Ξανθός: Απαράδεκτη η εργαλειοποίηση της επιστημονικής έρευνας

Ξανθός: Απαράδεκτη η εργαλειοποίηση της επιστημονικής έρευνας

«Απαράδεκτη» χαρακτηρίζει την «εργαλειοποίηση της επιστημονικής έρευνας» για τον «πολιτικό ανταγωνισμό» ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός, σε σημερινή του δήλωση για τη μελέτη Τσιόδρα- Λύτρα.

«Η πανδημία, αυτή η παγκόσμια υγειονομική απειλή, αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για τη σχέση Επιστήμης και Πολιτικής», σημειώνει, τονίζοντας ότι «η Επιστήμη αναλύει δεδομένα και εισηγείται και η Πολιτική οφείλει να συνεκτιμά κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις και να αποφασίζει».

«Στην Ελλάδα αυτό έχει αναιρεθεί στην πράξη με προσωπική ευθύνη του πρωθυπουργού. Ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώνει μέτρα που δεν έχουν συζητηθεί σε κανένα επιστημονικό όργανο, δεν τα έχει εισηγηθεί κανένας και τα οποία οι επιτροπές εμπειρογνωμόνων καλούνται να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων. Αυτός είναι ο ορισμός της “εργαλειοποίησης” της Επιστήμης», υπογραμμίζει.

Ο Α. Ξανθός σημειώνει χαρακτηριστικά πως «προφανώς λοιπόν είναι απαράδεκτη η εργαλειοποίηση της επιστημονικής έρευνας και γνώσης και η εκμετάλλευσή της στον πολιτικό ανταγωνισμό» και προσθέτει: «αλλά και η επιστημονική κοινότητα οφείλει να οριοθετήσει τη σχέση της με το πολιτικό σύστημα και να περιφρουρήσει το συλλογικό της κύρος και την αξιοπιστία της».

«Οι πολιτικές επιλογές οφείλουν να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους την επιστημονική αλήθεια, ειδικά όταν αφορά ανθρώπινες ζωές, και όχι αυτή να υπόκειται σε πολιτικές σκοπιμότητες. Ούτως ή άλλως scripta manent…» καταλήγει.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top