Dentist Pass: Μεγάλο ενδιαφέρον των γονιών στη Θεσσαλονίκη-«Να μη δημιουργηθεί πανικός»

Dentist Pass: Μεγάλο ενδιαφέρον των γονιών στη Θεσσαλονίκη-«Να μη δημιουργηθεί πανικός»

Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Παπαβασιλείου

Ξεκίνησαν από σήμερα, Τετάρτη (24/5) τα πρώτα τηλεφωνήματα γονέων στους οδοντίατρους για να χρησιμοποιήσουν το dentist pass -το οποίο έκανε πρεμιέρα χθες, Τρίτη-, που αφορά παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών. «Δεν υπάρχει λόγος να δημιουργηθεί πανικός» σημειώνει στο GRTimes.gr η ταμίας του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Βάσω Μιχαηλίδου.

Τεράστιο βήμα και μεγάλη επιτυχία θεωρείται η δημιουργία του dentist pass από το υπουργείο Υγείας για την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, διότι με αυτό τον τρόπο δημιουργείται οδοντιατρική περίθαλψη και πρόληψη για τα παιδιά της ηλικιακής ομάδας 6 έως 12 ετών.

«Ελπίζουμε μέσα στον επόμενο χρόνο να καλυφθεί και η δεύτερη ηλικιακή ομάδα, από τα 12 έως τα 18 έτη, ενώ επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ηλικία, διότι θεωρήσαμε ότι είναι πιο τρυφερή. Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει το κράτος σε οδοντιατρική περίθαλψη και φυσικά η πρώτη φορά είναι η απαρχή των πάντων» αναφέρει στο GRTimes.gr η ταμίας του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Βάσω Μιχαηλίδου.

Επιπλέον, η κ. Μιχαηλίδου λέει πως οι γονείς δεν χρειάζεται να τρέξουν άμεσα και να χρησιμοποιήσουν το voucher, διότι υπάρχει η δυνατότητα να το εκμεταλλευτούν μέχρι τέλος του καλοκαιριού. «Δεν υπάρχει λόγος να δημιουργηθεί πανικός», πρόσθεσε.

«Χτυπούν» τα τηλέφωνα για να ενημερωθούν για το dentist pass

Σύμφωνα με τη Βάσω Μιχαηλίδου, ήδη αρκετοί οδοντίατροι στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε όλη την Επικράτεια λαμβάνουν τα πρώτα μηνύματα για το πως θα πάρουν οι γονείς τα vouchers, ωστόσο φαίνεται πως δεν έχει γίνει κατανοητή για την ώρα, η λειτουργία του συστήματος. «Αρκετοί δεν έχουν κατανοήσει πως λειτουργεί το σύστημα, ότι υπάρχει δηλαδή αριθμός προτεραιότητας, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ. Είναι η πρώτη φορά και πιστεύω ότι στη συνέχεια θα οργανωθούν καλύτερα οι γονείς, ενώ το συγκεκριμένο εγχείρημα οι οδοντίατροι το έχουν αγκαλιάσει πλήρως».

Να σημειωθεί, ότι το πρόγραμμα αποσκοπεί στη βελτιστοποίηση της ποιότητας της προληπτικής οδοντιατρικής για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, καθώς και την εμπέδωση της φιλοσοφίας της προληπτικής οδοντιατρικής και της ενημέρωσης γονέως και παιδιών για την ανάγκη επιμελούς φροντίδας της στοματικής υγιεινής, ώστε να παιδιά να μεγαλώσουν χωρίς οδοντιατρικά προβλήματα.

Συγκεκριμένα οι προληπτικές πράξεις αφορούν:

 • Έλεγχο στοματικής υγιεινής
 •  Καθαρισμό – απομάκρυνση πλακών
 •  Φθορίωση
 •  Οδηγίες Στοματικής Υγιεινής

«Να μην υπάρξει αθέμητος ανταγωνισμός ανάμεσα στους οδοντίατρους»

Παράλληλα, η ταμίας του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης προσθέτει ότι η δράση πραγματοποιείται ξεκάθαρα για την πρόληψη στοματικής υγείας των παιδιών, με σκοπό να συνεχιστεί η συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και με επόμενα πακέτα στήριξης.

«Ως Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης δεν θέλουμε να υπάρξει αθέμητος ανταγωνισμός, με την έμμεση ή άμεση προβολή των οδοντιατρείων από τη συγκεκριμένη πλατφόρμα, αλλά ο κάθε δικαιούχος να επιλέξει ελεύθερα τον οδοντίατρο που θέλει να επισκεφτεί το παιδί του. Θα θέλαμε οι συνάδελφοι να κρατήσουν το επίπεδο που αναλογεί σε αυτή τη δράση» τονίζει στο GRTimes.gr η Βάσω Μιχαηλίδου.

Τέλος, υπενθυμίζουμε πως οι γονείς ή κηδεμόνες των δυνητικών δικαιούχων της ενίσχυσης υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος και κάθε οικογένεια μπορεί να υποβάλει μόνο μία αίτηση, στην οποία περιλαμβάνονται όλα τα παιδιά – μέλη της οικογένειας.

Αιτήσεις και Διαδικασία

Η έναρξη των αιτήσεων των φυσικών προσώπων στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή θα γίνονται τμηματικά, ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους ως εξής:

 • Για ΑΦΜ που λήγουν σε 1 και 2, την Τετάρτη 24 Μαΐου 2023
 • Για ΑΦΜ που λήγουν σε 3, την Πέμπτη 25 Μαΐου 2023
 • Για ΑΦΜ που λήγουν σε 4, την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023
 • Για ΑΦΜ που λήγουν σε 5, τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2023
 • Για ΑΦΜ που λήγουν σε 6, την Τρίτη 30 Μαΐου 2023
 • Για ΑΦΜ που λήγουν σε 7, την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023
 • Για ΑΦΜ που λήγουν σε 8, την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023
 • Για ΑΦΜ που λήγουν σε 9, την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023
 • Για ΑΦΜ που λήγουν σε 0, τη Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023.

Μα σημειωθεί ότι η πλατφόρμα δεν θα κλείνει για τα ΑΦΜ που έχουν προηγηθεί για παράδειγμα την Πέμπτη 25 Μαΐου θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση τα ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3, την Παρασκευή 26 Μαΐου τα ΑΦΜ που λήγουν 1,2,3,4 κοκ.

Η υποβολή αιτήσεων μέσω ΚΕΠ μπορεί να γίνεται από την Τρίτη 6 Ιουνίου 2023 για όλα τα ΑΦΜ. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις (για όλα τα ΑΦΜ και για υποβολή είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr είτε μέσω ΚΕΠ), ως λήξη υποβολής αιτήσεων ορίζεται η Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εισέρχεται ένας εκ των ασκούντων την επιμέλεια ή τη γονική μέριμνα μέσω των κωδικών Taxisnet και αιτείται την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, συμπληρώνοντας τον ΑΜΚΑ ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑ.Α.Υ.Π.Α) του ανήλικου καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του εισερχόμενου στην εφαρμογή και ειδικότερα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό κινητού τηλεφώνου του.

Κάθε δικαιούχος του προγράμματος λαμβάνει μία ψηφιακή χρεωστική κάρτα (pass) ύψους 40 ευρώ ανά ωφελούμενο παιδί. Κάθε χρεωστική κάρτα μπορεί να καλύψει το σύνολο του κόστους των προβλεπόμενων υπηρεσιών οδοντιατρικής φροντίδας μέχρι του άνω ποσού, που παρέχονται από οποιονδήποτε ιδιώτη οδοντίατρο, ενώ το ποσό είναι διαθέσιμο για ένα ημερολογιακό έτος. Το χρηματικό ποσό δύναται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τα πρόσωπα για την πραγματοποίηση πράξεων προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας στον ανήλικο δικαιούχο και δεν είναι επιτρεπτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ξεκίνησε το dentist pass – Για όλα τα παιδιά από 6 ως 12 ετών (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Dentist Pass: Ποια παιδιά θα δικαιούνται δωρεάν οδοντίατρο και ποιο το ποσό που θα εισπράξουν οι γονείς

Στα τέλη Απριλίου ξεκινά το Dentist Pass-Ποιοι οι δικαιούχοι

Μιχαηλίδου: Διεκδικούμε χρηματοδότηση για αναβάθμιση εξοπλισμού στα οδοντιατρεία (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Μιχαηλίδου: 10ημερο δωρεάν οδοντιατρικού ελέγχου και ενημερωτικές δράσεις από τον ΟΣΘ (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top