Χιντήρογλου (ΑΠΘ): Τα πλαστικά «πνίγουν» τις θάλασσες!

Χιντήρογλου (ΑΠΘ): Τα πλαστικά «πνίγουν» τις θάλασσες!
Στράτος Λούβαρης

Τεράστιο πρόβλημα με ανεπανόρθωτες ζημιές, αποτελούν τα εκατομμύρια τόνων πλαστικών αποβλήτων που καταλήγουν κάθε χρόνο στις θάλασσες του πλανήτη με τη Μεσόγειο να καταγράφει επίπεδα – ρεκόρ ρύπανσης.

Όπως τονίζει μιλώντας στο GRTimes.gr, ο καθηγητής Βιολογίας του ΑΠΘ, Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ιδρύματος, Χαρίτων – Σαρλ Χιντήρογλου, οι αριθμοί που αποτυπώνουν τη ρύπανση «χτυπούν κόκκινο συναγερμό» και η απεξάρτησή μας από το πλαστικό είναι μονόδρομος. Περισσότερο από 75% των θαλάσσιων απορριμμάτων είναι πλαστικά, το οποίο, όπως εξηγεί, εμφανίζεται με διάφορες μορφές και συνθέσεις πλαστικής ύλης, όπως είναι για παράδειγμα οι πλαστικές σακούλες κ.α.

Μάλιστα, χαρακτηριστικό παράδειγμα που αποδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο όσο περνούν τα χρόνια αυξάνεται, όπως αναφέρει ο κ. Χιντήρογλου, είναι του Ειρηνικού Ωκεανού όπου έχει δημιουργηθεί και εντοπίζεται δορυφορικά, ένα πλεούμενο νησί από πλαστική ύλη, το οποίο έχει επιφάνεια όσο το Μεξικό! Ωστόσο, τονίζει ότι το πρόβλημα δε μένει μόνο σε αυτό το επίπεδο και συνεχίζει.

Όλα αυτά τα πλαστικά, τα οποία «πνίγουν» τις θάλασσες, μετά από ένα χρονικό διάστημα, λόγω της θερμοκρασίας και του αλατιού τεμαχίζονται και γίνονται μικροσωματίδια τα οποία θεωρητικά διατηρούν την τοξικότητά τους. «Σιγά σιγά, δισεκατομμύρια μικροπλαστικά αρχίζουν και πλανώνται στο πλαγκτόν, αιωρούνται στην στήλη του νερού με διάφορα χρώματα και καταναλώνονται από διάφορα ψάρια», επισημαίνει ο κ. Χιντήρογλου.

Τα πλαστικά υπολείμματα εντοπίζονται σε είδη, όπως οι θαλάσσιες χελώνες, οι φώκιες, οι φάλαινες, αλλά και στα πουλιά, αλλά επίσης σε ψάρια και οστρακοειδή και ως εκ τούτου στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα.

«Για να καταλάβετε τη σημασία αυτού του προβλήματος, έχει διαπιστωθεί ότι, για παράδειγμα, στην Αδριατική Θάλασσα και σε βάθος 250 περίπου μέτρων, σε ψάρια που ζουν μόνο σε βαθιά νερά, κάτω δηλαδή από 200 μέτρα, έχουν βρεθεί στα στομάχια τους μικροπλαστικά με χρώματα: Κόκκινο, κίτρινο, μπλε. Αυτό δείχνει ότι τα ψάρια μπορούν και ξεχωρίζουν τον χρωματισμό γιατί υπάρχει μία τάση να συγκεντρώνονται περισσότερο τα κόκκινα πλαστικά. Αυτά τα ψάρια, θα τα φάει κάποιο άλλο ψάρι, γίνεται ένας κύκλος και μπαίνει το πλαστικό μέσα στην τροφική αλυσίδα και καταλήγει στο πιάτο μας» τονίζει.

Η Ελλάδα παράγει και καταναλώνει το λιγότερο πλαστικό

Όπως εξηγεί στη συνέχεια ο κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, παρά τις προσπάθειες που γίνονται για την αποκομιδή απορριμάτων από τις ακτές – κυρίως από εθελοντές και περιβαλλοντικές οργανώσεις – πρόκειται για «μία σταγόνα στον ωκεανό», καθώς το πρόβλημα που αποτελεί μια τεράστια – παγκόσμια «πληγή» είναι αδύνατον να λυθεί έτσι ή να υπάρξει έστω σημαντική βελτίωση. Μάλιστα, συντηρείται και διογκώνεται καθημερινά, τόσο από τα πλοία τα οποία μεταφέρουν επιβάτες, με αποτέλεσμα πολλά ποτήρια, σακούλες κλπ. να καταλήγουν στη θάλασσα από τον αέρα, αλλά και από την αλιεία η οποία δεν είναι «άμοιρη ευθυνών», αφού πολλές φορές χρησιμοποιούνται πλαστικά βαρέλια, δίχτυα, πλαστικά σχοινιά, κ.α., τα οποία δυστυχώς εγκαταλείπονται στη θάλασσα. ‘Όλο αυτό το πλέγμα, δυστυχώς, δημιουργεί αυτό το πολύ μεγάλο πρόβλημα, που είναι για εμένα ‘η έβδομη πληγή του Φαραώ’, από την οποία χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια για να ξεφύγουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χιντήρογλου. Σημειώνει δε, πως η Ελλάδα, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παράγει και καταναλώνει το λιγότερο πλαστικό.

«Πλημμύρα» πλαστικών στη Μεσόγειο: Νούμερο ένα η Τουρκία σε ρύπανση

Σύμφωνα με την έκθεση του WWF, που παρουσιάστηκε πέρυσι τον Ιούλιο με τίτλο «Σταματήστε την πλημμύρα των πλαστικών: Πώς οι μεσογειακές χώρες μπορούν να σώσουν τη θάλασσά τους» (“Stop the Plastic Flood: How Mediterranean countries can save their sea”), κάθε χρόνο 570.000 τόνοι πλαστικού καταλήγουν στα νερά της Μεσογείου. Είναι, δηλαδή, σα να ρίχνουμε στη θάλασσα 33.800 πλαστικά μπουκάλια το λεπτό. Η πλαστική ρύπανση αναμένεται πως θα συνεχίσει να αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς τα επόμενα χρόνια, ενώ η παραγωγή πλαστικών απορριμμάτων στην περιοχή υπολογίζεται ότι θα τετραπλασιαστεί έως το 2050. Όπως επισημαίνεται μάλιστα σε αυτή, η αποτυχία των μεσογειακών χωρών να διαχειριστούν τα πλαστικά απορρίμματά τους, οδηγεί αναπόφευκτα στην καταγραφή επιπέδων-ρεκόρ πλαστικής ρύπανσης στη Μεσόγειο Θάλασσα, ενώ κοστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως στην οικονομία της περιοχής.

Όπως εξηγεί ο κ. Χιντήρογλου, η μεγαλύτερη ρυπογόνος περιοχή της Μεσογείου είναι η Τουρκία, η οποία δε διαθέτει αποχετευτικό σύστημα – βιολογικούς καθαρισμούς με αποτέλεσμα όλα τα απορρίμματα τους να καταλήγουν στην θάλασσα. Επιπλέον, πρόκειται για «κακούς καταναλωτές», οι οποίοι – μαζί με τους Αιγύπτιους που ακολουθούν – δεν φροντίζουν το περιβάλλον. «Η περιοχή μάλιστα των εκβολών του Νείλου είναι γεμάτη από πλαστικό», σημειώνει.  «Επειδή η μεσόγειος είναι μια κλειστή θάλασσα και τα νερά της ανανεώνονται κάθε 100 χρόνια, τα προβλήματα έχουν πολλαπλασιαστεί, μεγιστοποιηθεί και προχωρούν με εκθετικούς ρυθμούς», καταλήγει.

Όσον αφορά τις χώρες που καταναλώνουν το περισσότερο πλαστικό, είναι η Τουρκία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις.

Η χώρα μας, σύμφωνα με την έκθεση του WWF, παράγει κάθε χρόνο περίπου 700.000 τόνους πλαστικών απορριμμάτων ή, διαφορετικά, 68 κιλά πλαστικών κατά κεφαλήν. Εκτιμάται ότι περίπου 11.500 τόνοι πλαστικά απορρίμματα καταλήγουν στις ελληνικές θάλασσες ετησίως, ενώ σχεδόν το 70% από αυτά επιστρέφει πίσω στις ελληνικές ακτές.

Ο κορωνοϊός περιόρισε την ρύπανση

Ο κορωνοϊός βοήθησε την θάλασσα και έδωσε «ανάσα», όπως τονίζει ο κ. Χιντήρογλου στη συνέχεια, καθώς με τη μείωση της κατανάλωσης, των ταξιδιών και τη χρήση πλαστικών υλικών, περιόρισε τη ρύπανση. Ωστόσο, επειδή ευχή όλων είναι η πανδημία να φύγει το γρηγορότερο από τη ζωή μας, επισημαίνει, πως «η Ελλάδα πρέπει να μπει σε έναν δρόμο αναδεικνύοντας τις καλές πρακτικές. Πρέπει να επιμείνουμε στην κοινωνική μόρφωση, στη μη χρήση πλαστικών και τη μη χρήση πλαστικής ύλης μιας χρήσης», τονίζει.

Μάλιστα, όπως αναφέρει στη συνέχεια, αν η χρήση τους σταματήσει και αντικατασταθεί με βιολογικά προϊόντα, θα υπάρχει τεράστιο όφελος, όχι μόνο στην οικονομία, (σ.σ. αφού η Ελλάδα εκτιμάται ότι χάνει 26 εκατομμύρια ευρώ ετησίως εξαιτίας της πλαστικής ρύπανσης) αλλά και στη μείωσή της. «Ο κορωνοϊός είναι ένα από τα προβλήματα που εκδηλώθηκαν τη στιγμή που η παγκόσμια κοινωνία περνάει μία μεγάλη κρίση σε πολλούς τομείς, ωστόσο, το πρόβλημα της ρύπανσης είναι χρόνιο, παγκόσμιο και θα πρέπει «χθες» να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την καταπολέμησή του», υπογραμμίζει.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

18:0020/09

Καρύδα: Ο δολοφόνος του άνδρα μου με κοιτούσε και γελούσε Ελλάδα

17:4520/09

Στις Βρυξέλλες αύριο ο Μ. Βαρβιτσιώτης Κόμματα ,Πολιτική

17:3620/09

Πέτσας για Τσίπρα: Εκτός από ανεύθυνος είναι και επικίνδυνος Πολιτική ,Σημαντικά

17:3020/09

Κακοκαιρία «Ιανός»: Βιβλική καταστροφή στην Καρδίτσα (VIDEO) Ελλάδα ,Κοινωνία

17:1520/09

Πρέβεζα: Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη του αιματηρού περιστατικού Ελλάδα

17:0020/09

Επιστρέφει στα καθήκοντά του ο Θεοδωρικάκος Πολιτική

16:4520/09

Κορωνοϊός: Πάνω από 30,71 εκατομμύρια κρούσματα παγκοσμίως Διεθνή ,Κορωνοϊός

16:3020/09

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των συρμών στη γραμμή 1 του ΗΣΑΠ Ελλάδα

16:1520/09

Τσίπρας: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξανάκανε ανέκδοτο το μετρό Θέματα GR Times ,Κόμματα

16:0020/09

Αυγενάκης: Πιστεύουμε στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, συγχαρητήρια στο 12ο PICK Αθλητισμός ,Πολιτική

15:4920/09

Τσίπρας: Η Μόρια είναι μία άβυσσος για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό Θέματα GR Times ,Κόμματα ,Σημαντικά

15:4520/09

Στο Βερολίνο ο Φραγκογιάννης για το άτυπο συμβούλιο Εμπορίου Πολιτική

15:3520/09

Κορωνοϊός: Και τέταρτος νεκρός σήμερα – Στους 336 σύνολο Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

15:3020/09

Ρωσία – Covid-19: Πάνω από 6.100 νέα κρούσματα Διεθνή ,Κορωνοϊός

15:1520/09

Webinar «Ανάπτυξης Σύγχρονων Τεχνικών και Μεθόδων Διαπραγματεύσεων» Ελλάδα

15:1520/09

Βραζιλία: Περίπου 740 θάνατοι από COVID-19 Διεθνή ,Κορωνοϊός

15:0020/09

Την ερχόμενη εβδομάδα η ΚΥΑ για αποζημίωση μετά τη φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας Ελλάδα

14:5220/09

Τσίπρας: «Χωρίς πυξίδα» κινείται ο Κ. Μητσοτάκης στα ελληνοτουρκικά Θέματα GR Times ,Κόμματα

14:4520/09

Covid-19: Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των σχολείων στην Πέλλα Ελλάδα ,Παιδεία

14:4120/09

Κορωνοϊός: Κατέληξε 50χρονος – Στους 335 οι νεκροί Ελλάδα ,Κορωνοϊός

14:3420/09

Πρεμιέρα με το δεξί για Πίρλο, γκολ με 1.99 στο Λονδίνο Αθλητισμός

14:3020/09

Πέλλα: Πήγε σε φούρνο και έκλεψε κινητό Β.Ελλάδα

14:2620/09

Χαρδαλιάς από Ζάκυνθο: Μέχρι το βράδυ η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης Ελλάδα

14:1520/09

Θεσσαλονίκη: Πρόστιμα σε 24 άτομα για μάσκες και αποστάσεις Β.Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

14:1320/09

Τσίπρας: «Εγκληματική αμέλεια» η μη ενίσχυση του ΕΣΥ Θέματα GR Times ,Κόμματα

14:0220/09

Η… χειρονομία που «γέννησε» το ντέρμπι της Τσέλσι με τη Λίβερπουλ Αθλητισμός

14:0020/09

Τροχαίο δυστύχημα στην επαρχιακή οδό Θηβών – Χαλκίδας Ελλάδα

13:4520/09

Λαύριο: Κινδύνεψε ιστιοφόρο λόγω των ισχυρών ανέμων – Τι συνέβη με τους επιβαίνοντες Ελλάδα

13:3120/09

Θεσσαλονίκη: Ενίσχυση νηπιαγωγείων με παιχνίδια & εξοπλισμό Θεσσαλονίκη

13:1920/09

Δείτε LIVE τη συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στο «Thessaloniki Helexpo Forum» Θεσσαλονίκη ,Πολιτική

13:1820/09

«Κουμπώνει» καλά η κόντρα Αθλητισμός

13:1520/09

Καλαφάτης για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας (VI... Πολιτική

13:1520/09

Κρήτη – «Ιανός»: Δεν υπάρχουν καταστροφές Ελλάδα

13:0020/09

Κίνα: 10 «εισαγόμενα» κρούσματα COVID-19 Διεθνή

12:4520/09

Φλώρινα: Χειροπέδες σε 49χρονο για κάνναβη και ναρκωτικά Β.Ελλάδα

12:3020/09

Τηλεοπτικό σήμα μ’ ένα «κλικ» στις λευκές περιοχές Ελλάδα

12:1520/09

Ερντογάν: Δίνουμε χώρο στη διπλωματία & στον διάλογο Βαλκάνια

12:1320/09

Κορωνοϊός: Ακόμη δύο νεκροί σε ΑΧΕΠΑ και «Σωτηρία» Ελλάδα ,Κορωνοϊός

12:0020/09

Βρούτσης: Πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά των συντάξεων Οικονομία

11:4520/09

Καρδίτσα: Κλειστά αύριο & μεθαύριο τα σχολεία του Δ. Μουζακίου Ελλάδα

11:4420/09

Πτώση δέντρου μεταξύ των σταθμών ΗΣΑΠ Μοσχάτου και Φαλήρου Ελλάδα

11:3020/09

Θεσσαλονίκη: Συνάντηση Αντωνίου με κλιμάκιο της Ε.Υ.Π.Σ.Π. (ΦΩΤΟ) Θεσσαλονίκη

11:2320/09

«Ιανός»: Στην Καρδίτσα ο Μητσοτάκης για αυτοψία των καταστροφών Πολιτική ,Σημαντικά

11:1520/09

Εκλογές σήμερα στην Ιταλία Διεθνή

11:1420/09

Αυτόφωρες συλλήψεις 15 ατόμων στη Θεσσαλονίκη Θεσσαλονίκη

11:0020/09

Θανατηφόρο τροχαίο στην Ημαθία (VIDEO) Ελλάδα

10:4520/09

Ευρωπαϊκό ρεκόρ παραγωγής ενέργειας από τις ΑΠΕ η Ελλάδα Ενέργεια

10:3020/09

Στην Ιθάκη ο Χαρδαλιάς – Επόμενος σταθμός η Ζάκυνθος Ελλάδα

10:1520/09

Κρούσμα Covid-19 σε μαθητή του Εσπερινού Λυκείου Πτολεμαϊδας Ελλάδα ,Κορωνοϊός

10:0020/09

«Ιανός»: Τρίτος νεκρός στην Καστανιά Καρδίτσας – LIVE η πορεία του κυκλώνα Ελλάδα ,Σημαντικά

09:5320/09

Δύο σεισμικές δονήσεις μέσα σε λίγα λεπτά στην Κρήτη Ελλάδα

09:4520/09

ΔΕΔΔΗΕ – «Ιανός»: Η πορεία αποκατάστασης των ζημιών στο δίκτυο Ελλάδα

09:3620/09

Στην Κεφαλονιά ο Χαρδαλιάς: Ώρα για πολύ σκληρή δουλειά και λίγα λόγια Ελλάδα

09:3020/09

Κορωνοϊός: Σε ισχύ από αύριο τα έκτακτα μέτρα στην Αττική Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

09:1520/09

Τραμπ: Πιθανόν γυναίκα η νέα δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Διεθνή

09:0020/09

Αχαΐα: Νεκρή ανασύρθηκε γυναίκα από χαράδρα Ελλάδα ,Κοινωνία

08:5820/09

Θεσσαλονίκη: Δύο προγραμματισμένες συγκεντρώσεις για σήμερα Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

08:4520/09

Απαγωγή 10χρονης: Βανδάλισαν το σπίτι της κατηγορούμενης Θεσσαλονίκη

08:3020/09

Καρδίτσα: Σε εξέλιξη έρευνες για τον εντοπισμό δύο αγνοουμένων – LIVE η πορεία το... Ελλάδα

08:1520/09

Θεσσαλονίκη: Χωρίς ρεύμα περιοχή του Δ. Δέλτα Θεσσαλονίκη

08:0020/09

Ο καιρός σήμερα, Κυριακή Κοινωνία

07:3020/09

Σταϊκούρας για ΕΛΒΟ: 29 εκ. σε επενδύσεις και 600 θέσεις εργασίας Επιχειρήσεις ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ