Αντίστροφη μέτρηση για τις ευρωεκλογές-Τα ονόματα και τα αξιώματα

Αντίστροφη μέτρηση για τις ευρωεκλογές-Τα ονόματα και τα αξιώματα

Στις 6 και 7 Ιουνίου αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι ευρωεκλογές και ο χρόνος μετρά αντίστροφα, όχι μόνο για το ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές σε κάθε χώρα, αλλά και ποιοι θα αναλάβουν τα αξιώματα της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Της Αλεξίας Τασούλη

Το πρώτο αναμένεται να λήξει την επόμενη εβδομάδα κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι όπου αναμένεται να κλείσει και τυπικά η υποψηφιότητα της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Η διαδικασία των υποψηφιοτήτων κλείνει το μεσημέρι της 21ης Φεβρουαρίου. Οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν μπορούν ακόμη να ψηφίσουν απευθείας τη φον ντερ Λάιεν ή οποιονδήποτε άλλον θεωρούν κατάλληλο. Σύμφωνα με τον κανονισμό πρόεδρος της Κομισιόν ορίζεται ο εκλεκτός της πολιτικής ομάδας που αναδεικνύεται πρώτη πολιτική δύναμη στις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πρώτη δύναμη θα παραμείνει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η παράταξη της Κεντροδεξιάς, που είναι και η πολιτική «οικογένεια» της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η δουλειά της όμως δεν θα είναι εύκολη καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η ακροδεξιά και τα λαϊκιστικά κόμματα είναι σε διαρκή άνοδο σε όλη την Ευρώπη και ενδεχομένως να αυξήσουν την εκλογική τους δύναμη και στις ευρωεκλογές.

Τα ευρήματα μάλιστα μεγάλης έρευνας του European Council on Foreign Relations στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέδειξαν ότι το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα στρίψει αποφασιστικά προς την άκρα δεξιά, με αναπόφευκτες συνέπειες στη νομοθεσία της ΕΕ σε ορισμένους βασικούς τομείς, από το περιβάλλον έως τη μετανάστευση. Στην ίδια έρευνα προβλέπεται μάλιστα ότι σε εννιά χώρες τα ακροδεξιά κόμματα θα αναδειχθούν πρώτη δύναμη στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία το AfD θα μπορούσε ενδεχομένως να καταστεί δεύτερη πολιτική δύναμη και να διπλασιάσει το ποσοστό της, αποσπώντας το 22% των ψήφων. Στις ευρωεκλογές του 2019, το AfD είχε λάβει 11% και είχε βρεθεί στην τέταρτη θέση μεταξύ των κομμάτων. Πονοκέφαλος θα είναι για την νέα επιτροπή, ενδεχόμενη επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και τις εμπορικές σχέσεις με την Ουάσιγκτον. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι γιατρός, μητέρα επτά παιδιών και με σημαντική πολιτική σταδιοδρομία στη Γερμανία, θα μπορούσε να βγει στη σύνταξη καθώς συμπληρώνει τα 65 της χρόνια. Ωστόσο, δεν θέλει να εγκαταλείψει την ενεργό δράση.

Το άλλο μεγάλο αξίωμα είναι αυτό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αναζητείται διάδοχος του Σαρλ Μισέλ . Ο σημερινός πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις σκοπεύει να διεκδικήσει τη θέση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεδομένου ότι ο Μισέλ θα παραιτηθεί τον Ιούνιο. Ωστόσο, οι πιθανότητές του να γίνει επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενδέχεται να μειωθούν εάν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραμείνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς ανήκουν και οι δύο στο κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Επίσης, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ εξετάζονται ως υποψήφιοι για τη θέση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο Ευρωβαρόμετρο, το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων για τις εκλογές της ΕΕ παραμένει περιορισμένο. Συνολικά, μόνο οι μισοί από τους ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η ψήφος στις ευρωπαϊκές εκλογές έχει σημασία, σε σύγκριση με τα δύο τρίτα για τις εθνικές εκλογές. Αυτό αναδεικνύει ήδη μια βασική πρόκληση για την ευρωπαϊκή δημοκρατία, δηλαδή να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες ενδιαφέρονται πραγματικά αρκετά ώστε να πάνε να ψηφίσουν. Και αυτό είναι ένα στοίχημα για όλα τα κράτη μέλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κίνα, ΗΠΑ, Τουρκία, Ιαπωνία και Γαλλία είναι οι 5 χώρες με το μεγαλύτερο διπλωματικό δίκτυο στον κόσμο

Oι Ρώσοι υπέκλεψαν συνομιλία Γερμανών αξιωματικών-Τους άκουσαν να μιλούν για χτύπημα με πυραύλους στην Κριμαία (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top