Αυτοψία GRTimes στο Σέιχ Σου – Περιπολίες, υδροφόρες και απαγόρευση κυκλοφορίας (VIDEO)

Αυτοψία GRTimes στο Σέιχ Σου – Περιπολίες, υδροφόρες και απαγόρευση κυκλοφορίας (VIDEO)

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Σε “φρούριο” έχει μετατραπεί το δάσος του Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη με όλο τον μηχανισμό να βρίσκεται σε εγρήγορση καθώς η πόλη βρίσκεται στην κατηγορία πολύ αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Όπως μπορείτε να δείτε σε αυτοψία που πραγματοποίησε σήμερα το GRTimes.gr, αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται περιμετρικά του περαστικού δάσους και δεν επιτρέπουν την διέλευση σε κανέναν που δεν δικαιολογεί την παρουσία του. Τα μέτρα ασφαλείας είναι πολύ αυστηρά, με περιπολικά να έχουν αναπτυχθεί σε κάθε σημείο που μπορεί να επιχειρήσει κάποιος να περάσει, ενώ σε συνεννόηση με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής, σε περίπτωση που εντοπίσουν οτιδήποτε ύποπτο αμέσως ελέγχεται.

Την ίδια ώρα, σε διάφορα σημεία υπάρχουν πυροσβέστες με υδροφόρα οχήματα και βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου αν χρειαστεί να επιχειρήσουν, ενώ σημαντικό ρόλο για την προστασία του μεγάλου “πνεύμονα” πρασίνου της Θεσσαλονίκης, έχουν για άλλη μια φορά οι εθελοντές οι οποίοι περιπολούν διαρκώς με δικά τους οχήματα.

Οι φωτιές που συνεχίζουν να μαίνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας αλλά και η πρόσφατη πυρκαγιά στο Σέιχ Σου, έχουν θέσει σε ενεργοποίηση τον συναγερμό καθώς ο συνδυασμός του καύσωνα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες, η ενίσχυση των ανέμων από σήμερα, αλλά και τα ξηρά κλαδιά και δέντρα που υπάρχουν ακόμα σε διάφορα σημεία του δάσους, αυξάνουν τους φόβους εκδήλωσης πυρκαγιών.

Για έναν διαρκή αγώνα όλων των φορέων της πόλης έτσι ώστε να κρατήσουν το δάσος καθαρό και ανέγγιχτο από φωτιές, μίλησε ο πρόεδρος της επίλεκτης ομάδας εθελοντών δήμου Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας εθελοντικών οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας, Μίλτος Μπενάκης, τονίζοντας ότι “μέχρι ένα σημείο όλα επιτυγχάνονται αλλά πάντα θα υπάρχουν κενά τα οποία τα οποία θα προσπαθούμε να βρίσκουμε ούτως ώστε να διατηρούμε συνέχεια την ετοιμότητα μας και το δάσος να είναι προστατευμένο”.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Μπενάκη, οι δυνάμεις που υπάρχουν στο Σέιχ Σου αποτελούνται από υδροφόρα των δήμων, εθελοντές, την πυροσβεστική που έχει τον συντονισμό αλλά και την πολύ σημαντική βοήθεια της  αστυνομίας που αναλαμβάνει να κρατήσει τις εισόδους του δάσους κλειστές, όταν ο κίνδυνος εκδήλωσης φωτιάς είναι υψηλός όπως σήμερα, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη περιφρούρηση για κακόβουλες ενέργειες.

Αυτό που αποτελεί κίνδυνο για το δάσος είναι τα φερτά υλικά, τα μπάζα, τα γυαλιά τα οποία υπάρχουν σκορπισμένα και μπορούν να δημιουργήσουν εστία όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή, αλλά και τα υπολείμματα υλοτόμησης, καθώς ο συνδυασμός τους μετατρέπει διάφορα σημεία σε μπαρουταποθήκες. “Ο καθαρισμός σε κάποιο ποσοστό είναι καλός. Υπάρχει μέριμνα του δασαρχείου και της περιφέρειας ούτως ώστε να είναι και οι αντιπυρικές ανοιχτές, αλλά πάντα η λεπτομέρεια θα μας “καίει”, πάντα κάτι θα λείπει και αυτό θα πρέπει συνέχεια να αναζητούμε”, τόνισε ο έμπειρος πρόεδρος της επίλεκτης ομάδας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι “οι υπηρεσίες θα πρέπει να απομακρύνουν τους καρεκλοκένταυρους και να αφήσουν πιο χαλαρά τα πράγματα, χωρίς έπαρση και αλαζονεία, να βρουν τον δρόμο τους. Δυστυχώς, πολλές φορές θέλουμε να κάνουμε πράγματα και βρίσκουμε τοίχο από ίδιους υπηρεσιακούς παράγοντες”.

Με “γουρούνες” οι περιπολίες στα δύσβατα σημεία

Οι περιπολίες που γίνονται στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου είναι διαρκείς προκειμένου σε περίπτωση που εκδηλωθεί πυρκαγιά να εντοπιστεί αμέσως και να σημάνει ο συναγερμός για την κατάσβεση της πριν πάρει διαστάσεις. Την ώρα που η κάμερα του GRTimes.gr βρέθηκε στο Σέιχ Σου, επικρατούσε άνεμος που έφτανε τα 4 μποφόρ, κάτι που σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο. Ο Χριστόφορος Τσάνης, εθελοντής διασώστης,  περιπολούσε διαρκώς με “γουρούνα” σε δύσβατα σημεία του δάσους και ως “φρουρός” σε περίπτωση που εντόπιζε κάτι ύποπτο ή κάποια εστία θα ενημέρωνε, κάτι, που ευτυχώς δε χρειάστηκε να γίνει μέχρι εκείνη την ώρα.

“Ο εθελοντισμός είναι αρκετά δύσκολος δεδομένου ότι πρέπει να βρίσκουμε χρόνο που πολλές φορές δεν υπάρχει. Μας αποζημιώνει, ωστόσο, ότι ο πνεύμονάς μας διατηρείται πράσινος και δεν έχουμε πυρκαγιές”, αναφέρει, ενώ δεν κρύβει την ανησυχία του για το γεγονός ότι όταν αρρώστησαν τα δέντρα από τον φλοιοφάγο έντομο, απομακρύνθηκαν οι κορμοί αλλά αφέθηκαν τα κλαδιά και τα κουκουνάρια. “Αυτά είναι χειροβομβίδες έτοιμες να σκάσουν” λέει χαρακτηριστικά.

Αναφερθείς στις περιπολίες, τονίζει ότι “κοιτάμε τα πάντα, από ένα αυτοκίνητο που μπορεί να μας φανεί ύποπτο μέχρι και από ποια κατεύθυνση κινείται ο αέρας και αν έχει σκουπίδια καθώς όλα είναι εύφλεκτα με αυτή τη θερμοκρασία”. Στην ομάδα τη δική του δραστηριοποιούνται 15 οχήματα ενώ ο κάθε εθελοντής δηλώνει τις ώρες που μπορεί να είναι διαθέσιμος και αναλαμβάνει να περιπολεί σε συγκεκριμένο τομέα, σε συνεννόηση πάντα με την πυροσβεστική και τον συντονισμό της ομάδας. “Σε περίπτωση που γίνει κάτι έκτακτο θα αφήσουμε και τις δουλειές μας για να βοηθήσουμε”, αναφέρει με σιγουριά. Ο ίδιος, ανέλαβε τη σημερινή περιπολία μαζί με την μικρή του κόρη, η οποία περιπολούσε μαζί με τον μπαμπά δείχνοντας να απολαμβάνει τον εθελοντισμό και την μεγάλη σημασία που έχει η προστασία του δάσους.

Διαβροχές από υδροφόρες του Δήμου Θεσσαλονίκης

Στο Σέιχ Σου βρίσκονται από νωρίς το πρωί υδροφόρες του δήμου Θεσσαλονίκης οι οποίες πραγματοποιούν προληπτικές διαβροχές στην περιοχή του Ζωολογικού Κήπου, με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Σωκράτη Δημητριάδη, να έχει αναλάβει τον συντονισμό .

“Από τις 7 το πρωί είμαστε μαζεμένοι στον Ζωολογικό Κήπο και κάνουμε διαβροχές τόσο μέσα όσο και έξω από αυτόν. Το τμήμα του Ζωολογικού Κήπου είναι η «Αχίλλειος πτέρνα» της Θεσσαλονίκης σε περίπτωση πυρκαγιάς γιατί μόνο από εδώ πέρα μπορεί να κατέβει προς τα κάτω και να φτάσει στις κατοικημένες περιοχές”, ανέφερε ο κ. Δημητριάδης μιλώντας στο GRTimes.gr.

“Από το πρωί είμαστε εδώ με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, συντονίζει και τις προσπάθειες τις οποίες κάνουμε πέρα τον αρμοδιοτήτων μας”, σημειώνει, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι “εδώ δε χωράνε αρμοδιότητες καθώς προλαμβάνουμε για να μην αντιμετωπίσουμε”.

“Ότι μέσα έχει ο δήμος Θεσσαλονίκης τα χρησιμοποιούμε για το κοινό καλό τον Θεσσαλονικέων, της πόλης και των άλλων δήμων. Κάνουμε διαβροχές και θα συνεχίσουν να γίνονται ανά δύο ημέρες. Επίσης, θα ξεκινήσουμε μια ομάδα η οποία θα μπορεί να κάνει περιπολίες με επιπλέον μέσα για το θέμα της πυρκαγιάς και ελπίζουμε για το καλύτερο”, τόνισε ο αντιδήμαρχος.

Παράλληλα με τις διαβροχές, γίνονται εργασίες απομάκρυνσης ξερών κλαδιών και δέντρων τα οποία κόπηκαν σε προγενέστερο χρόνο, τα οποία αποτελούν ένα επικίνδυνο μείγμα. Στις σημερινές εργασίες, επί ποδός βρίσκονται πάνω από 30 άτομα προσωπικό με υδροφόρες, φορτηγά και αρπάγες.

Δείτε φωτογραφίες του GRTimes.gr από το Σέιχ Σου:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ