Αναβίωσαν οι “Μωμόγεροι” στα Νέα Μουδανιά (ΦΩΤΟ)

Αναβίωσαν οι “Μωμόγεροι” στα Νέα Μουδανιά (ΦΩΤΟ)

Ποντιακές μουσικές, ζουρνάδες και νταούλια, παράδοση και γλέντι, έθιμα και μνήμες άλλαξαν το κλίμα στην αγορά των Ν. Μουδανιών χθες, παραμονή Πρωτοχρονιάς, καθώς οι χορευτές του Συλλόγου Ποντίων Ν. Προποντίδας “ΑΨΙΜΟΝ” με παραδοσιακές φορεσιές αναβίωσαν το Ποντιακό έθιμο των “Μωμόγερων”.

Την αναβίωση του εθίμου διοργάνωσαν, μαζί με τον Σύλλογο Ποντίων Ν. Προποντίδας “ΑΨΙΜΟΝ”, ο Δήμος Ν. Προποντίδας, ο Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια της παράστασης είχε ο Κώστας Αλεξανδρίδης, από το Ελληνικό Σωματείο Διάσωσης Πολιτισμικής Κληρονομιάς “Οι Μωμόγεροι”.

Ένα Πρωτοχρονιάτικο καρναβαλικό δρώμενο

Το εθιμικό δρώμενο των Μωμόγερων είναι ένα από τα σημαντικότερα καρναβαλικά δρώμενα του Δωδεκαημέρου, που ξεκινά την επόμενη των Χριστουγέννων και διαρκεί έως και λίγο μετά τα Φώτα.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Θεός Μώμος κατά την αρχαιότητα ήταν ο Θεός του γέλιου, του σαρκασμού και της σάτιρας και συνδεόταν με τις γιορτές που ήταν αφιερωμένες στον Διόνυσο.

Οι “Μωμόγεροι” ή “Μωμόεροι” ή και “Μωμογέρια”, αποτελούσαν τους ακολούθους του Μώμου και τον συνόδευαν χορεύοντας, τραγουδώντας και σατιρίζοντας πρόσωπα και καταστάσεις. Έτσι, κατά την παράδοση, οι “Μωμόγεροι” τριγυρνούσαν όλο το Δωδεκαήμερο στους δρόμους και επισκέπτονταν τα πειράζοντας τον κόσμο και σκορπίζοντας γέλιο.

μωμογεροι-μουδανια-πρωτοχρονια 2 μωμογεροι-μουδανια-πρωτοχρονια 5

Πηγή: halkidikifocus.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top