Βουλή: Σήμερα το… Β’ ημίχρονο για τις υποκλοπές (VIDEO)

Βουλή: Σήμερα το… Β’ ημίχρονο για τις υποκλοπές (VIDEO)

Σήμερα Δευτέρα ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της κοινοβουλευτικής μάχης για τις υποκλοπές.

Η ολομέλεια της Βουλής θα κληθεί να αποφασίσει για επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής με φόντο την παρακολούθηση Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator.

Το δεύτερο ημίχρονο

Αν η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών την Παρασκευή μπορεί να θεωρηθεί, με ποδοσφαιρικούς όρους, το πρώτο ημίχρονο του αγώνα, η συζήτηση και η ψηφοφορία για την εξεταστική επιτροπή (η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι) τότε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως δεύτερο ημίχρονο.

Ωστόσο, με τα ως τώρα δεδομένα, δεν φαίνεται να υπάρχουν ανατροπές στο όποιο σκορ και την έκβαση του αγώνα όπως αυτό προδιαγράφηκε την Παρασκευή. Και τούτο διότι τα επίμαχα πολιτικά ζητήματα από τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς τέθηκαν και ο καθένας απάντησε όπως έκρινε σωστά με βάση τις δικές του προτεραιότητες και σκοπιμότητες. Και φυσικά θα κριθεί γι’ αυτό.

Χωρίς τους αρχηγούς

Με άλλα λόγια, δεν αναμένονται εκπλήξεις, πλην συγκλονιστικού απροόπτου. Μάλιστα η μέχρι τώρα εικόνα από το ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες δεν προτίθενται να κατέβουν αύριο με το βαρύ πυροβολικό τους στο γήπεδο της Βουλής, τους αρχηγούς τους. Κοινώς είναι αμφίβολο αν τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσουν να λάβουν το λόγο κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, που είναι και το πρόσωπο των ημερών στην υπόθεση των υποκλοπών έτσι κι αλλιώς -ποδοσφαιρικά μιλώντας πάντα- δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στη συγκεκριμένη διοργάνωση καθότι είναι ευρωβουλευτής και όχι βουλευτής του εθνικού κοινοβουλίου. Ο κ. Κουτσούμπας -επίσης το ΚΚΕ καταγγέλει από το 2016 και όλη την τελευταία πενταετία υποκλοπές-συνακροάσεις στο τηλεφωνικό του κέντρο– τοποθετήθηκε την Παρασκευή για την εξεταστική επιτροπή.

Στηρίζει η αντιπολίτευση την πρόταση του ΠΑΣΟΚ

Βεβαίως οι πολιτικοί αρχηγοί και ο πρωθυπουργός θα βρίσκονται στη Βουλή για να ψηφίσουν. Ανάλογα φυσικά με την εξέλιξη της συζήτησης αν κρίνουν ότι είναι απαραίτητο θα λάβουν και το λόγο.

Εκεί που πλέον συγκεντρώνεται το κυρίως ενδιαφέρον είναι τι θα πράξουν τα κόμματα επί της πρότασης για εξεταστική επιτροπή που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ. Με τα ως τώρα δεδομένα τα πράγματα είναι λίγο πολύ σαφή ως προς την στάση των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης και βέβαιο είναι ότι η βουλή θα την εγκρίνει καθώς χρειάζονται τουλάχιστον 120 ψήφοι βουλευτών.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης του ΠΑΣΟΚ, όπως και το ΜέΡΑ25, ενώ και το ΚΚΕ αναμένεται να υπερψηφίσει, με βάση και την τοποθέτηση του κ. Κουτσούμπα αλλά και το γεγονός ότι το ΚΚΕ δεν κατέθεσε δική του πρόταση, όπως είχε αρχικά είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο, καθώς το ΚΚΕ θεωρεί ότι στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ γίνεται άμεση επίκληση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων σε βάρος του ΚΚΕ, αλλά και σε παρακολουθήσεις δημοσιογράφων.

Ως εκ τούτου η πρόταση για εξεταστική επιτροπή που θα κληθεί να ερευνήσει τις παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη, ΚΚΕ και δημοσιογράφων συγκεντρώνει ουσιαστικά το σύνολο της αντιπολίτευσης.

Γρίφος η στάση της ΝΔ

Γρίφος είναι η στάση της ΝΔ η οποία αφενός δεν δηλώνει αντίθετη στη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει τι σημαίνει αυτό πρακτικά κατά την ψηφοφορία, καθώς είναι σαφές ότι δεν συμφωνεί με το σκεπτικό της πρότασης από το ΠΑΣΟΚ αλλά και το σκεπτικό των άλλων κομμάτων που στηρίζουν την πρόταση.

Το μόνο που έχει κάνει σαφές το μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν θα εμποδίσει τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής και δεν θα ψηφίσει «όχι». Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν αύριο αναφορικά με το τι θα ψηφίσει η γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα.

Πλήττεται αλλά…

Στις πρώτες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, φαίνεται η κυβέρνηση να πλήττεται, ωστόσο, οι πολίτες συνεχίζουν να ανησυχούν περισσότερο για τα προβλήματα της καθημερινότητας που τους απασχολούν.

Σε έρευνα της εταιρίας Marc για το «Πρώτο Θέμα», η διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ συντηρείται στις 8,5 ποσοστιαίες μονάδες, με το κυβερνών κόμμα να συγκεντρώνει 32% και την αξιωματική αντιπολίτευση να ανεβαίνει στο 23,5%.

Το ΠΑΣΟΚ ενισχύεται αγγίζοντας το 12,3%, ενώ ακολουθούν ΚΚΕ με 5,4%, Ελληνική Λύση με 5%, ΜέΡΑ25 με 3%.

Στο ερώτημα για τις μεγάλες ανησυχίες ξεχωρίζει το ζήτημα της ακρίβειας και του χειμώνα που έρχεται σε ποσοστό 84,2% και ακολουθούν εθνικά θέμα με 36,4%, εγκληματικότητα με 30,2% και ο πόλεμος στην Ουκρανία με 26,3%. Είναι δε χαρακτηριστικό πως μόλις 16% των πολιτών εμφανίζεται να ανησυχεί για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Δεν απασχολεί

Στη δημοσκόπηση της GPO για τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο, η ψαλίδα της διαφοράς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πέφτει για πρώτη φορά κάτω από τις 7 μονάδες με τη κυβερνητική πλειοψηφία να συγκεντρώνει 31,4% έναντι 25,1%.

Ενισχυμένο εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ που αγγίζει το 12,1%, και ακολουθούν ΚΚΕ με 5,7%, Ελληνική Λύση με 4,8%, και ΜέΡΑ25 με 2,1%.

Άλλο κόμμα δηλώνει το 3,6% ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων και αυτών που δηλώνουν πως δεν θα ψηφίσουν φτάνει στο 16%.

Στο ερώτημα πάντως, ποιο ζήτημα σας απασχολεί περισσότερο αυτή τη στιγμή, οι πολίτες ξεχωρίζουν την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια σε ποσοστά που ξεπερνούν το 36%, ενώ μόλις το 9,7% δηλώνει τις υποκλοπές.

Πηγή: in.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Λίμνη Πλαστήρα: Ψαράδες έπιασαν γουλιανό μήκους 2,40 μέτρων (ΦΩΤΟ)

Η αμερικανική Concentrix στη Θεσσαλονίκη με υπηρεσίες digital για επιχειρήσεις

Θεσσαλονίκη: Χωρίς ρεύμα σήμερα περιοχή του κέντρου

Έκρηξη σε ΑΤΜ τα ξημερώματα στην Αργυρούπολη

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top