Βουλή: Ομόθυμο μήνυμα για την αναγνώριση σε διεθνές επίπεδο της γενοκτονίας των Ποντίων

Πολιτική   | 20/05/2019 | 18:18

Με ενός λεπτού σιγή τίμησε την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων η Ολομέλεια της Βουλή, σε ειδική συνεδρίασή της, που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

«Καθήκον όλων μας είναι να μετατρέπουμε, με νηφάλια ανάγνωση, την τραγωδία αυτή των Ελλήνων του Πόντου σε δύναμη», τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, που μίλησε εκ μέρους της κυβέρνησης.

Παράλληλα, σχολιάζοντας το χθεσινό μήνυμα του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χαρακτήρισε την 19η Μαΐου ως πρώτο βήμα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Τουρκίας, την κάλεσε να αναγνωρίσει το αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός της γενοκτονίας των Ποντίων.

«Οι απόγονοι των θυμάτων δεν ησυχάζουν, δεν ζητούν εκδίκηση αλλά την αναγνώριση μιας αδιαμφισβήτητης πραγματικότητας, δηλαδή, της γενοκτονίας των Ποντίων. Αυτή η αναγνώριση είναι ένα δημοκρατικό αίτημα και επαφίεται στους γείτονές μας να προχωρήσουν στην αναγνώριση ενός ιστορικού γεγονότος που κανείς πια δεν αμφισβητεί ότι υπήρξαν απολύτως αναιτιολόγητες επιθέσεις και σφαγές εναντίον των Ποντίων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβρόγλου.

Ο κ. Γαβρόγλου τόνισε ακόμα ότι κύριο χαρακτηριστικό της ταυτότητας των Ποντίων υπήρξε η γλώσσα, είτε ως μέσο της επιβίωσής τους είτε ως όχημα μεταφοράς της ιστορίας και του πολιτισμού τους, και πρόσθεσε ότι η έστω και αργή ενσωμάτωσή τους στην Ελλάδα θεωρείτε τομή στη νεότερη ιστορία και αφετηρία της σύγχρονης ελληνικής ταυτότητας.

Ο υπουργός Παιδείας έδωσε έμφαση τόσο στη λειτουργία του Κέντρου έρευνας και μελέτης στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που θα συμβάλει σημαντικά, όπως είπε, στη διαιώνιση της μνήμης και της ιστορίας, δεσμευόμενος μάλιστα ότι θα προχωρήσει στη στελέχωσή του, όσο και στη δημιουργία Μουσείου Προσφύγων που έχει στόχο τη διάσωση των κτιρίων στις προσφυγικές κατοικίες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

«Τιμούμε τα 100 χρόνια μοναξιάς των Ελλήνων του Πόντου που σφαγιάστηκαν, ατιμάστηκαν, ξεριζώθηκαν από τον φυσικό τους χώρο και που ζητούν δικαίωση και αναγνώριση», τόνισε εκ μέρους της Ολομέλειας του Σώματος ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης.

«Όποιος είδε τη σημαία στη Βουλή, χθες, που έμοιαζε με ματωμένο ποτάμι, όπως αυτό που άφησαν πίσω τους οι Πόντιοι και δεν ανατρίχιασε, δεν έχει καρδιά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κακλαμάνης και πρόσθεσε: «Η 19η Μαΐου δεν είναι μόνο μια επέτειος για συλλογική δράση, αλλά και ένα νέο ξεκίνημα για αγώνα με συνεννόηση, σύνεση και συναίνεση. Το χρωστάμε τις γενιές που έφυγαν και στις γενιές που θα έρθουν».

«Σήμερα δεν δακρύζουμε, δεν κάνουμε μνημόσυνο, αλλά στεριώνουμε την πατρίδα, μέσα από τη μνήμη και την εγρήγορση. Και στέλνουμε προς το θύτη το μήνυμα να αλλάξει πλεύση και να αναγνωρίσει το πολλαπλό έγκλημα που έκανε σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου. Μέσα από τη λύτρωση της συγνώμης για το έγκλημα της γενοκτονίας των Ποντίων θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε και να θεμελιώσουμε ειλικρινείς σχέσεις», τόνισε, από την πλευρά του, ο βουλευτής Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, που μίλησε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε και ο Κώστας Τζιάρας, εκ μέρους της ΝΔ, κάνοντας λόγο για ιστορικές αλήθειες που δεν μπορεί να διαγράψει.

Εκ μέρους της ΔΗΣΥ, ο Βασίλης Κεγκέρογλου, επανέφερε την πρόταση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά, προς τον πρόεδρο της Βουλής για τη δημιουργία Ειδικής Επιτροπής της Βουλής με αντικείμενο τη συστηματική μελέτη και ανάδειξη της γενοκτονίας των Ποντίων ως ενός αδιαμφισβήτητου ιστορικού γεγονότος με διεθνή ακτινοβολία.

«Στην Επιτροπή πρέπει να κληθούν να συμμετέχουν ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι Ποντιακών Οργανώσεων, οι οποίοι οφείλουν να μην τις εμπλέκουν σε κομματικούς ανταγωνισμούς», τόνισε ο κ. Κεγκέρογλου και πρόσθεσε ότι «το Κίνημα Αλλαγής αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να πετύχουμε τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων ξεκινώντας με εθνική συνεννόηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συνεχίζοντας θεσμικά ως Ελλάδα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών». «Είναι υποχρέωσή μας να συμβάλλουμε μεθοδικά στη διαφύλαξη ανάδειξης της ιστορικής μνήμης και της ιστορικής αλήθειας γιατί το οφείλουμε στις αρχές και στις αξίες μας, αλλά κυρίως σε όλο τον περήφανο Ποντιακό Ελληνισμό», τόνισε ο κ. Κεγκέρογλου.

«Το ΚΚΕ συνεχίζει παντού να στηρίζει την προσπάθεια για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού», επισήμανε, από την πλευρά του, ο βουλευτής του κόμματος, Χρήστος Κατσώτης, και συμπλήρωσε: «Τιμούμε τη μνήμη όσων χάθηκαν στη φοβερή γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, μα και διδασκόμαστε για τις συνθήκες που οδήγησαν σε αυτή την καταστροφή. Εξετάζουμε εκείνα τα τραγικά γεγονότα όχι τυπικά, επετειακά, αλλά στην ουσία τους, εντάσσοντάς τα στο ιστορικό, το πολιτικό και το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο συνέβησαν και τα ερμηνεύουμε από την σκοπιά των εργατικών, των λαϊκών συμφερόντων ώστε να τα γνωρίσουν και να διδαχθούν οι νεώτερες γενιές των Ποντίων και συνολικά η νεολαία. Είναι κι αυτό μια συμβολή κόντρα στη λήθη και σε όλους αυτούς που προσπαθούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε ποιοί είμαστε, από που ερχόμαστε και που πρέπει να πάμε».

Στις ποντιακές του ρίζες αναφέρθηκε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να ξανασυμβεί παρόμοιο έγκλημα στη ανθρωπότητα. «Κατάγομαι, από τη μεριά της μητέρας μου, της Αναστασίας Μεντεσίδου, από την Τραπεζούντα του μαρτυρικού Πόντου και συνδέομαι άμεσα με τον πόνο και το αίμα του ιστορικού Πόντου. Στέλνουμε το μήνυμα σε κάθε γωνιά της γης, καταδικάζοντας αυτά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Πασχίζουμε να αναγνωριστεί διεθνώς η γενοκτονία των Ποντίων. Για να μην ξανασυμβεί παρόμοιο έγκλημα κατά του ανθρώπου. Παρόμοιο έγκλημα αθώων θυμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και το μήνυμα του βουλευτή του Ποταμιού, Νίκου Νυφούδη. «Η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου πρέπει να είναι στόχος όλων των κυβερνήσεων. Και πρέπει να το επιδιώξουν κατά προτεραιότητα γιατί δεν είναι μόνο θέμα δικαίωσης μνήμης η αναγνώριση της Ιστορίας. Η αποδοχή της Ιστορίας, η συμφιλίωσή μας με το παρελθόν, είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να πορευτούμε με ασφάλεια στο μέλλον. Διότι η άρνηση μιας γενοκτονίας είναι το έσχατο στάδιο που εξασφαλίζει την ατιμωρησία για τους δράστες της και προετοιμάζει το έδαφος για μελλοντικές», ανέφερε ο κ. Νυφούδης.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

11:0015/09

Βαριές κατηγορίες για τους τέσσερις συλληφθέντες στα Εξάρχεια Ελλάδα ,Κοινωνία

10:5015/09

Θεσσαλονίκη: Γονείς μαζί με την επτάχρονη κόρη τους θα κάνουν τον γύρο του κόσμου σε επ... Θεσσαλονίκη

10:4015/09

ΔΕΘ 2019: Στις 12.30 η συνέντευξη Τύπου του Αλ. Τσίπρα Πολιτική

10:3015/09

Πέτσας: Ο κ. Τσίπρας έχει βαθιά άγνοια για την οικονομία Κόμματα ,Πολιτική

10:2115/09

ΕΛΑΣ: Το συγκινητικό «αντίο» στον αστυνομικό σκύλο «Άρη» Ελλάδα

10:0215/09

Νέα Ιωνία: Η κατάθεση της 19χρονης που εγκατέλειψε το μωρό της Ελλάδα ,Κοινωνία

09:4115/09

Αρτέμιδα: Τροχαίο ατύχημα με τραυματίες Ελλάδα ,Κοινωνία

09:3215/09

Θεοδωρικάκος: Ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να υποτιμά τη νοημοσύνη των Ελλήνων Κόμματα ,Πολιτική

09:2015/09

Παλαιστίνη: Δεκάδες τραυματίες σε συγκρούσεις με τον στρατό του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη Διεθνή

09:1015/09

Brexit: Ο Μπόρις Τζόνσον παρομοιάζει τον εαυτό του με τον… Χαλκ Διεθνή

09:0015/09

Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων Ελλάδα ,Κοινωνία

08:4615/09

Καραμανλής: «Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης θέλουν και μετρό και αρχαία» Κόμματα ,Πολιτική ,Σημαντικά

08:3615/09

Διακοπή ρεύματος σήμερα σε περιοχή της Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη

08:2615/09

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τις επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σ. Αραβίας Διεθνή

08:1615/09

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα – Δείτε σε ποιες περιοχές Ελλάδα ,Κοινωνία ,Σημαντικά

08:0615/09

Φωτιά στο Λουτράκι – Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες Ελλάδα ,Κοινωνία ,Σημαντικά

08:0015/09

Ο καιρός σήμερα, Κυριακή Ελλάδα ,Περιβάλλον ,Σημαντικά

07:3515/09

Κίνητρα στους δήμους για προγράμματα ανακύκλωσης Κυκλική Οικονομία ,Τοπική Αυτοδιοίκηση

07:3015/09

Αυτός είναι ο σωστός τρόπος να διαβάζει το παιδί σε κάθε τάξη Διάφορα

07:0015/09

Το αντιυπερτασικό τρόφιμο που ρίχνει και τη χοληστερόλη Διάφορα

06:3015/09

Το φυσικό αγχολυτικό που δρα σε 20′ Διάφορα

06:0015/09

Πόσο γρήγορα μας γερνάει το κάπνισμα; Διάφορα

05:3015/09

Έντομα στο σπίτι: Πώς να τα διώξετε χωρίς επικίνδυνες χημικές ουσίες Διάφορα

05:0015/09

Τα 4 πιο άτυχα ζώδια στον έρωτα -Μεγάλοι γκαντέμηδες Διάφορα

04:3015/09

Μικρά και μεγάλα πρωτάκια: Tips για την προετοιμασία παιδιών αλλά και γονιών! Διάφορα

04:0015/09

Τα καρύδια προστατεύουν από τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις Υγεία

03:3015/09

Μεταλλαγμένα κουνούπια στη Βραζιλία Διάφορα ,Περιβάλλον

03:0015/09

ΗΠΑ: Μωράκι γεννήθηκε στις 11/9, στις 9:11 και ζύγιζε 9,11 λίβρες! Διεθνή

02:3015/09

To κορίτσι του GNTM που συγκίνησε με την ασθένειά της Lifestyle ,Διάφορα

02:0015/09

Επιλόχειος κατάθλιψη: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις Υγεία

01:3015/09

Καρκίνος οισοφάγου: Οι τροφές που απομακρύνουν τον κίνδυνο Υγεία

01:0015/09

Η καταστροφή του Αμαζονίου έχει αναδειχθεί κινηματογραφικά εδώ και μισό αιώνα (VIDEO) Περιβάλλον

00:3015/09

Έλληνες ερευνητές μελέτησαν στο Κατάρ τη θερμική καταπόνηση που δέχονται οι εργαζόμενοι Επιστήμη

00:0015/09

Ηράκλειο: Σύλληψη 59χρονου για αρχαία Ελλάδα ,Κοινωνία

23:5014/09

Λαμία: Τροχαίο με τεράστιο αγριογούρουνο Ελλάδα ,Κοινωνία

23:4014/09

Εντοπίστηκαν χασισοφυτείες με 2.303 δενδρύλλια στο Αλεποχώρι Ελλάδα ,Κοινωνία

23:4014/09

Και έκτος νεκρός από τις πλημμύρες στην Ισπανία Διεθνή

23:3014/09

Ποια Κυριακή θα αλλάξουμε ώρα Ελλάδα

23:2614/09

Πέτσας για ομιλία Τσίπρα: Παραμένει αδιόρθωτος Κόμματα ,Πολιτική

23:1514/09

Σύσκεψη στο δημαρχείο Λάρισας για το προσφυγικό: Δεν θέλουν άλλους πρόσφυγες στο Κουτσό... Ελλάδα ,Κοινωνία

23:1414/09

Συναγερμός για φωτιά και στην Ηλεία Ελλάδα ,Κοινωνία

23:0214/09

Κύπρος: «Πρέπει να ανοίξουν τα Βαρώσια», λέει ο Τσαβούσογλου Διεθνή

22:5214/09

Τραγωδία στη Λαμία: Βρέθηκε απαγχονισμένη 17χρονη Ελλάδα ,Κοινωνία

22:4214/09

Προσάραξη πλοίου στον Θερμαϊκό Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

22:3014/09

Νεκρός επιχειρηματίας στο Πήλιο Ελλάδα ,Κοινωνία

22:1714/09

Σύλληψη άνδρα για την σημερινή πυρκαγιά στο Σέιχ Σου Θεσσαλονίκη

21:5714/09

Τέσσερις συλλήψεις και 20 προσαγωγές για τα επεισόδια στα Εξάρχεια Ελλάδα ,Κοινωνία

21:5214/09

Αλ. Τσίπρας: Η χώρα έχει νέα κυβέρνηση αλλά έχει και μία ισχυρότατη αντιπολίτευση Πολιτική ,Σημαντικά

21:3114/09

Τραγωδία στην Αθήνα- Μία νεκρή γυναίκα από φωτιά σε νεοκλασικό Ελλάδα ,Κοινωνία

21:2114/09

Ορειβάτης τραυματίστηκε θανάσιμα στον Όλυμπο Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Κοινωνία

21:0214/09

Μαίνεται η φωτιά στο Λουτράκι – Εκκενώθηκαν μοναστήρι και γηροκομείο Ελλάδα ,Κοινωνία ,Σημαντικά

20:5014/09

Λιμάνι Πειραιά: Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων Ελλάδα ,Κοινωνία ,Σημαντικά

20:4114/09

Φωτιά και στα Μέγαρα Αττικής Ελλάδα ,Κοινωνία

20:1414/09

Χρυσή Αυγή: Κλείνουν τα κεντρικά γραφεία της στη λεωφόρο Μεσογείων Ελλάδα ,Κοινωνία

19:5014/09

Λευκωσία σε Ερντογάν: Αν κάποιος απειλεί την ειρήνη αυτή είναι η Τουρκία Διεθνή

19:3714/09

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στις Φέρες Έβρου Ελλάδα ,Κοινωνία

19:2114/09

Συγκεντρώνεται ο κόσμος στο «Βελλίδειο» για την ομιλία Τσίπρα (ΦΩΤΟ) Κόμματα ,Πολιτική

19:1714/09

ΑΣΟΕΕ: Ο προμηθευτής λαθραίων τσιγάρων που συνελήφθη είχε ημερήσιο τζίρο, 3.000 ευρώ! Ελλάδα ,Κοινωνία ,Σημαντικά

18:5814/09

Τουρίστας έπεσε από μπαλκόνι ξενοδοχείου στα Χανιά Ελλάδα ,Κοινωνία

18:4114/09

Τουρκικό ερευνητικό πλοίο ανοιχτά του Καστελόριζου Ελλάδα

18:2514/09

Επεισόδια στα Εξάρχεια- 16 προσαγωγές Ελλάδα ,Κοινωνία

18:0314/09

ΔΕΘ 2019: Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να παρουσιάσει ο Αλ. Τσίπρας στην αποψινή του... Κόμματα ,Πολιτική

17:5014/09

Παραλίγο να πνιγεί προσπαθώντας να σώσει μια τουρίστρια Ελλάδα ,Κοινωνία

17:4014/09

Θεσσαλονίκη: Έκανε χρήση ναρκωτικών ουσιών μέσα στο λεωφορείο (ΦΩΤΟ) Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία ,Σημαντικά

17:3014/09

Ο Τραμπ επιβεβαίωσε τον θάνατο του γιου του Οσάμα μπιν Λάντεν Διεθνή

17:2314/09

Κρήτη: Ανιψιός έδεσε τον θείο του στο αυτοκίνητο και τον λήστεψε Ελλάδα ,Κοινωνία

17:1014/09

Πυρκαγιά στο Λουτράκι Ελλάδα ,Κοινωνία