Χαλκιδική: Το χωριό με τη πηγή «Μπαμπακιλέτ», τον βασιλιά και το φίδι (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Χαλκιδική: Το χωριό με τη πηγή «Μπαμπακιλέτ», τον βασιλιά και το φίδι (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Παπαβασιλείου

Σημείο αναφοράς και πόλος έλξης για τους τουρίστες και επισκέπτες στη Χαλκιδική έχει γίνει η πηγή «Μπαμπακιλέτ» στο χωριό της Αθύτου, όπου δεσπόζει η απίστευτη πέτρα της, το πράσινο, η ησυχία, το άγαλμα και ο ιδιαίτερος μύθος γύρω από την πηγή.

«Η πηγή χρησιμοποιούνταν μέχρι το 1960 όπως και άλλες πηγές από τους χωριανούς, όμως η ιστορία της πηγαίνει ακόμη πιο πίσω, σύμφωνα με τον αρχαίο μύθο» τονίζει στο GRTimes.gr o υπεύθυνος των «Εθελοντών Αθύτου», Βασίλης Παυλής.

Ο μύθος γύρω από την πηγή «Μπαμπακιλέτ»

Σύμφωνα με τον Ξενοφώντα στα «Ελληνικά» του, το 381 π.Χ., ο Σπαρτιάτης βασιλιάς Αγησίπολις πολιορκούσε την Τορώνη της Χαλκιδικής. Όμως, αρρώστησε βαριά και ζήτησε να τον φέρουν στην πόλη της Αθύτου, η οποία ήταν γνωστή τότε για το ιερό του Διονύσου, χώρο «σκιερών σκηνημάτων και λαμπρών και ψυχρών υδάτων» (τότ’ ἔσχε τῶν τε σκιερῶν σκηνημάτων καὶ τῶν λαμπρῶν καὶ ψυχρῶν ὑδάτων) και το Μαντείο του Άμμωνος Διός. Η διαταγή του βασιλιά εισακούστηκε αμέσως.

Χωρίς καθυστέρηση μεταφέρθηκε στην πόλη της Αθύτου και συγκεκριμένα στην περιοχή που βρισκόταν η βρύση «Μπαμπακιλέτ», με σκοπό την γιατρειά του. Τούτο, όμως, δεν κατορθώθηκε και μετά από λίγες μέρες ο βασιλιάς πέθανε.

Το νεκρό σώμα τοποθετήθηκε σε πιθάρι με μέλι και μεταφέρθηκε στη Σπάρτη για να ταφεί με τις προσήκουσες τιμές. Για να τιμήσουν τον τόπο στον οποίο πέθανε ο βασιλιάς, οι στρατιώτες έκρυψαν βαθιά στην Αφυτιώτικη γη και έκρυψαν στα έγκατά της τη χρυσή του πανοπλία. Την πανοπλία, φυλούσε νύχτα μέρα ένα τεράστιο φίδι με κέρατα. Ο θρύλος καταλήγει λέγοντας, πως εάν κάποια γυναίκα την ώρα που έβγαινε το φίδι άπλωνε την ποδιά της, εκείνο τη γέμιζε με χρυσάφι.

Μετά από αρκετή σκέψη και προσπάθεια, με τη βοήθεια του Προέδρου της Κοινότητας Αφύτου, Λεωνίδα Παπαβασιλείου, την εργασία του υπεύθυνου «Εθελοντών Αφύτου», Βασίλη Παυλή για τη δημιουργία του αγάλματος και την προσφορά αρκετών ανθρώπων από τη τοπική κοινωνία, δημιουργήθηκε ένα εκπληκτικό μέρος προς επίσκεψη στη Χαλκιδική, όπως θα δείτε παρακάτω φωτογραφίες και video του GRTimes.gr:

Τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με τον κ. Παυλή η πηγή δεν βρίσκονταν στην τωρινή της κατάσταση, αλλά ήταν καλυμμένη με βάτα και καλάμια, αν και ανά τακτά χρονικά διαστήματα υπήρχε μία συντήρηση. Ωστόσο, με την χρηματοδότηση ενός ανθρώπου ξεκίνησε η διαδικασία πλήρους αναβάθμισής της και δημιουργήθηκε ακόμη ένα σημείο αναφοράς για το χωριό της Αθύτου στη Χαλκιδική.

«Ο χώρος αναβαθμίστηκε με την προσφορά των «Εθελοντών Αφύτου», τη χρηματοδότηση του Κλεάνθη Βαλαρούτσου, αλλά και τη συνδρομή νέων παιδιών και όχι μόνο, που βοήθησαν ώστε να καθαριστεί και να δημιουργηθούν παγκάκια, το άγαλμα και οι σχετικές πληροφορίες με τον θρύλο» προσθέτει στο GRTimes.gr ο Βασίλης Παυλής.

Όσον αφορά τις επόμενες δράσεις των εθελοντών, σύμφωνα με τον κ. Παυλή είναι η τοποθέτηση ειδικών stand σε σημεία του χωριού για να ξεκινήσει και με τη βούλα το πολιτιστικό μονοπάτι της Αθύτου, όπου σε κάθε ιστορικό σημείο θα υπάρχουν σχετικές πληροφορίες και αναφορές.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ