Σ/Ν για τον έλεγχο της ποιότητας των τηλεοπτικών προγραμμάτων

Σ/Ν για τον έλεγχο της ποιότητας των τηλεοπτικών προγραμμάτων
Media, Βουλή   | 21/09/2020 | 18:06

Σχέδιο νόμου για την ενίσχυση του θεσμικού οπλοστασίου απέναντι σε πρακτικές που υπονομεύουν την ποιότητα των προγραμμάτων στον τομέα των οπτικοακουστικών υπηρεσιών επεξεργάζεται η κυβέρνηση, όπως ενημέρωσε τη Βουλή ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας είχε κληθεί να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Σκουρλέτη, για την αντίδραση της Πολιτείας απέναντι σε περιστατικό προτροπής σε βιασμό που διατύπωσε παίκτης στο πλαίσιο εκπομπής reality, και για τον τρόπο που θα προστατευθεί η ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια.

Το νομοσχέδιο

Όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας, ολοκληρώνεται η επεξεργασία σχεδίου νόμου με το οποίο θα ενσωματωθεί στην ελληνική έννομη τάξη η Οδηγία 1808/2018 για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων.

Η Οδηγία είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που θα ενισχύσει το θεσμικό οπλοστάσιο απέναντι σε πρακτικές που υπονομεύουν την ποιότητα των προγραμμάτων και όπως ενημέρωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, με το σχέδιο νόμου που θα ενσωματώνει την Οδηγία διασφαλίζεται:

-καλύτερη προστασία των ανηλίκων από επιβλαβές περιεχόμενο τόσο στην τηλεόραση όσο και στις υπηρεσίες βίντεο κατά παραγγελία όπως πχ το NETFLIX.

-οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τον οπτικοακουστικό τομέα επεκτείνονται και στις πλατφόρμες ανταλλαγής βίντεο όπως είναι το youtube και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ οι σχετικές διατάξεις θα ισχύουν και για βίντεο που παράγονται από χρήστες και αναρτώνται σε πλατφόρμες όπως το fecebook, όταν η παροχή οπτικοακουστικού περιεχομένου αποτελεί βασική λειτουργία της υπηρεσίας.

-τίθενται αυστηρότεροι κανόνες για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και της δημόσιας πρόκλησης εκτέλεσης τρομοκρατικών πράξεων, ενώ διασφαλίζεται η προώθηση ευρωπαϊκών έργων στους καταλόγους κατά παραγγελία, υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων με τουλάχιστον 30% ποσοστό ευρωπαϊκού περιεχομένου.

-ενισχύεται ο ρόλος του ΕΣΡ.

Το reality

Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Σκουρλέτης, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του, είχε αναφερθεί σε περιστατικό, στο πλαίσιο εκπομπής, όπου παίκτης υιοθέτησε διατυπώσεις που προτρέπουν και καλλιεργούν την κουλτούρα του βιασμού.

«Συνολικά, στο πλαίσιο αυτής της εκπομπής έχουμε δει να αναπαράγονται σεξιστικές λογικές εις βάρος του γυναικείου φύλου», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αναρωτήθηκε αν αυτό το περιστατικό είναι ένα τυχαίο γεγονός ή αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου στο πλαίσιο μιας σειράς παρόμοιων τηλεοπτικών προϊόντων που αναπαράγουν τέτοιου είδους στερεότυπα.

«Τι κάνει η Πολιτεία απέναντι σε μια κουλτούρα που εθίζει σε αυτή την κατάσταση;», είπε ο Παναγιώτης Σκουρλέτης, υπενθυμίζοντας την πρώτη ανακοίνωση του ΕΣΡ ότι δεν έχει αρμοδιότητα να παρεμβαίνει αν δεν υπάρχουν καταγγελίες. «Θα πρέπει ή δεν θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να υπάρξει μια νέα ολιστική προσέγγιση απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, που δεν είναι μεμονωμένα. Θα πρέπει να παρακολουθούμε ως Πόντιοι Πιλάτοι; Μας ενοχλεί αυτή η κουλτούρα η οποία εθίζει σε τέτοια στερεότυπα», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι υπάρχει η σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την ισότητα των δύο φύλων, που δεν είναι μια γενική ευχή αλλά είναι δέσμευση για την Πολιτεία να παρεμβαίνει απέναντι σε τέτοιου είδους προτροπές και συμπεριφορές.

«Εγκληματική πράξη»

«Όταν έλαβα γνώση του περιστατικού αυτού, επικοινώνησα άμεσα με το ΕΣΡ και με τον τηλεοπτικό σταθμό. Τις άμεσες ενέργειες μου αυτές γνωστοποίησα άμεσα, μέσω ανάρτησής μου στο twitter», ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας και υπενθύμισε ότι ζήτησε από το ΕΣΡ την «άμεση διερεύνηση για τον διάλογο με χυδαία σεξιστικό περιεχόμενο που παραπέμπει ακόμα και σε εγκληματική πράξη».

Ταυτόχρονα, επικοινώνησε άμεσα και με τον τηλεοπτικό σταθμό, δηλώνοντας ότι θεωρεί αυτονόητο την άμεση αντίδρασή του. «Επομένως, κύριε Σκουρλέτη, δεν μιλάμε για μια διακριτική ευχέρεια ενός τηλεοπτικού σταθμού και αυτορρύθμιση», είπε ο Στέλιος Πέτσας και υπογράμμισε: «Γνωρίζουμε όλοι ποιος είναι ο ρόλος και η ευθύνη της Πολιτείας εντός του πλαισίου του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του κράτους και ο έλεγχος και η επιβολή διοικητικών κυρώσεων υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του ΕΣΡ που είναι ανεξάρτητη αρχή».

Επιπλέον, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ επισήμανε ότι το ΣτΕ έχει αποφανθεί ότι το κράτος που προσδιορίζεται ως νομοθετική και εκτελεστική εξουσία και το ΕΣΡ ως ανεξάρτητη διοικητική αρχή, υποχρεούται να λαμβάνει όλα τα αναγκαία θεσμικά μέτρα, νομοθετικά, οργανωτικά, διοικητικά και ουσιαστικά, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής και εκτέλεσης των προβλεπόμενων κυρώσεων, ώστε κατά τη λειτουργία των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών να εξυπηρετούνται συγκεκριμένοι σκοποί δημοσίου συμφέροντος, όπως η εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και τηλεόρασης και η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας, καθώς και ο σεβασμός στις αξίες του ανθρώπου και η προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας. Όπως επίσης είπε ο Στέλιος Πέτσας, το ΣτΕ έχει αποφανθεί, με απόφαση της Ολομέλειας το 2014, ότι το κράτος οφείλει να διασφαλίζει τον πλήρη σεβασμό στις συνταγματικές αρχές και στόχους απέχοντας από επεμβάσεις στο περιεχόμενο των εκπομπών.

Αύριο η ακρόαση

Ειδικότερα για το συγκεκριμένο περιστατικό στο reality, ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι το ΕΣΡ έχει ήδη σχηματίσει φάκελο και έχει καλέσει τον φορέα του ιστότοπου που έγινε η σχετική εκπομπή, σε ακρόαση, ενώπιον της Ολομέλειας του, για αύριο Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου.

Ο υφυπουργός παρά τον πρωθυπουργώ κάλεσε στο σημείο αυτό τον κ. Σκουρλέτη να δηλώσει και εκείνος με τη σειρά του «τι άλλο θα έπρεπε να γίνει και τι επιπλέον θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο ζήτημα».

Χρηματοδότηση με κριτήρια

Από την πλευρά του, ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι το ΕΣΡ έχει αρμοδιότητα και να προλαβαίνει καταστάσεις και αναρωτήθηκε αν την επόμενη φορά που θα δοθούν χρήματα, όπως τα χρήματα που δόθηκαν με αφορμή την πανδημία, θα τα δώσει η κυβέρνηση σε έναν σταθμό που παράγει έναν τέτοιο τηλεοπτικό υποπροϊόν. Ζήτησε επίσης, να είναι κριτήριο για τη χρηματοδότηση το τι σερβίρει ένας σταθμός στους νέους ανθρώπους αυτής της χώρας», δεδομένου ότι κατέχουν δημόσιες συχνότητες και έχουν υποχρεώσεις. Είπε ακόμη, ότι ασφαλώς και πρέπει να υπάρχει σεβασμός στη διάκριση των εξουσιών και τις ανεξάρτητες αρχές, αλλά «και η Πολιτεία, η κυβέρνηση, η Βουλή, οι κοινωνικοί φορείς έχουν λόγο και έχουν υποχρέωση να διαμορφώνουν ένα διαφορετικό κλίμα και αυτό να αντανακλάται σε ένα διαφορετικό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο».

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

18:4531/10

Πυροσβεστικό Σώμα: Πάνω από 90 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο Κοινωνία

18:3031/10

Στους 35 οι νεκροί στη Σμύρνη – Στη «μάχη» 5.000 διασώστες Διεθνή ,Κοινωνία

18:2731/10

Γαλλία: Επίθεση σε Ελληνορθόδοξη εκκλησία στη Λυών -Τραυματισμένος ιερέας (VIDEO) Διεθνή ,Ελλάδα ,Κοινωνία

18:1531/10

Δικηγορικοί Σύλλογοι: Τι θα γίνει με τα δικαστήρια; Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

18:0031/10

Δωρεάν rapid tests στο Μαρούσι – 4 θετικά Κοινωνία ,Κορωνοϊός

17:4531/10

Ρεκόρ κρουσμάτων σε αστυνομικούς αναφέρουν συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ Κοινωνία ,Κορωνοϊός

17:4131/10

Μητσοτάκης από τη Σάμο: Χρέος της πολιτείας να σταθεί δίπλα στο νησί (VIDEO) Ελλάδα ,Κοινωνία ,Πολιτική

17:3031/10

Σάμος: Νέοι μετασεισμοί- Σεισμός στην Αμοργό Ελλάδα ,Κοινωνία

17:1531/10

Πούτιν: Συλλυπητήριο μήνυμα στον Κ. Μητσοτάκη για το σεισμό στη Σάμο Διεθνή ,Ελλάδα ,Κοινωνία

17:1531/10

Ηράκλειο: 5χρονο παιδί έπεσε από το μπαλκόνι Ελλάδα ,Κοινωνία

17:0031/10

ΑΠΘ: Κινητοποιήσεις για τα μέτρα προστασίας στις εστίες (ΦΩΤΟ-VIDEO) Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Παιδεία

16:4531/10

Σιμόπουλος: Να εφαρμοστεί η κάρτα εισόδου στα πανεπιστήμια Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

16:3031/10

Κορωνοϊός: Παγκόσμιο ρεκόρ 100.000 κρουσμάτων στις ΗΠΑ Διεθνή

16:1531/10

Λαϊκή αγορά Βούλγαρη: Πολλή κίνηση αλλά με τήρηση μέτρων (ΦΩΤΟ-VIDEO) Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

16:0031/10

«Τα δεκαέξι γράμματα» του Μένιου Σακελλαρόπουλου Ελλάδα ,Πολιτισμός

15:4531/10

Στ. Πέτσας: Φασιστικός ο προπηλακισμός του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ Κοινωνία ,Πολιτική

15:3531/10

Κορωνοϊός: Περισσότεροι από 47.500 έλεγχοι για τήρηση μέτρων Ελλάδα ,Κορωνοϊός

15:2531/10

Μητσοτάκης από τη Σάμο: Όλη η Ελλάδα θρηνεί Πολιτική

15:1531/10

Η οδός Αριστοτέλους, το τέλειο σταυροδρόμι Άρθρα

15:0531/10

Στ. Καλαφάτης: Η ισχυρή διπλωματία συνδέεται άμεσα με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις (ΗΧΗΤΙΚΟ) Πολιτική ,Σημαντικά

15:0031/10

Κορωνοϊός: Αυτή είναι η νέα διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Επιχειρήσεις ,Κορωνοϊός

14:4531/10

Σμύρνη: Μητέρα και παιδιά ανασύρθηκαν ζωντανοί από κτίριο Διεθνή

14:4131/10

Πέθανε ο ηθοποιός Σον Κόνερι Διεθνή ,Πολιτισμός

14:3131/10

Δείτε Live τον Κ. Μητσοτάκη από τη Σάμο Πολιτική

14:3031/10

Εστίαση Θεσσαλονίκης: Aφού μας κλείνετε, στηρίξτε μας πραγματικά Επιχειρήσεις ,Θεσσαλονίκη ,Οικονομία

14:2831/10

Θεσ/νίκη: Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ σε συγκέντρωση αναρχικών (ΦΩΤΟ-VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

14:1531/10

Χωρίς ενεργά μέτωπα η πυρκαγιά στη Σιθωνία Δήμοι ,Κοινωνία

14:0031/10

Μόνο μια ήττα από το 1963 η Λίβερπουλ! Αθλητισμός

13:4531/10

Κορωνοϊός: Η απροτινίνη ως αντι-ιικό φάρμακο Επιστήμη ,Κορωνοϊός

13:3631/10

Με Χρυσοχοΐδη-Χαρδαλιά η ενημέρωση για τα μέτρα Κορωνοϊός

13:3031/10

Φ. Αραμπατζή: Covid-free τα ελληνικά προϊόντα Αγροτική Οικονομία

13:2531/10

Θεσσαλονίκη: Μία λεωφορειακή γραμμή ειδικά για τα νοσοκομεία Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

13:2231/10

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σάμος Δήμοι ,Κοινωνία ,Σημαντικά

13:1531/10

Αθήνα: Πάνω από 100 ΚΤΕΛ σε λεωφορειακές γραμμές Ελλάδα ,Κοινωνία

13:0431/10

Καμάρα: «Μπλόκο» αστυνομίας σε συγκέντρωση αναρχικών (ΦΩΤΟ) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

13:0031/10

Έβαλε στο ΙΧ του «φάρο» σαν της… ΕΛΑΣ Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

12:5031/10

Σταϊκούρας: Τα 9 μέτρα στήριξης επιχειρήσεων-εργαζομένων Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Οικονομία

12:4531/10

Τυφώνας προσεγγίζει τις Φιλιππίνες – Εκκενώνονται σπίτια Διεθνή

12:3231/10

Δείτε live την ενημέρωση του Χρ. Σταϊκούρα Κορωνοϊός ,Οικονομία

12:3031/10

Η Σοσό και τα… εγκλήματα Αθλητισμός

12:2431/10

Μητσοτάκης: Αυτά είναι τα νέα μέτρα για την πανδημία Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

12:1531/10

Κορωνοϊός: Νέος θάνατος στην Ελλάδα Κοινωνία ,Κορωνοϊός

12:1131/10

Κ. Μητσοτάκης: Δύο αντί για τέσσερις οι ζώνες κινδύνου covid Κορωνοϊός ,Σημαντικά

12:0231/10

Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Χίου: Να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί Δήμοι ,Κοινωνία

12:0131/10

Ενημέρωση Χρ. Σταϊκούρα για τα μέτρα στήριξης Ελλάδα ,Οικονομία

12:0031/10

Δείτε live το μήνυμα του Κ. Μητσοτάκη Κορωνοϊός ,Πολιτική

11:4531/10

Παρέμβαση Εισαγγελέα για την επίθεση στον πρύτανη ΑΣΟΕΕ Κοινωνία

11:3031/10

Εξαδάκτυλος: Ίσως φονικότερο το δεύτερο κύμα κορωνοϊού Ελλάδα ,Κορωνοϊός

11:1531/10

Σεισμός στη Σάμο: «Ραγίζει καρδιές» ο πατέρας του 17χρονου Κοινωνία

11:0531/10

Μία πορεία διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη Θεσσαλονίκη

11:0031/10

Στις 12.00 τελικά το διάγγελμα Μητσοτάκη Ελλάδα ,Πολιτική

10:5531/10

Θεσ/νίκη: Έλεγχοι και πρόστιμα για μάσκες (ΦΩΤΟ-VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

10:4531/10

Θεσσαλονίκη: Ένα βήμα πριν τον γκρεμό…τα γυμναστήρια Αθλητισμός ,Επιχειρήσεις ,Θέματα GR Times

10:3031/10

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα στήριξης σχεδιάζει το υπ. Οικονομικών Ελλάδα ,Οικονομία

10:1531/10

Τσελέντης: Τι αποκάλυψε για το τηλεφώνημα Μητσοτάκη Κοινωνία

09:5931/10

Μεγάλες καταστροφές στο Βαθύ (ΦΩΤΟ) Κοινωνία ,Σημαντικά

09:4531/10

Αμοργός: Covid free και προώθηση του πολιτισμού και τουρισμού Θέματα GR Times ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

09:3031/10

Η πρόεδρος της Ε.Λ.Β.Ε. Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου, μιλά στο GRTimes για το έργο της Β.Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

09:1531/10

ΕΥΑΘ: Το Νοέμβριο η σύμβαση των 41 εκατ. με ΑΚΤΩΡΑ, για το Βιολογικό Σίνδου Ενέργεια ,Επιχειρήσεις ,Θέματα GR Times

09:0031/10

Κατέβασαν ρολά τα πρακτορεία ΟΠΑΠ – Αγωνία από τους πράκτορες Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Θέματα GR Times

08:5631/10

Μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στη Σιθωνία Κοινωνία

08:4531/10

Τουρκία: Τουλάχιστον 24 νεκροί από τον ισχυρό σεισμό στο Αιγαίο Διεθνή

08:3331/10

Στη Σάμο μεταβαίνει σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης Κοινωνία ,Πολιτική ,Σημαντικά

08:3031/10

Κορωνοϊός και στωικότητα – Παλλαδάς ο Αλεξανδρεύς Άποψη ,Άρθρα

08:2531/10

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη δραπέτης φυλακών Κοινωνία

08:2031/10

Οι ευεργετικές ιδιότητες του Ginger στον οργανισμό μας! Health-Fitness ,Θέματα GR Times ,Υγεία

08:1031/10

Κορωνοϊός: Στις 10:00 το διάγγελμα Μητσοτάκη για τα νέα μέτρα Πολιτική

08:0631/10

Νέος σεισμός 4,7 Ρίχτερ στη Σάμο Κοινωνία ,Σημαντικά

08:0031/10

Πλατεία Αριστοτέλους: Η καρδιά της Θεσσαλονίκης (VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

07:5031/10

O καιρός σήμερα, Σάββατο Ελλάδα ,Σημαντικά

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ