Χαλκιδική: Φόβοι για “λουκέτα” και απολύσεις μετά τα μέτρα

Χαλκιδική: Φόβοι για “λουκέτα” και απολύσεις μετά τα μέτρα

Σε αναβρασμό βρίσκεται η Χαλκιδική, μετά την απόφαση για επιβολή περιοριστικών μέτρων, τύπου Πόρου και στην περιοχή, με στόχο την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού. Σε απόγνωση βρίσκονται οι επαγγελματίες που ξεκαθαρίζουν ότι η απόφαση αυτή ήταν η χαριστική βολή για την ούτως ή άλλως προβληματική σεζόν, ενώ δήμαρχοι και τοπικοί παράγοντες κάνουν λόγο για μια απόφαση που δεν είναι δίκαιη, καθώς θα πρέπει να διευκρινιστεί πόσα κρούσματα  υπάρχουν και σε ποιους δήμους.

“Λουκέτα”, απολύσεις και οικονομική ανέχεια είναι η μελλοντική εικόνα που άρχισε ήδη να ξεκαθαρίζει στο μυαλό επιχειρηματιών και εργαζομένων της Χαλκιδικής. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής, Γιάννη Γιώργου, που τονίζει ότι τα μέτρα “πλήττουν οριζόντια και με σφοδρότητα χιλιάδες επαγγελματίες και εργαζόμενους” και “οδηγούν τις επιχειρήσεις σε πρόωρο κλείσιμο και τους εργαζόμενους σε απολύσεις”

Τα μέτρα

Μετά από έκτακτη σύσκεψη, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως διαμορφώθηκαν και με τα χθεσινά αποτελέσματα αναφορικά με τη Χαλκιδική και τη Μύκονο, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και σε συνεννόηση με τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα για όλη την Π.Ε. Χαλκιδικής και το Δήμο Μυκόνου ως εξής:

● Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.

● Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

● Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

● Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Υπενθυμίζεται ότι είναι ήδη σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Στις περιοχές της Χαλκιδικής και της Μυκόνου μεταβαίνουν ειδικά κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ) και της ΕΛ.ΑΣ για εντατικοποίηση των ελέγχων και για τη πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας τους.

Τέλος τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από την Παρασκευή 21-08-2020 και ώρα 06.00 έως και τη Δευτέρα 31-8-2020 και ώρα 06.00.

Ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Γιώργος

Άμεση ήταν η αντίδραση του αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής, Γιάννη Γιώργου που επισήμανε, σε δήλωσή του:

Στις δύσκολες ώρες που περνάει η χώρα μας, θα ήταν τουλάχιστον άστοχο από μέρους μας ως ένας εκ των κορυφαίων τουριστικών προορισμών αυτής, να ζητήσουμε την οποιαδήποτε εξαίρεση από κάθε είδους μέτρο που λαμβάνεται εκ μέρους της κυβέρνησης, έχοντας ως στόχο την ασφάλεια των συμπολιτών μας.

Δεν θα μπορούσαμε όμως, να μην επισημάνουμε προς όλους αυτούς που μας καταλογίζουν ευθύνες για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Β. Ελλάδα, ότι η Χαλκιδική για μεγάλο χρονικό διάστημα αποτέλεσε παράδειγμα συνέπειας, σοβαρότητας και υπευθυνότητας όσον αφορά την τήρηση των επιβαλλόμενων μέτρων εκ μέρους της Κυβέρνησης, δείχνοντας ότι μπορεί ένας τουριστικός Νομός να ανταπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες λειτουργίας που διαμορφώθηκαν πανελληνίως λόγω Covid-19.

Όμως απρόσμενες καταστάσεις που έλαβαν χώρα σε γειτονικές και όχι μόνο χώρες, άλλαξαν άρδην το τοπίο, οδηγώντας την Κυβέρνηση σε λήψη μέτρων και για τη Χαλκιδική μας. Ακολουθήσαμε τα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα πριν τον Δεκαπενταύγουστο ελπίζοντας, όπως και έγινε, στην πτώση των ενεργών κρουσμάτων σε επίπεδο Νομού.

Σε αυτό λοιπόν το σημείο, έρχεται η απαίτηση από μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων του Νομού, για λήψη οικονομικών μέτρων στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων άμεσα, προκειμένου όλοι, επαγγελματίες και εργαζόμενοι), να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις νέες συνθήκες διαβίωσης που διαμορφώνονται στο Νομό, ειδικά ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα.

Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής θα πράξει το καθήκον της στην τήρηση των μέτρων σε ότι της αναλογεί, η Πολιτεία όμως θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη στήριξης όλων αυτών που την έχουν ανάγκη αυτές τις δύσκολες μέρες”

Οι δήμαρχοι

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, μιλώντας στο GRTimes για την λήψη των έκτακτων μέτρων επισημαίνει πως «προέχει οπωσδήποτε η υγεία και η ανθρώπινη ζωή, άρα όλοι θα πρέπει να πειθαρχήσουν στα νέα μέτρα». Εξηγεί ωστόσο, πως χρειάζεται να αποσαφηνιστούν αναλυτικά ποιες είναι οι εκδηλώσεις και οι δράσεις που απαγορεύονται, ούτως ώστε να μην υπάρξει καμία παρερμηνεία από τους πολίτες.

Εν συνεχεία, αναφέρει την ανάγκη να υπάρξει ενδελεχής ενημέρωση για το που βρίσκονται τα κρούσματα και ποια είναι η προέλευσή τους, ώστε να αποφευχθεί τόσο ο πανικός των πολιτών όσο και η διασπορά fake news.

«Η Χαλκιδική είναι γεωγραφικά μια μεγάλη περιφερειακή ενότητα, οπότε χρειάζεται ενημέρωση για την τοπική προέλευση των κρουσμάτων, » σημειώνει ο κ. Βαλιάνος.

Μερίδα επαγγελματιών αντιδρά, θεωρώντας πως η αυστηροποίηση των μέτρων στις δικές τους περιοχές δεν είναι δίκαιη, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «από την στιγμή που δεν υπάρχει ενημέρωση για ύπαρξη κρουσμάτων σε κάποιους δήμους, αυτό που διερωτώνται οι επαγγελματίες είναι γιατί να προβεί η κυβέρνηση σε τέτοια μέτρα.

Αυτό οδηγεί στην ανάγκη για ενημέρωση των επαγγελματιών, που θα απαντάει στο ερώτημα γιατί αποφασίστηκε ένα lockdown σε μια ολόκληρη περιφερειακή ενότητα και όχι ένα lockdown με πιο τοπικό χαρακτήρα, ακόμη και αν αυτό είναι επιστημονικά ορθό».

Επισημαίνει δε, πως η εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων θα αποτελέσει πλήγμα για το τέλος του καλοκαιριού, υπενθυμίζοντας ότι ο τουρισμός φέτος ήταν δραματικά μειωμένος, ξεπερνώντας το 50% συγκριτικά με την περσινή περίοδο.

Μιλώντας στο GRTimes ο δήμαρχος Σιθωνίας, Κυπαρίσσης Ντέμπλας επισημαίνει πως η εφαρμογή επιπρόσθετων είναι αποδεκτή για την προφύλαξη της προστασίας του κόσμου από τον κορωνοϊό , ωστόσο «η Σιθωνία πληρώνει ιδιαίτερα περιστατικά που συνέβησαν σε άλλες περιοχές της Χαλκιδικής. Εμείς ούτε φιέστες κάναμε, ούτε πάρτι, ούτε μεγάλες συναθροίσεις είχαμε. Αλλά δυστυχώς το γενικό κλίμα για τη Χαλκιδική επηρεάζει και τη Σιθωνία».

Ο κ. Ντέμπλας αναφέρει δε, πως στην περιοχή της Σιθωνίας, πολίτες και επαγγελματίες είχαν συμμορφωθεί με τα μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Επισημαίνει μάλιστα, πως τα νέα μέτρα θα φέρουν νωρίτερα το τέλος του καλοκαιριού για τη Σιθωνία, που ήδη υπήρξε δύσκολο λόγω της πανδημίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «τη Δευτέρα θα είναι κρανίου τόπος».

Το Επιμελητήριο

Για μεγάλο πλήγμα στις επιχειρήσεις κάνει λόγο και το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, τονίζοντας την ανάγκη στήριξης των επαγγελματιών που πλήττονται. Η ανακοίνωσή του έχει ως εξής:

“Έχοντας η Χαλκιδική το πλεονέκτημα να φιλοξενεί τον οδικό τουρισμό που καταφθάνει από τις χώρες των Βαλκανίων, λόγω λαθών που έγιναν στη διαχείριση της πανδημίας του covid-19 από διάφορες πλευρές, το πλεονέκτημα έγινε μειονέκτημα.

Σίγουρα προτεραιότητα πάντα έχει η υγεία των συνανθρώπων μας και πάντα πρέπει να τηρούμε τη νομοθεσία και τις οδηγίες του κράτους.

Δυστυχώς όμως αυτή η μεγάλη υγειονομική κρίση, έχει προκαλέσει και μια ακόμη μεγαλύτερη οικονομική κρίση στον επιχειρηματικό κόσμο.

Μετά από μια δεκαετή οικονομική ύφεση, λόγω της επιβολής των μνημονίων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Νομού μας, δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, οι οποίες κάθε μέρα αυξάνονται.

Είναι πλέον βέβαιο, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, ότι θα χαθούν πάρα πολλές θέσεις εργασίας και πάρα πολλές επιχειρήσεις θα κλείσουν.

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής προχωρά άμεσα, με απόφαση της Δ.Ε., σε μεγάλη έρευνα στο Νομό μας, που θα αποτυπώσει το επιχειρηματικό και οικονομικό περιβάλλον των επιχειρήσεων εν μέσω της πανδημίας του covid-19, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας και μετά από διάλογο με τους Εμπορικούς και Επαγγελματικούς συλλόγους του Νομού, το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, θα καταθέσει τις προτάσεις του προς την Κυβέρνηση, για τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη των επιχειρήσεων του Νομού μας”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top