Δ. Θεσσαλονίκης: Εγκρίθηκε η νέα κανονιστική για κοινόχρηστους χώρους

Δ. Θεσσαλονίκης: Εγκρίθηκε η νέα κανονιστική για κοινόχρηστους χώρους

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε η νέα κανονιστική πράξη που αφορά τους κοινόχρηστους χώρους και κατατέθηκε προς έγκριση στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης που συνεδριάζει με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης.

Όπως είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, κατά την αρχική του τοποθέτηση, η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται σιγά – σιγά αλλά σταθερά για την “επόμενη ημέρα”, όπως και όλη η χώρα, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει η εστίαση πριν ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, καθώς ο τουρισμός, σε μεγάλο βαθμό, έχει να κάνει με την εστίαση, τη διασκέδαση, αλλά και το λιανεμπόριο.

Ο ίδιος χαρακτήρισε “συλλογικό έργο” την κανονιστική πράξη ζητώντας από το Σώμα την ευρύτερη δυνατή συναίνεση και υπογραμμίζοντας ότι η διαμόρφωση της κανονιστικής πράξης προέκυψε έπειτα από ουσιαστική διαβούλευση με τις παρατάξεις αλλά και με φορείς, επιμελητήρια, ενώσεις πεζών και κατοίκων. “Στόχος μας ήταν και παραμένει να προχωρήσει η πόλη με συναίνεση σε αυτό το τόσο σημαντικό κομμάτι που αφορά τη λειτουργίας της, την καθημερινότητάς της, την εξέλιξη και την ανάπτυξή της”, τόνισε ο κ. Ζέρβας, προσθέτοντας ότι στο κείμενο που κατατίθεται προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο ενσωματώθηκαν οι περισσότερες εκ των παρατηρήσεων και των προτάσεων που κατατέθηκαν στο στάδιο της διαβούλευσης.

Όπως παρατήρησε στη συνέχεια, ο κλάδος της εστίασης έχει διαρκώς προβλήματα, απαγορεύσεις, παραβάσεις, πρόστιμα, τονίζοντας ότι, επιτέλους, πρέπει να μπουν σωστοί κανόνες για να λειτουργήσουν σωστά οι επιχειρήσεις. “Στόχος μας είναι να μπορεί ένας επαγγελματίας στον χώρο της εστίασης να είναι και ελκυστικός και λειτουργικός αλλά και νόμιμος. Να ξέρει τους κανόνες, να είναι απλοί, κατανοητοί και σαφείς”, είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας την ανάγκη αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης του δημόσιου χώρου.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η οικονομία της πόλης είναι βασισμένη στην εστίαση, στη διασκέδαση, στη φιλοξενία και στον τουρισμό, προσθέτοντας ότι, “στον κλάδο αυτό έχουν επενδυθεί μεγάλα κεφάλαια και απασχολούνται πολλές χιλιάδες εργαζομένων. Άρα έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτοί οι κλάδοι της οικονομίας να εκκινήσουν σωστά”. Τόνισε δε, ότι με την κανονιστική πράξη θα προκύψουν σαφείς κανόνες, που θα διασφαλίζουν τα δικαιώματα όλων στον δημόσιο χώρο, επαγγελματιών και πεζών.

Ο κ. Ζέρβας υπογράμμισε, πως σκοπός είναι η απόφαση να εφαρμοστεί από τους επαγγελματίες, κάνοντας λόγο για κοινή προσπάθεια όλων όσων συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις και για μία “συλλογική κανονιστική” με την οποία συμφωνεί το σύνολο της πόλης, επαγγελματίες και πολίτες. Σήμερα, είπε μεταξύ άλλων στη συνέχεια, είναι λαμπρή ευκαιρία να συναποφασίσουμε κάτι που έχει να κάνει με το αύριο της πόλης, να λειτουργήσει καλύτερα, με ισορροπία και ανάπτυξη.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συμμετείχε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μασούτης, ο οποίος κατά τη σύντομη τοποθέτησή του, τόνισε χαρακτηριστικά ότι: “Επιτέλους υπάρχει διάθεση στην πόλη μας να μπει κάποια τάξη”. Σημείωσε δε, ότι ο ίδιος στηρίζει την προσπάθεια που γίνεται “αρκεί να υπάρχει η διάθεση και κάποια λάθη να υπάρχουν, να γυρίσουμε πίσω και να αποκατασταθούν είτε από τον δήμο, είτε από τα καταστήματα”.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, ανέφερε στη σύντομη τοποθέτησή του ότι από τα 55.000 μέλη του ΕΕΘ το 20% δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Πέτρος Λεκάκης, τόνισε ότι χωρίς ανάλογους ελέγχους δεν μπορεί να εφαρμοστεί καμία κανονιστική και πρόσθεσε πως η διοίκηση θα το διασφαλίσει.

Αντιπολίτευση

Ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», Βασίλης Γάκης, επισήμανε ότι ο σκοπός είναι να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής αλλά και να διευκολύνει η νέα κανονιστική, την οποία χαρακτήρισε αναθεωρητική, πειραματική και ότι έχει να κάνει με την επικαιρότητα. Τόνισε δε, ότι σημασία έχει κατά πόσο θα εφαρμοστεί, αμερόληπτα και αντικειμενικά, καθώς διαφορετικά θα πρόκειται μόνο για προθέσεις.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη Είναι Το Μέλλον», Γιώργος Ορφανός, ανέφερε ότι έγινε για την νέα κανονιστική έγινε μια καλύτερη προσπάθεια συζήτησης, από άλλα σοβαρά θέματα που απασχολούν την πόλη, προσθέτοντας με τη σειρά του ότι το βασικότερο είναι η εφαρμογή της και ότι αν στην πράξη αποδειχτεί ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά, να παρακολουθείται στενά για να μπορεί να διορθωθεί.

Η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», Κατερίνα Νοτοπούλου, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι είναι “κοινό μυστικό” ότι είναι σχεδόν ίδια με της προηγούμενης διοίκησης, δεν εισάγει μία νέα αντίληψη για τον δημόσιο χώρο και για την πόλη γενικότερα. Σημείωσε επίσης ότι, δεν επαρκεί, δέχεται βελτιώσεις και ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση για έλεγχο και αστυνόμευση όσον αφορά την εφαρμογή της, η οποία πρέπει να γίνει ισότιμα, χωρίς παρακλήσεις.

Ο επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», Σπύρος Βούγιας, τόνισε ότι η κανονιστική πράξη είναι προς την σωστή κατεύθυνση και ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί με επάρκεια.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σωτήρης Ζαριανόπουλος, εξέφρασε την αντίθεσή του να έρθει τώρα η νέα κανονιστική, εν μέσω πανδημίας και ζήτησε να έρθει προς ψήφιση μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης.

Ο επικεφαλής της “Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής”, Κώστας Ξενόπουλος, είπε με τη σειρά του ότι ο χρόνος που έρχεται η κανονιστική είναι λάθος καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής της και θα έχει ως αποτέλεσμα, το επόμενο διάστημα,  να ψηφίζονται τροποποιήσεις.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη”, Γιώργος Ρακκάς, εξέφρασε την αντίθεσή του στην ύπαρξη προτατευτικών πετασμάτων και θερμαντικών σωμάτων, καθώς, όπως είπε, καταργούν την εποχικότητα.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική», Γιάννης Κουριανίδης, έδωσε θετική ψήφο τονίζοντας ότι προέχει η ανάγκη να εφαρμοστεί ένας κανονισμός.

Την αντίθεσή τους με την νέα κανονιστική πράξη για τους κοινόχρηστους χώρους εξέφρασε το Σωματείο “Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης”, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για καταπάτηση του δημοσίου χώρου και τονίζοντας ότι ο τρόπος που έγινε η διαβούλευση δεν επέτρεπε τον κατάλληλο χρόνο για τη λήψη αποφάσεων.

Ο αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Αβαρλής, ανέφερε αρχικά ότι εκτός από τους φορείς, μόλις 15 πολίτες έστειλαν email για να επισημάνουν πράγματα και αυτά ήταν κυρίως για να δείξουν παραβάτες. Ο ίδιος απευθυνόμενος στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, δεσμεύτηκε ότι θα υπάρχει συνεχής παρακολούθηση της εφαρμογής του σχεδίου, και ότι εφόσον προκύψουν ζητήματα θα γίνονται άμεσα βελτιώσεις. Όσον αφορά την έλλειψη πεζοδρομήσεων, ανέφερε ότι σύντομα θα παρουσιαστεί η ολοκληρωμένη μελέτη του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, στην οποία προσδιορίζονται οι σχετικές αναπλάσεις που θα γίνουν στο κέντρο αλλά και σε ολόκληρη την πόλη.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Μιχάλης Κούπκας, ανέφερε με τη σειρά του ότι το σχέδιο έχει οικονομικό και κοινωνικό πρόσημο και είναι αποτέλεσμα ενός διαλόγου που ανοίχτηκε σε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της πόλης. Πρόσθεσε δε, ότι στη σημερινή κανονιστική, η βιώσιμη κινητικότητα και η οικονομία έρχονται πολύ κοντά.

Αναλυτικά η δήλωση του Σωματείου “Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης”:

Θα θέλαμε να εκφράσουμε την αντίθεση μας στην ψήφιση της νέας κανονιστικής για τους εξής λόγους:

1. Η ισχύς της κανονιστικής, για την κατάρτιση της οποίας έχει πολλάκις αναφερθεί ότι λαμβάνει υπόψιν τις διαμορφωθείσες συνθήκες, δεν είναι δυνατόν διαδικαστικά να έχει άμεση έναρξη, ενώ θα έχει διάρκεια απείρως μεγαλύτερη και θα εκτείνεται και σε περίοδο που η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί
2. Περιέχει διατάξεις που αποτελούν κατάφωρη καταπάτηση του κοινόχρηστου χώρου, ο οποίος είναι ήδη συρρικνωμένος, ορισμένες εκ των οποίων προσκρούουν σε νομοθετικές διατάξεις του κράτους
3. Η τρόπος που έγινε η διαβούλευση, χωρίς πλήρη και έγκαιρη ενημέρωση των συμμετεχόντων , δεν επέτρεπε τη σωστή λήψη αποφάσεων
4. Είναι παντελώς αντίθετα από όσα κατά καιρούς, προεκλογικά και μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η Διοίκηση Δήμου είχε υποσχεθεί

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ