Μητσοτάκης σε Ερντογάν: Όταν ωριμάσουν οι συνθήκες μπορούμε να συζητήσουμε για την υφαλοκρηπίδα (VIDEO)

Μητσοτάκης σε Ερντογάν: Όταν ωριμάσουν οι συνθήκες μπορούμε να συζητήσουμε για την υφαλοκρηπίδα (VIDEO)

Τη συνέχιση του καλού κλίματος ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία ανέδειξαν οι κοινές δηλώσεις που παραχώρησαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το πέρας της συνάντησης τους – Διαβάστε αναλυτικά μέσα από το GRTimes όλα όσα ειπώθηκαν στις δηλώσεις των δύο ηγετών

Μητσοτάκης σε Ερντογάν: Όταν ωριμάσουν οι συνθήκες μπορούμε να συζητήσουμε για την υφαλοκρηπίδα

Περιγράφοντας το πλαίσιο των προκλήσεων στην περιοχή, ο κ. Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι τους τελευταίους μήνες οι δύο χώρες βαδίζουν σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι. Οι δύο χώρες οφείλουν να ζουν ειρηνικά, να συζητούν με ειλικρίνεια τις διαφορές τους και να βρίσκουν λύσεις».

Υπενθυμίζοντας τα βήματα που έγιναν από τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Βίλνιους, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για παραγωγικό κλίμα.

«Βρισκόμαστε για τρίτη φορά στους τελευταίους έξι μήνες», υπενθυμίζοντας τα βήματα που έχουν γίνει σε επίπεδο εμπορίου, εκπαίδευσης, οικονομικών σχέσεων.

Το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίσαμε πολλές προκλήσεις: φυσικές καταστροφές και περιφερειακές συγκρούσεις. Αλλά και οι διμερείς σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις και απειλήθηκαν η ασφάλεια και ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο. Τους τελευταίους μήνες βαδίζουμε σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι. Να διατυπώνουμε τις διαφορές μας και να αναζητούμε λύσεις. Συμφωνήσαμε να πιάσουμε και πάλι το νήμα των επαφών μας πάνω σε τρεις άξονες: Πολιτικό διάλογο θετική ατζέντα και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό, από εκεί που είχαν σταματήσει ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Για το Κυπριακό δεν υπάρχει άλλη λύση από τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών» είπε, επαναλαμβάνοντας εκ νέου την κοινή θέση.

«Σήμερα, 100 χρόνια μετά τη συνθήκη της Λωζάνης συνάπτεται συνθήκη ειρήνης και φιλίας, μια συνθήκη που σέβεται απόλυτα τα δικαιώματα κάθε χώρας και αναδεικνύει τη δυνατότητα συνεργασίας σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο. Θα συνεχίσουμε τα θετικά βήματα, θα διευρύνουμε την ατζέντα. Η επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν, μπορεί να είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ στην Ελλάδα και την επίλυση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας, που είναι και η μόνη διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα».

«Προτίθεμαι να επισκεφθώ την Άγκυρα. Οι συγκυρίες έφεραν συχνά τον έναν απέναντι στον άλλον. Και είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν φωνές που δεν συμφωνούν με αυτήν την προσέγγιση. Αλλά θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία», είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει «να χτίσουμε ένα αύριο όπου σε αυτά τα ήρεμα νερά θα φυσήξει και ένας ούριος άνεμος».

Ερντογάν σε Μητσοτάκη: «Είμαστε δύο φίλοι»-Τι είπε για την μειονότητα στη Θράκη

Από την πλευρά του ο Ερντογάν τόνισε: «Επισκέφθηκα την Ελλάδα τελευταία φορά το 2017. Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση που βρίσκομαι ξανά στην Αθήνα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω για την ευγενική υποδοχή σε εμένα και την αντιπροσωπεία μου. Το κλίμα ύστερα από 7 χρόνια αποτελεί ένδειξη αυτής της πρόθεσης. Πιστεύω ότι δεν θα δώσουμε ένα τόσο μεγάλο διάλειμμα για να πραγματοποιούμε τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο αυτή τη συνάντηση και πιστεύω ότι αυτό θα ήταν καλό και για τις δύο χώρες», είπε ο Ερντογάν.

«Συμφωνήσαμε να κρατηθούν ανοιχτοί οι διάλογοι επικοινωνίας. Αισθανόμαστε ικανοποίηση που βλέπουμε τα αποτελέσματα των έργων κοινής βάσης από το 2021. Συμφωνήσαμε με τον κ. Μητσοτάκη να ανεβάσουμε στα 10 δισ. δολάρια το διμερές εμπόριο που τώρα είναι στα 5 δισ. δολάρια. Επιθυμούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας στον τουριστικό και πολιτιστικό τομέα. Ανταλλάξαμε απόψεις για τη στάση μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και ζητήσαμε από τους υπουργούς Εξωτερικών να το συζητήσουν. Ειλικρινή μας ευχή να επιλύσουμε τα προβλήματά μας. Συζητήσαμε πώς μπορούμε να εξελίξουμε τη συνεργασία» στο πεδίο της τρομοκρατίας».

Ο Ερντογάν επέμεινε λεκτικά και μάλιστα δύο φορές, να μιλά για τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης, επικαλούμενος το διεθνές δίκαιο. Αναφερόμενος στη Γάζα, ο Ερντογάν ζήτησε να μην στοχοποιούνται άμαχοι και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μην σιωπά στα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται. «Η ίδρυση ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 είναι αναπόφευκτη», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία θέλει να αναλάβει τον ρόλο της εγγυήτριας δύναμης.

«Είναι φυσικό να υπάρχουν προβλήματα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα τόσο μεγάλο που να μην μπορεί να επιλυθεί», είπε ο Ερντογάν, λέγοντας ότι «θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας. Σας περιμένω στην Άγκυρα για να σας φιλοξενήσω για την επόμενη συνάντηση» κατέληξε.

Απάντηση Μητσοτάκη για Θράκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν άφησε ασχολίαστα τα όσα είπε ο κ. Ερντογάν τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για να έχει όλα τα δικαιώματα η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης: «Η Θράκη αποτελεί παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Και θέλουμε να διασφαλίσουμε στην πράξη ίσες ευκαιρίες. Ο προσδιορισμός της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθορίζεται από τη συνθήκη της Λωζάνης», είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας στην αναφορά του Ερντογάν περί δήθεν τουρκικής μειονότητας στη Θράκη. Μάλιστα ο Τούρκος Πρόεδρος όταν τελείωσε η αναφορά του κ. Μητσοτάκη τον χειροκρότησε χωρίς να θέλει να επιμείνει.


UPDATE 12:00 Ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε με τα πόδια από το Προεδρικό Μέγαρο, στο Μέγαρο Μαξίμου εκεί όπου τον υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και μεταξύ τους είχαν μια θερμή χειραψία.

Αμέσως μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.


UPDATE 11:30 Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο, εκεί όπου τον υποδέχτηκε η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Οι δηλώσεις Σακελλαροπούλου

Παίρνοντας τον λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλωσόρισε τον Ταγίπ Ερντογάν.

Σας ευχαριστώ απάντησε ο Ερντογάν. «Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα που βρίσκομαι στην Αθήνα μετά από 6 χρόνια».

«Η επίδειξη ανθρωπιάς μετά τα τραγικά συμβάντα στις δυο χώρες έδειξαν ότι είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό για τους δυο λαούς είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η διαπίστωση αυτή μπορεί να αποτελέσει βάση για την εδραίωση ενός κλίματος για την αποφυγή εντάσεων στις διμερείς μας σχέσεις.

Αν αναλογιστούμε τι γίνεται στον περίγυρό μας είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ Ελλάδα και Τουρκία να εργαστούν από κοινού για την εδραίωση της ειρήνης και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου προς όφελος των λαών μας και της ευρύτερης περιοχής».

Υπάρχουν ζητήματα στα οποία έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις αλλά ειναι σημαντική η εμπέδωση του εποικοδομητικού κλίματος. Η παρουσία σας στην Ελλάδα αντανακλά αυτο το θετικό πνεύμα. Με τι σκέψεις αυτές κ. Πρόεδρο διαβιβάζω τις ευχές μου στον φίλο λαό της Τουρκίας για ειρήνη και ευημερία, κατέληξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Οι δηλώσεις Ερντογάν

«Πιστεύω ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας θα αποτελέσει ευκαιρία να αρχίσει μια νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Και συνέχισε «Σήμερα βρισκόμαστε εδω με μια ευρεία αντιπροσωπεία υπουργών και οι υπουργοί θα κάνουν εποικοδομητικές συνομιλίες με τους ομολόγους τους βέβαια ο σκοπός είναι να ανεβάσουμε στα 30 δις».

«Θα συζητήσουμε πια βήματα θα κάνουμε σε όλα τα θέματα. Οι προετοιμασίες εχουν γίνει απο τους υπουργούς και βάζουμε τις απαραίτητες υπογραφές θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με πιο λογικό τρόπο.

Πιστεύω ότι θα είναι καλύτερο και για το μέλλον των δυο πλευρών να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο» είπε κλείνοντας.


Το προεδρικό αεροσκάφος προσγειώθηκε πριν από λίγα λεπτά στην πρωτεύουσα, ενώ σε λίγη ώρα ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να έχει συνάντηση τόσο με την ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου όσο και με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τον Ερντογάν υποδέχτηκε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Η συνάντηση των δύο ηγετών θα διαρκέσει 45 λεπτά, ενώ περίπου στις 13:00 θα πραγματοποιήσουν κοινές δηλώσεις χωρίς να δεχτούν ερωτήσεις.


ΔΕΙΤΕ LIVE

Το πρόγραμμα των συναντήσεων

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 12:15 θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός και ο κ. Ερντογάν θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας της ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στις 11:30, θα συναντηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί στις 11:30 με τον ομόλογό του της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στις 12:00 θα συναντηθεί ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης με τον Τούρκο ομόλογο του Μεχμέτ Σιμσέκ , οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης και Α. Παπαδόπουλου με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μπουράκ Ακτσαπάρ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δ. Καιρίδης, Προστασίας του Πολίτη Γ. Οικονόμου και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρ. Στυλιανίδης με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Αλί Γερλίκαγια , η υπουργός Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη και Πολιτισμού Λ. Μενδώνη με τον υπουργό Πολιτισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Νουρί Ερσόι και ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης με τον υπουργό Εθνικής Παιδείας της Τουρκίας Γιουσούφ Τεκίν.

Στις 12:15 θα συνεδριάσει το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (σταδιακή και προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας, καθώς και απαγόρευση στάσης και στάθμευσης), σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής του Κέντρου της Αθήνας, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε την απαγόρευση συγκεντρώσεων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του  Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan στο Μέγαρο Μαξίμου:

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της Τουρκικής Δημοκρατίας, αγαπητέ Tayyip, αγαπητοί Υπουργοί,

Σας καλωσορίζω στην Αθήνα και σήμερα πράγματι είναι μία μέρα ξεχωριστή, καθώς ύστερα από επτά χρόνια συνέρχεται το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας. Ένα γεγονός το οποίο πιστεύω ότι από μόνο του σηματοδοτεί την πρόθεση των δύο μας χωρών να αναζητήσουν νέους δημιουργικούς δρόμους στις μεταξύ τους σχέσεις.

Είναι αλήθεια ότι το διάστημα το οποίο μεσολάβησε αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρες προκλήσεις, προκλήσεις που δεν γνωρίζουν σύνορα. Μια τριετή πανδημία, έναν πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης ο οποίος προκάλεσε ενεργειακή, πληθωριστική και επισιτιστική κρίση, αλλά και μεγάλες φυσικές καταστροφές από την κλιματική κρίση, που τις βιώσαμε και οι δύο χώρες. Ταυτόχρονα όμως, βιώσαμε και βιώνουμε και περιφερειακές συγκρούσεις, που εγείρουν σοβαρή ανησυχία, πολύ περισσότερο όταν εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή μας.

Αλλά και οι διμερείς μας σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις, που κάποιες στιγμές τις απείλησαν επικίνδυνα και μαζί τους την ασφάλεια και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο. Γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι τους τελευταίους μήνες οι δύο χώρες βαδίζουν σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι.

Ελλάδα και Τουρκία, Τουρκία και Ελλάδα, οφείλουν να ζουν ειρηνικά, να διατυπώνουν τις διαφορές τους, που είναι γνωστές, να τις συζητούν με ειλικρίνεια και να αναζητούν συνέχεια λύσεις. Κι αν αυτές δεν γεφυρώνονται, πάντως να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις και κρίσεις.

Σε αυτή την κατεύθυνση, κ. Πρόεδρε, τον περασμένο Ιούλιο στο Βίλνιους, συμφωνήσαμε να πιάσουμε και πάλι το νήμα των επαφών μας, με στόχο να αναζητήσουμε τρόπους συνεργασίας. Και αναθέσαμε στους δύο Υπουργούς Εξωτερικών να καθοδηγήσουν τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Ο οδικός χάρτης τον οποίον υιοθετήσαμε συμπεριελάμβανε τρία επίπεδα: τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Και, στη συνέχεια, οι συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών έγιναν, πρέπει να πω, σε ένα πολύ παραγωγικό κλίμα.

Εμείς οι ίδιοι, αγαπητέ μου Πρόεδρε, βρισκόμαστε για τρίτη φορά μέσα στους τελευταίους έξι μήνες. Στις δύο πρώτες συναντήσεις οργανώσαμε τα επόμενα βήματα και αξιολογήσαμε την πρόοδο όσων συμφωνήσαμε. Και σήμερα, στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, κάνουμε μία ακόμα αποτίμηση αυτών των κοινών προσπαθειών μας.

Προσπάθειες που οδήγησαν σε νέες ή αναβαθμισμένες παλαιότερες συμφωνίες σε πολλά επίπεδα: στην ηλεκτρική ενέργεια, στο εμπόριο, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην εκπαίδευση, στον αθλητισμό, στην τεχνολογία, στον τουρισμό, στη σύσφιξη των οικονομικών μας σχέσεων. Το διμερές μας εμπόριο αυτή τη στιγμή έχει ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι ρεαλιστικός στόχος μέσα σε μια πενταετία να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Συμφωνήσαμε επίσης την προώθηση της συναντίληψης και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στον αγροτικό τομέα, στην έρευνα, την καινοτομία. Προάγουν τη συνεργασία νέων επιστημόνων και ενισχύουν το εξαγωγικό και το επενδυτικό περιβάλλον και στις δύο μας χώρες.

Στο μεταναστευτικό, διαπιστώσαμε την σημαντική μείωση των ροών το τελευταίο διάστημα, ως αποτέλεσμα της συστηματικής φύλαξης των χερσαίων και των θαλασσίων συνόρων μας, θα πρόσθετα ωστόσο και λόγω της πολύ καλύτερης συνεργασίας της Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Ακτοφυλακής και των δύο χωρών. Αυτή η συνεργασία μπορεί να βελτιωθεί και πρέπει να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο.

Αναφορικά με τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η χώρα μας στηρίζει τη διευκόλυνση χορήγησης θεωρήσεων, στο πλαίσιο πάντα του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ώστε να μπορεί η νέα γενιά της Τουρκίας, οι επιστήμονες, οι επιχειρηματίες, οι φοιτητές να αναπτύξουν στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη.

Επιπλέον, η Ελλάδα ζήτησε και εξασφάλισε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα Τούρκων πολιτών και των οικογενειών τους να επισκέπτονται όλο τον χρόνο, για επτά μέρες, δέκα νησιά μας, που είτε διαθέτουν προσφυγικές δομές είτε έχουν άμεσες πορθμειακές συνδέσεις με την Τουρκία.

Είναι μία πρωτοβουλία με ισχυρό μήνυμα, που δηλώνει και μια μεγάλη αλήθεια: ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν γέφυρα επικοινωνίας και φιλίας μεταξύ των δύο λαών.

Όπως επίσης γέφυρες συνεργασίας και φιλίας αποτελούν και οι μειονότητες των δύο χωρών, γιατί η ισονομία και η ευημερία που εξασφαλίζει κάθε κράτος στις μειονότητές του βοηθά στην αμοιβαία κατανόηση και στον αλληλοσεβασμό.

Με τον Πρόεδρο Erdoğan εξετάσαμε και όλες τις εξελίξεις στην περιοχή αλλά και στον κόσμο. Εξελίξεις που μας προβληματίζουν, στη Μέση Ανατολή, στην Ουκρανία, στον Καύκασο.

Πάντα οφείλουμε, όπως είπα, να συγκλίνουμε στην ανάγκη τήρησης της διεθνούς νομιμότητας. Στην καταδίκη, δηλαδή, κάθε μορφής επιθετικότητας, εξτρεμισμού και τρομοκρατίας, ανεξάρτητα από τη μορφή με την οποία αυτή εκδηλώνεται, στον απόλυτο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών και στην προστασία των αξιών του ανθρωπισμού, με ειδική έμφαση στην προστασία των αμάχων.

Όπως επίσης διαφωνούμε και στο Κυπριακό. Για εμάς, το λέω καθαρά, δεν υπάρχει άλλη λύση πέραν των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Θα πρέπει να επανεκκινήσει ο διάλογος από εκεί που διακόπηκε το 2017. Μόνο μέσα από αυτόν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος.

Κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ Tayyip, τον Οκτώβριο του 1930 υπογράφηκε στην Άγκυρα το Σύμφωνο Φιλίας, Ουδετερότητας, Διαλλαγής και Διαιτησίας μεταξύ των χωρών μας.

Τότε ο İsmet İnönü είχε δηλώσει πως «καμία διαφορά δεν μπορεί πια να χωρίσει τα δύο έθνη μέσα από την προσέγγιση να διαδραματίσουν ένα σπουδαίο ρόλο». Ενώ, από την πλευρά του, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, Πρωθυπουργός της Ελλάδος είχε αναφέρει: «ερχόμεθα να τείνομεν ειλικρινώς το χέρι και να δηλώσομεν ότι ο μακραίων ανταγωνισμός ετερματίσθη οριστικώς».

Δυστυχώς γεγονότα και ιστορικά πάθη εμπόδισαν τη θέληση των δύο ηγετών από το να γίνει αυτό πραγματικότητα. Η παρακαταθήκη τους, όμως, παραμένει ενεργή και σήμερα. Παραμένει, θα έλεγα, πιο επίκαιρη παρά ποτέ λόγω των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, ώστε σήμερα, 100 χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, συνάπτεται Διακήρυξη περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας.

Είναι μία Διακήρυξη που είχε οραματιστεί ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όταν παρέλαβε το 1997 το μεγάλο Βραβείο Ειρήνης και Φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί ως μέσο καλόπιστου διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου.

H Διακήρυξη που υπογράψαμε πριν από λίγο, σεβόμενοι απόλυτα τα δικαιώματα που απορρέουν από την κυριαρχία κάθε χώρας, επιβεβαιώνει τη σχέση φιλίας μεταξύ μας, καθορίζει τις αρχές και τα ορόσημα του διαλόγου μας και αναδεικνύει τις δυνατότητες συνεργασίας μας, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Και με βάση αυτές τις παραδοχές θα προχωρήσουμε σταδιακά και στα επόμενα βήματα. Με συναντήσεις των δύο αντιπροσωπειών θα διευρύνουμε τη θετική μας ατζέντα, θα εντείνουμε την οικονομική μας συνεργασία, θα επεκτείνουμε τα Μέτρα Οικοδόμησης της Εμπιστοσύνης.

Και η επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν, μπορεί να είναι η προσέγγιση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, που σύμφωνα με την Ελλάδα συνιστά τη μόνη διαφορά που θα μπορούσε να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας, με πυξίδα πάντοτε το Διεθνές Δίκαιο και ειδικά το Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί τον πιο ασφαλή πλοηγό στη διευθέτηση των διεθνών διαφορών.

Και βέβαια, συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε και εμείς τις επαφές μας. Προτίθεμαι, κ. Πρόεδρε, να επισκεφτώ μέσα στην άνοιξη και την Άγκυρα, πριν σας συναντήσω τον επόμενο Ιούλιο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.

Κλείνω με τη σκέψη ότι η γεωγραφία και η ιστορία μάς έταξαν να ζούμε στην ίδια γειτονιά. Οι συγκυρίες έφεραν συχνά τον έναν απέναντι στον άλλον και γνωρίζω ότι υπάρχουν φωνές -είμαι σίγουρος και στην Ελλάδα και στην Τουρκία- που δεν συμφωνούν με αυτή την προσέγγιση.

Όμως αισθάνομαι χρέος, ιστορικό χρέος, να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία να φέρουμε τα δύο κράτη δίπλα-δίπλα, όπως άλλωστε είναι και τα σύνορά μας.

Μέχρι τώρα πετύχαμε οι σχέσεις μας να επανέλθουν σε ήρεμα νερά. Σήμερα, στο όνομα των επόμενων γενεών, οφείλουμε και οι δύο να χτίσουμε ένα αύριο όπου σε αυτά τα ήρεμα νερά θα φυσήξει και ένας ούριος άνεμος. Ένα αύριο ειρήνης, προόδου και συνεργασίας. Δείχνοντας ευθύνη και ρεαλισμό, θέλω σήμερα να κοιτάξω στο μέλλον.

Και πάλι, καλώς ορίσατε στην Αθήνα.

*Μετά την τοποθέτηση του Προέδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:*

Αφού εκφράσω για ακόμα μια φορά την ικανοποίησή μου για την υπογραφή αυτού του σημαντικού Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας, επιτρέψτε μου ένα σχόλιο μόνο για τα ζητήματα των μειονοτήτων.

Ξέρετε, για εμάς και για εμένα προσωπικά, η Θράκη αποτελεί ένα παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων και οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας έχουν -και αγωνιζόμαστε πάντα να διασφαλίζουμε στην πράξη- ίσες ευκαιρίες. Σε αυτή την κατεύθυνση αγωνιζόμαστε.

Ο προσδιορισμός της ιδιότητας της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθορίζεται από την ίδια τη Συνθήκη της Λωζάνης. Χρέος δικό μας είναι αυτό το κλίμα της αρμονικής συνύπαρξης, είναι χρέος της ελληνικής έννομης τάξης, να το διασφαλίσουμε και να το ενισχύσουμε.

Και θέλω να σας διαβεβαιώσω, και να διαβεβαιώσω βέβαια όλους τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας, ότι προς αυτή την κατεύθυνση η Ελληνική Κυβέρνηση θα εξακολουθεί να δουλεύει νυχθημερόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Με θετική ατζέντα η ελληνική κυβέρνηση-Οι συμφωνίες και οι τρείς άξονες συζήτησης (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top