Η Γιορτή της Γαλλοφωνίας στη Θεσσαλονίκη

Η Γιορτή της Γαλλοφωνίας στη Θεσσαλονίκη

Η Γιορτή της Γαλλοφωνίας έρχεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη και στη βόρεια Ελλάδα.

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα της Γαλλοφωνίας στις 20 Μαρτίου, η γαλλική γλώσσα γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το 2021 θα είναι ασφαλώς μια ιδιαίτερη διοργάνωση επειδή λόγω συνθηκών της πανδημίας Covid-19, όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Διαδίκτυο. “Ας προσπαθήσουμε να δούμε τη θετική πλευρά της πρωτόγνωρης αυτής μορφής διοργάνωσης, που εντούτοις επιτρέπει τη συμμετοχή ατόμων που δεν έχουν τη δυνατότητα να έρθουν στη Θεσσαλονίκη αλλά και την πραγματοποίηση εκδηλώσεων με συνεργάτες που βρίσκονται μακριά μας” αναφέρει η Γενική Πρόξενος της Γαλλίας και Διευθύντρια Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Sandrine Mouchet.
.

Τι είναι η γαλλοφωνία;

Η γαλλοφωνία είναι, πάνω από όλα, μια πλούσια και ποικίλη κοινότητα ανθρώπων που μοιράζονται ως κοινή γλώσσα, τη γαλλική. Πρόκειται για μία ζωντανή και διευρυνόμενη κοινότητα, με περισσότερα από 300 εκατομμύρια ομιλούντες, εκ των οποίων 235 εκατομμύρια χρησιμοποιούν ως καθημερινή γλώσσα, τη γαλλική, στις 5 ηπείρους.

Η γαλλοφωνία είναι επίσης ένα σύνολο θεσμικών οργάνων για την προώθηση της γαλλικής γλώσσας και την ανάπτυξη πολιτικής, εκπαιδευτικής, οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας που περιλαμβάνει ενδεικτικά τους παρακάτω φορείς: τον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας (ο οποίος απαριθμεί 88 κράτη-μέλη και κυβερνήσεις – μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα -, κράτη-παρατηρητές και κράτη-συνεργάτες), το Πανεπιστημιακό Γραφείο Γαλλοφωνίας, το διεθνές γαλλόφωνο τηλεοπτικό κανάλι TV5 Monde, την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Γαλλοφωνίας, τον Διεθνή Σύλλογο Γαλλόφωνων Δημάρχων, κ.α.

Σε όλον τον κόσμο, υπάρχουν πολλά σημεία (κυρίως Γαλλικά Σχολεία, Γαλλικά Ινστιτούτα, Ιδρύματα της Alliances Françaises, Πανεπιστήμια) όπου μαθαίνουμε γαλλικά και μοιραζόμαστε την αγάπη για τη γαλλική γλώσσα και τις αξίες της εξωστρέφειας της γαλλοφωνίας.

Η γιορτή της Γαλλοφωνίας-2021 στη Θεσσαλονίκη και στη Β. Ελλάδα

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης με όλους τους συνεργάτες του, σας προσκαλεί να γιορτάσουμε τη γαλλοφωνία με ένα πλούσιο και ποικίλο πρόγραμμα, ειδικά για φέτος αποκλειστικά στο Διαδίκτυο. Είτε είστε μαθητής, φοιτητής, εκπαιδευτικός, εργαζόμενος, συνταξιούχος ή απλά άτομο εξωστρεφές και με πολλές ανησυχίες, επιτρέψτε στον εαυτό σας να εκπλαγεί από την ποικιλία εκδηλώσεων που σας προτείνουμε: διαλέξεις, συζητήσεις, διαγωνισμοί, εργαστήρια, ψηφιακά μηνύματα στα κοινωνικά δίκτυα για προβολή των ιδεών της γαλλοφωνίας και των συγγραφέων της κ.λπ. Πιστεύουμε ότι όλο αυτό το πρόγραμμα παρουσιάζει την ποικιλομορφία των δράσεων μας για τη γαλλοφωνία στη Θεσσαλονίκη.
Τέλος, θέλω να συγχαρώ όλους όσους καταβάλλουν προσπάθεια για την εκμάθηση ξένων γλωσσών και ιδιαιτέρως, της γαλλικής. Αποτελεί ιδανικό τρόπο για να ανοίξετε νέους ορίζοντες και να αποκτήσετε πρόσβαση σε άλλους πολιτισμούς, σε άλλους τρόπους σκέψης.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ