Υψηλού συμβολισμού επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα

Υψηλού συμβολισμού επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα

Συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ που έφθασε αργά χθες το απόγευμα στη χώρα μας, θα έχει στις 10.50 στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά τη συνάντησή τους, θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.

Το σημερινό πρόγραμμα της καγκελαρίου Μέρκελ αρχίζει στις 9 το πρωί με την ομιλία της σε νέους, που θα πραγματοποιηθεί στο Ινστιτούτο Γκαίτε στην Αθήνα. Στη συνέχεια, θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου στις 10:15 θα συναντήσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και θα ακολουθήσει η συνάντηση με τον πρωθυπουργό και οι κοινές τους δηλώσεις.

Η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, κατόπιν πρόσκλησης που της απηύθυνε ο πρωθυπουργός κατά τη Σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία, είναι υψηλού συμβολισμού, καθώς έχει χαρακτήρα απολογισμού των ελληνογερμανικών σχέσεων, όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα.

Είναι ένας απολογισμός που θα γίνει τη στιγμή που τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη έχουν εισέλθει σε μία νέα φάση. Η Ελλάδα του 2021 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015 ή του 2010, ενώ και η Ευρώπη του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πλέον διαφορετική.

Στη συνάντηση θα γίνει επισκόπηση των διμερών σχέσεων, ενώ αναμένεται να συζητηθούν ζητήματα όπως οι ελληνοτουρκικές και οι ευρωτουρκικές σχέσεις μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Επί τάπητος αναμένεται να βρεθούν επίσης το μεταναστευτικό, η κατάσταση στη Λιβύη αλλά και οι κινήσεις που έχει κάνει η Ελλάδα στο ενεργειακό, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την υπογραφή συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο.

Πρόκειται για ζήτημα τη γεωπολιτική διάσταση και τη σημασία του οποίου -ιδίως σε ό,τι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης- ανέπτυξε ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν ακόμα οι διμερείς οικονομικές σχέσεις αλλά και η ευρωπαϊκή συζήτηση για δημοσιονομικούς κανόνες που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της συγκυρίας και στη νέα πανευρωπαϊκή πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημία.

Η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα είναι και η τελευταία που πραγματοποιεί ως καγκελάριος, αποδεχόμενη την πρόσκληση του πρωθυπουργού.

Τη 19η Μαΐου 2010 η Άνγκελα Μέρκελ δήλωνε, για πρώτη φορά, «αν αποτύχει το ευρώ, θα αποτύχει και η Ευρώπη», σηματοδοτώντας έτσι την απόφασή της να δώσει πράσινο φως στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Την ίδια φράση έχει επαναλάβει έκτοτε δεκάδες φορές. Τη 18η Μαΐου 2010, μιλώντας σε κομματική συνεδρίαση, έλεγε ότι «δεν γίνεται να έχουμε κοινό νόμισμα και ο ένας να κάνει πολλές διακοπές ενώ ο άλλος πολύ λίγες». Η βοήθεια συνδέεται με όρους, επέμενε. «Δεν μπορούμε απλώς να δείξουμε αλληλεγγύη και να πούμε ότι αυτές οι χώρες θα συνεχίσουν όπως πριν. Ναι, η Γερμανία βοηθάει, αλλά μόνο όταν και οι άλλοι καταβάλλουν προσπάθεια. Και η προσπάθεια πρέπει να αποδειχθεί».

Γενικότερα, η άποψη της κ. Μέρκελ για την Ευρώπη ήταν κάπως διαφορετική από αυτή που θα ήλπιζε ο ευρωπαϊκός Νότος. Κάνοντας τον απολογισμό της, παραδέχθηκε ότι απαίτησε υπερβολικά πολλά από την ελληνική κοινωνία. Το έκανε χωρίς να προσπαθεί να δικαιολογηθεί. Άλλωστε η διαχείριση της κρίσης κάθε άλλο παρά την ωφέλησε στο εσωτερικό.

Εκείνη ωστόσο, έστω αργά, πιστώνεται την αποφασιστικότητα με την οποία απέρριψε τα σχέδια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη το 2015. Είχε στο μεταξύ συνειδητοποιήσει ότι η δύναμη της Ευρώπης δεν πηγάζει αποκλειστικά και μόνο από την οικονομική ευρωστία της και ότι η αλυσίδα είναι τόσο ισχυρή όσο ο πιο αδύναμος κρίκος της.

Edupass.gov.gr στα δημόσια σχολεία

Με στόχο την υγειονομική θωράκιση αλλά και την απλούστευση των διαδικασιών ελέγχου όσον αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα στην εκπαίδευση, από τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου η χρήση της πλατφόρμας edupass.gov.gr επεκτείνεται και στα δημόσια δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, όπως και στις δημόσιες μονάδες ειδικής αγωγής.

Μέσω της πλατφόρμας -που έχει ήδη εφαρμοστεί στα ΑΕΙ- ο διευθυντής κάθε σχολείου θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιβεβαιώνει ότι στη δια ζώσης εκπαίδευση συμμετέχουν μόνον μαθητές, το προσωπικό και επισκέπτες που πληρούν τις προϋποθέσεις για φυσική παρουσία στις σχολικές εγκαταστάσεις. Υπόχρεοι υποβολής δήλωσης στη πλατφόρμα είναι οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο που έχει φυσική παρουσία στη σχολική δομή.

Οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν αναρρώσει από Covid-19 εντός του τελευταίου εξαμήνου χρειάζεται να υποβάλουν δήλωση μόνον μία φορά. Οι υπόλοιποι οφείλουν να υποβάλλουν δύο δηλώσεις ανά εβδομάδα, όπως προβλέπει το ισχύον πλαίσιο ελέγχου.

Η νέα πλατφόρμα θα ενσωματώσει πλήρως της δυνατότητες του self-testing.gov.gr. Το τελευταίο self-test για μαθητές που φοιτούν σε δημόσιες σχολικές μονάδες έπρεπε να δηλωθεί από τους γονείς και κηδεμόνες των παιδιών την χθες Πέμπτη και σήμερα Παρασκευή 28 και 29 Οκτωβρίου.

Οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες θα εξακολουθήσουν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για Covid-19, ακολουθώντας την ίδια ακριβώς διαδικασία που ακολουθούν μέχρι και σήμερα.

Σημειώνεται ότι το ΣτΕ απέρριψε τις αιτήσεις 62 καθηγητών και γονέων μαθητών οι οποίοι ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση υποχρεωτικού διαγνωστικού ελέγχου σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το δικαστήριο έκρινε ότι μέτρο ελήφθη για επιτακτικούς λόγους δημόσιας υγείας.

Πορεία της πανδημίας και εμβολιασμός

Η χειμερινή περίοδος, κατά την οποία αναμένεται να αυξηθεί η διάδοση του κορωνοϊού και άλλων αναπνευστικών ιώσεων, πλησιάζει και δεν προμηνύεται εύκολη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ιός είναι ανθεκτικότερος σε χαμηλές θερμοκρασίες και οι πολίτες τείνουν να χρησιμοποιούν κλειστούς χώρους.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ακόμη ότι ήδη η Ελλάδα και η Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με μία πανδημία των ανεμβολίαστων. Ο κίνδυνος λοίμωξης, σοβαρών συμπτωμάτων και θανάτου αυξάνεται κατακόρυφα εάν ο φορέας δεν είναι εμβολιασμένος. Υπενθυμίζεται ότι -σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας την προηγούμενη εβδομάδα- η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι θανάτου από κορωνοϊό για τους πλήρως εμβολιασμένους είναι της τάξεως του 91%.

Όλα τα στοιχεία -όπως επισημαίνουν οι ειδικοί- καταδεικνύουν ότι το εμβόλιο είναι το μόνο ασφαλές και αποτελεσματικό όπλο που έχουμε αυτή τη στιγμή απέναντι στον ιό. Άρα, η ανάγκη εμβολιασμού γίνεται ακόμη πιο επιτακτική ενόψει χειμώνα.

Εν τω μεταξύ, παρακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα σε όλη τη χώρα, και ιδιαίτερα στις περιοχές που έχουν αυξημένο ιικό φορτίο, το Υπουργείο Υγείας επεκτείνει τη συνεργασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας με τον ιδιωτικό τομέα. Την Τετάρτη υπογράφηκε συμφωνία με πέντε ιδιωτικές κλινικές, εκ των οποίων η μία είναι στη Θεσσαλονίκη και οι τέσσερις στο Βόλο και στη Λάρισα, για τη διάθεση κλινών σε Covid και non-Covid ασθενείς.

Ειδικότερα, προστίθενται για τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19 200 ιδιωτικές κλίνες στη Θεσσαλονίκη, 20 στο Βόλο και 30 στη Λάρισα. Για non-Covid ασθενείς, διατίθενται στο Σύστημα Υγείας 10 απλές κλίνες και δύο κλίνες ΜΕΘ στο Βόλο, καθώς και 30 κλίνες για παθολογικά και χειρουργικά περιστατικά και τέσσερις κλίνες ΜΕΘ στη Λάρισα.

Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και εθελοντική απασχόληση

Δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και την εθελοντική απασχόληση.

Όπως επισημαίνουν πηγές, αποβλέπει στη δημιουργία, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενός συγκροτημένου νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου με την ελάχιστη δυνατή κρατική παρέμβαση, που θα ρυθμίζει τις σχέσεις κράτους – κοινωνίας πολιτών και τον εθελοντισμό, ξεκαθαρίζοντας το θολό τοπίο στα ζητήματα αυτά. Στο πλαίσιο αυτό και με γνώμονα τη λειτουργία των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών σε καθεστώς απόλυτης διαφάνειας και λογοδοσίας προβλέπονται:

– Ο καθορισμός της έννοιας «Οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών»

– Η συγκρότηση Ειδικού Μητρώου και Δημόσιας Βάσης Δεδομένων για την καταγραφή τους και τη χαρτογράφησή τους

– Η παροχή κινήτρων για τη δημιουργία σοβαρών και ισχυρών Οργανώσεων

– Η σύνδεση της κρατικής χρηματοδότησης με την διαφάνεια, εποπτεία, λογοδοσία αλλά και η ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση των οργανώσεων που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

– Η θέσπιση κοινών αρχών και κριτηρίων διαφάνειας και λογοδοσίας για την κρατική χρηματοδότηση

– Η πλήρης κατοχύρωση της εθελοντικής απασχόλησης σε Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών ή στον δημόσιο τομέα, του νομικού καθεστώτος των εθελοντών και της ασφαλιστικής τους κάλυψης.

– Η χρήση του Πληροφοριακού Συστήματος «Εργάνη» για την αναγγελία των εθελοντών, με σκοπό την προστασία, την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και της υγειονομικής ασφάλειας και την ανάληψη των ευθυνών του φορέα εθελοντικής απασχόλησης.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top