ΤΕΦΑΑ: Αντιδρούν στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο και το χαρακτηρίζουν επικίνδυνο και απαράδεκτο

ΤΕΦΑΑ: Αντιδρούν στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο και το χαρακτηρίζουν επικίνδυνο και απαράδεκτο

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Ως επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο χαρακτηρίζει η πανεπιστημιακή κοινότητα, το νομοσχέδιο του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη «Επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού – Προπονητές και εκπαιδευτές – Ιδιωτικά γυμναστήρια και ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων και άλλες διατάξεις», που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, εξισώνοντας τα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού των Πανεπιστημίων, με τα ιδιωτικά και δημόσια ΙΕΚ, αλλά και τα ΕΠΑΛ.

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε σήμερα στο ΑΠΘ, με πρωτοβουλία της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ), επισημάνθηκε με τον πλέον εμφατικό τρόπο, πως αν ψηφιστεί το εν λόγω νομοσχέδιο, θα επιφέρει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες στον ελληνικό αθλητισμό, αλλά και κινδύνους για την υγεία των πολιτών. Και αυτό, γιατί άτομα με ελλιπέστατες γνώσεις που θα «βαφτίζονται» ως εκπαιδευτές και που μπορεί απλά να έχουν μια “σεμιναριακού” τύπου εκπαίδευση, θα μπορούν να υποκαθιστούν τους επιστήμονες γυμναστές ή προπονητές, όχι μόνο για να προπονήσουν αθλητές, αλλά και παιδιά, ηλικιωμένους και άλλες κατηγορίες πολιτών, που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας.

«Δημιουργεί ημιμαθείς προπονητές» το νομοσχέδιο

Ο πρόεδρος του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ καθηγητής Γιώργος Τζέτζης, ανέφερε πως το θέμα της άσκησης και του αθλητισμού θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σοβαρά από την πολιτεία, όντας αντικείμενο που αφορά την πρόληψη, την διατήρηση της καλής υγείας, αλλά και την αποκατάσταση προβλημάτων υγείας μιας μεγάλης μερίδας του πληθυσμού.

Κατέκρινε την πρόβλεψη του νέου νόμου για «εκπαιδευτές» και προπονητές, που με ελάχιστη εκπαίδευση θα μπορούν να έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους αποφοίτους των σχολών ΤΕΦΑΑ,

Επίσης σύμφωνα με τον ίδιο:

  • Αποδίδει σε ιδιώτες χωρίς πιστοποιημένα προγράμματα, τη δυνατότητα να εκπαιδεύουν ανθρώπους με σεμινάρια μικρής διάρκειας, δηλαδή με ημιμάθεια, καταστρατηγώντας την ευρωπαϊκή χάρτα ταξινόμησης επαγγελματικών προσόντων, η οποία προβλέπει επαγγελματικά δικαιώματα, ανάλογα με τα προσόντα.
  • Δημιουργεί φθηνό εργατικό δυναμικό σε γυμναστήρια, με επικίνδυνα χαμηλές γνώσεις
  • Δημιουργεί ημιμαθείς προπονητές για ευαίσθητες ηλικίες, όπως είναι τα μικρά παιδιά, αναπτυξιακά τμήματα, άτομα με αναπηρία, εγκύους, Τρίτη ηλικία, καρδιοπαθείς κτλ..
  • Δημιουργεί ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων, με προπονητές οποιουδήποτε επιπέδου για οποιοδήποτε πελατειακό κοινό.
  • Αποδυναμώνει τις προοπτικές εξέλιξης του Ελληνικού Αθλητισμού.

Ο κ.Τζέτζης, κάλεσε την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν άμεσα σε επεξεργασία της πρότασης τους, αφού έρθουν σε συνεννόηση με τους επιστημονικούς φορείς, τα πανεπιστήμια και τις επαγγελματικές ενώσεις, προκειμένου να «χτιστεί» από κοινού ένα σύγχρονο και σωστό, ολοκληρωμένο πλαίσιο για τον αθλητισμό.

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ καθηγητής Κοσμάς Χριστούλας, αναφέρθηκε στις μέχρι τώρα κινήσεις που έχουν κάνει οι κοσμήτορες των τεσσάρων σχολών φυσικής αγωγής της χώρας μας, υποστηρίζοντας πως σε πρώτη φάση τουλάχιστον, οι προβληματισμοί τους για τις αρνητικές επιπτώσεις του νομοσχεδίου, είχαν αγνοηθεί από τον υφυπουργό Αθλητισμού. Ωστόσο, όπως σημείωσε, υπάρχει και νέα διαδικασία διαβούλευσης, με τον κ.Βασιλειάδη να δεσμεύεται προφορικά πως θα λάβει υπόψιν τις ενστάσεις των κοσμητόρων, οι οποίοι είναι σε καθημερινή επικοινωνία για να καταθέσουν μια ολοκληρωμένη αντιπρόταση.

«Ελπίζουμε ο κ.Βασιλειάδης να τηρήσει και να υλοποιήσει όσα δεσμεύτηκε, για να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις… δεν υπάρχει περίπτωση όλος ο κλάδος να δεχτεί αυτό το σχέδιο νόμου» κατέληξε ο κ.Χριστούλας.

“Οι πρυτανικές αρχές στηρίζουν έμπρακτα και με όλες τους τις δυνάμεις, τις προσπάθειες της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα η Σύγκλητος του ΑΠΘ ομόφωνα υιοθέτησε ένα σχετικό ψήφισμα” είπε από την πλευρά της η αναπληρώτρια Πρύτανης του ΑΠΘ Αριάδνη Στογιανίδου. Κατά την κα.Στογιανίδου, “Το ΑΠΘ είναι μέρος του συνολικού κοινωνικού συνόλου. Υποστηρίζουμε και πιστεύουμε ότι όλα τα μέλη μιας κοινότητας έχουν δικαίωμα και στην εκπαίδευση και στην Επαγγελματική αποκατάσταση. Ποτέ δεν το αρνηθήκαμε αυτό. Θεωρούμε όμως από την άλλη, ότι  η επαγγελματική αποκατάσταση δεν θα πρέπει να είναι αποκομμένη από τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα τα οποία χρειάζεται κανείς για να ασκήσει ένα επάγγελμα”. Για να κλείσει την τοποθέτηση της, λέγοντας πως ο χώρος της άθλησης, “είναι ένας χώρος που βασίζεται και στηρίζεται πάνω σε γνώσεις οι οποίες δεν μπορούν να προσφερθούν από αλλού, παρά μόνο από ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα”.

Βούλα Πατουλίδου: Ισοπεδώνει τη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση το νομοσχέδιο         

Μιλώντας ως απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ και ως Ολυμπιονίκης και όχι ως αντιπεριφερειάρχης, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, η Βούλα Πατουλίδου, αναφέρθηκε στο επίμαχο νομοσχέδιο και συγκεκριμένα στα όσα προβλέπονται για τον Αθλητικό Τουρισμό, λέγοντας σε έντονο και «θυμωμένο» ύφος, πως από τη μια το υπουργείο Τουρισμού θέλει να αναπτύξει το συγκεκριμένο είδος τουρισμού και από την άλλη, το έργο των γυμναστών και των προπονητών ανατίθεται μεταξύ άλλων σε άτομα με υποδεέστερη εκπαίδευση, υποβαθμίζοντας και τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και το συγκεκριμένο τουριστικό «προϊόν».

«Γνωρίζει ο υπουργός; Γραμματιζούμενος προφανώς είναι. Μορφωμένος είναι;» διερωτήθηκε η κα.Πατουλίδου, χαρακτηρίζοντας ως ανεπίτρεπτο αυτό που πάει να γίνει καθώς τόνισε χαρακτηριστικά, «ενώ παλεύουμε όλοι να περιφρουρήσουμε τη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση, ένα νομοσχέδιο έρχεται να την ισοπεδώσει».

«Δεν περιμένω από καμία επιστημονική κοινότητα, να επιβεβαιώσει αυτό που επί 3.500 χρόνια υπάρχει στον τόπο μας. Το ότι η προτεραιότητα της γυμναστικής, της μουσικής, είναι στο πρώτο σκαλί και μετά έρχονται και τα μαθηματικά και τα γράμματα» τόνισε αναφερόμενη στην αξία της άθλησης και της γυμναστικής για τον άνθρωπο.  Κλείνοντας, σημείωσε ότι η ίδια μπήκε στη Γυμναστική Ακαδημία, όχι ως πρωταθλήτρια, αλλά διαβάζοντας, γιατί αγαπούσε τη συγκεκριμένη σχολή και τον αθλητισμό.

Ο Ολυμπιονίκης του τάε κβον ντο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, υποστήριξε πως με το επίμαχο νομοσχέδιο δέχεται ένα πολύ μεγάλο πλήγμα το κύρος της σχολής και του ίδιου του πανεπιστημίου, εκφράζοντας τον φόβο ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα αρνητικό προηγούμενο. «Από την πλευρά της αγοράς αν το δούμε, θα αρχίσουμε να έχουμε το πρόβλημα που έχουν και άλλους τομείς, ξαφνικά οι απόφοιτοι των ΤΕΦΑΑ θα αποκτήσουν την «ταμπέλα» του “over-qualified” δηλαδή του ατόμου που έχει παραπάνω προσόντα από όσα χρειάζονται» είπε χαρακτηριστικά.

«Θα σβήσουν όλα τα αθλητικά σωματεία»

Ο ομότιμος καθηγητής του ΤΕΦΑΑ Σπύρος Κέλλης, μέλος του Δ.Σ του ΣΕΓΑΣ, ανέφερε πως με την υγεία δεν παίζει κανείς . «Να φανταστείτε, ο νέος νόμος, λέει ότι κάποιος που έχει απολυτήριο γυμνασίου ή κάποιου ΙΕΚ, με κάποιες διαδικασίες επιμόρφωσης που είναι αμφιλεγόμενες, μπορεί να ασχοληθεί με ειδικούς πληθυσμούς, δηλαδή με καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς και άλλες κατηγορίες, χωρίς να έχει δεχθεί ποτέ αντίστοιχες γνώσεις» τόνισε.

Σχολιάζοντας την πρόβλεψη για «εκπαιδευτές» είπε ότι αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την πανεπιστημιακή κοινότητα και δεν πρέπει να υπάρχει πουθενά ως όρος, ενώ πρόσθεσε ότι με τον νέο νόμο, θα επιτρέπεται να συσταθούν ιδιωτικές εταιρίες εκμάθησης Ολυμπιακών και μη αθλημάτων, ρύθμιση που αν περάσει, θα  έχει ως αποτέλεσμα να «σβήσουν» όλα τα αθλητικά σωματεία που είναι το «κύτταρο» και ο «πυρήνας» του αγωνιστικού αθλητισμού στα Ολυμπιακά αθλήματα.

Ο Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, υποψήφιος διδάκτωρ του ΤΕΦΑΑ, είπε πως το φοιτητικό κίνημα που αντιτάσσεται στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο, δεν έχει κανένα κομματικό χρώμα. «Αν παρατηρήσει κανείς το σχέδιο νόμου, θα παρατηρήσει ένα μπέρδεμα ορισμών. Δεν ξεχωρίζουν οι νοητές γραμμές, ποιος κάνει τι» σημείωσε, προσθέτοντας ότι πρέπει τουλάχιστον να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο, κάποιος με περιορισμένη εκπαίδευση να προπονεί ή να γυμνάζει ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού ή παιδιά. Από την πλευρά του τέλος, ο Σπύρος Αγγέλου, φοιτητής, σημείωσε πως δεν είναι δυνατόν να μιλάει κανείς για μείωση της ανεργίας με το νέο νομοσχέδιο, από τη στιγμή που ήδη υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες γυμναστές άνεργοι, ή εργαζόμενοι «μαύρα». «Αυτό το νομοσχέδιο, θα μας διώξει όλους στο εξωτερικό. «Αυτό θέλετε;; Εγώ δεν θέλω να φύγω. Θέλω να μείνω εδώ και να δουλέψω, αλλά αυτό το νομοσχέδιο θα με εξαναγκάσει να φύγω» είπε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε γνωστό πως οι φοιτητές των ΤΕΦΑΑ θα επιδιώξουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό κατά την επίσκεψη του την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top