Συνθέτης και ερμηνεύτρια που δεν σ’ αφήνει ασυγκίνητο, με μακρά πορεία όχι μόνο στον κόσμο της μουσικής, αλλά και του θεάτρου και του χορού και του video-art. Γεννημένη στην Αθήνα, αλλά έχοντας κάνει μπόλικα ταξίδια για να μεταδώσει μουσικές και λέξεις. Η Σαβίνα Γιαννάτου είναι εκείνη… που η δισκογραφία και οι συμμετοχές της μυρίζουν Άνοιξη, Χατζιδάκι και Μεσόγειο. Απόψε Παρασκευή 21 και αύριο Σάββατο 22 Φεβρουαρίου μας υποδέχεται με τους «Primavera en Salonico», τον Μιχάλη Σιγανίδη και τον Κώστα Βόμβολο, στη Ζώγια! Μαζί πορεύονται από το 1995 και μέσα σ’ ένα διήμερο πρόκειται να φορέσουν στον χειμώνα μας ένα ξεχωριστό ηχητικό πέπλο. Με αφετηρία κομμάτια από τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια δημιουργούν ένα ηχητικό τοπίο, που άλλοτε στηρίζεται στην απλότητα και την αμεσότητα του τραγουδιού, κι άλλοτε ανοίγεται στη γοητευτική αβεβαιότητα του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού. Με αφορμή το διπλό αυτό live, η Σαβίνα Γιαννάτου μιλάει στο Gr Times για τους «Primavera en Salonico», το μέσα της που έχει σώσει η μουσική, την επανάσταση που δημιουργεί η μουσική και τις εικόνες που της αφήνει η Θεσσαλονίκη.
Συνέντευξη στην Ελένη Σκάρπου
Τι σημαίνει για εσάς η συνεργασία με τους «Primavera en Salonico»;
Με τους «Primavera en Salonico» συνεργαζόμαστε απο το 1993 μέχρι σήμερα. Αυτό συνέβη εν μέρει τυχαία, εν μέρει επειδή είχαμε συνεργάτες που μας στήριζαν. Η Ντόρα Ρίζου από την εταιρεία “ΛΥΡΑ”, η Helen Kontos για τις συναυλίες έξω. Επίσης εκείνη η εποχή ευνοούσε απ’ ότι φάνηκε παραγωγές σαν την δική μας. Ισπανοεβραϊκά τραγούδια, Μεσογειακά, Παναγιές του κόσμου. Τραγούδια σε διάφορες γλώσσες, από διαφορετικές παραδόσεις, αλλά ενταγμένα σε ένα κοινό θέμα.
Από τότε μέχρι τώρα κινούμαστε μ’ ένα παρόμοιο ρεπερτόριο αν και ο ήχος του γκρουπ έχει αλλάξει αισθητά. Έχουμε γνωριστεί πολύ καλά, είμαστε φίλοι εκτός από συνεργάτες. Ταιριάζουμε παρ’ότι είμαστε διαφορετικοί μεταξύ μας. Μαντεύουμε πολλά χωρίς να χρειάζεται να τα συζητήσουμε. Έχουμε κοινό λεξιλόγιο. Είναι μία σχέση πολύ σημαντική μέσα στον χρόνο.
Τι είναι αυτό που έχει σώσει η μουσική μέσα σας με τα χρόνια;
Μέσω της μουσικής μπορείς να μεταφερθείς χρονικά ακριβώς εκεί που ήσουν όταν άκουγες ένα συγκεκριμμένο κομμάτι. Να έχεις τα ίδια συναισθήματα. Έχει την δύναμη να σε μεταφέρει στον χρόνο και να ξαναβρίσκεις τον εαυτό σου σε μία τελείως άλλη φάση της ζωής σου. Όμως τώρα δεν ακούω μουσική με τον τρόπο που άκουγα παλιότερα, πριν γίνω επαγγελματίας. Την ένταση και την ποιότητα εκείνης της εμπειρίας δεν θα την ξαναβρώ ποτέ.
Τι σας έχει σημαδέψει από τις συνθέσεις του Χατζιδάκι;
Τα reflections, και αργότερα οι “μπαλλάντες της οδού Αθηνάς”.
Πόσο σημαντική είναι για εσάς ως καλλιτέχνη και ως άνθρωπο η παράδοση που κουβαλά κάθε έθνος-κράτος στις πλάτες του;
Πολύ σημαντική, αρκεί να μην γίνεται τροχοπέδη για νέες δημιουργίες.
Η μουσική… είναι για σας επανάσταση και αν ναι με ποιον τρόπο;
Η μουσική είναι μέσα μου συνυφασμένη με την ηρεμία. Ο ρόλος της είναι καταπραυντικός κατ’αρχάς. Ολα τ’ άλλα έρχονται μετά. Το σπάσιμο των κανόνων για παράδειγμα και η ανακάλυψη νέων. Η μουσική είναι ό,τι είμαστε, ό,τι συναισθήματα εκφράζουμε μεσ’ απ’ αυτήν. Αλλά η δική της φύση για μένα θα είναι πάντα η ηρεμία.
Η Θεσσαλονίκη τι μυρωδιά έχει, τι γεύση έχει, τι εικόνες σας αφήνει κάθε φορά;
Την εικόνα της θάλασσας, των πολλών εκκλησιών, των τζαμιών, των χαμάμ. Των αρχαίων μεσ΄στη μέση της πόλης. Είναι πολύ όμορφο το κέντρο.
Αν έπρεπε να διαλέξετε ένα μέρος στην Ελλάδα ως ησυχαστήριο για να δημιουργείτε ποιο θα ήταν αυτό; Έχετε ήδη κάποιο;
Δεν έχω ησυχαστήριο. Όχι. Εχω περάσει από διάφορα μέρη που θα μπορούσα να σκεφτώ. Η μονή Πάου στο Πήλιο, κάποιο σπίτι στη Σαντορίνη χτισμένο μεσα σε βράχο. Όμως η ζωή μου είναι στην πόλη και δεν το διανοούμαι καν να μετακινηθώ. Δεν είναι εύκολο.
Στους νέους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεστε τι συμβουλές δίνετε, τι θέλετε με λαχτάρα να τους μεταδώσετε;
Οτι πρέπει να προσπαθουν να κάνουν αυτό που θέλουν, αλλά ταυτόχρονα να είναι και ρεαλιστές. Να ζυγίζουν πάντα τα υπέρ και τα κατά. Και να ξέρουν τι θέλουν να κάνουν.
Τι είναι αυτό που θα βιώσουμε στη Ζώγια απόψε και αύριο και πως αποτυπώνει αυτό που η Σαβίνα θέλει να δείχνει στον κόσμο που την ακολουθεί;
Δύσκολη ερώτηση. Πρέπει να αναλύσω όλη μου την παρουσία επί σκηνής. Πολλά γινονται ενστικτωδώς, μετά ίσως καταλαβαίνεις τι θα ήθελες να μεταδώσεις. Θα παίξουμε με τον Μιχάλη Σιγανίδη και τον Κώστα Βόμβολο. Τελευταία βγαίνουν όλο και καινούργιες, διαφορετικές ερμηνείες όταν παίζουμε. Κι αυτό είναι πολύ καλό. Τίποτα δεν γίνεται “μηχανικά”.
Ποια είναι τα επόμενα σχέδια για σας και τους «Primavera en Salonico»;
Ετοιμάζουμε μία συναυλία με θέμα το νερό για το φεστιβάλ Αθηνών το καλοκαίρι μαζί με την Λάμια Μπεντίουι από την Τυνησία.Ο τίτλος είναι «Watersong».
Ιnfo:
Σαβίνα Γιαννάτου Live
Μαζί της ο Μιχάλης Σιγανίδης & ο Κώστας Βόμβολος
Παρασκευή 21 & Σάββατο 22 Φεβρουαρίου
«Ζώγια» / Βιβλίο, τσάι και συμπάθεια
Αλ.Σβώλου 54
Ώρα έναρξης: 21.30
Τηλέφωνο για πληροφορίες και κρατήσεις: 2310 243.459