Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων: Δράσεις και μέτρα για την προώθηση Ισότητας των Φύλων

Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων: Δράσεις και μέτρα για την προώθηση Ισότητας των Φύλων

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου

Σειρά δράσεων και μέτρων για την προώθηση της Ισότητας των Φύλων ανακοίνωσε σήμερα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατά την διαδικτυακή εκδήλωση «Ισότητα στην Πράξη», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. «Θέλουμε να γίνουμε το υπουργείο της Ισότητας, όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη» ήταν το κεντρικό μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως ήδη έχει αναρτήσει το GRTimes.gr εστιάζοντας στο κεντρικό μήνυμα του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, τόσο ο υπουργός όσο και η υφυπουργός, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια Μαρία Συρεγγέλα και η γενική γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Γιάννα Χορμόβα τοποθετήθηκαν επί του θέματος περί ισότητας των φύλων με τον υπουργό να ανακοινώνει σειρά μέτρων και δράσεων.

«Η προστασία και η προώθηση της Ισότητας των Φύλων για εμάς στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δεν είναι απλά μία πολιτική προερχόμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση την οποία πρέπει εφαρμόσουμε. Είναι μια πολιτική που έχουμε πολύ κοντά στην καρδιά μας. Η χώρα μας έχει κάνει σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οφείλει όμως να κάνει εκείνα τα βήματα που απομένουν, ώστε οι γυναίκες στην Ελλάδα να είναι και να νιώσουν όχι μόνο τυπικά αλλά και ουσιαστικά ισότιμες με τους άντρες. Αυτό για εμάς στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι βασική προτεραιότητα!» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζηδάκης παρουσιάζοντας στη συνέχεια τις πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσω του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Οι πολιτικές αυτές κινούνται σε τρεις άξονες.

Ο πρώτος άξονας αφορά στην πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Ο Υπουργός σημείωσε πως οι συνθήκες της πανδημίας του κορωνοϊού και της καραντίνας αύξησαν τα περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Παράλληλα ήρθε στο προσκήνιο και στην Ελλάδα το κίνημα #metoo. Ο καταλύτης ήταν η γενναία μαρτυρία της Χρυσής Ολυμπιονίκου Σοφίας Μπεκατώρου.

«Η Πολιτεία έδειξε τα γρήγορα αντανακλαστικά της. Ο Πρωθυπουργός παρείχε τη στήριξή του. Εγκαινιάστηκε η κεντρική διαδικτυακή πύλη metoogreece.gr που υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Ισότητας του Υπουργείου. Εκεί θα συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες και οι πολιτικές μας γύρω από το θέμα» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο δεύτερος άξονας αφορά στην οικονομική χειραφέτηση των γυναικών και συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.  Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης στόχος είναι «να αποκτήσουν οι γυναίκες την οικονομική και επαγγελματική ανεξαρτησία που δικαιούνται όσο τη δικαιούνται και οι άντρες. Και στη συνέχεια, αυτή η αλλαγή αντιμετώπισης των γυναικών θα έχει  θετική επίδραση στην ίδια την οικονομική δραστηριότητα και την οικονομική ανάπτυξη».

Ο τρίτος και τελευταίος άξονας των πολιτικών του Υπουργείου, όπως τις περιέγραψε ο κ. Χατζηδάκης, σχετίζεται με το λεγόμενο gender mainstreaming ή αλλιώς η ένταξη της διάστασης του φύλου σε όλες τις δημόσιες πολιτικές.

«Κάθε Υπουργείο και κάθε Δημόσια Πολιτική πρέπει να σέβεται και να προωθεί την Ισότητα των Φύλων!», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Κάνουμε πράξη την ισότητα των φύλων

Από την πλευρά της η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, κατά την ομιλία της έστειλε το εξής μήνυμα: «Επιλέγουμε να τολμήσουμε, επιλέγουμε να κάνουμε πράξη την ισότητα των φύλων».

Όπως η ίδια είπε, η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας συμβολίζει τους συνεχείς  αγώνες που δίνουν οι γυναίκες για ίδια δικαιώματα και ίση μεταχείριση των δύο φύλων.

«Η μέρα αυτή μας εμπνέει για να συνεχίζουμε τις προσπάθειες για επίτευξη ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών κάθε μέρα και όλες τις μέρες του χρόνου. Ο αγώνας για την επίτευξη της πραγματικής ισότητας των φύλων είναι καθημερινός. Η κοινωνία είναι έτοιμη περισσότερο από ποτέ, το #metoo έχει φθάσει και στην Ελλάδα και η πολιτεία στέκεται αρωγός αυτής της σπουδαίας αλλαγής», τόνισε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Το ελληνικό #metoo

Με τη σειρά της η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Γιάννα Χορμόβα, δήλωσε πως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι ημέρα διεκδίκησης.

«Φέτος, βρίσκει την Ελλάδα σε μια συγκυρία ευκαιρίας. Οι αποκαλύψεις του ελληνικού #metoo μας επέτρεψαν να συζητάμε και να καταγγέλλουμε ό,τι μέχρι πρότινος δεν μπορούσαμε. Ωστόσο, στη ΓΓΔΟΠΙΦ δεν μένουμε στον διάλογο. Μετατρέπουμε την εμπειρία σε πράξη, έως ότου να σπάσουν όλες οι γυάλινες οροφές, μικρές και μεγάλες» δήλωσε η κα Χορμόβα.

Δράσεις και μέτρα  

Κατά τη διάρκεια της σημερινής εκδήλωσης (Δευτέρα 8 Μαρτίου) από τον Υπουργό, την αρμόδια Υφυπουργό και την Γενική Γραμματέα παρουσιάστηκαν δράσεις και μέτρα για την προώθηση της Ισότητας των φύλων που κινούνται σε τρεις άξονες:

1ος άξονας: Πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας

Σε αυτόν περιλαμβάνονται μέτρα όπως:

 • η κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) σχετικά με την σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας.
 • Η σύνταξη Οδηγών και Πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών στους χώρους εργασίας και επιμορφώνουμε του Επιθεωρητές Εργασίας του ΣΕΠΕ για να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά σε τέτοια περιστατικά.
 • Εξετάζεται η δημιουργία ενός μηχανισμού στο ΣΕΠΕ για την παρακολούθηση των καταγγελιών.
 • Η συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, για να προωθηθεί η κατάρτιση από τις επιχειρήσεις πολιτικών πρόληψης της βίας και παρενόχλησης και διαχείρισης εσωτερικών καταγγελιών.
 • Εξετάζονται στοχευμένες συνεργασίες με δημόσιους φορείς και φορείς της κοινωνίας των πολιτών σε τομείς όπου οι κίνδυνοι αυτοί εμφανίζονται με μεγαλύτερη ένταση, πχ. συνεργασία με το Υπουργείο Αθλητισμού για την πρόληψη της σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών στον Αθλητισμό.
 • Η προώθηση σειράς πρωτοβουλιών, όπως τα προγράμματα για την πρόληψη της έμφυλης βίας και των διακρίσεων και η δραστηριότητα του Δικτύου Δομών της Γραμματείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
 • Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα δόθηκε για πρώτη φορά το Δεκέμβριο σε γυναίκες θύματα βίας που ζουν σε ξενώνες φιλοξενίας.

2ος άξονας: Οικονομική χειραφέτηση των γυναικών και συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής

 • Το έργο SHARE για την παροχή Σήματος Ισότητας στις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν πολιτικές ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών για τα στελέχη τους.
 • Μπαίνουν οι βάσεις για το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» με στόχο την στήριξη της γυναικείας εργασίας. Πρόκειται για εκπλήρωση προγραμματικής δέσμευσης της Νέας Δημοκρατίας.
 • Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025.
 • Δράσεις που προγραμματίζονται για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης:
  • Για τη στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας.
  • Για τη γυναικεία συμμετοχή στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης.
  • Για την επιμόρφωση εργοδοτών και εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε θέματα διαφορετικότητας.
 • Στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται μέτρα που θα εξασφαλίζουν στους γονείς και ιδίως στις γυναίκες, την παραμονή και ανέλιξή τους στην αγορά εργασίας και μετά την απόκτηση των παιδιών τους. Στόχος μας είναι οι γυναίκες να μην μπαίνουν στο δίλημμα «εργασία ή οικογενειακή ζωή», αλλά να μπορούν να τα συνδυάσουν, εφόσον έτσι θέλουν!
 • Ο νέος εργασιακός νόμος θα προβλέπει την άδεια πατρότητας μετ’ αποδοχών κοντά στην ημερομηνία γέννησης του τέκνου. Ώστε η γέννηση του παιδιού να μην σημαίνει αυτόματα ότι η γυναίκα πρέπει να βγει εκτός εργασίας, αλλά ότι μπορεί να μοιραστεί την φροντίδα των πρώτων μηνών του παιδιού με τον σύντροφό της.

3ος άξονας: Gender mainstreaming ή αλλιώς η ένταξη της διάστασης του φύλου σε όλες τις δημόσιες πολιτικές

Διάλογος με τα συναρμόδια υπουργεία και φορείς

Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης επισημάνθηκε ότι θα υπάρχει συνεχής διάλογος με τα συναρμόδια Υπουργεία και Φορείς:

 • Με το Υπουργείο Παιδείας για μία εκπαίδευση που είναι ευαίσθητη ως προς το φύλο και δεν δείχνει ανοχή σε έμφυλα στερεότυπα με την εισαγωγή, για παράδειγμα, σχετικού συμπληρωματικού εκπαιδευτικού υλικού.
 • Με το Υπουργείο Αθλητισμού για την οργάνωση δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης.
 • Με τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης για την προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων στον τομέα των επιχειρήσεων.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ