«Ευχές στον ουρανό»: Ένα τρυφερό βιβλίο της Ντένιας Πάτρα για την πραγματική μαγεία των Χριστουγέννων

«Ευχές στον ουρανό»: Ένα τρυφερό βιβλίο της Ντένιας Πάτρα για την πραγματική μαγεία των Χριστουγέννων

Μετά την «Αέρινη Παρέα», η Ντένια Πάτρα επιστρέφει με νέο βιβλίο, το οποίο κλείνει στις σελίδες του όλη τη μαγεία των Χριστουγέννων, εμπνέοντας τα παιδιά να δουν πως πέρα από τη χρυσόσκονη, τα λαμπιόνια και τα ακριβά δώρα, η ουσία κρύβεται σε μικρές, ειλικρινείς χειρονομίες, όπως σε μια ευχή από καρδιάς.

Ο τίτλος του είναι «Ευχές στον ουρανό», την εικονογράφηση του οποίου υπογράφει η Ιωάννα Καλοστεφάνου και μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πνοή.

Η συγγραφέας Ντένια Πάτρα παραχώρησε συνέντευξη στο GRTimes.gr με αφορμή το νέο της βιβλίο:

Το δεύτερο βιβλίο σας έχει άρωμα Χριστουγέννων. Πώς επιλέξατε να κινηθείτε προς αυτή την κατεύθυνση;

Τα Χριστούγεννα είναι ταυτισμένα με τη ζεστασιά του σπιτιού και όμορφες οικογενειακές στιγμές. Τα παιδιά λατρεύουν τα Χριστούγεννα και οι αναμνήσεις παραμένουν έντονα χαραγμένες στη μνήμη τους. Από παιδί αγαπούσα ιδιαίτερα τα χριστουγεννιάτικα βιβλία και τις χριστουγεννιάτικες ταινίες. Τα βιβλία αυτά έχουν ξεχωριστή  θέση στην καρδιά μου αλλά και στη βιβλιοθήκη μου. Όταν απέκτησα παιδιά, αγαπημένη οικογενειακή μας συνήθεια ήταν να διαβάζουμε τα χριστουγεννιάτικα βιβλία μας ξανά και ξανά. Με προβληματίζει το γεγονός ότι συχνά αυτή η όμορφη γιορτή συνδέεται με τον υπερκαταναλωτισμό, δημιουργώντας εντονότερες αντιθέσεις μεταξύ των προνομιούχων και λιγότερο προνομιούχων παιδιών. Συχνά, τα υλικά αγαθά αποπροσανατολίζουν τα παιδιά, και όχι μόνο, καθώς στρέφονται προς τη λάμψη των πολλών φώτων και των λαμπερών δώρων, δεν εκφράζουν την αθωότητα, την καλοσύνη, τα αγνά τους αισθήματα και δεν αντιλαμβάνονται την εσωτερική τους λάμψη. Αυτά άλλωστε είναι τα ουσιαστικά δώρα και η δύναμη τους. Όταν αποφασίζουμε και δρούμε σύμφωνα με τις αξίες μας, μπορούμε να ζούμε σε μια πιο ανθρώπινη κοινωνία. Αυτές οι σκέψεις ήταν η αφορμή για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου. Οι «Ευχές στον ουρανό» είναι ένα βιβλίο που μιλά για τις αξίες της ζωής. Τα Χριστούγεννα άλλωστε, συνδέονται με την αγάπη, την προσφορά, την αλληλεγγύη.

Τι σηματοδοτούν για εσάς τα Χριστούγεννα;

Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή αγάπης και προσφοράς. Είναι μια ευκαιρία να προσφέρουμε και να μοιραστούμε όμορφες στιγμές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Πολλοί άνθρωποι αναδεικνύουν την ευγενική τους πλευρά, ενδιαφέρονται για τους γύρω τους, πολλές φορές αυτές οι μικρές ενέργειες μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά σε έναν καλύτερο κόσμο. Αν κρατήσουμε αυτή τη θετική στάση και ενεργούμε με τον ίδιο τρόπο, όλο το χρόνο σίγουρα θα έχουμε θεαματικά αποτελέσματα. Ακόμη, τα Χριστούγεννα είναι ιδανική περίοδος αναστοχασμού. Κάνω τον προσωπικό μου απολογισμό, σκέφτομαι ποιους στόχους έχω πετύχει, θέτω νέους και προσπαθώ να βελτιώνομαι ως άνθρωπος.

Έχετε κάποια παιδική ανάμνηση από τις γιορτές που είναι χαραγμένη στη μνήμη σας και αν ναι, θέλετε να την μοιραστείτε με τους αναγνώστες μας;

Τι ωραία ερώτηση! Έχω όμορφες παιδικές αναμνήσεις από τις γιορτές. Αυτό που θυμάμαι πολύ έντονα και χαμογελώ είναι οι ήρεμες οικογενειακές στιγμές, το χριστουγεννιάτικο δέντρο που το στολίζαμε ανήμερα της ονομαστικής μου γιορτής στις 17 Δεκεμβρίου, αλλά και τις άπειρες συνταγές χριστουγεννιάτικων γλυκισμάτων που φτιάχναμε με την αδελφή μου. Αναλογιζόμενη όλα αυτά, νιώθω ευγνώμων για αυτές τις αναμνήσεις, κατανοώ πόσο καθοριστική είναι η ήρεμη παιδική ηλικία για την ισορροπία και την ευτυχία των παιδιών και πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της οικογένειας.

Οι ήρωες του βιβλίου σας επιλέγουν να στολίσουν λιτά το χριστουγεννιάτικο δέντρο του σχολείου τους. Τι μήνυμα περνά αυτή τους η απόφαση;

Τα παιδιά μπορούν να είναι χαρούμενα έχοντας ελάχιστα υλικά αγαθά. Οι μαθητές αποφάσισαν να στολίσουν λιτά το χριστουγεννιάτικο δέντρο τους γιατί θέλησαν να κάνουν έναν πρωτότυπο στολισμό. Σε μια εποχή που η χαρά συνδυάζεται με την χρήση υλικών αγαθών, ο λιτός στολισμός χαρακτηρίζεται πρωτότυπος. Οι ήρωες του βιβλίου μέσα από τις 3 επιλογές που είχαν για το στολισμό του δέντρου αποφάσισαν να ζωγραφίσουν οι ίδιοι τα στολίδια, και να γράψουν πάνω σε κάθε στολίδι μια ευχή, αφήνοντας ως δεύτερη και τρίτη επιλογή τα φανταχτερά στολίδια. Το μήνυμα της απόφασής τους είναι ότι τα πιο όμορφα στολίδια για ένα δέντρο είναι οι ευχές των μαθητών. Απλά υλικά που όμως μεταμορφώνονται σε «μαγικά» όταν τα αξιοποιήσουν τα παιδιά με τη φαντασία τους.

Οι γιορτές συχνά συνδέονται με τον υπερκαταναλωτισμό. Πώς θα μπορούσαμε να μυήσουμε τα παιδιά στην ουσία, χωρίς να αισθανθούν ότι στερούνται;

Τα παιδιά έχουν αθωότητα, που εμείς δεν έχουμε αλλά θα θέλαμε να είχαμε διατηρήσει, είναι γεμάτα δύναμη, αγάπη, αποδοχή. Οι ενήλικες ευθύνονται για το γεγονός ότι οι γιορτές συνδέονται με τον υπερκαταναλωτισμό. Μια οικογενειακή βόλτα, ή μια συνάντηση-έκπληξη με φίλους είναι πρωτότυπα και ουσιαστικά δώρα για τα παιδιά. Χρειάζεται να επιλέγουμε συνειδητά και με ποιοτικά κριτήρια τι θα προσφέρουμε στα παιδιά μας. Πολλές φορές οι γονείς καταφεύγουν στην αγορά υλικών αγαθών για να «αναπληρώσουν» το χρόνο που δεν αφιερώνουν στα παιδιά τους. Μια ωραία σκέψη για το τέλος του χρόνου είναι να αξιολογήσουμε τι προσφέρουμε στα παιδιά μας και πως θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε ορισμένα υλικά αγαθά με όμορφες οικογενειακές εμπειρίες.

Και πώς χωρίς να μαυρίσουμε τις ψυχές τους μπορούμε να τους μιλήσουμε για άλλα, μη προνομιούχα παιδιά που στερούνται ακόμη και τ’ αυτονόητα;

Τα παιδιά μέσα από το διαδίκτυο και την τηλεόραση έρχονται σε επαφή με όσα συμβαίνουν στον κόσμο. Τα ερωτήματά τους σχετικά με την κατάσταση που ζούμε είναι πολλά όπως και η αγωνία τους που την εκφράζουν με το δικό τους τρόπο. Μπορούμε να κάνουμε μια ήρεμη συζήτηση μαζί τους σχετικά με όσα βιώνουν τα μη προνομιούχα παιδιά, με αφορμή κάποια είδηση είτε ένα βιβλίο. Πρέπει να είμαστε καθησυχαστικοί και να τα ακούμε με προσοχή. Σίγουρα μια τέτοιου είδους συζήτηση θα τα βοηθήσει να καταλάβουν πως ζουν κάποια άλλα παιδιά που στερούνται ακόμη και τα αυτονόητα.

Αν μπορούσατε να κάνετε μια μόνο ευχή γνωρίζοντας ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να πραγματοποιηθεί, ποια θα ήταν αυτή και γιατί;

Πιστεύω πολύ στη δύναμη των ευχών και στη θετική ενέργεια και διάθεση. Ωστόσο, η ευχή δίνει μια κατεύθυνση, φωτίζει το δρόμο προς την υλοποίηση αυτού που επιθυμούμε. Μετά, χρειάζεται δράση, γιατί δεν υπάρχει μαγικός τρόπος για την επίλυση προβλημάτων. Αν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια ευχή μου, θα ήταν να ωριμάσουμε ως κοινωνία και να μην ταλαιπωρούνται τα παιδιά και οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας. Ενδεικτικό για τον πολιτισμό μιας χώρας είναι η στάση της απέναντι στους αδύναμους, σε όσους έχουν κάποιο σωματικό, ψυχικό ή πνευματικό έλλειμμα. Επιθυμώ τη δυνατότητα ίσων ευκαιριών και πρόσβασης στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην ψυχαγωγία, στην απασχόληση. Εύχομαι να δημιουργήσουμε μια κοινωνία όπου κανένα τμήμα του πληθυσμού δεν θα αποκλείεται από την κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική και πολιτική ζωή. Τέλος, πρέπει να αναλογιστούμε ποιες είναι αξίες μας. Καθορίζοντάς τις είναι ευκολότερο να λαμβάνουμε σωστές αποφάσεις. Όταν αποφασίζουμε βάσει των αξιών μας έχουμε πολλές πιθανότητες να ζούμε καλύτερα.

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος: Ευχές στον ουρανό

Συγγραφέας: Ντένια Πάτρα

Εικονογράφος: Ιωάννα Καλοστεφάνου

Σελίδες: 32

Διαστάσεις: 22×22

Σκληρό εξώφυλλο

Τιμή: 13.50 €

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 11/2022

Λίγα λόγια…

… για την υπόθεση
Το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Δημοτικού σχολείου μιας μικρής πόλης δεν μοιάζει με τα άλλα. Κουβαλά μια μεγάλη παράδοση που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Στα κλαριά του κρύβεται η σοφία πολλών χρόνων. Εκείνο, πάντα εκεί, στέκει σιωπηλό και βλέπει τους μαθητές να ενηλικιώνονται, να κάνουν οικογένειες και έπειτα να το στολίζουν με κάθε λογής στολίδια τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Αυτή τη χρονιά τα πράγματα αλλάζουν, αφού οι μαθητές αποφασίζουν να μην επιλέξουν λαμπιόνια και χρυσόσκονη για τον στολισμό του αλλά λιτά, χάρτινα στολίδια, σε καθένα από τα οποία γράφουν μια ευχή. Και τότε, συμβαίνει κάτι μαγικό. Οι ευχές πετούν! Ταξιδεύουν σ’ ολόκληρη τη Γη και προσγειώνονται εκεί όπου καθεμία θα πιάσει περισσότερο τόπο, αγγίζοντας τις καρδιές αμέτρητων παιδιών σε πολλές χώρες.

Μια τρυφερή χριστουγεννιάτικη ιστορία που μιλά με ευαισθησία για τις υψηλές αξίες της αγάπης, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της ειρήνης, έννοιες συνώνυμες με τα Χριστούγεννα. Όπως σημειώνει η συγγραφέας Ντένια Πάτρα: «Τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος του χρόνου που λατρεύουμε όλοι. Κάτι “μαγικό” υπάρχει στην ατμόσφαιρα. Είναι μια καλή αφορμή για να προσφέρουμε δώρα και να εκφράσουμε την αγάπη μας. Πολλές φορές όμως οδηγούμαστε σε καταναλωτικές υπερβολές. Συχνά ξεχνάμε πως δεν είναι μόνο μια γιορτή που έχει “εξωτερική” λάμψη αλλά και “εσωτερική”. Αυτή η περίοδος είναι ιδανική ευκαιρία να σκεφτούμε μέσα σε ποιες συνθήκες ζουν οι άνθρωποι σε άλλες χώρες, να αναδείξουμε και να χαρίσουμε στους γύρω μας τις αξίες μας, που είναι σημαντικές επειδή καθοδηγούν τις προσδοκίες μας και τη στάση μας απέναντι στη ζωή».

… για τη συγγραφέα

Η Ντένια Πάτρα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ζάκυνθο. Είναι δημόσιος ιστορικός. Συντονίστρια στη Λέσχη Ανάγνωσης Κερίου Ενηλίκων και εμψυχώτρια σε δράσεις φιλαναγνωσίας για παιδιά και ενήλικες στην Ξενοπούλειο Παιδική Βιβλιοθήκη. Είναι μέλος του ευρωπαϊκού οργανισμού NECI που στοχεύει στη δημιουργία ομάδων πολιτών από την Ευρώπης με διαφορετικό πολιτισμικό και εκπαιδευτικό υπόβαθρο που μοιράζονται το ίδιο όραμα: ισότητα και αξιοπρεπείς ευκαιρίες για τη δια βίου μάθηση, την υγεία και το υγιές περιβάλλον. Είναι μέλος της Ένωσης Προφορικής Ιστορίας. Από το 2019 είναι διαπιστευμένη εκπαιδεύτρια του διεθνούς οργανισμού Living Values in Education που ασχολείται με την ανάπτυξη και ενίσχυση των οικουμενικών αξιών στην εκπαίδευση και άλλα πεδία, μέσω εθελοντικών δραστηριοτήτων και προγραμμάτων σε όλο τον κόσμο.

Το 2021 κυκλοφόρησε το πρώτο της παιδικό βιβλίο με τίτλο «Η Αέρινη Παρέα», το οποίο κυκλοφορεί επίσης από τις Εκδόσεις Πνοή.

… για την εικονογράφο

Η Ιωάννα Καλοστεφάνου σπούδασε Art & Design – 3D Animation, εργάστηκε για πολλά έτη στη συγγραφή προγραμμάτων σπουδών για τον ψηφιακό σχεδιασμό και ασχολήθηκε με την εκπαίδευση μαθητών και καθηγητών σ’ αυτό το αντικείμενο.

Εργάστηκε, επίσης, στον τομέα της διαφήμισης στη δημιουργία διαφημιστικών τηλεοπτικών σποτ, σημάτων τηλεοπτικών εκπομπών, οπτικών εφέ, ψηφιακού μοντάζ και 3d animation. Διοργάνωσε με επιτυχία ειδικά σεμινάρια για πολυμέσα, ενώ διετέλεσε και διευθύντρια σπουδών σε κολέγιο πληροφορικής στην Αθήνα.

Συνεργάζεται με πολλούς εκδοτικούς οίκους στην εικονογράφηση, τη σελιδοποίηση, τον σχεδιασμό εξωφύλλου και την καλλιτεχνική επιμέλεια βιβλίων. Έχει λάβει αρκετά βραβεία και επαίνους για τη δουλειά της, και από το 2003 δημιουργεί τα έργα της στο ιδιωτικό της ατελιέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χρ. Σταϊκούρας: «Το 2022 θα είναι χρονιά ιστορικού ρεκόρ τόσο για άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα όσο και για τις εξαγωγές»

Δίκη για το Μάτι: «Ήξεραν από νωρίς ότι υπήρχαν νεκροί» – Η συγκλονιστική κατάθεση μάρτυρα

Θεσσαλονίκη: Εκτροπή δικύκλου στη Νεάπολη από λάδια στο οδόστρωμα (ΦΩΤΟ)

Γκ. Μαγιορκίνης: Δεν υπάρχει ιδιαίτερη πίεση για να επιστρέψουν οι μάσκες στα σχολεία (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top