51ο Φεστιβάλ Ολύμπου: Με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και καινοτομίες (ΦΩΤΟ)

51ο Φεστιβάλ Ολύμπου: Με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και καινοτομίες (ΦΩΤΟ)

Με μουσικές, θεατρικές, χορευτικές παραστάσεις, εικαστικά, λογοτεχνικά και workshops ξεκινάει την Παρασκευή 1 Ιουλίου το 51ο Φεστιβάλ Ολύμπου. «Από φέτος καθιερώνουμε κάποιες αρχαίες θεατρικές παραστάσεις που θα έχουν υπότιτλους στα αγγλικά, και έτσι οι αλλοδαποί τουρίστες μας θα μπορούν να τις παρακολουθούν» δήλωσε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Ολύμπου Γρηγόρης Παπαχρήστος.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Μουσικές συναυλίες με καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες και μπάντες, αρχαίες θεατρικές παραστάσεις, χοροθέατρο, εργαστήρια και περίπατοι συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο φετινό 51ο Φεστιβάλ Ολύμπου, το οποίο ξεκινάει την Παρασκευή 1 Ιουλίου με την έκθεση του Αστέρη Γκέκα στο αρχαιολογικό πάρκο του Δίου, στο φουαγιέ, ακολουθεί συναυλία από το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονία, το Σάββατο 2 Ιουλίου, στο αρχαίο θέατρο του Δίον, ενώ την Κυριακή 3 Ιουλίου θα πάρει τη σκυτάλη η θεατρική παράσταση «Ο Ματωμένος Γάμος» του Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα, επίσης στο αρχαίο θέατρο του Δίον.

«Μισός αιώνας ζωής , ένα φεστιβάλ που έχει διάρκεια και αυτό γιατί έχει κόσμο που το αγαπάει και το στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και γιατί έχει αποκτήσει μια εξωστρέφεια» δήλωσε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Ολύμπου Γρηγόρης Παπαχρήστος στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στην αίθουσα περιφερειακού συμβουλίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.

Όπως επισήμανε ο κ. Παπαχρήστος η εξωστρέφεια του Φεστιβάλ Ολύμπου, στηρίζεται στο γεγονός ότι εκτός από τους ντόπιους το παρακολουθούν και τουρίστες που επισκέπτονται την Πιερία ενώ, εξαιρουμένου της φετινής χρονιάς, τα τελευταία χρόνια έχουν καθιερώσει το θεσμό της Τιμώμενης Χώρας.

Ενημερώνοντας το GRTimes.gr ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Ολύμπου επισήμανε πως «έχουμε ξεκινήσει μια συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας, όπου το φεστιβάλ έχει ‘μπει’ σε κάθε ξενοδοχείο, σε κάθε δωμάτιο του ξενοδοχείου, με το πρόγραμμα του και όλες τις πληροφορίες» ενώ σχετικά με την Τιμώμενη χώρα, στο 52ο Φεστιβάλ Ολύμπου για το 2023, Τιμώμενη Χώρα θα είναι η Ινδία.

Τις παραστάσεις και εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Ολύμπου παρακολουθούν όχι μόνο κάτοικοι της Πιερίας, αλλά και από τους όμορους νομούς, από επισκέπτες που βρίσκονται στην περιοχή απ’ όλη την Ελλάδα καθώς και τουρίστες.  «Από ξένους είναι κυρίως οι Βαλκάνιοι, με πρώτη χώρα τη Ρουμανία, με ένα ποσοστό 33% Ρουμάνων τουριστών» δήλωσε ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Ολύμπου λέγοντας πως η Ρουμανία πριν μια τετραετία ήταν Τιμώμενη χώρα.

Ο ίδιος αποκάλυψε στο GRTimes.gr ότι από φέτος «καθιερώνουμε κάποιες θεατρικές παραστάσεις που θα έχουν υπότιτλους στα αγγλικά, είναι η πρώτη χρονιά που το δοκιμάζουμε, και έτσι οι αλλοδαποί θα μπορούν να τις παρακολουθούν, κυρίως τις αρχαίες θεατρικές παραστάσεις» δήλωσε.

Η πολιτιστική σπουδαιότητα του Φεστιβάλ στα δρώμενα της Πιερίας

Για την πολιτιστική σπουδαιότητα του φεστιβάλ Ολύμπου στα δρώμενα όχι μόνο της Πιερίας αλλά ολόκληρης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μίλησε η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πιερίας Σοφία Μαυρίδου η οποίο κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου επισήμανε πως «ξεκινάει το 51ο Φεστιβάλ Ολύμπου, με ένα πολύ σημαντικό και ουσιαστικό πρόγραμμα, που έχει να προσφέρει πάρα πολλά στην πολιτιστική χάρτα της Πιερίας το καλοκαίρι» προσθέτοντας «ένα φεστιβάλ που δεν αφορά μόνο την Πιερία, αφορά όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας».

Η κα. Μαυρίδου δήλωσε πως πρόκειται για έναν πολιτιστικό φορέα ο οποίος έχει υποστηριχθεί από την ΠΚΜ, λέγοντας πως όλοι συνέβαλαν με τον δικό τους τρόπο. «Η συνδιοργάνωση και η χρηματοδοτική υποστήριξη που έγινε από την ΠΚΜ στο φορέα του Φεστιβάλ πέρασε από όλα τα όργανα (εκτελεστική, οικονομική επιτροπή, περιφερειακό συμβούλιο κτλ.), υπάρχει μια αποδοχή στον πολιτιστικό φορέα Ολύμπου» τόνισε η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας.

Πέρα από τα όρια της Πιερίας

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου το ‘παρών’ έδωσε και ο δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού Αναστάσιος Μανώλας, ένας δήμος που είναι συνδιοργανωτής του φεστιβάλ Ολύμπου.

«Είναι ιδιαίτερη χαρά που το εν λόγω Φεστιβάλ συμπλήρωσε το πρώτο μισό του αιώνα και μπαίνει στο δεύτερο μισό. Ένας θεσμός που έχει ξεπεράσει τα όρια του νομού Πιερίας, της Μακεδονίας, της Ελλάδας  καθώς κάθε χρόνο υπάρχει μια τιμώμενη χώρα» ανέφερε ο κ. Μανώλας προσθέτοντας πως αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για το δήμο του, δεδομένου ότι είναι συνδιοργανωτής του Φεστιβάλ Ολύμπου.

Πρωταγωνιστούν οι ανοιχτοί χώροι

Η αφίσα του 51ου Φεστιβάλ Ολύμπου έχει τα χρώματα του μαύρου και του πορτοκαλί, «κάτι νέο αναγεννιέται μέσα από το παλιό, εμπνέεται και εμπνέει» δήλωσε η Μάτα Κούρτη εκπαιδευτικός σεναριογράφος και μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής.

Για δύο μήνες, από 1η Ιουλίου έως 31η Αυγούστου, στο αρχαίο θέατρο του Δίον και στο αρχαιολογικό πάρκο του, στο Κάστρο του Πλαταμώνα, στο πάρκο Κατερίνης, στον καπνικό σταθμό, στο βυζαντινό κάστρο της Πύδνας, στο βυζαντινό ναό Παναγίας Κονταριώτισσας, στο αρχαιολογικό πάρκο Λειβήθρων κ.α. θα λάβουν χώρα εξαιρετικές παραστάσεις, θεατρικές, μουσικές, λογοτεχνικές, workshops κτλ.

Από τον «Ματωμένο Γάμο» του Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα στο αρχαίο θέατρο του Δίον μέχρι τη μουσική συναυλία με την αγαπημένη Γλυκερία (6/7) με τις Αλησμόνητες πατρίδες και τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή. Από τον Μάριο Φραγκούλη και την Ντέμπορα Μάιερς (9/7) μέχρι τις θεατρικές παραστάσεις «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου (16/7) και τις «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη (17/7). Την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευρυπίδη (23/7) και την «Ηλέκτρα» (24/7) μέχρι τη συναυλία με τη Νατάσα Μποφίλιου στο κάστρο του Πλαταμώνα (27/7), τον Κωστή Μαραβέγια (30/7), τον Βασίλη Παπακωνστανίνου (3/8), την Τάνια Τσανακλίδου στο αρχαίο θέατρο του Δίον (8/8), την Ελευθερία Αρβανιτάκη (19/8), τη Σαβίνα Γιαννάτου (21/8), τον Γιώργο Νταλάρα (27/8) κ.ά. Σημειώνεται ότι καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου είναι ο Γιώργος Χ. Χανδιόλας.

Δείτε το πρόγραμμα αναλυτικά εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top