Αμμουλιανή: Σε απόγνωση οι γονείς για τη συγχώνευση του δημοτικού σχολείου

Αμμουλιανή: Σε απόγνωση οι γονείς για τη συγχώνευση του δημοτικού σχολείου

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Πλοιαρίδη

Σε εποχή «εκπαιδευτικού μεσαίωνα» καταγγέλλουν ότι ζουν οι γονείς και οι μαθητές του δημοτικού σχολείου της Αμμουλιανής λόγω της συγχώνευσης τμημάτων που αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας – Υπάρχει έλλειψη από καθηγητές βασικών μαθημάτων, σε απόγνωση είναι οι γονείς και το (λιγοστό) εκπαιδευτικό προσωπικό.

Το δημοτικό σχολείο της Αμμουλιανής, του μοναδικού νησιού της Χαλκιδικής είναι το μόνο που δεν «γλίτωσε» από την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για τις συγχωνεύσεις σχολείων της Χαλκιδικής καθώς αποφασίστηκε -στη μέση της σχολικής χρονιάς- από τριθέσιο να μετατραπεί σε διθέσιο. Μέχρι τώρα οι τάξεις του δημοτικού ήταν συγχωνευμένες σε τρεις (η πρώτη με την δευτέρα κ.ο.κ.). Πλέον έχει φύγει ένας δάσκαλος, και το σχολείο μετατράπηκε σε διθέσιο. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες το σχολείο είναι σε αποχή, διεκδικώντας βασικά δικαιώματα στην παιδεία για τους 30 μαθητές και μαθήτριές του.

Αισθανόμαστε πολίτες β’ κατηγορίας

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, Κατερίνα Τσακνάκη στο GRTimes, «βιώνουμε έναν εκπαιδευτικό μεσαίωνα, το σχολείο ήταν ήδη υποβαθμισμένο και μας πήραν ακόμη έναν δάσκαλο. Αισθανόμαστε πολίτες β’ κατηγορίας», ενώ επισήμανε, ότι από την αρχή της σχολικής χρονιάς υπήρχαν ελλείψεις σε καθηγητές βασικών μαθημάτων «Ο δάσκαλος Αγγλικών, που είναι βασικό μάθημα, δεν ήρθε ποτέ φέτος. Στο μάθημα της Θεατρικής Αγωγής ήρθε δασκάλα και την ίδια μέρα την πήραν πίσω!». Πρόσθεσε επίσης, πως ακόμη δεν υπάρχει επίσημη απάντηση από τους αρμόδιους φορείς και πως η αποχή θα συνεχιστεί επ’ αορίστου καθώς οι γονείς παραμένουν -δικαίως- εξαγριωμένοι.

Οικογένειες σκέφτονται να φύγουν από το νησί

Υπενθυμίζεται ότι, η Αμμουλιανή είναι το μοναδικό κατοικημένο νησί της Κεντρικής Μακεδονίας και δεν έχει άλλες εκπαιδευτικές διεξόδους πέρα από το δημόσιο σχολείο. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι γονείς που αναλογίζονται να αφήσουν το νησί και να κυνηγήσουν ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά τους, αναφέρει η κα Τσακνάκη. «Υπάρχουν οικογένειες που θέλουν να φύγουν για κάτι καλύτερο, δεν είναι εύκολο για έναν μαθητή να πάρει το καράβι για να πάει φροντιστήριο ή σε δραστηριότητες», και επεξήγησε πως «οι μαθητές που τελειώνουν το δημοτικό στην Αμμουλιανή, πηγαίνουν γυμνάσιο στην Ιερισσό. Είναι δύσκολο για ένα παιδί τριθέσιου σχολείου να παρακολουθήσει μαθήματα γυμνασίου».

Τα παιδιά είναι το μέλλον, αλλά δεν έχουν ούτε τα βασικά

Για τον Γολγοθά που βιώνουν οι γονείς μαθητών του δημοτικού μίλησε στο GRTimes η κα Αποστολία Μαρτυγάκη, μητέρα δύο παιδιών. «Είναι δυνατόν να υπάρχει υποβάθμιση στα σχολεία; Στην Παιδεία;» διερωτάται, κάνοντας λόγο για εκπαιδευτικούς που ήρθαν και έφυγαν. «Μας έχει πνίξει το άδικο, έχουν εξαιρεθεί όλα τα σχολεία εκτός από την Αμμουλιανή. Εμείς επενδύουμε στο νησί και στα παιδιά μας που είναι το μέλλον, για να πάνε μπροστά και δεν τους παρέχονται ούτε τα βασικά! Πήραν τη γυμνάστρια και την πήγαν σε σχολείο που έχει 32 παιδιά ενώ το δικό μας έχει 30. Για δύο παραπάνω παιδιά, το δικό μας σχολείο αξίζει λιγότερο;»

Τι απαντά η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής

Η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής κα Ζαφειρούλα Μυλωνά δήλωσε λακωνικά στο GRTimes πως “αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η δυνατότητα να υπάρχουν τέσσερις εκπαιδευτικοί στο σχολείο για 30 μαθητές”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Στ. Βαλιάνος για τις συγχωνεύσεις: Το υπουργείο Παιδείας… πήρε το μήνυμα (ΗΧΗΤΙΙΚΟ)

Χαλκιδική: “Τα μαζεύει” το υπουργείο για τις συγχωνεύσεις – Έξω από τα σχολεία γονείς και μαθητές (ΦΩΤΟ)

Έντονες αντιδράσεις για την υποβάθμιση σχολείων στην Χαλκιδική – Η τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη

“Βόμβα” στη Χαλκιδική: Οργή και κινητοποιήσεις για συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων

Δήμος Αριστοτέλη: Να ανακαλέσει το Υπουργείο Παιδείας τις συγχωνεύσεις τμημάτων

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ