Την «κουλτούρα» της αναδοχής ασυνόδευτων ανηλίκων με εκείνη της υιοθεσίας ανέλυσαν ειδικοί σε διαδικτυακή συζήτηση. Τί απάντησε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη σε ερώτηση του GRTimes.gr για τις επιθέσεις αγνώστων σε ξενώνες που φιλοξενούν τις συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.
Μέσω διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε σήμερα, Τρίτη (31/5) το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας -με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αναδοχής- συζητήθηκε από ειδικούς το θέμα «Αναδοχή Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Ελλάδα».
Στην συζήτηση παρευρέθηκε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη μιλώντας αρχικά για τον θεσμό της αναδοχής. «Ο θεσμός της αναδοχής έχει πολύ μεγάλη σημασία για το Υπουργείο και στόχος μας είναι η προώθηση της αναδοχής αυτών των παιδιών. Δεν παρέχεται βραχυχρόνια φιλοξενία, αλλά η αναδοχή γίνεται σαν ένα κομμάτι του πλέγματος της παιδικής προστασίας. Παιδιά που σε μια ευάλωτη ηλικία αποχωρίστηκαν την οικογένειά τους και έχουν ανάγκη ένα ασφαλές περιβάλλον. Χρειάζεται εξατομικευμένη αντιμετώπιση και παράλληλα, αντιλαμβανόμαστε ό,τι πρέπει να δοθεί έμφαση στην αποϊδρυματοποίηση».
Συνήθως τα ασυνόδευτα παιδιά που έρχονται για ένα καλύτερο αύριο στην Ελλάδα, εκτίθεται σε ιδιαιτέρως αυξημένους κινδύνους βίας, κακοποίησης και εκμετάλλευσης. Επίσης, εντάσσονται στις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, ανήλικοι οι οποίοι ζουν μακριά και από τους δύο γονείς τους ή άλλους συγγενείς. Γι’ αυτό τον λόγο έχουν ανάγκη την πρόσβαση σε δομές ασφαλούς φιλοξενίας και εξατομικευμένης φροντίδας.
Επιπροσθέτως, οι ανήλικοι βρίσκονται υπό την προστασία της χώρας, έχοντας άδεια παραμονής μέχρι την ενηλικίωσή τους.
Στη συνέχεια η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου απάντησε σε ερώτηση του GRTimes.gr για την επίθεση που έλαβε χώρα στις 19 Μαϊου του 2022 στην Περαία Θεσσαλονίκης σε ξενώνα με ασυνόδευτους ανήλικους από αγνώστους, επεξηγώντας πως η επίθεση εντάσσεται στο γενικότερο πρόβλημα του bullying. «Αναζητούν τον ευάλωτο στον οποίο θα εκτονωθούν και μοιραία, ο επόμενος ευάλωτος ήταν τα συγκεκριμένα παιδιά. Συνεργαζόμαστε στενά με τις Αρχές για την αντιμετώπιση του προβλήματος και εντείνουμε τα μέτρα προστασίας. Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι αρκετά σπάνιο, διότι δεν είχε δημιουργηθεί ξανά τέτοιο πρόβλημα και θεωρώ πως στο πλαίσιο παρουσίασης μιας τέτοιας συμπεριφοράς πρέπει απευθείας να εκριζώνεται από την ρίζα».
Τα Παιδικά Χωριά SOS βρήκαν ανάδοχες οικογένειες σε 4 παιδιά
Στα παιδικά χωριά SOS επισιτίζονται σε ετήσια βάση περισσότερα από 4.500 παιδιά και 2.500 οικογένειας σε όλη τη χώρα.
«Για κάθε παιδί υπάρχει στοχευμένο πλάνο. Μέχρι στιγμής, έχουν ολοκληρωθεί τέσσερις περιπτώσεις αναδοχής ασυνόδευτων ανηλίκων. Δύο αδέρφια από το Αφγανιστάν και δύο από το Ιράν» τόνισε στην συζήτηση ο κοινωνικός λειτουργός, Ηλίας Δροσάκης.
Αρχικά γίνεται προσπάθεια εύρεσης της βιολογικής οικογένειας, ωστόσο εάν δεν είναι εφικτή η επαφή προχωράει η «εναλλακτική φροντίδα»… η αναδοχή.
Επιπλέον, εντύπωση προκαλεί πως μελλοντικοί ανάδοχοι γονείς απορρίπτουν παιδιά είτε λόγω της εθνικότητάς τους είτε επειδή είναι αδέρφια και δεν επιθυμούν να χωριστούν, διότι το ζευγάρι θέλει μόνο το ένα παιδί. Επίσης, μερικοί φοβούνται την εμφάνιση προβλημάτων υγείας, με αποτέλεσμα να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα να υποστηρίξουν αυτά τα παιδιά σε περίπτωση διάγνωσης προβλήματος υγείας και στο τέλος να τα απορρίψουν.
Η «κουλτούρα» της αναδοχής και ο «χάρτης» της
«Έχουμε 15 Α.Α. στον Σύλλογο που λειτουργεί από το 1925, όπου το ένα έχει προχωρήσει σε αναδοχή, ενώ το δεύτερο είναι στο στάδιο προετοιμασίας για να μετεγκατασταθεί στο καινούργιο του σπίτι. Πρέπει να ξαναδούμε την «κουλτούρα» της αναδοχής και να την αποδεσμεύσουμε από αυτή της υιοθεσίας. Ίσως πρέπει να επικεντρωθούμε στην βραχύτητα της αναδοχής. Επίσης, πρέπει οι ανάδοχοι γονείς να έχουν μία οικονομική ενίσχυση από το κράτος, αλλά και άδεια από την εργασίας τους» συμπληρώνει στην ομιλία του ο Υπεύθυνος Παιδικής Προστασίας του Συλλόγου Μερίμνης Ανηλίκων και Νέων, Βασίλης Τηλιακός.
Συν τοις άλλοις, σύμφωνα με την διευθύντρια της Διεθνούς Κοινωνικής Υπηρεσίας, Δέσποινας Οικονόμου για να πληροί ένα ζευγάρι τα κριτήρια αναδοχής ενός ασυνόδευτου ανηλίκου πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
«Η αναδοχή δεν είναι υιοθεσία. Η υιοθεσία είναι λαχτάρα για γονεϊκότητα και θέληση για απόκτηση παιδιού. Η αναδοχή είναι προσωρινή βοήθεια σε μια συνθήκη ανάγκης του παιδιού ή της βιολογικής οικογένειας και η υποστήριξη ως προς την διαδικασία, δηλαδή το επίδομα η ιατρική και εκπαιδευτική κάλυψη».
Τέλος, η κ. Οικονόμου πρόσθεσε πως εκτός όλων των παραπάνω χαρακτηριστικών χρειάζεται συχνή ενημέρωση του κοινού με ρεαλιστικά στοιχεία και ποικιλία μέσων επικοινωνίας με συλλογικότητες αλλοδαπών – προσφύγων.
*Η συζήτηση διοργανώθηκε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας FA.B! – Family Based Care for Children, στην οποία συμμετέχει το ΚΜΟΠ και η οποία έχει στόχο την ενίσχυση της εναλλακτικής οικογενειακής φροντίδας μέσω της αναδοχής για ασυνόδευτα παιδιά μετανάστες/ριες και πρόσφυγες. Η δράση υλοποιείται σε πέντε Ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υποδοχής: την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Μάλτα και την Κύπρο.
Οι ομιλητές της συζήτησης:
Θεοδώρα Γιαταγάνα – Υπεύθυνη Διαχείρισης του έργου FA.B!
Σοφία Βούλτεψη, Αρμόδια για την Ένταξη Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
Μαρία Πατρή, νομικός σύμβουλος της Ειδικής γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων
Παιδικά Χωριά SOS, Ηλίας Δροσάκης, Κοινωνικός Λειτουργός, Ιωάννα Τοπάλη, Κοινωνικός Λειτουργός
Βούλα Αρούκατου και Ελένη Απουσίδου – Προϊστάμενες Τμήματος Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Δ/νση Προστασίας Παιδιού & Οικογένειας, Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων
Πελοπίδας Νικολόπουλος, Δικηγόρος, Υπεύθυνος Προγρ. Παιδικής Προστασίας στο Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Βασίλης Τηλιακός, Υπεύθυνος Παιδικής Προστασίας του Συλλόγου Μερίμνης Ανηλίκων και Νέων
Δέσποινα Οικονόμου, Διευθύντρια της Διεθνούς Κοινωνικής Υπηρεσίας
Ηλιάνα Κωνσταντοπούλου, Ψυχολόγος ΚΜΟΠ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΚΜΟΠ: Τρόποι καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού παιδιών
Η Κ. Σούρδα για την εκδήλωση του ΚΜΟΠ και της ΕΣΗΕΜ-Θ (HXHTIKO)
Διαδικτυακή συζήτηση για την αναδοχή ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα
Χαλκιδική: Σύλληψη 56χρονου κρατούμενου αγροτικών φυλακών για γενετήσιες πράξεις με θύμα 22χρονη
Απίστευτο στην Τουρκία: Έβαλαν αντικλεπτικά στο γάλα και στο τυρί στα σούπερ μάρκετ
ΟΠΕΚΑ: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού
Συνάντηση Λ. Αυγενάκη με εκπροσώπους των FIFA και UEFA
Γερμανία: Βίζες μακράς διαρκείας σε Ρώσους αντιφρονούντες και δημοσιογράφους