Comic N’ Play 2020: On line… «οι σκέψεις των άλλων»!

Comic N’ Play 2020: On line… «οι σκέψεις των άλλων»!

Η ερχόμενη Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου, είναι η μέρα που κόμικς και επιτραπέζια παιχνίδια θα βρεθούν στο προσκήνιο μέσα από την «19η Comic N’ Play» σε ψηφιακή εκδοχή, λόγω της πανδημίας και των νέων δεδομένων που έχουν αναγκάσει τις διοργανώσεις σε μια άλλου είδους προσαρμογή.

Ρεπορτάζ: Ελένη Σκάρπου

Η φετινή θεματική της έκθεσης ακούει στο όνομα «Οι σκέψεις των άλλων» και μας θέτει ερωτήματα γύρω από την κοινωνική ενσωμάτωση και ό,τι εκείνη συνεπάγεται. Μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της έκθεσης www.comic-n-play.gr οι επισκέψεις θα είναι σχεδόν πραγματικές μέσα από μια πρωτόγνωρη διαδικτυακή συνθήκη εικονικής περιήγησης. Όπως κάθε χρόνο, η πρόσβαση για το κοινό θα είναι ελεύθερη σε όλες τις διαδικτυακές εφαρμογές της έκθεσης και τα έργα που θα φιλοξενηθούν θα συγκεντρωθούν στον ομώνυμο κατάλογο της έκθεσης.

Τι λένε όμως οι άνθρωποι που φέρνουν on line αυτή την έκθεση και πως περιγράφουν αυτή την ξεχωριστή συγκυρία γεμάτη φόβους, ανησυχία, αλλά και όραμα που δεν μπορεί να μείνει κλειδωμένο στα σπίτια μας και τα συρτάρια μας!

«To Comic N’ Play είναι μια ιδέα που ξεκίνησε πριν από 19 χρόνια στην Θεσσαλονίκη, την περίοδο που μια ομάδα/παρέα -φοιτητών ακόμα τότε- αναζητούσε την καλλιτεχνική ταυτότητα της και έναν τρόπο για να εκφραστεί δημιουργικά, μέσα από την κυκλοφορία αυτοεκδόσεων κόμικς. Από τότε μέχρι και σήμερα, η ιδέα αυτή εξελίχθηκε σε μια πολυεκδήλωση/θεσμό για τα δεδομένα της ελληνικής σκηνής των κόμικς, όχι μόνο επειδή είναι η μακροβιότερη διοργάνωση του χώρου, αλλά και επειδή διαφοροποιείται σε αρκετά σημεία από τις υπόλοιπες εκδηλώσεις που σχετίζονται με το αντικείμενο της 9ης τέχνης. Καταρχήν, εστιάζει στην ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης, γεγονός που δηλώνεται κάθε φορά μέσα από την έκθεση των πρωτότυπων έργων κόμικς που παρουσιάζονται στο κοινό, γύρω από μία συγκεκριμένη θεματική. Εξίσου σημαντικός όμως είναι και ο δωρεάν εκπαιδευτικός χαρακτήρας της διοργάνωσης, αφού κάθε χρονιά γίνεται η προσπάθεια να προσφέρονται, μέσω οργανωμένων σχολικών εκδρομών από τμήματα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, εργαστήρια από έμπειρους και καταξιωμένους καλλιτέχνες» λέει στο GrTimes ο Νίκος Δαλαμπύρας, υπεύθυνος συντονισμού της 19ης Comic N’ Play. Τα παραπάνω όμως αφορούσαν την έκθεση μέχρι χθες.

Νίκος Δαλαμπύρας: «Καταλήξαμε στην ανάπτυξη μιας εφαρμογής που θα προσέφερε την εμπειρία μιας εικονικής αίθουσας τέχνης»

«Η πρωτοφανής υγειονομική κρίση της εποχής μας δεν μας άφησε ασυγκίνητους και από πολύ νωρίς προβληματιστήκαμε για το πως θα μπορούσαμε να προσφέρουμε σε κοινό και δημιουργούς αυτή την ιδιαίτερη “γέφυρα” επικοινωνίας και διάδρασης, που προσφέρει το Comic N’ Play. Θεωρώντας ότι το κατεξοχήν αποτύπωμα της κάθε έκθεσης είναι η ανθολογία έργων που την συνοδεύει, ήμασταν αποφασισμένοι στο να προχωρήσουμε στην έκδοση ενός νέου καταλόγου, έστω και αν δεν θα υπήρχε έκθεση σε φυσική μορφή. Η διαρκώς αυξανόμενη συζήτηση γύρω από τα οφέλη της τηλεκπαίδευσης και τηλεργασίας, μας δώσανε το έναυσμα να αναζητήσουμε κι εμείς ένα τρόπο να προσαρμόσουμε την εμπειρία του φεστιβάλ στα νέα δεδομένα. Έτσι, καταλήξαμε στην ανάπτυξη μιας εφαρμογής που θα προσέφερε την εμπειρία μιας εικονικής αίθουσας τέχνης, στην οποία ο επισκέπτης θα μπορούσε να περιηγηθεί με ασφάλεια, από την άνεση του κινητού, του tablet ή του υπολογιστή του.

Πιστεύουμε πως σε καμία περίπτωση το ηλεκτρονικό περιβάλλον μιας εφαρμογής στο διαδίκτυο δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εμπειρία της άμεσης επικοινωνίας και επαφής με ανθρώπους που μοιράζονται την αγάπη τους για το ίδιο αντικείμενο. Ωστόσο, σκοπός του Comic N’ Play ήταν και θα παραμείνει… το να προσφέρει στους δημιουργούς κόμικς την ευκαιρία να μιλήσουν μέσα από την τέχνη τους για τους προβληματισμούς της εποχής μας και στο κοινό την δυνατότητα να έρχεται σε επαφή με μια ευρεία γκάμα καλλιτεχνικών τάσεων και τεχνοτροπιών. Θεωρούμε λοιπόν πως για ακόμη μια χρονιά, χάρη και στην υποστήριξη των επαγγελματιών και φορέων που εμπιστεύονται την προσέγγιση μας, καταφέραμε να προσφέρουμε μια επίκαιρη καλλιτεχνική πρόταση πάνω στο κοινωνικό ζήτημα της ενσωμάτωσης» αναφέρει ο Νίκος Δαλαμπύρας.

Οι συμμετοχές και η αγάπη για τα κόμικς!

Την έκθεση επιμελείται καλλιτεχνικά ο δημοφιλής δημιουργός Σταύρος Κιουτσιούκης, ενώ συμμετέχουν συνολικά 25 δημιουργοί κόμικς που θα μας ανοίξουν δρόμους στην τέχνη τους. Τιμώμενη καλλιτέχνης της φετινής εκδήλωσης είναι η Θεσσαλονικιά δημιουργός κόμικς και εικονογράφος, Δήμητρα Καζή, μόλις 22 ετών. Η ίδια έχει ιδιαίτερη λατρεία στο να δημιουργεί κόμικς, έχει σπουδάσει τεχνικός κινούμενης εικόνας και ηλεκτρονικής σχεδίασης γραφημάτων, και πλέον σπουδάζει Illustration & Comics/Visual Arts. Για την παρουσία της στην φετινή Comic N’ Play αναφέρει: «Ήταν μια απ’ τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις η φετινή διοργάνωση. Χαίρομαι ιδιαίτερα που είμαι η φετινή τιμώμενη καλλιτέχνης και χαίρομαι επίσης που, ενώ είμαστε σε πολύ δύσκολους καιρούς, κανείς δεν πτοήθηκε, αλλά αποφασίσαμε να τα βάλουμε κάτω και να γίνει η έκθεση. Η ψηφιακή έκθεση είναι κάτι που το επιχειρούμε για πρώτη φορά και μακάρι να βγει σε καλό. Ούτως ή άλλως, από το τίποτα, είναι καλύτερα να υπάρχει κάτι. Είμαι σίγουρη πως και οι υπόλοιποι καλλιτέχνες που συμμετέχουν σ’ αυτή τη προσπάθεια θα είναι πολύ ενθουσιασμένοι για την έκθεση! Αρχικά ασχοληθήκαμε με τον σχεδιασμό του εξωφύλλου. Γενικά, με την φετινή θεματική δε ξέραμε τι να περιμένουμε σαν τελική εικόνα. Όταν μετά από λίγο καιρό τους έθεσα την ιδέα μου, αυτή με την παρέα παιδιών που κάθονται δίπλα στη θάλασσα και ανεβάζουν story στο instagram, άρεσε και δεν έγιναν ιδιαίτερες αλλαγές στο σχέδιο ή στο περιεχόμενο της. Σκεφτόμουν πως -ειδικά και με την καραντίνα – όπου οι περισσότεροι από μας ξοδεύουμε αρκετό χρόνο online στα social media, θα ταίριαζε ο τίτλος «Οι Σκέψεις των Άλλων» να πηγάζει από εκεί. Οπότε και η δισέλιδη ιστορία που σχεδίασα για την έκθεση, έχει αυτή την αύρα, που -προσωπικά μιλώντας- τα άτομα της γενιάς μου κρίνω πως είναι πολύ ενεργά στο να εκθέτουν έτσι τον εαυτό τους, αλλά και γενικότερα. Πολλές φορές πάλι, παρουσιάζουν κι έναν εντελώς άλλον εαυτό» επισημαίνει η νεαρή εικονογράφος και μας «περιμένει» τον Δεκέμβριο στην έκθεση έχοντας ήδη πραγματοποιήσει το παιδικό της όνειρο.

Δήμητρα Καζή: «Η πραγματικότητα υπάρχει για να πετάμε και όχι για να μένουμε κολλημένοι στη γη»

«Γενικά, ως άτομο είμαι αρκετά ονειροπόλα και τον παιδικό μου αυθορμητισμό δεν τον έχω χάσει και μακάρι να μην τον χάσω ποτέ! Εξάλλου δε νομίζω πως θα γινόμουν δημιουργός κόμικς αν δεν είχα αυτά τα χαρακτηριστικά. Κι αυτό είναι κάτι που το έβαλα σε πρώτη μοίρα. Το ήθελα από μικρή, ζωγράφιζα ασταμάτητα, έφτιαχνα ιστορίες, πείσμωνα, συνέχιζα. Μα πάνω απ’ όλα, δεν μου έφευγε ποτέ η θέληση να συνεχίσω. Αυτή τη στιγμή αρχίζει να φαίνεται η δουλειά και ο κόπος μου προς τα έξω και είναι ορισμένες φορές που δε μπορώ να πιστέψω την ανταπόκριση που λαμβάνω. Όπως τώρα! Δεν είναι κακό να έχουμε όνειρα. Ούτε είναι κακό να παίρνουμε ρίσκα ή να κάνουμε ριζικές αλλαγές. Αξίζει όμως πιο πολύ το να τολμάς να κάνεις κάτι κι ας αποτύχεις, από το να μην κάνεις τίποτα. Μπορεί να μην φαίνεται, αλλά η πραγματικότητα υπάρχει για να πετάμε και όχι για να μένουμε κολλημένοι στη γη» τονίζει η Δήμητρα Καζή που δούλεψε γι’ αυτή την έκθεση έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού της την φιλοξενούμενη έκθεση της ΑctionΑid με τίτλο «Τώρα Μένω Πια Εδώ», σε μια προσπάθεια για μια εναλλακτική αφήγηση για τις διαπολιτισμικές κοινωνίες που προκύπτουν από την μετανάστευση. «Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος CIAK: MigrACTIOΝ!, το οποίο στοχεύει στην ανάδειξη της συμβολής της μετανάστευσης στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και στην προώθηση θετικών μηνυμάτων για τους πρόσφυγες και μετανάστες, παλεύουμε για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων στον δημόσιο λόγο. Η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης για ανθρώπους με διαφορετική καταγωγή και η προώθηση τεκμηριωμένων στοιχείων που αποδομούν τους μύθους σχετικά με τη μετανάστευση είναι απαραίτητα βήματα προς μια δίκαιη κοινωνία, χωρίς αποκλεισμούς. Μέσω της φιλοξενούμενης έκθεσης “Τώρα μένα πια εδώ” για την ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία προωθούμε μια εναλλακτική αφήγηση για τις διαπολιτισμικές κοινωνίες που προκύπτουν από τη μετανάστευση» επισημαίνει η Στέλλα Τσιαρβούλα, Thessaloniki Area Manager της ActionAid.

Στέλλα Τσιαρβούλα: «Στην ActionAid οραματιζόμαστε μια κοινωνία χωρίς φτώχεια κι αδικία»

Η ActionAid είναι μια ανεξάρτητη διεθνής οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών που αγωνίζεται κατά της φτώχειας και της αδικίας σε όλον τον κόσμο. Στην Ελλάδα ξεκίνησε τη δράση της το 1998. «Στην ActionAid οραματιζόμαστε μια κοινωνία χωρίς φτώχεια κι αδικία, στην οποία όλοι οι άνθρωποι θα απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα και θα δρουν με αλληλεγγύη. Μέσω της εκπαίδευσης διαμορφώνουμε ενεργούς πολίτες, ικανούς να διεκδικήσουν έναν κόσμο πιο δίκαιο. Στην προσπάθεια αυτή ξεκινάμε τη δράση μας και στην πόλη της Θεσσαλονίκης με ένα κέντρο για νέους. Με το Κέντρο της ActionAid στη Θεσσαλονίκη (Πλ. Ναυαρίνου 7) στοχεύουμε να προωθήσουμε την απασχολησιμότητα και την ενεργό συμμετοχή των νέων στη ζωή της πόλης, μέσω της τέχνης και του εθελοντισμού. Σκοπός είναι μέσα από τις δράσεις του κέντρου να ενισχύσουμε τις δεξιότητες των νέων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης τους, δημιουργώντας το πλαίσιο για να γίνουν οι ίδιοι πρωταγωνιστές σε μία βιώσιμη πόλη. Στις ιδιαίτερες συνθήκες της χρονιάς, με ιδιαίτερη χαρά η ActionAid υποστηρίζει τη 19η έκθεση κόμικς και επιτραπέζιων παιχνιδιών “Comic ’N’ Play 2020”, έναν αγαπημένο πολιτιστικό θεσμό της πόλης, που στηρίζει ουσιαστικά τη δημιουργία επί σειρά ετών, δίνοντας βήμα σε πολλούς καλλιτέχνες να εκφραστούν και να έρθουν σε επαφή με το ευρύ κοινό, για πρώτη φορά φέτος εξολοκλήρου διαδικτυακά. Η θεματική της φετινής διοργάνωσης με τίτλο “Οι σκέψεις των άλλων”, για την κοινωνική ενσωμάτωση αποτελεί για εμάς το πεδίο συνεργασίας. Ο κόσμος των κόμικς ως χώρος δημιουργίας και ελεύθερης έκφρασης μπορεί να συμβάλλει στον αγώνα για υποστήριξη των πιο ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας για έναν κόσμο πιο δίκαιο» υποστηρίζει η Στέλλα Τσιαρβούλα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε:

-την επίσημη ιστοσελίδα: https://www.comic-n-play.gr
-την επίσημη σελίδα στο f/b: https://www.facebook.com/comicnplay.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ