Μαλλιάρης-Παιδεία: “Η Γλώσσα των Βλάχων” του Νικήτα Βάντσια

Μαλλιάρης-Παιδεία: “Η Γλώσσα των Βλάχων” του Νικήτα Βάντσια

Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία το βιβλίο “Η Γλώσσα των Βλάχων”, του Νικήτα Βάντσια. Πρόκειται για “Μια γλωσσολογική και φιλολογική ανάλυση του Bασικού Λεξικού Θησαυρού της Limba armäneascä, limba a li dadi, a noasträ”, όπως αναφέρεται στον υπότιτλο.

Μελέτες για τη γλώσσα των Βλάχων στην Ελλάδα και στην ελληνική γλώσσα σπανίζουν, είναι ελάχιστες. Και αυτές του παρελθόντος έχουν έναν περιγραφικό χαρακτήρα και όχι αναλυτικό, στις παραμέτρους της ρωμανικής, νεολατινικής γλωσσολογίας. Η παρούσα εργασία έχει ως αντικείμενο ένα μόνο κομμάτι της γλώσσας των Βλάχων, της Αρωμουνικής, όπως έχει επικρατήσει στην ειδική ορολογία, και συγκεκριμένα του «βασικού λεξικού της θησαυρού».

Εδώ πρόκειται για κάτι που είναι κοινό και ισχύει σε όλες τις γλώσσες του πλανήτη: πρόκειται για τις λέξεις εκείνες που γνωρίζουν όλοι οι ομιλητές μιας γλώσσας και που χρησιμοποιούνται με τη μεγαλύτερη συχνότητα. Για την αρωμουνική, η οποία είναι μια γλώσσα «καταδικασμένη σε θάνατο», που όμως, όπως συμβαίνει συχνά στις ΗΠΑ, ο μελλοθάνατος παραμένει για δεκαετίες στο κελί των μελλοθάνατων, γεγονός που παρατείνει την αγωνία του…

ISBN: 978-960-644-104-2

336 σελ.  διαστ: 14×21 εκ., σκληρό εξώφυλλο

Θα το βρείτε στα βιβλιοπωλεία Μαλλιάρης-Παιδεία και σε ενημερωμένα βιβλιοπωλεία

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ