Βούτσης: Κοιτάμε στα μάτια την ιστορία μας

Βούτσης: Κοιτάμε στα μάτια την ιστορία μας

«Κοιτάμε στα μάτια την ιστορία μας», ανέφερε, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στην ΕΡΤ, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, λίγες ώρες μετά την ιστορική απόφαση που έλαβε η Ολομέλεια για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Είναι η καλύτερη στιγμή για μια ρεαλιστική διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, σε διακρατικό, διακοινοβουλευτικό και νομικό επίπεδο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής και εξέφρασε τη θέση ότι σήμερα είναι πιο ώριμες οι συνθήκες – στο εσωτερικό της χώρας, στο εσωτερικό της Γερμανίας, σε ευρωπαϊκή κλίμακα – καθώς η Ευρώπη παρακολουθεί την άνοδο των ακροδεξιών, φιλοφασιστικών και αντιευρωπαϊκών δυνάμεων, συνεπώς κατανοεί ότι πρέπει πλέον να αρθεί το πέπλο της λήθης που έδωσε έδαφος στην ακροδεξιά.

Ο Νίκος Βούτσης ανέφερε ότι την περασμένη Τετάρτη ήταν μεγάλο το ενδιαφέρον από αρκετές πρεσβείες για τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή, διότι πολλές χώρες κατανοούν ότι πρέπει να ανοίξει το θέμα, να υπάρξουν απαντήσεις και αποκατάσταση.

Στην περίπτωση που δεν βρει έδαφος μια διακρατική συνεννόηση με τη Γερμανία, είπε ο κ. Βούτσης, θα προχωρήσει η παρέμβαση για τη διεθνοποίηση του θέματος, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άλλα κοινοβούλια και θα προετοιμαστούν επίσης νομικές παρεμβάσεις.

Πέραν των ενεργειών της Βουλής και της κυβέρνησης για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στα θύματα που έχουν προσφύγει δικαστικά και διεκδικούν γερμανικές αποζημιώσεις. Επισήμανε ότι χρειάζεται η υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης για ενέργειες, προκειμένου να λάβουν χρήματα τα θύματα που έχουν προσφύγει δικαστικά, κι αυτό, όπως είπε, είναι ένα ζήτημα που έθεσε ευθέως για πρώτη φορά ο ίδιος «ο πρωθυπουργός, ως μια δυνατότητα μελλοντική».

Για τα περιθώρια συνεννόησης της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «καθώς θα ετοιμάζεται η ρηματική διακοίνωση, είναι δυνατό να υπάρξει η ευρύτατη δυνατή συνεννόηση για τον οδικό χάρτη και τα βήματα της διεκδίκησης», αλλά σίγουρα η κυβέρνηση θα πρέπει πλέον να προχωρήσει με ταχύτατα βήματα.

«Θα πάμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στα κοινοβούλια των χωρών μελών [της ΕΕ]. Θα πάμε παντού», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής. Διευκρίνισε όμως πως ο ίδιος δεν θα πάει στον κ. Σόϊμπλε, αν δεν προσκληθεί. Άλλωστε, τυπικά η απόφαση της ελληνικής Βουλής θα γίνει γνωστή στη Γερμανία με τη ρηματική διακοίνωση, εξήγησε και πρόσθεσε: «αν μετά τη ρηματική διακοίνωση η Γερμανική Βουλή έχει ευήκοα ώτα, προφανώς θα ζητήσουμε, σε επίπεδο Προέδρων Βουλής, να θέσουμε τα ζητήματα. Αλλά και αν ακόμα θελήσουν να μην απαντήσουν, θεωρώντας ότι το ζήτημα είναι λυμένο, θα βρούμε τους τρόπους για να προχωρήσει η διεκδίκηση και μέσα στην ίδια τη Γερμανία, όπου υπάρχουν δυνάμεις που ήταν υπέρ της έναρξης της συζήτησης αυτής».

Ο Νίκος Βούτσης ρωτήθηκε για την στάση της Χρυσής Αυγής στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών και την επίθεση που εξαπέλυσε σε βάρος του ΚΚΕ. «Ο ίδιος ο κ. Μιχαλολιάκος, που δεν ήρθε στη συζήτηση, έχει πει ότι είναι σπορά των ηττημένων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Συνεπώς ήταν έκπληξη που ήρθαν στη συζήτηση οι υπόλοιποι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, για να εγκαλέσουν μάλιστα το πολιτικό σύστημα ότι δεν έκανε νωρίτερα τη διεκδίκηση, όταν είναι οι ίδιοι που έχουν δηλώσει πίστη στις αξίες και τα έργα των δυνάμεων του φασισμού», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής και χαρακτήρισε την επίθεση στο ΚΚΕ ένα τρικ απίστευτου θράσους για να δώσουν αποτύπωμα στο δικό τους κόσμο. «Η αλήθεια είναι πως έχουν δικό τους κόσμο. Και είναι μείζον πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας πως, μετά από όλα όσα έχουν βγει στη φόρα για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, συνεχίζει να υπάρχει ένα ποσοστό της κοινωνίας που εναποθέτει την ψήφο του σε αυτές τις απόψεις».

Η συνέντευξη του κ. Μαρινάκη

Ο Πρόεδρος της Βουλής ρωτήθηκε για την συνέντευξη του κ. Μαρινάκη. «Φαίνεται ότι υπάρχει και στην Ελλάδα μια προσπάθεια να αναπτυχθούν φαινόμενα Μπερλουσκονισμού. Πριν από λίγους μήνες ο κ. Μαρινάκης είχε χαρακτηρίσει την παρούσα κυβέρνηση “χούντα”. Αυτό είναι πολύ σοβαρό και δείχνει ότι ο κ. Μαρινάκης, θεωρώντας πως μπορεί να χειραγωγήσει μέρος του πολιτικού συστήματος, θέλει να εμποτίσει με μίσος την σημερινή πολιτική ζωή του τόπου», είπε και πρόσθεσε ότι «κατά τα άλλα, η δικαιοσύνη έχει πάρει το δικό της δρόμο και αυτό αφορά τον κ. Μαρινάκη και τις εκκρεμότητες που έχει με τη δικαιοσύνη, που είναι γνωστές». Πρόσθεσε επίσης ότι «η κοινή γνώμη κατανοεί, από τον βαθμό της αντιπαλότητάς του κ. Μαρινάκη, την προσπάθεια του να χειραγωγήσει μέρος του πολιτικού συστήματος».

«Υπάρχει μια αντιπαλότητα η οποία αναπτύσσεται από τον κ. Μαρινάκη εδώ και καιρό. Οι ερμηνείες του δεν θεωρώ ότι έχουν βάση», είπε και υπογράμμισε: «Όταν μια χώρα έχει ταλαιπωρηθεί τόσο από φαινόμενα διαπλοκής των μέσων ενημέρωσης, είναι άδικο ενώ η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, να επιχειρείται η επιστροφή σε ένα τόσο ζοφερό περιβάλλον. Πιστεύω ότι αυτή η αντίληψη χειραγώγησης του πολιτικού συστήματος θα ηττηθεί».

«Η κυβέρνηση έχει διευκρινίσει όσο μπορούσε περισσότερο το τοπίο στο χώρα των ΜΜΕ σε θεσμικό επίπεδο, διότι είναι ζήτημα που έχει να κάνει με τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος», είπε ο Νίκος Βούτσης όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση επιχείρησε να ελέγξει τα ΜΜΕ και υπογράμμισε: «δεν θα ήταν νοητό, ενώ η δικαιοσύνη ερευνά υποθέσεις διαπλοκής, από την παρούσα κυβέρνηση ή από στελέχη της παρούσας κυβέρνησης να υπάρξουν ενέργειες μιας επιλεκτικής διαπλοκής με οποιοδήποτε επιχειρηματικό μέσο. Όλα πλέον γίνονται με απόλυτη διαφάνεια στο πλαίσιο των διεθνών κανονισμών. Πέρα από το διαφορετικό ήθος που χαρακτηρίζει την παρούσα πλειοψηφία, δεν υπάρχει ούτε η ανάγκη, ούτε η μέθοδος, ούτε η δυνατότητα να αναπτύσσονται διασυνδέσεις που να οδηγούν σε αμοιβαία συμφέροντα, ανάμεσα στην πολιτική και οικονομικούς παράγοντες. Πλέον υπάρχουν κανόνες στις οικονομικές σχέσεις. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα πολύ θετικό αποτύπωμα της παρούσας κυβέρνησης».

Υπόθεση Novartis

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της Ολομέλειας, σήμερα Παρασκευή, για την άρση ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου και τη χρονική στιγμή κατά την οποία η Βουλή καλείται να λάβει απόφαση, δηλαδή παραμονές των ευρωεκλογών. «Η Βουλή, εκ του Συντάγματος, είναι υποχρεωμένη να ανταποκρίνεται και να αντιστοιχίζεται με τις κινήσεις της Δικαιοσύνης», είπε ο Νίκος Βούτσης και εξέφρασε την εκτίμηση ότι στη διαδικασία που θα λάβει χώρα σήμερα, δεν θα υπάρξει «σκιαμαχία”, δεδομένου ότι και ο ίδιος ο κ. Λοβέρδος έχει ζητήσει την άρση της ασυλίας του. «Θα πρέπει να έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη απέναντι στη δικαιοσύνη και οι πολιτικοί να βοηθούν, έξω από τα πολύ πονηρά πλαίσια του άρθρου 86 του Συντάγματος», είπε εξάλλου ο Πρόεδρος της Βουλής.

«Δεν υπάρχει και δεν θα μπορούσε να υπάρξει οποιαδήποτε παρέμβαση της πολιτικής στο έργο της δικαιοσύνης», ανέφερε, ο Πρόεδρος της Βουλής σχολιάζοντας τα περί πολιτικής σκευωρίας. Σημείωσε ότι η υπόθεση της Novartis είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, η κοινή γνώμη την παρακολουθεί, ενώ αναφέρθηκε στην διαπίστωση που περιλαμβάνεται στη δικογραφία πως η Novartis είχε εσωτερική ενημέρωση για το PSI, την ώρα που μικροί ομολογιούχοι καταστρέφονταν.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top