Στη Βουλή η ποιότητα του δημοσίου διαλόγου

Στη Βουλή η ποιότητα του δημοσίου διαλόγου

Συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για όλα τα θέματα της επικαιρότητας με προεξέχον την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου. «Γιατί ένα πρόβλημα κοινωνικό κινδυνεύει να χάσει την ουσία του, να οδηγήσει σε πλαστούς διχασμούς και να εκτροχιάσει τον δημόσιο διάλογο. Αυτό πρέπει να το προλάβουμε. Και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο πεδίο της πανδημίας και την πορεία των εμβολιασμών, η ίδια επεσήμανε πως το επιδημιολογικό φορτίο στην χώρα μας την περασμένη εβδομάδα παρέμεινε σταθερό, με τον κυλιόμενο μέσο όρο να ανέρχεται σε 1.040 νέα κρούσματα ανά ημέρα και μέση ηλικία τα 44 έτη. Παρατηρήθηκε, δηλαδή μια σταθεροποίηση της πανδημίας στην Αττική -με εξαίρεση τη Σαλαμίνα και την Τροιζηνία- και το Rt μειώθηκε κάτω από το 1, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα τελευταία μέτρα έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Σταθεροποίηση παρατηρείται, επίσης, στην Αχαΐα και τη Θεσσαλονίκη. Τόνισε ταυτόχρονα πως δυστυχώς, ωστόσο, το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος εμφανίζει μεγάλη διασπορά σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς έχουν ήδη ανιχνευθεί περισσότερα από 760 κρούσματα σε 32 περιφερειακές ενότητες. Ανησυχητική είναι η κυκλοφορία της μετάλλαξης της Νότιας Αφρικής στην περιοχή του Ευόσμου γεγονός που επιβάλλει αυξημένη επιτήρηση. Πέρα από το αυστηρό lockdown στην περιοχή αυτή αυξάνονται και τα test για την έγκαιρη ιχνηλάτηση των φορέων, όπως είπε.

«Ο ιός είναι εδώ, η διασπορά του παραμένει εκτεταμένη και οφείλουμε όλοι να τηρούμε τα μέτρα προστασίας. Διανύουμε το τελευταίο μίλι του μαραθώνιου, συνεχίζουμε την άμυνα και ταυτόχρονα εντείνουμε την αντεπίθεση με την επιχείρηση ‘Ελευθερία’» είπε επίσης η κ. Πελώνη υπογραμμίζοντας πως η πορεία των εμβολιασμών στέλνει ένα ιδιαίτερα σημαντικό και ελπιδοφόρο μήνυμα.

Για τα φαινόμενα κακοποίησης και εξουσιαστικής βίας

Όπως υπογραμμίστηκε κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών «το τελευταίο διάστημα, η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί σοκαρισμένη μια σειρά από αποτρόπαιες πράξεις που έρχονται στο προσκήνιο μετά τις θαρραλέες καταγγελίες θυμάτων. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή στήριξε, ενθάρρυνε και παρότρυνε όποιον έχει να καταγγείλει κάτι μεμπτό να μη φοβηθεί. Η έκρηξη του #metoo στη χώρα μας έγινε μετά τη δημόσια καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου σε ημερίδα με τον τίτλο «Σπάσε τη σιωπή» που διοργάνωσε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Μια γενναία πράξη για την οποία τη συνεχάρη ο πρωθυπουργός, ενθαρρύνοντας τα θύματα κακοποίησης να μιλήσουν δημόσια, να καταγγείλουν περιστατικά καταχρηστικής βίας και κακοποίησης και να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη».

Αυτό που έγινε σαφές είναι πως η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, αφού η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου που διαθέτει εργαλεία για να κρίνει και να τιμωρήσει, «Να διευκολύνει το δρόμο της αποκάλυψης και της στήριξης των θυμάτων, αντί της σιωπής και της συγκάλυψης. Για να αποδοθεί δικαιοσύνη για όσα έγιναν και να προληφθούν και αποτραπούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον».

Επίσης πως η χώρα χρειάζεται κώδικες δεοντολογίας, ένα πλαίσιο που θα αποτρέπει την κάθε μορφής κακοποίηση, θα εκπαιδεύει στο σεβασμό και θα καλλιεργεί την κοινωνική συμβίωση με όρους αξιοπρέπειας από όλους, προς όλους. Ήδη έχουν ανακοινωθεί 13 πρωτοβουλίες στο χώρο του Αθλητισμού. Προαναγγέλθηκε επίσης πως η κυβέρνηση θα λάβει συνολικές πρωτοβουλίες τις οποίες θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός. Την Πέμπτη θα διεξαχθεί στη Βουλή ανοιχτή συζήτηση και ο πρωθυπουργός καλεί όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους ειδικά το ΣΥΡΙΖΑ που σύμφωνα με την κυβέρνηση επιχειρεί «να μετατρέψει μία σοβαρή υπόθεση σε βούρκο».

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν επίσης πως για τα περί συγκάλυψης, την απάντηση την έδωσε -άθελά του προφανώς- σε ανάρτησή του ο ίδιος ο εκπρόσωπός του, κ. Ηλιόπουλος. «Η 6η Φεβρουαρίου, όταν όπως λέει ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ «διαβάσαμε τη συγκλονιστική καταγγελία του Νίκου Σ.», είναι η μέρα που υπέβαλε την παραίτησή του ο Δ. Λιγνάδης. Αυτό τα λέει όλα: Η παραίτηση Λιγνάδη έγινε με διαφορά μόλις 5 ωρών από την ημέρα που υπήρξε το δημοσίευμα-καταγγελία χωρίς μάλιστα να τον κατονομάζει. Κι έγινε αποδεκτή την ίδια στιγμή. Πώς γίνεται λοιπόν να υπάρχει συγκάλυψη στη συνέχεια, όταν έχει γίνει δεκτή η παραίτηση από την πρώτη ημέρα; Πρόκειται για μια κραυγαλέα αντίφαση που ακυρώνει τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα για μια σκοτεινή υπόθεση που βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης, η οποία έχει πλέον το λόγο», υπογραμμίζουν οι κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές σχολιάζουν πως, οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα λίγο πριν τις εκλογές του 2019 έφεραν μικρότερες ποινές σε όλα τα αδικήματα που αφορούν τη γενετήσια ελευθερία. Συγκεκριμένα:

1. Στο βιασμό ενώ η ποινή ήταν έως 20 έτη έγινε έως 15 και υπό όρους έως 10

2. Σε όλα τα αδικήματα με θύματα ανηλίκους τα μεγαλύτερα όρια των ποινών μειώθηκαν από 20 έτη σε 15.

3. Σε ορισμένα αδικήματα με θύματα ανηλίκους μείωσε το όριο των βαριών ποινών αφήνοντας ουσιαστικά απροστάτευτους ανήλικους 14 έως 17 ετών

4. Μείωσαν και την παραγραφή αδικημάτων με θύματα ανήλικα κατά 3 έτη.

Η κυβέρνηση, αμέσως μετά τη συγκρότησή της, προχώρησε σε διορθωτικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα (π.χ. διατάξεις για βιασμό) και είχε προαναγγείλει από τότε διορθώσεις και για άλλα αδικήματα. Επίσης μελετά τα επόμενα θεσμικά βήματα.

Πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κατάχρησης εξουσίας, της σεξουαλικής βίας και κακοποίησης στον αθλητισμό

Μέχρι σήμερα ανάμεσα στ’ άλλα έχουν αναπτυχθεί οι παρακάτω πρωτοβουλίες:

– Η έκρηξη του #metoo στη χώρα μας έγινε μετά τη δημόσια καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου στην ημερίδα με τίτλο «Σπάσε τη σιωπή», που διοργανώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος λαμβάνονται εξειδικευμένα μέτρα για τον εντοπισμό, την καταπολέμηση και την εξαφάνιση της σεξουαλικής βίας και κακοποίησης στα παιδιά με δράσεις ευαισθητοποίησης και διάδοσης.

– Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας με το «Χαμόγελο του Παιδιού» για θέματα που αφορούν φαινόμενα βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης και εκφοβισμού μεταξύ παιδιών, αλλά και από ενήλικα άτομα.

-Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ) για θέματα εκφοβισμού (μπούλινγκ).

-Στηρίχθηκε το πρόγραμμα HALT και αναπτύσσονται συνεργασίες με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε θέματα παρενόχλησης και κακοποίησης στον αθλητισμό, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ Αθλητισμός.

-Διοργανώθηκαν δύο μαζικές εκδηλώσεις, τον Οκτώβριο του 2019 και τον Ιούλιο του 2020 και πάρα πολλές επαφές και συζητήσεις για τα προβλήματα του αθλητισμού. Επιστέγασμα όλων αυτών ήταν και οι διατάξεις στα δύο νομοσχέδια της αθλητικής μεταρρύθμισης όπου μεταξύ άλλων θεσπίστηκαν τα όρια θητειών και ηλικιών στα ΔΣ των αθλητικών ομοσπονδιών, η συμμετοχή των αθλητών στα Δ.Σ. των ομοσπονδιών με δικαίωμα ψήφου, η θεσμική κατοχύρωση της νομιμότητας με το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, η η Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας, για τους χειραγωγημένους αγώνες, έπειτα από την κύρωση της Σύμβασης Macolin του Συμβουλίου της Ευρώπης, η ίδρυση του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ, σε εφαρμογή των παγκοσμίων κανόνων του WADA.

-Με την προτροπή «Σπάστε τη Σιωπή» προέκυψαν ανάλογες καταγγελίες, οι οποίες αμέσως προωθήθηκαν στην Εισαγγελία, για τις ομοσπονδίες κωπηλασίας, επιτραπέζιας αντισφαίρισης (Πινγκ Πονγκ), Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία ΑμεΑ και αντιπτέρισης (Μπάντμιντον).

– Ζητήθηκε αμέσως έλεγχος από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και για τις Ομοσπονδίες Κωπηλασίας Πινγκ Πονγκ Μπάντμιντον ενώ σε προγενέστερο χρόνο είχε ζητηθεί για τις Ομοσπονδίες Μπάσκετ, Γυμναστικής, Στίβου, Υγρού Στίβου, Χάντμπολ.

Σημειώνεται ότι για παραβατικά φαινόμενα, έχουν προχωρήσει οι δικαστικές αρχές σε διορισμό προσωρινών διοικήσεων στις ομοσπονδίες Πάλης και Καράτε. Για την Ομοσπονδία Πάλης βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για καταγγελίες σεξουαλικού περιεχομένου.

Για την αντιμετώπιση φαινομένων κακοποίησης των γυναικών

Παράλληλα, για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κακοποίησης γυναικών λειτουργούν:

-Γραμμή 15900, όλο το 24ωρο για καταγγελίες φαινομένων βίας απέναντι σε γυναίκες.

-Τα 42 συμβουλευτικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα.

-Οι 20 ξενώνες φιλοξενίας για γυναίκες και παιδιά που έχουν πέσει θύματα βίας.

Επιπλέον, με την καμπάνια ευαισθητοποίησης για την ενδοοικογενειακή βία πολλές γυναίκες ενθαρρύνονται να καταγγείλουν περιστατικά, στο Δίκτυο Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Σημειώνεται ότι με στόχο την προστασία όλων των προσώπων στον χώρο της εργασίας, ανεξαρτήτως εργασιακού καθεστώτος και την στήριξη των εργαζόμενων που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής βίας, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναμένεται το προσεχές διάστημα να καταθέσει προς κύρωση στη Βουλή τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top