Το γραφικό χωριό με τους έξι κατοίκους και τα 300.000 ελαιόδεντρα στη Χαλκιδική

Το γραφικό χωριό με τους έξι κατοίκους και τα 300.000 ελαιόδεντρα στη Χαλκιδική

Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Παπαβασιλείου

Ένα από τα πιο παραδοσιακά μέρη της Κεντρικής Μακεδονίας, ο Παρθενώνας, βρίσκεται στη Σιθωνία, στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, ενώ αν και έχει μόλις έξι μόνιμους κατοίκους, έχει κερδίσει τις εντυπώσεις των τουριστών τα τελευταία έτη.

Ο Παρθενώνας είναι ένας παραδοσιακός οικισμός στη Σιθωνία Χαλκιδικής, όπου βρίσκεται σε υψόμετρο 350 μέτρων, ενώ πάνω στο ύψωμα βρίσκονται εδώ και δεκάδες χρόνια πάνω από 300.000 χιλιάδες ελαιόδεντρα.

Το χωριό ιδρύθηκε στα τέλη του 17ου αιώνα και ήταν μετόχι της μονής Κωνσταμονίτου, όπου ζούσαν πάνω από 500 κάτοικοι. Ωστόσο, την δεκαετία του 1970 πήραν την απόφαση να μεταφερθούν στον Νέο Μαρμαρά, που βρίσκεται ακριβώς από κάτω, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή οι μόνιμοι κάτοικοι να είναι λιγότεροι από δέκα. «Οι μόνιμοι κάτοικοι την τελευταία τριετία είναι έξι. Μία οικογένεια κι ένα ζευγάρι, δηλαδή δύο σπίτια που κατοικούνται χειμώνα – καλοκαίρι. Οι υπόλοιποι επισκέπτονται τα σπίτια τους μόνο το καλοκαίρι, διότι είτε μένουν στον Μαρμαρά είτε είναι ξένοι που τα έχουν αγοράσει εδώ και χρόνια» τονίζει στο GRTimes.gr ο Πρόεδρος της Κοινότητας Νέου Μαρμαρά, Αριστοτέλης Ψηλογιάννης.

Σύμφωνα με τον κ. Ψηλογιάννη το 80% των σπιτιών έχει πουληθεί σε ξένους, οι οποίοι κατά βάση έχουν ελληνική καταγωγή, αλλά διαμένουν στο εξωτερικό. «Το μεγαλύτερο ποσοστό είναι Ελληνογερμανοί ή Ελληνοαμερικάνοι» προσθέτει ο ίδιος.

Επιπλέον, άξιο αναφοράς είναι ότι ο μικρός παραδοσιακός οικισμός του Παρθενώνα έχει περισσότερες από 300.000 ελιές φυτεμένες στην περίμετρό του, επειδή οι περισσότεροι παλαιότερα ασχολούνταν με τις ελιές και τα αμπέλια.

Ο δήμαρχος Σιθωνίας, Κυπαρίσσης Ντέμπλας αναφέρει στο GRTimes.gr την σημαντικότητα του Παρθενώνα στην περιοχή και το γιατί πρέπει κάποιος να τον επισκεφτεί: «Είναι ένα από τα πιο γραφικά μέρη της Χαλκιδικής, με απεριόριστη θέα, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν στα παραδοσιακά σοκάκια και στη συνέχεια να καθίσουν κάπου και ν’ απολαύσουν τον καφέ και το φαγητό τους.».

Να σημειωθεί, ότι κατά τον 9ο αιώνα π.Χ. ο Ηρόδοτος στην Αρχαιότητα μιλούσε για τον οικισμό του Παρθενώνα, ενώ στην εποχή του Βυζαντίου αναφέρονταν ως «Παρθένι» και «Παρθενίωνας. Στο χωριό λειτουργεί και Λαογραφικό Μουσείο που μπορεί κάποιος να διαβάσει πλήρως την ιστορία του.

Η αναστήλωση του οικισμού, μετά την ερήμωση, ξεκίνησε από τον σύλλογο «Παρθενών» και την τοπική κοινότητα ώστε να αναπαλαιωθούν όλα τα σπίτια σύμφωνα με την παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική.

Τέλος, ο δρόμος προς το γραφικό χωριό του Παρθενώνα είναι σε αρκετά καλή κατάσταση, αν και υπάρχουν αρκετές ανηφόρες και στροφές, αλλά με τη συντροφιά των χιλιάδων ελαιόδεντρων η διαδρομή γίνεται απολαυστική.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ