Αρχίζει το 13o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας

Αρχίζει το 13o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας

Η Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία για τον πολιτισμό «Artfools», διοργανώνει για 13η συνεχή χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας / Αrtfools (International Film Festival of Larissa) από 27 Μαρτίου έως 7 Απριλίου 2021.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό και δημοφιλές πολιτιστικό γεγονός που διεξάγεται κάθε χρόνο, για 12 συναπτά έτη, στην καρδιά της Θεσσαλίας, τη Λάρισα και είναι από τα μεγαλύτερα περιφερειακά φεστιβάλ στην Ελλάδα.

Συγκεντρώνει κάθε χρόνο περισσότερους από 3.000 θεατές καθώς και πολλούς επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Λαρισαίων και του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας. Επιπλέον, έχει τη συνεργασία της Κινηματογραφικής Λέσχης Λάρισας. Πλαισιώνεται σε κάθε διοργάνωση από 40 και πλέον νέους εθελοντές. Στην 12ετή πορεία του είχε την τιμή να φιλοξενήσει σπουδαίες προσωπικότητες από το χώρο του Κινηματογράφου, όπως τους Νίκο Κούνδουρο, Παντελή Βούλγαρη, Κώστα Καζάκο, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Ροβήρο Μανθούλη, Νίκο Περάκη, Κώστα Καπάκα, αλλά και νεότερους σκηνοθέτες όπως ο Αλ. Αβρανάς, Γιάννης Οικονομίδης, Σύλλας Τζουμέρκας κ.α.

Οι Στόχοι του Φεστιβάλ

Το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας/Artfools έχει διαμορφώσει μια καλλιτεχνική ταυτότητα, η οποία αποσκοπεί στην:
 Προβολή και προώθηση της κινηματογραφικής τέχνης.
 Αλληλεπίδραση μέσα από την Διευρωπαϊκή συνεργασία.
 Ανάδειξη του Διεθνούς χαρακτήρα με προβολές και αφιερώματα από το Διεθνή χώρο.
 Ανάδειξη νέων σκηνοθετών.
 Δημιουργία θεματικών αφιερωμάτων με σύγχρονους προβληματισμούς.
 Καλλιέργεια της Ευρωπαϊκής Κινηματογραφικής σκέψης και οπτικής και στην κινηματογραφική παιδεία σε ένα περιβάλλον περιφερειακό, στο οποίο δύσκολα φθάνει ο καλός κινηματογράφος και τη θέση του κατέχουν οι εμπορικές ταινίες που προβάλλονται από τα ΜΜΕ καθώς και στις ιδιωτικές αίθουσες κινηματογράφου.
 Δημιουργία τουριστικού ρεύματος στην πόλη και τη γενικότερη περιοχή της Θεσσαλίας,
με επίκεντρο το Φεστιβάλ.
 Βήμα έκφρασης των μαθητών και γνωριμία τους με την τέχνη του Κινηματογράφου.

Η Δομή του Φεστιβάλ

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας έχει την κάτωθι δομή:

 Διαγωνιστικό μέρος Ταινιών μικρού μήκους από Ελλάδα, εξωτερικό, Animation και
παραγωγές σχολείων.
 Εναλλακτικός Κινηματογράφος (μη διαγωνιστικό μέρος).
 Το Διεθνές φεστιβάλ Λάρισας στην κοινωνία.
 Αφιερώματα
 Masterclasses

Μέσα από το Φεστιβάλ κάθε χρόνο γίνεται αφιέρωμα σε επίκαιρο και κυρίαρχο κοινωνικό ζήτημα/πρόβλημα και ανάδειξη αυτού με κινηματογραφικά μέσα, όπως ντοκιμαντέρ, σχετικές ταινίες, animation κ.α.. Επιπλέον, υπάρχει πολύπλευρη παράλληλη κάλυψη με εκθέσεις, ομιλίες, στρογγυλές τράπεζες κ.α..

Επιπλέον, γίνονται αφιερώματα σε μεγάλους Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες, σε σύγχρονα Διεθνή κινηματογραφικά ρεύματα και σε Έλληνες σκηνοθέτες που σταδιοδρομούν στο εξωτερικό. Μasterclasses από κορυφαίους σκηνοθέτες και ανθρώπους του κινηματογράφου.

Επιπροσθέτως, διεξάγονται παράλληλες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, μουσικά αφιερώματα, εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής κ.α. και απονέμονται βραβεία. Σε κάθε διοργάνωση φιλοξενούνται οι σκηνοθέτες του διαγωνιστικού, εκπρόσωποι των αφιερωμάτων, κριτικοί κινηματογράφου, δημοσιογράφοι, και γενικά συντελεστές κινηματογραφικής παραγωγής.

Διεθνές φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας 2021 – Διαδικτυακή Προβολή

Οι φορείς που συμμετέχουν στο 13ο Φεστιβάλ είναι:

 Υπουργείο Πολιτισμού- Τμήμα Κινηματογραφίας και οπτικοακουστικών Μέσων
 «Ελλάδα 2021» Ημερολόγιο δράσεων
 Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας- Μορφωτικό Ίδρυμα Γαλλίας.

Πρόγραμμα 13ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας

Ιστοσελίδα του Φεστιβάλ: www.iffl.gr

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου διατηρεί από την ίδρυσή το site iffl.gr, στο οποίο καταγράφονται οι όροι συμμετοχής του φεστιβάλ, προωθητικό υλικό από τα προηγούμενα φεστιβάλ, ειδικό blog για τις δημοσιεύσεις, ανάρτηση των εγκεκριμένων ταινιών, στατιστικά επισκεψιμότητας, και γενικά η δραστηριότητα του φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ διατηρεί ειδική σελίδα στο FB και Instagram με την επωνυμία International Film Festival, στο οποίο υπάρχουν όλες οι ενημερώσεις σχετικά με τις δράσεις του Φεστιβάλ.

Φέτος, εντασσόμενο στο πρόγραμμα Ελλάδα 2021, θα παρουσιαστεί το ειδικό αφιέρωμα της 13ης έκδοσης με τίτλο «Η Ελληνική Επανάσταση στη Θεσσαλία», ενώ έχει προγραμματιστεί σχετική θεματική ημερίδα που θα λάβει χώρα με φυσικό τρόπο, στο πλαίσιο των διά ζώσης εκδηλώσεων του επόμενου φθινοπώρου.

Η διαδικτυακή προβολή των ταινιών θα γίνει ΔΩΡΕΑΝ προς τους θεατές, από την πλατφόρμα του Vimeo από όπου γίνεται embed στο site iffl.gr.

Διαδικτυακή προβολή του Φεστιβάλ στο FB, Instagram, Twitter, ομάδες πολιτισμού κ.α.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ