Βουλή – Τσιάρας για Συνεπιμέλεια: Σέβομαι τις διαφορετικές απόψεις

Βουλή – Τσιάρας για Συνεπιμέλεια: Σέβομαι τις διαφορετικές απόψεις

Τα στοιχεία για τη γονική μέριμνα και τη διαμεσολάβηση στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κώστας Τσιάρας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια.

Ο υπουργός σχολίασε και αναφορά του πρώην προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, σε δήλωση που είχε κάνει τις προηγούμενες ημέρες, για τα προσωπικά βιώματα των βουλευτών αναφορικά με το ζήτημα της συνεπιμέλειας και της γονικής μέριμνας. «Προσωπικά βιώματα έχουμε όλοι. Προφανώς το λέω απευθυνόμενος και στην αξιότιμη πρώην υπουργό κυρία Γιαννάκου. Προφανώς δεν εμπεριείχε οποιαδήποτε μομφή η δική μου τοποθέτηση, απέναντι στα όσα ενδεχομένως η ίδια μάς προβάλει ως δικές της αντιστάσεις», είπε ο κ. Τσιάρας και προσέθεσε: «Εγώ σέβομαι τις διαφορετικές απόψεις. Θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό. Όπως επίσης έχω καταθέσει τον σεβασμό μου σε όλη την πολιτική πορεία της κυρίας υπουργού, με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα αυτό να εκληφθεί με ένα λάθος τρόπο. Αντίθετα, το γεγονός ότι όλοι μας σε ένα γενικότερο οικογενειακό ή κοινωνικό περίγυρο γινόμαστε δέκτες τέτοιου είδους καταστάσεων, νομίζω ότι είναι μια πραγματικότητα την οποία κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν επιδέχεται άλλου είδους ανάγνωση».

Νωρίτερα, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είχε σχολιάσει ότι οι πλευρές των ενστάσεων και των διαφοροποιήσεων είναι πολλές και ανάμεσά τους και διαφοροποιήσεις από βουλευτές της συμπολίτευσης. «Πιστεύω ότι εκ παραδρομής χθες, σε μια ραδιοφωνική εκπομπή, κύριε υπουργέ, αναφερθήκατε στο ότι οι ενστάσεις των συναδέλφων βουλευτριών της ΝΔ, οφείλονται σε βιωματικές καταστάσεις. Επειδή αυτό δεν είναι ψόγος αλλά έπαινος, κατά τη γνώμη μου, και έτσι έπρεπε να εκληφθεί, αλλά ο λόγος που χρησιμοποιήσατε δεν κατατείνει προς τα εκεί, θα ήθελα να σας το σημειώσω και θα βρείτε την ευκαιρία ενδεχομένως να αποκαταστήσετε», είχε σχολιάσει ο Νίκος Βούτσης, απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης.

Από το βήμα της Ολομέλειας, ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Ιωάννης Μπούγας υπερασπίστηκε τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια σημειώνοντας ότι «στην πολιτική είναι δυσκολότερο να αντιμετωπίζεις με τρόπο προσεκτικό, ήπιο και μετριοπαθή μεγάλα και σοβαρά κοινωνικά ζητήματα και να αποπειράσαι ριζοσπαστικές τομές από το να επιτρέπεις τη διαιώνιση παθογενειών, χωρίς να αναλαμβάνεις πρωτοβουλίες για τη διαιώνισή τους».

Ο Ιωάννης Μπούγας υπογράμμισε ότι «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης αποδεικνύει ότι δεν διστάζει να φέρει σε δημόσιο διάλογο θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και να προτείνει στην εθνική αντιπροσωπεία ρεαλιστικές λύσεις για την αντιμετώπισή τους».

Ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ απευθύνθηκε σε προσωπικό τόνο στον υπουργό Δικαιοσύνης: «Κύριε υπουργέ, να είστε βέβαιος ότι το σχέδιο νόμου που εισηγείσθε θα επιδράσει θετικά σε κανονιστικό αλλά, κυρίως, σε παιδαγωγικό επίπεδο, στον ευαίσθητο τομέα των σχέσεων γονέων και τέκνων. Ελπίζω όσοι σήμερα κάνουν κριτική, για τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, όταν διαπιστωθεί η θετική επίδρασή τους στην ελληνική κοινωνία, να έχουν το θάρρος να ομολογήσουν το λάθος τους», σημείωσε ο κ. Μπούγας.

Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που έθεσε το ΜέΡΑ25

Κατά πλειοψηφία απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας των άρθρων 5 παρ. 2 (για το «συμφέρον του τέκνου») και το 13 (για το δικαίωμα επικοινωνίας με τον γονέα, με τον οποίο δεν διαμένει το παιδί), του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη συνεπιμέλεια που κατέθεσε το ΜέΡΑ25.

O υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ακούγοντας τις τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων, ανέφερε ότι είναι προφανές ότι «θέμα αντισυνταγματικότητας δεν υπάρχει, υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση απόψεων για θέματα που ρυθμίζονται, αλλά ο σεβασμός στο Σύνταγμα είναι μια βασική αρχή που όλοι εδώ πρέπει να σεβόμαστε και οι θέσεις μας να προσέχουμε να μην το ξεπερνούν» και προσέθεσε: «Συνεπώς με όσα ειπώθηκαν σε αυτή τη συζήτηση που προηγήθηκε, θέμα συνταγματικότητας των δύο διατάξεων δεν υφίστασται».

Κατά της ένστασης αντισυνταγματικότητας ψήφισαν η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ, και η Ελληνική Λύση. Ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε “υπέρ” της αντισυνταγματικότητας των δύο διατάξεων, ενώ το ΚΚΕ δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης υποστηρίζοντας το αίτημα αντισυνταγματικότητας ανέφερε πως στο άρθρο 5 του νομοσχεδίου προβλέπεται στην παρ. 2 ότι «το βέλτιστο συμφέρον του τέκνου, που εξυπηρετείται ιδίως από την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του, καθώς επίσης και από την αποτροπή διάρρηξης των σχέσεών του με καθένα από αυτούς, πρέπει να αποβλέπει και η απόφαση του δικαστηρίου, όταν αποφασίζει σχετικά με την ανάθεση της γονικής μέριμνας ή με τον τρόπο άσκησής της. Η απόφαση του δικαστηρίου συνεκτιμά παραμέτρους όπως την ικανότητα και πρόθεση καθενός εκ των γονέων να σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου, τη συμπεριφορά κάθε γονέα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και τη συμμόρφωσή του με τις νόμιμες υποχρεώσεις του, δικαστικές αποφάσεις, εισαγγελικές διατάξεις και προηγούμενες συμφωνίες που είχε συνάψει με τον άλλο γονέα και αφορούν το τέκνο». Ο βουλευτής του Μέρα25 υποστήριξε πως εδώ ο νομοθέτης παραβλέπει το πραγματικό συμφέρον του τέκνου όπως αυτό ορίζεται από τις διατάξεις των αρθ. 21 παρ. 1, στο αρθ. 2 παρ. 1, στο άρθρο 5 παρ. 1, στο άρθρο 25 του Συντάγματος καθώς επίσης και στις διεθνείς συμβάσεις που η χώρα μας έχει επικυρώσει.

Για το άρθρο 13 του νομοσχεδίου που αφορά τον χρονικό προσδιορισμό της επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το παιδί σε 1/3, ο βουλευτής ανέφερε ότι αυτή η ποσοτικοποίηση η οποία εισάγεται εδώ είναι ενδεικτικό των προθέσεων του νομοσχεδίου που θέτει τα παιδιά ως τεκμήριο στα αποκτήματα του γάμου, «λλά το τέκνο δεν είναι απόκτημα». Επίσης, διαφώνησε και με την απαίτηση του νομοθέτη της σύμφωνής γνώμης ή της δικαστικής απόφασης που απαιτείται να έχει ο γονέας που ασκεί την επιμέλεια προκειμένου να αλλάξει κατοικία καθώς όπως είπε εδώ παραβλέπονται πλήρως οι ανάγκες του παιδιού. Εάν θεσπιστούν αυτά ανέφερε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 παραβιάζονται κατάφορα οι διατάξεις των άρθρων 2 παρ. 1, 5 παρ. 1, 25 παρ. 1 εδ, γ και 28 του Συντάγματος, ενώ ως προς τον γονέα που χρειάζεται έγγραφη συναίνεση ή δικαστική απόφαση για την μεταβολή της κατοικίας του παραβιάζονται οι διατάξεις των αρθ. 2 παρ. 1, 4 παρ. 1, και 5 παρ. 1 του Συντάγματος​.

Το νομοσχέδιο αυτό κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 «εργαλειοποιεί τα παιδιά και θέτει σε περισσότερο κίνδυνο την κατάσταση της ισότητας των φύλων και της οικιακής ειρήνης που τις έχουν ανάγκη τα παιδιά».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος αντέκρουσε τις αιτιάσεις της αντισυνταγματικότητα των διατάξεων μιλώντας για πολιτική “εργαλειοποίηση” του Συντάγματος καθώς το νομοσχέδιο και στο σύνολό του αλλά και σε αυτές τις δύο περιπτώσεις έρχεται για να προστατέψει το συμφέρον και τις ανάγκες του τέκνου αλλά και των δύο γονέων είτε μέσω κοινών αποφάσεων ή της δικαστικής κρίσης.

Για ένα γενικότερο θέμα αντισυνταγματικών και προβληματικών διατάξεων έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, και για εισαγωγή ασαφών όρων που επισημαίνονται και στην έκθεση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης καταψήφισε την αίτηση αντισυνταγματικότητας, λέγοντας ότι άλλο είναι η πολιτικές διαφωνίες που μπορεί να υπάρχουν και άλλο η επίκληση του Συντάγματος. Η αίτηση αντισυνταγματικότητας είναι κάτι που πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ασκείται με φειδώ, σημείωσε.

Η κοινοβουλευτικής εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα απείχε από την ψηφοφορία επί της αντισυνταγματικότητας καθώς όπως εξήγησε είναι συνολική η αντίθεση του κόμματός της.

Ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης καταψήφισε την αίτηση αντισυνταγματικότητας λέγοντας ότι αντισυνταγματικότητα δεν υφίσταται στο άρθρο 5 παρ. 3 που θέτει το ΜέΡΑ25 αλλά στην προηγούμενη παράγραφο που αφορά το θέμα της “μητρότητας” και της “πατρότητας” που απαιτεί ο συνταγματικός νομοθέτης.

«Η ΝΔ δεν διστάζει να προωθήσει τα συμφέροντα ακόμη και στον ευαίσθητο τομέα του οικογενειακού δικαίου»

«Το νομοσχέδιο εμφορείται από μια κυνική, ιδιοκτησιακή αντίληψη για τα παιδιά. Έρχεται να εκμεταλλευτεί τα γονεϊκά συναισθήματα κάποιων πατεράδων, μη λέγοντάς τους και την πλήρη αλήθεια», ανέφερε η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια. Η βουλευτής δεν αρνήθηκε ότι το καθεστώς προστασίας της οικογένειας και των παιδιών μπορεί να χρειάζεται βελτιώσεις, «σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η κατάργηση κεκτημένων δικαιωμάτων των παιδιών», όπως είπε.

Όπως κατήγγειλε, στο επίκεντρο των νέων διατάξεων είναι ο γονέας, τα «ιδιοκτησιακού τύπου» δικαιώματά του στο παιδί και ενώ τα δικαιώματα του γονιού δεν θα κρίνονται ad hoc, κατά περίπτωση, αλλά οριζόντια, εκ των προτέρων για κάθε περίπτωση.

«Αυτή είναι μια κραυγαλέα παρανομία, σύμφωνα με όλα τα διεθνή δεδομένα, σύμφωνα με την “Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού”, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», είπε η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν μπορεί ο νομοθέτης να καθιερώνει 50/50 ισόχρονη εναλλασσόμενη κατοικία του παιδιού. Ούτε υποχρεωτικούς χρόνους επικοινωνίας, χωρίς να εξετάσει για ποιους γονείς πρόκειται και τί ανάγκες έχει το παιδί. Αυτά δεν γίνονται σε καμιά χώρα, δεν υπάρχει σε κανένα δίκαιο», είπε η Όλγα Γεροβασίλη.

«Οι φορείς κατακεραύνωσαν το νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση δεν ακούει τίποτα. Επεμβαίνει στη δικαστική εξουσία και θεσπίζει τον “κακό γονέα” του διαβάσματος, των υποχρεώσεων και τον “καλό γονέα” των διακοπών, δίνοντας υποχρεωτικά το 1/3 της επικοινωνίας», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση, έχουμε αντιληφθεί, ότι δουλεύει πυρετωδώς για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα. Το χειρότερο είναι ότι τώρα η Νέα Δημοκρατία δεν διστάζει να προωθήσει τα όποια συμφέροντα ακόμη και στον ευαίσθητο τομέα του οικογενειακού δικαίου και μάλιστα εις βάρος των παιδιών».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top