«Αριστοφάνη Αχαρνείς» των Β. Πανόπουλου και Ζ. Τζονάκα από τις εκδόσεις Αρμός

«Αριστοφάνη Αχαρνείς» των Β. Πανόπουλου και Ζ. Τζονάκα από τις εκδόσεις Αρμός

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο με τίτλο «Αριστοφάνη Αχαρνείς» των Βασίλη Πανόπουλου και της Ζοζεφίνας Τζονάκα, από τις εκδόσεις Αρμός.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ποιος είναι ο Δικαιόπολης; Τι έχει στο μυαλό του; Μην είναι ο σωτήρας μας που κάνει το δικό του;

Οι Αχαρνείς είναι το πιο παλιό από τα σωζόμενα έργα του Αριστοφάνη. Έξι χρόνια μετά την έναρξη του Πελοποννησιακού Πολέμου, όλος ο αγροτικός πληθυσμός μετακινήθηκε εντός των τειχών της Αθήνας. Η ύπαιθρος ερήμωσε. Ο αγρότης Δικαιόπολης, αγανακτισμένος και απογοητευμένος από τους πολιτικούς που δε νοιάζονται για τα δεινά του πολέμου, αποφασίζει να συνάψει ιδιωτική συνθήκη ειρήνης με τους Σπαρτιάτες.

Με μια ειρήνη Ι.Χ. έκανα την ανακωχή. Τέλος πια των ταραχών, των αρμάτων, των μαχών. Οι Αχαρνιώτες καρβουνιάρηδες εξαγριώνονται, τον θεωρούν προδότη και θέλουν να τον τιμωρήσουν. Ο Δικαιόπολης ζητά τη βοήθεια του Ευριπίδη, τους μεταπείθει στήνοντας «άλλα κόλπα» και αντιμετωπίζει με αλαζονεία τον φιλοπόλεμο στρατηγό Λάμαχο, τον εξευτελίζει. Θριαμβεύει και γιορτάζει.

Γι’ αυτό σου λέμε: Τον Δικαιόπολη αν δεις να υψώνει το ποτήρι, έλα κι εσύ μες στη γιορτή, μην του χαλάς χατίρι.Εδώ είναι το πανηγύρι.

Η έκδοση απευθύνεται σε:

– παιδιά και κυρίως εφήβους και νέους,
– θεατρολόγους και φοιτητές θεατρικών σπουδών,
– μουσικούς,
– εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και
– επαγγελματίες του θεάτρου.

Τώρα ο πόλεμος τελειώνει. Tου Λαμάχου τα γαλόνια σίγουρα θα πιάσουν σκόνη, τριάντα plus και βάλε χρόνια.

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς

Ο Βασίλης Πανόπουλος γεννήθηκε στο Ψάρι της Κορινθίας. Είναι δάσκαλος και μουσικός. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην πολιτική επιστήμη και κοινωνιολογία και είναι διδάκτωρ θεατρολογίας. Σήμερα είναι διευθυντής στα Ράλλεια Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεργάτης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Συνέθεσε μουσική για έργα των Ι. Καμπανέλλη, Μπ. Μπρεχτ, Ά. Τσέχοφ, Σέξπιρ, Γρ. Ξενόπουλου και Δ. Καπετανάκη. Επίσης και για τραγωδίες του Ευριπίδη (Άλκηστις, Ορέστης) και του Αισχύλου (Πέρσες), οι οποίες παρουσιάστηκαν και στο Διεθνές Φεστιβάλ της Αβινιόν (2011, 2012 και 2014). Παράλληλα έγραψε μουσική για το θέατρο για παιδιά σε έργα Αριστοφάνη, Σέξπιρ, Ε. Τριβιζά, Στ. Μιχαηλίδου, Σ. Ζαραμπούκα και Φρ. Σταθάτου.

Για τη μουσική του έχει λάβει βραβεία και διακρίσεις. Εξέδωσε την ποιητική συλλογή ή εν παραλλήλω (Όμβρος 1985) και τη μελέτη Η ποίηση στο δημοτικό σχολείο – όψις και μελοποιία (Νάκας 2005).

Επίσης συμμετείχε ως συγγραφέας στο βιβλίο Στη χώρα του Τοτώρα. Θέατρο για ανήλικους θεατές (Πατάκης 2010). Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε πρακτικά συνεδρίων και περιοδικά σχετικά με την εκπαίδευση, τη μουσική στο θέατρο και την πολιτική επιστήμη.

Η Ζοζεφίνα Τζονάκα γεννήθηκε στην Αθήνα. Από τότε που θυμάται τον εαυτό της διαβάζει και σπουδάζει. Δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο, πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, παιδαγωγικά στο Ε.Κ.Π.Α. και μετεκπαίδευση στο Μαράσλειο Διδασκαλείο, μεταπτυχιακό κοινωνικής ψυχιατρικής-παιδοψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων όπου και εκπαιδεύτηκε στα παιδιά με δυσκολίες μάθησης.

Αγαπάει το θέατρο, γι’ αυτό συμμετείχε σε θεατρικές ομάδες και παρακολούθησε σεμινάρια για το θέατρο στην εκπαίδευση. Εργάστηκε ως δασκάλα πολλά χρόνια και όταν μεγάλωσε έγινε διευθύντρια. Σήμερα συνεργάζεται με το Ίδρυμα Λασκαρίδη σε εθνικά και ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν την ένταξη μαθητών με αυτισμό στο γενικό σχολείο. Τις ελεύθερες ώρες της κοιτάζει το ταβάνι και ονειρεύεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Σ. Ουργαντζίδου για τις ποντιακές συνταγές και το βιβλίο της «Ρίζα μ’» (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Η Αλ. Γρηγορίου για το βιβλίο της «Το μυστικό της Μελίνας» (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Η Μάρω Λεονάρδου για το βιβλίο της «Ο ερωτευμένος ‘’Φρόιντ’’» (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Ο Π. Πασχαλίδης για το βιβλίο του «Το χρονικό της Ανατολής» (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Η Α. Καραμάνου για το βιβλίο της «Η ειρηνική εξέγερση των θηλυκών SAPIENS 1821 – 2021» (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top