυξίδα και αυτή δείχνει εκσυγχρονισμό, εξωστρέφεια και ανανέωση δηλαδή πορεία προς την πρόοδο».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός κάλεσε όλα τα κόμματα να συνυπογράψουν ένα κείμενο, για υποτροφίες προς φοιτητές και υποψήφιους φοιτητές, το οποίο όπως είπε είναι το κείμενο της Νεολαίας Λαμπράκη με το οποίο ζητούσε να πρωτοστατήσουν στον αγώνα για περισσότερες και ποιοτικότερες σπουδές.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ