Από τη Novartis στον Joker

Από τη Novartis στον Joker

Της δημοσιογράφου Μαρίας Σαμολαδά

Απόλυτος αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης σε κάτι εντελώς κοινότοπο και απολύτως «ψυχικά ασθενές».

Αφορμή για τα γραφόμενα αποτελεί το hot θέμα των ημερών, η ταινία που «έσπασε» ταμεία σε όλο τον κόσμο (εξαιρετικό marketing) και στην Ελλάδα «έσπασε» τα νούμερα της AGB (και του Google Analytics).

Ένα θέμα το οποίο δημιουργήθηκε αδιαμφισβήτητα από το ίδιο το πολιτικό σύστημα, που αγαπά τον διχασμό και λατρεύει να τον μεταδίδει, καθώς διαχρονικά βολεύει μία διχασμένη κοινωνία σε σχέση με μία ενωμένη…

Λαός διχασμένος, πάντα υποταγμένος.

Η ένδεια είναι η λέξη που περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο…

Τη στιγμή που η συζήτηση για τη (σκευωρία ή σκάνδαλο) Novartis βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με την προανακριτική επιτροπή και τον τρόπο που διεξάγονται οι εργασίες της να αποδεικνύουν την ένδεια των πολιτικών προσώπων, αποκαλύπτεται και η ένδεια του περιεχομένου προς αντιπολίτευση.

Δεν μπορεί κανείς να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη με μία ταινία, που ακόμη κι αν αποσπάσει Όσκαρ, εκτιμώ ότι είναι ένα παραμυθάκι της αμερικανικής βιομηχανίας, το οποίο σκοπό έχει την κερδοφορία και μόνο.

Δεν μπορείς να ασκείς αντιπολίτευση δημιουργώντας θέμα εκ του μη όντος, στέλνοντας την αστυνομία σε έναν κινηματογράφο να συλλάβει γονείς και παιδιά!
Ναι, γιατί την αστυνομία την έστειλε όποιος/α έκανε την καταγγελία.

Η αστυνομία είναι η εκτελεστική εξουσία της εφαρμογής των νόμων. Δεν είναι πολιτικό το θέμα. Είναι ζήτημα εφαρμογής του νόμου.

Κακώς ενέπλεξαν την υπουργό Πολιτισμού, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τους αστυνομικούς και κυρίως τους πολίτες.

Αν η ταινία είναι ακατάλληλη για ανηλίκους (δηλαδή κάτω των 18 ετών;) τότε η αστυνομία έπρεπε να συλλάβει τον ιδιοκτήτη (νομικά υπεύθυνο) του κινηματογράφου που αγνόησε τον νόμο!

Επίσης, αναρωτιέμαι πως ένα 17χρονο παιδί, μπορεί να αποφασίζει για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, αλλά δεν μπορεί να αποφασίζει για το ποια ταινία θα παρακολουθήσει.  Γιατί αν δεν το ξέρετε οι 17χρονοι στη χώρα μας και ψηφίζουν και οδηγούν! Το χειρότερο είναι ότι τα 7χρονα που έχουν από τα 2 έτη τους για «νταντά» το youtube έχουν δει σκληρότερες εικόνες και νοήματα από αυτά που ορισμένοι ισχυρίζονται ότι προσπαθεί να υποκινήσει ο σεναριογράφος και ο σκηνοθέτης του Joker.

Αυτό έχει τη βαθύτερη σημασία του, καθώς αφορά στην εμπιστοσύνη που δείχνουμε στο «παιδί» και στο κριτικό πνεύμα που έχει αναπτύξει (;) ή ακόμη χειρότερα στις αρχές που έχουμε δείξει εμείς στην πράξη και όχι στα λόγια, τόσο στην περίπτωση της πολιτικής – κομματικής αξιολόγησης και επιλογής , όσο και στην κοινωνική συμπεριφορά.

Έτσι, ο εύκολα διχασμένος λαός ασχολείται με εκείνο που επιθυμούν οι λίγοι, δηλαδή με μία ταινία, (την οποία εκτιμώ ότι οι περισσότεροι από εκείνους που εκφράζουν άποψη, δεν την έχουν δει) και ξεχνάει ότι υπάρχουν σοβαρά ‘ανοιχτά’ ζητήματα που αφορούν όλους, ακόμη κι αν ανήκουν στη μία ή στην άλλη πλευρά.

Σε αυτό μπλέκεται όλος ο συρφετός, αφενός αναδεικνύοντας την επικινδυνότητα της ημιμάθειας και αφετέρου δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για τους χειραγωγούς της κοινής γνώμης, φυσικά προς όφελος των αμφίβολων συμφερόντων τους. (Συνήθως τα συμφέροντα τους είναι τόσο ποταπά που αποκαλύπτουν και την πνευματική τους ένδεια).

Η συζήτηση, όμως, για όσους είδαν την κινηματογραφική «επιτυχία της χρονιάς» θα έπρεπε κατά τη γνώμη που απέκτησα μετά τις δύο χαμένες ώρες σε μία αίθουσα μισογεμάτη, από όλες τις ηλικίες, να είναι στη βάση των εξής ερωτημάτων:
Πόσο χάλια είναι οι υπόλοιπες ταινίες και αυτή θεωρείται αριστούργημα;

Σε ποιους απευθύνεται και θεωρείται ότι μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά των παιδιών;

Με ποιον τρόπο η ταινία γίνεται «πολιτική»; Επειδή ένας ψυχικά ασθενής, ο οποίος έχει βιώσει ως παιδί σεξουαλική, σωματική και ψυχική βία, σκοτώνει τρεις κουστουμαρισμένους νεαρούς στο βαγόνι ενός μετρό, μετά την απόπειρά τους να παρενοχλήσουν μία κοπέλα και στη συνέχεια επειδή επιτίθενται στον ίδιο; Και από αυτό θα ξεκινήσει η εξέγερση των οικονομικά και κοινωνικά αδύναμων απέναντι στο κεφάλαιο και στις ανισότητες; Πιστεύετε ότι το παιδί ενός «φτωχού» μεγαλώνει με σκοπό να εκτελέσει τους «πλούσιους»;

Πόσο πιο κοινότοπη μπορεί να είναι μία ταινία που έχει ανακατέψει τα αυτονόητα και μας λέει αυτά που ήδη ξέρουμε, δηλαδή ότι:

1. αυτός που δεν έχει τίποτα να χάσει, είναι ικανός για όλα,
2. αν ένας ψυχικά ασθενής δεν λάβει τη φαρμακευτική του αγωγή και την κατάλληλη πρόνοια είναι επικίνδυνος και μπορεί εύκολα να σκοτώσει αλλά και να σκοτωθεί,
3. συνήθως τα θύματα μεταλλάσσονται σε θύτες για να πάρουν το αίμα τους πίσω,
4. ζούμε σε κοινωνία με ανισότητες και το χρήμα κυβερνά,
5. ο κόσμος έχει αποξενωθεί και έχει σκληρύνει. Άνθρωπος βλέπει άνθρωπο να σκοτώνει και προσπερνά σαν να μην συμβαίνει τίποτα.
6. ο λαός (διχασμένος) είναι ικανός να κάνει είδωλό του και «αρχηγό» του ακόμη και έναν «κλόουν»!

Κατά τα άλλα, αυτό που χαρακτηρίζει την ταινία είναι η ένδεια, στους διαλόγους, στη φωτογραφία, στην υποκριτική (το σώζει λίγο ο Ντε Νίρο), στα εφέ, ακόμη και στη μουσική!

Αν ακόμη δεν έχετε διαμορφωμένη άποψη για το τι συμβαίνει στον κόσμο και γιατί γίνεται ο πόλεμος στη Συρία, μην την δείτε. Μπορεί πραγματικά να γίνετε ακόμη πιο επικίνδυνοι απ’ ό,τι είστε ήδη με τον τρόπο που ασκείτε το υπέρτατο δικαίωμα και υποχρέωση σας, δηλαδή το «εκλέγειν και εκλέγεσθαι».

ΥΓ1: Δεν είμαι ειδική στο θέμα, αλλά αλήθεια υπάρχουν ακόμη κριτικοί κινηματογράφου κανονικοί; Αριστούργημα, ως κοινωνική και πολιτική ταινία με θέμα τις ανισότητες και τη βία, θα χαρακτήριζα το «Κουρδιστό Πορτοκάλι». Δείτε το.

ΥΓ2: Αν ο γονιός δεν ξέρει που είναι το παιδί του για τρεις ώρες, που απαιτούνται τουλάχιστον για το σινεμά, τότε δεν πρέπει να συλληφθεί κανείς, πρέπει να παρέμβει ο εισαγγελέας ανηλίκων για το αδίκημα παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου. Γιατί ο ίδιος γονιός δεν ξέρει εκείνο το τρίωρο αν ήταν ο Joker ή ο Dealer…

ΥΓ3: Βρείτε κάτι πιο ευφάνταστο για κριτική σε μία κυβέρνηση σχεδόν τεσσάρων μηνών…με καλή πρόθεση να προστατεύσω όχι την κυβέρνηση, αλλά τη δική σας αξιοπρέπεια ως αντιπολίτευση.

*ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις του αρθρογράφου είναι προσωπικές και δεν απηχούν τις απόψεις του GRTimes

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top