Σταθμός Βενιζέλου – Μετρό: Άρχισε η απόσπαση των υποκείμενων αρχαιοτήτων

Σταθμός Βενιζέλου – Μετρό: Άρχισε η απόσπαση των υποκείμενων αρχαιοτήτων

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Σήμερα άρχισε η απόσπαση, από το Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, των υποκείμενων αρχαιοτήτων, δηλαδή των αρχαίων καταλοίπων που αποκαλύφθηκαν κατά τη Β’ Φάση της αρχαιολογικής έρευνας και  μετά την απόσταση των υπερκειμένων στρωμάτων στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ο decumanus maximum.

Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr, προχθές το απόγευμα- Μεγάλη Τρίτη- έγιναν οι πρώτες δοκιμαστικές αποσπάσεις, με τους δύο ειδικά κατασκευασμένους γερανούς που έχουν τοποθετηθεί εντός του σκάμματος του Σταθμού, ενώ εχθές η πρόοδος των εργασιών της αρχαιολογικής έρευνας, εξετάσθηκε από την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη και τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΠΟΑ κ. Γιώργο Διδασκάλου, που στη συνέχεια μετείχαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Διεύθυνσης Μετρό Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή του κ. Δημήτρη Κορρέ που έχει την επιστημονική αλλά και τεχνική επίβλεψη του έργου, του επικεφαλής του αναδόχου αλλά και του υπεργολάβου για το έργο, της SLM, όπως επίσης του προέδρου της Αττικό Μετρό κ. Ταχιάου και διευθυντικών στελεχών της Εταιρείας.

Να σημειωθεί ότι η κα. Μενδώνη παρακολουθεί από πολύ κοντά και πολύ συχνά τις εργασίες, ειδικά στο Σταθμό Βενιζέλου.

Σήμερα, από το πρωί, με τους ειδικούς γερανούς, μεταφέρθηκαν στα φρεάτια, στα νότια του σταθμού, τα ευρήματα που είναι κατάλληλα συσκευασμένα  και από  υπάρχον άνοιγμα, τα παραλάμβανε ο γερανός που ήταν στο χώρο του εργοταξία, τα ανέβαζε στο επίπεδο του εδάφους και τα τοποθετούσε στο φορτηγό που τα μετέφερε στους χώρους φύλαξης.

Όπως γνωρίζει το GRTimes.gr, όλες οι υποκείμενες αρχαιότητες, που ανήκουν στην ύστερη αρχαιότητα, έχουν ήδη σχεδόν συσκευαστεί σε παλέτες, σημανθεί με κωδικούς και είναι ουσιαστικά έτοιμες για την προσωρινή τους απόσπαση. Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του ΥΠΠΟΑ για την σχετική απόφαση που έλαβε το ΚΑΣ , τα αρχαία αυτά κατάλοιπα, τοποθετούνται μεταξύ του όψιμου 3ου και 6ου αι. μ.Χ.

“Τα νεοαποκαλυφθέντα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα αφορούν σε δίκτυο υποδομών κάτω από τα καταστρώματα των δύο κεντρικών δρόμων -decumanus maximus και cardo στο ύψος της σημερινής οδού Βενιζέλου- καθώς και σε πυκνοδομημένο ιστό με επάλληλες φάσεις της πρώτης οικοδομικής νησίδας ΝΑ της διασταύρωσης των οδικών αξόνων.

Η ανασκαφή απέδωσε πλήθος κινητών ευρημάτων, πολυάριθμα νομίσματα, άφθονη κεραμική υστερορωμαικών χρόνων (3ος) και ύστερης αρχαιότητας (4ος-6ος), γυάλινα, μαρμάρινα, σιδερένια, χάλκινα και οστέινα ευρήματα, η συντήρηση και η καταγραφή των οποίων προχωρά παράλληλα με την ανασκαφική έρευνα”.

Η απόφαση του ΚΑΣ προβλέπει “εξάντληση της ανασκαφικής διερεύνησης ως το πέρας των ανθρωπογενών επιχώσεων”.

Να σημειωθεί πως ο κύριος του έργου, δηλαδή η Αττικό Μετρό Α.Ε., ελπίζει ότι η απόσπαση και των υποκειμένων αρχαιοτήτων, εντός του κελύφους του Σταθμού, θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος Μαίου, ώστε τον Ιούνιο να μπορέσουν να αρχίσουν οι καθαυτό εργασίες κατασκευής του, για να επιτευχθεί ο στόχος για εμπορική λειτουργία του Μετρό στο τέλος του 2023.

Για την απόφαση του ΚΑΣ εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μετρό-Σταθμός Βενιζέλου: Υπέρ της απόσπασης των αρχαιοτήτων και της έκθεσης σε μουσείο το ΚΑΣ

ΣΕΑ: Θα τοποθετηθούμε όταν το ΣτΕ δημοσιεύσει την απόφαση για τις αρχαιότητες της Βενιζέλου

Η Κίνηση Πολιτικών για τις αρχαιότητες στη Βενιζέλου

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top