Βρούτσης: Ενισχύεται ο δημόσιος χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης

Βρούτσης: Ενισχύεται ο δημόσιος χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης
Πολιτική   | 20/02/2020 | 16:40

Τη διαβεβαίωση ότι όχι μόνο παραμένει, αλλά ενισχύεται ο δημόσιος, κοινωνικός και υποχρεωτικός χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας, έδωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γ. Βρούτσης, μιλώντας μετά την ακρόαση φορέων από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, οι οποίες επεξεργάζονται το νομοσχέδιο με τίτλο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)».

Θέλουμε να κάνουμε την κοινωνική ασφάλιση πιο ελκυστική από ποτέ και να μπορέσει ο κόσμος να πιστέψει ότι θα λάβει μια αξιοπρεπή σύνταξη στο τέλος του εργασιακού του βίου είπε ο κ. Βρούτσης.

Αναφερόμενος στις τοποθετήσεις των σχεδόν 40 εκπροσώπων κοινωνικών φορέων, ο κ. Βρούτσης είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αφήσουμε στο παρελθόν την ισοπεδωτική αντίληψη του νόμου Κατρούγκαλου και τη λογική του κανείς να μην έχει κίνητρο να παραμείνει στην εργασία μετά τα 25 χρόνια. Εμείς θέλουμε να κινητροδοτήσουμε την παραμονή στην εργασία και αυτό να ανταμείβεται με καλύτερη πράξη είπε ο υπουργός.

Στην «δικαιολογημένη» αγωνία των φορέων για την προοπτική του νομοσχεδίου, είπε ότι οι μελέτες της Αναλογιστικής Αρχής και του Πανεπιστημίου Αθηνών δείχνουν βιωσιμότητα του συστήματος έως το 2070.

Ο κ. Βρούτσης στάθηκε στο θετικό κλίμα, που όπως είπε εισέπραξε από τους εκπροσώπους των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, που για «πρώτη φορά επαινούν και συγχαίρουν» τέτοιο νομοσχέδιο. Επικαλούμενος μάλιστα στοιχεία που παρουσίασε ο εκπρόσωπος των φοροτεχνικών, είπε ότι αποδεικνύεται πόσο ωφελημένοι θα είναι οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι γεωργοί που θα επιλέγουν τι θέλουν να πληρώσουν και τι θα σύνταξη θα πάρουν. Για τους συνταξιούχους που επιθυμούν να εργάζονται είπε ότι από τον τιμωρητικό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ που έδινε μόνο το 30% της σύνταξης, «επαναφέρουμε το 70%¨», αλλά όλοι οι συνταξιούχοι πρέπει να είναι προσεκτικοί και να είναι νόμιμοι, διότι «εάν συλληφθούν μη νόμιμοι, θα υπάρχει βαρύ πρόστιμο» ύψους 12 συντάξεων.

Τέλος, απαντώντας στον εκπρόσωπο των εργαζομένων του ΟΑΕΔ για τον αριθμό των ανέργων και τα έσοδα του οργανισμού, είπε ότι η ανεργία δεν μετριέται από την καταγραφή του ΟΑΕΔ, αλλά διά μέσου της ΕΛΣΤΑΤ. Επί ΝΔ έχει μειωθεί στο 16,6%, (πέρυσι ήταν 18,6%), ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις, στο τέλος του 2020 θα είναι στο 15,5-15%, είπε ο κ. Βρούτσης. Όσο για το θέμα της μείωσης των εισφορών μη μισθολογικού κόστους, που ειπώθηκε ότι μειώνουν τα έσοδα του ΟΑΕΔ για προγράμματα κατάρτισης, ο υπουργός είπε ότι η αποκλιμάκωση του μη μισθολογικού κόστους αυξάνει την απασχόληση, και ότι το -0,90% που προωθείται σήμερα θα επεκταθεί σε άλλο -4%, ώστε στο τέλος 2023, να είμαστε στον μέσο όρο της Ευρώπης. Ειδικότερα, δε, για τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, είπε ότι η νυν κυβέρνηση έχει άλλη φιλοσοφία και αντί οι πόροι να κατευθύνουν ανέργους στο δημόσιο, θα τους κατευθύνουν στον ιδιωτικό τομέα.

Νωρίτερα, από τους σχεδόν 40 φορείς που προσήλθαν στην κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών υποθέσεων, θετική άποψη εξέφρασαν – κατά κύριο λόγο – οι εκπρόσωποι φορέων όπως ο ΔΣΑ, ο ΠΙΣ και το ΤΕΕ στη βάση της αποδέσμευσης της ασφάλισης από το εισόδημα, ενώ αντιθέσεις εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που εκτίμησαν ότι το νέο νομοσχέδιο διατηρεί τις προβλέψεις του προηγούμενου νόμου.

Ο Δημ. Καραγεωργόπουλος, γραμματέας Τύπου και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, είπε η δέσμευση της ΝΔ για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, «αποδεικνύεται κενό γράμμα». Εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ, ο γγ Δ. Μπράτης είπε ότι η κυβέρνηση, αντί να καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου, τον διατηρεί, τον ισχυροποιεί και παγιώνει την κατάσταση για τα επόμενα 50 χρόνια. Για τη «δήθεν» υποκινούμενη απεργία είπε ότι στην ΑΔΕΔΥ «ομόφωνα αποφασίσαμε» για την πραγματοποίησή της.

Ο Ανδρέας Κουτσολάμπρος, σύμβουλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών είπε ότι πλέον το ασφαλιστικό σύστημα γίνεται «απλό και βατό» για τους ασφαλισμένους. Με χαρά βλέπουμε την αποδοχή των προτάσεών μας, όπως η αποσύνδεση εισφορών από τον κατώτατο μισθό, είπε ο κ. Κουτσολάμπρος.

Ο Κων. Κόλλιας, πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας χαρακτήρισε θετικές τις διατάξεις του νομοσχεδίου σημειώνοντας κυρίως την αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα, καθώς το προηγούμενο καθεστώς οδήγησε σε εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή και πολλούς επαγγελματίες να κλείσουν τα μπλοκάκια τους. Επίσης, χαρακτήρισε γάγγραινα τις διπλές εισφορές που έπρεπε να καταβάλλουν όσοι είχαν και δεύτερη απασχόληση.

Ο Χρ. Ιωάννου, διευθυντής του τομέα απασχόλησης ΣΕΒ, είπε ότι οι διορθώσεις των κακοτεχνιών του νόμου Κατρούγκαλου δεν συνιστούν από μόνες τους μεταρρυθμίσεις και τόνισε την ανάγκη συνέχισης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και της επιτάχυνσης του ρυθμού μείωσης του μη μισθολογικού κόστους.

Ο Δημ. Ανδρεαδάκης, πρόεδρος της Ανώτατης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδος είπε ότι υποδέχεται με καλή πίστη το νομοσχέδιο, εξέφρασε ωστόσο επιφυλάξεις για τους συνταξιούχους προ του 2016, καθώς όπως είπε, ενώ το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 26%, οι συνταξιούχοι έχασαν άνω το 50%, την ώρα που έπρεπε να στηρίξουν τα άνεργα παιδιά τους.

Ευνοϊκή και θετική για τους ελεύθερους επαγγελματίες του κλάδου των μηχανικών χαρακτήρισε την κυβερνητική πρωτοβουλία ο Γ. Στασινός, πρόεδρος του ΤΕΕ. Θα θέλαμε να είναι χαμηλότερη η κατώτατη εισφορά από τα 220 ευρώ, αλλά το νομοσχέδιο στο κομμάτι των εισφορών είναι προς τη θετική κατεύθυνση, είπε ο κ. Στασινός.

Θετικά αποτίμησε τις διατάξεις για τους εμπόρους ο Γ. Καρανίκας, πρόεδρος Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Επίσης θετική, είπε ότι είναι η μειωμένη εισφορά για τους νέους επαγγελματίες, καθώς και η μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Από την πλευρά του, ο Γ. Καββαθάς, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) είπε ότι δεν υπήρξε επαρκής διαβούλευση, εξέφρασε τη θέση ότι η διασύνδεση ασφάλιστρου και εισοδήματος είναι καλύτερη, ότι το 80% των ασφαλισμένων θα παραμείνουν στο χαμηλότερο ασφάλιστρο το οποίο όμως αυξάνεται, και ότι υπάρχει ενδεχόμενη απώλεια εσόδων από εκείνους με μεγάλα εισοδήματα που θα επιλέξουν να πληρώνουν χαμηλά ασφάλιστρα. Ζήτησε επίσης την εκπροσώπηση του φορέα του στη διοίκηση του νέου ΕΦΚΑ.

Ο Γ. Χριστόπουλος, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) είπε ότι το νομοσχέδιο οδηγεί σε αύξηση των συντάξεων και ότι με τη μείωση των εισφορών μειώνεται και το μη μισθολογικό κόστος.

Ο Γ. Ελευθερίου, γγ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου είπε ότι είναι προς τη θετική κατεύθυνση το νομοσχέδιο και ότι αποκαθιστά αδικίες όπως η σύνδεση εισοδήματος με ασφαλιστικές εισφορές, η οποία αύξησε την εισφοροδιαφυγή και την φοροδιαφυγή.

Διεκδικούμε όσα επί τόσα χρόνια πληρώσαμε είπε ο Παντ. Τάτσης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, ενώ ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, είπε ότι το νομοσχέδιο διατηρεί ότι οι προηγούμενοι είχαν αφαιρέσει, όπως τα δώρα, οι κύριες και επικουρικές συντάξεις, το ΕΚΑΣ κά. Παραμένουμε στον δρόμο του αγώνα είπε ο κ. Κουμπούρης.

Διορθώσεις ως προς τα μέλη των οργανώσεών τους ζήτησαν εκπρόσωποι εργαζομένων και συνταξιούχων στις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας.

Λαμβάνοντας τον λόγο μετά τους φορείς, ο βουλευτής της ΝΔ Β. Οικονόμου είπε ότι η πλειοψηφία των εκπροσώπων των φορέων είχε θετική εικόνα, παρά τις επιμέρους παρατηρήσεις τους. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε ότι η αναλογιστική μελέτη επιβεβαιώνει ότι το ασφαλιστικό της ΝΔ μειώνει το εισόδημα των συνταξιούχων, ενώ ο Γ. Μουλκιώτης του Κινήματος Αλλαγής, εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση του μοναδικού αριθμού ανέργων στη χώρα μας, την οποία επικαλέστηκε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του ΟΑΕΔ Γ. Μακράκης.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

09:2305/04

Θεσ/νίκη: Έκρηξη σε χώρο που θα στεγαζόταν σύνδεσμος του Άρη Θεσσαλονίκη

09:1105/04

Κορωνοϊός: Σε καραντίνα η δομή μεταναστών στη Μαλακάσα Κορωνοϊός

09:0005/04

Οι αλλαγές στις δανειακές οφειλές φυσικών προσώπων προς τις τράπεζες στην εποχή του Κορ... Άποψη ,Άρθρα

08:5005/04

Το «έστρωσε» σε Ευρυτανία και Δυτική Φθιώτιδα (VIDEO) Κοινωνία

08:3805/04

Κορωνοϊός: Δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Μύκονο Κορωνοϊός ,Υγεία

08:2605/04

Κορωνοϊός – ΗΠΑ: Πάνω από 8.000 θάνατοι – 300.000 κρούσματα Διεθνή ,Κορωνοϊός

08:1505/04

Κορωνοϊός: Ο «χάρτης» των θανάτων στην Ελλάδα (Update) Κορωνοϊός ,Σημαντικά ,Υγεία

08:0005/04

Ο καιρός σήμερα, Κυριακή Κοινωνία ,Σημαντικά

07:5005/04

Kαι μαζί και χώρια, η Ευρώπη στον Covid 19 Κορωνοϊός ,Οικονομία ,Σημαντικά

23:5204/04

Πρόεδρος ιταλικής Βουλής: Ευχαριστώ στην Ελλάδα για την αλληλεγγύη Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:3904/04

Κορωνοϊός-Παγκόσμια Τράπεζα: Προβλέψεις για μεγάλη ύφεση Οικονομία

23:2604/04

Κορωνοϊός: Περισσότεροι από 45.000 νεκροί στην Ευρώπη Κορωνοϊός

23:1404/04

Κορωνοϊός: 501 νεκροί στην Τουρκία Κορωνοϊός

23:0204/04

Πιερρακάκης: Χρήσιμο όπλο κατά της πανδημίας οι ψηφιακές πρωτοβουλίες Κορωνοϊός ,Πολιτική

22:4904/04

Κορωνοϊός: Δραματική κατάσταση στη Γαλλία-441 νεκροί σε ένα 24ωρο Διεθνή ,Κορωνοϊός

22:3704/04

Κορωνοϊός: Πάνω από 60.000 οι νεκροί παγκοσμίως Διεθνή ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

22:2404/04

Μόσιαλος: Τώρα πρέπει να προσέξουμε πολύ Κορωνοϊός

22:1104/04

Λιόσια: Οκτάχρονη στο νοσοκομείο από πυροβολισμό στο πόδι Ελλάδα ,Κοινωνία

21:5904/04

Το «ευχαριστώ» μιας μητέρας στον Μητσοτάκη-Άκουσε την έκκληση της Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

21:4204/04

Θεσ/νικη: Μεγάλη φωτιά σε εταιρία χαρτικών (ΦΩΤΟ) Ελλάδα ,Κοινωνία

21:2904/04

Κορωνοϊός-Κοντοζαμάνης: Όσες προσλήψεις χρειαστούν Κορωνοϊός ,Υγεία

21:1704/04

Δένδιας– ΝτιΜάιο: Αντιμετώπιση κρισής με αλληλεγγύη Διεθνή ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

21:0504/04

Θεσ/νικη: 20χρονος δέχτηκε επίθεση από αδέσποτο σκύλο Ελλάδα ,Κοινωνία

20:5104/04

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου Πολιτική ,Υγεία

20:3204/04

Κορωνοϊός-Ισπανία: Παράταση κατάσταση έκτακτης ανάγκης Διεθνή ,Κορωνοϊός

20:2004/04

Κορωνοϊός: Προφυλακτική αγωγή για τους υγειονομικούς Κορωνοϊός ,Υγεία

20:0804/04

Κορωνοϊός-Κύπρος: 30 νέα κρούσματα- 426 συνολικά Κορωνοϊός

19:5604/04

Γεραπετρίτης: Όλα τα αναγκαία μέτρα για το δημόσιο συμφέρον Κορωνοϊός ,Πολιτική

19:4404/04

Κορωνοϊός στην Ιταλία: Πάνω από 15.000 οι νεκροί Διεθνή ,Κορωνοϊός

19:3204/04

Κορωνοϊός-Βρετανία: Νεκρό ένα πεντάχρονο αγοράκι–708 νεκροί σε 24 ώρες Διεθνή ,Κορωνοϊός

19:1904/04

Κορωνοϊός: 630 νεκροί σε ένα 24ωρο στη Νέα Υόρκη Διεθνή ,Κορωνοϊός

19:0704/04

Τσιόδρας: Τι είπε για μάσκες και κλιματιστικά Κορωνοϊός

18:5404/04

Απαγόρευση Κυκλοφορίας: 353 παραβάσεις σήμερα, Σάββατο Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

18:3904/04

Κορωνοϊός: 10306- Τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης Κορωνοϊός

18:1504/04

Θεσ/νίκη: Εντοπίστηκε αλλοδαπός από τη δομή Ριτσώνας – Δεν του έγιναν εξετάσεις Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

18:1504/04

Χαρδαλιάς: Μέχρι 27 Απριλίου η απαγόρευση κυκλοφορίας Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

18:0504/04

Κορωνοϊός: 60 νέα κρούσματα- 1673 συνολικά στην χώρα μας Κοινωνία ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

18:0004/04

Κορωνοϊός: LIVE η ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας Κορωνοϊός

17:4504/04

Μητσοτάκης: Η καθημερινότητα γύρω από την αντιμετώπιση του ιού Κορωνοϊός ,Πολιτική

17:3204/04

ΕΟΔΥ: Εξέτασε στην Κέα 176 αιτούντες άσυλο Κοινωνία ,Κορωνοϊός

17:1904/04

Συνάντηση Μητσοτάκη-Τσιόδρα για τις επόμενες κινήσεις Κορωνοϊός ,Πολιτική

17:0604/04

Παπαθανάσης: Πρόστιμα έως και ένα εκατ. ευρώ για αισχροκέρδεια Κορωνοϊός ,Οικονομία ,Πολιτική

16:4804/04

Μαγκριώτης: Μερικές, όχι ευχάριστες, αλλά, ίσως χρήσιμες σκέψεις Άρθρα

16:3504/04

Κορωνοϊός: 8.000 κλίνες ιδιωτικών κλινικών στο υπ. Υγείας Κορωνοϊός ,Υγεία

16:2104/04

Κικίλιας: Κρίσιμος μήνας ο Απρίλιος για την εξάπλωση του ιού Κορωνοϊός ,Υγεία

15:5504/04

Δ. Λαγκαδά: Ζητά να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (ΦΩΤΟ) Δήμοι ,Κοινωνία ,Τοπική Αυτοδιοίκηση

15:4004/04

Ρωσία: Κατέρρευσε πολυκατοικία μετά από έκρηξη (VIDEO) Διεθνή

15:3004/04

Κορωνοϊός: Περισσότεροι από 59.000 νεκροί παγκοσμίως Κορωνοϊός ,Σημαντικά

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ