Πολιτιστική κληρονομιά οι Μπούλες και οι Γενίτσαροι

Πολιτιστική κληρονομιά οι Μπούλες και οι Γενίτσαροι

Στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας εντάχθηκε το δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες», σήμα κατατεθέν της ιστορίας και του πολιτισμού του Δήμου Νάουσας.

Η εξέλιξη αυτή γνωστοποιήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού το οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι η Εθνική Επιστημονική Επιτροπή, κατά τη συνεδρίασή της που πραγματοποιήθηκε στις 3/7/2020, εισηγήθηκε την εγγραφή  δεκαέξι στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, ανάμεσά τους και του δρώμενου «Γενίτσαροι και Μπούλες» που αποτελεί, όπως επισημαίνει, “Ευετηρικό Αποκριάτικο έθιμο το οποίο επιτελείται στην πόλη της Νάουσας, από άνδρες τελεστές, ένας από τους οποίους υποδύεται και τη γυναικεία μορφή (νύφη-μπούλα). Κύρια χαρακτηριστικά του εθίμου είναι η μεταμφίεση, η μεταμόρφωση με μάσκα και οι κυκλικοί χοροί στην πόλη υπό τους ήχους του ζουρνά και του νταουλιού”.

“Η εγγραφή του δρώμενου «Γενίτσαροι και Μπούλες» στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας αποτελεί  καθοριστικό βήμα για τον σχεδιασμό πολιτικών που αφορούν στην διαφύλαξη του εθίμου μας, που τελείται  εδώ και αιώνες αδιάλειπτα στον Ηρωικό Δήμο της Νάουσας”, δήλωσε ο δήμαρχος Νικόλας Καρανικόλας και πρόσθεσε: “Ένα έθιμο με βαθιές ρίζες, που στο πέρασμα της μακραίωνης ιστορίας του ενσωμάτωσε στοιχεία της τοπικής παράδοσης και των ηρωικών αγώνων. Ένα δρώμενο αλληλένδετο με την ιστορία, την παράδοση και την καθημερινότητα των κατοίκων της, που πρέπει να το προστατεύουμε ως κόρην οφθαλμού, να το αναδείξουμε και σε διεθνές επίπεδο και να συμβάλουμε στην περαιτέρω μετάδοσή του στις νεότερες γενιές”.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top