Δεσκάτη: Σε Χρυσοχοΐδη και ηγεσία της ΕΛΑΣ η απομάκρυνση του διοικητή

Δεσκάτη: Σε Χρυσοχοΐδη και ηγεσία της ΕΛΑΣ η απομάκρυνση του διοικητή

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Στον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, θα τεθεί το αίτημα που αφορά την απομάκρυνση του διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Δεσκάτης Γρεβενών, μετά τις έντονες αντιδράσεις κατοίκων αλλά και το σχετικό ψήφισμα που εκδόθηκε από το δημοτικό συμβούλιο.

Με την περιοχή να θυμίζει “καζάνι που βράζει” και τους κατοίκους να δηλώνουν ότι έχουν φτάσει στα όριά τους, πλέον θεωρείται μονόδρομος η απομάκρυνση του διοικητή, προκειμένου ο τόπος να βρει ξανά την ηρεμία του αλλά και να μην ξεφύγει από κάθε έλεγχο η κατάσταση. Θυμίζουμε, ότι όπως είχε αναδείξει με ρεπορτάζ του το GRTimes.gr και όπως περιγράφει αναλυτικά στην αναφορά της η «Κίνηση Πολιτών Δεσκάτης», το μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί καθώς σύμφωνα με τις καταγγελίες ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος για αρκετό χρονικό διάστημα εφαρμόζει πρακτικές καταστολής, δυσβάστακτα πρόστιμα σε ανθρώπους μεροκαματιάρηδες που ζουν στα όρια της επιβίωσης, επιδεικνύει αντικοινωνική συμπεριφορά, ενώ δε λείπουν και οι καταγγελίες που τον δείχνουν να έχει ενεργό ρόλο στη διασπορά του κορωνοιού.

Όπως αναφέρει στο GRTimes.gr ο Βουλευτής Γρεβενών της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Πάτσης, ο οποίος παρακολουθεί στενά από την αρχή το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει και γίνεται δέκτης καταγγελιών και παραπόνων τον τελευταίο χρόνο, την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Μιχαήλ Καραμαλάκη και στις 5 Ιουλίου θα ακολουθήσει συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοίδη. Και στις δύο συναντήσεις που θα γίνουν παρουσία του δημάρχου Δεσκάτης, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το αίτημα απομάκρυνσης του διοικητή.

“Το θέμα το είχαμε θέσει και στο παρελθόν διότι υπήρχαν έντονα παράπονα από τους κατοίκους της περιοχής όσον αφορά τη συμπεριφορά του διοικητή”, τονίζει ο κ. Πάτσης, εξηγώντας ότι “επιδεικνύει μια τεράστια αυστηρότητα προς τους πολίτες της Δεσκάτης και έχει επιβάλει πολύ μεγάλα διοικητικά πρόστιμα, δυσανάλογα των δυνατοτήτων της περιοχής”. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως πρόθεση δική του και του δημάρχου δεν είναι να γίνονται τα… “στραβά μάτια” απέναντι σε παραβάσεις αλλά από την άλλη μεριά, “μια τέτοια αυστηρότητα και κυνηγητό των πολιτών με μεγάλα πρόστιμα, δημιούργησε δυσαρμονία στις σχέσεις της τοπικής κοινωνίας με τον αστυνομικό διευθυντή”.

Αυτό που προκαλεί αλγεινή εντύπωση είναι ότι σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχει δεχτεί ο βουλευτής Γρεβενών, ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας η οποία χτύπησε σφοδρά την περιοχή, ο διοικητής τιμώρησε έξι αστυνομικούς καθώς δεν επέβαλαν αρκετά πρόστιμα στους πολίτες της Δεσκάτης, ενώ άλλες καταγγελίες που έφτασαν στον κ. Πάτση, έλεγαν πως ο διοικητής είναι αρνητής της μάσκας την ώρα που είχε νοσήσει από κορωνοιό όλο το αστυνομικό τμήμα.

“Το ζητούμενο είναι ότι υπάρχει δυσαρμονία. Ο συγκεκριμένος αστυνομικός διευθυντής επιδεικνύει μια παράλογη και υπερβολική συμπεριφορά προς τους πολίτες και από τη στιγμή που το δημοτικό συμβούλιο έβγαλε ψήφισμα με το οποίο ζητά την άμεση απομάκρυνσή του, ως βουλευτής ζήτησα ακρόαση από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να λάβει γνώση αλλά και θέση και στη συνέχεια με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη”, σημειώνει.

Ο βουλευτής Γρεβενών, τονίζει ότι ο ρόλος της αστυνομίας είναι να προστατεύει και να συνδράμει τον πολίτη και από τη στιγμή που η τοπική κοινωνία και μέσω του δημοτικού συμβουλίου βλέπει μια δυσαρμονία στις σχέσεις τους και ζητά την απομάκρυνσή του διοικητή, αυτό είναι μονόδρομος να γίνει. Ερωτηθείς σχετικά με το αν στο παρελθόν έχει υπάρξει ξανά ζήτημα στην περιοχή με διαφορετικό διοικητή, ο κ. Πάτσης ξεκαθαρίζει πως ουδέποτε είχε δημιουργηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα και η συνεργασία των πολιτών με την αστυνομία ήταν πάντα άψογη.

“Οι κάτοικοι της Δεσκάτης επέδειξαν υπομονή όλο αυτό το διάστημα, θεώρησαν ότι μπορεί να υπάρξει ένα περιβάλλον που μπορεί να λειτουργήσουμε όλοι ομαλά αλλά έφτασε “ο κόμπος στο χτένι”, υπογραμμίζει ο βουλευτής Γρεβενών.

Σημειώνεται ότι το GRTimes.gr, από την πρώτη στιγμή ζήτησε επικοινωνία με τον αστυνομικό διευθυντή, ωστόσο, η απάντηση που έλαβε ήταν ότι για υπηρεσιακά θέματα αρμόδιοι για να απαντήσουν είναι οι προϊστάμενες υπηρεσίες και προσωπικά θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο

Θυμίζουμε ότι το θέμα τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο συνεδρίασε την περασμένη Τρίτη με μοναδικό θέμα συζήτησης τις καταγγελίες των «Ενεργών Πολιτών Δεσκάτης» για υπέρμετρη χρήση εξουσίας, από την πλευρά του διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, εξέδωσε ψήφισμά, κατά πλειοψηφία, ζητώντας την απομάκρυνση του διοικητή, το οποίο όπως ανέφερε ο δήμαρχος, Δημήτρης Κορδίλας, θα αποσταλεί σε όλους τους αρμόδιους όπως είναι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στα κόμματα της Βουλής, στον Περιφερειακό και Αστυνομικό Διευθυντή, βουλευτές κ.α. προκειμένου να επιληφθούν.

“Η καταγγελία- αναφορά των “ενεργών πολιτών” εκφράζει πλήρως το κλίμα που επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στον δήμο Δεσκάτης και στην ευρύτερη περιοχή”, ανέφερε στη τοποθέτησή του ο κ. Κορδίλας. “Οι δημότες της Δεσκάτης είναι άνθρωποι φιλήσυχοι οι οποίοι ουδέποτε δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στην παρανομία ή έχουν θέσει κάποιο πρόβλημα με τις αστυνομικές αρχές για το παραμικρό. Φαίνεται ότι η κατάσταση πλέον έχει φτάσει στα άκρα, οι πολίτες της Δεσκάτης δε μπορούν να ανεχθούν μια τέτοια κατάσταση για περισσότερο χρονικό διάστημα, γιατί από ότι φαίνεται και από ότι καταγράφεται είναι εδώ και μια εξαετία, από τότε που άρχισε να είναι διοικητής ο κ. (σ.σ. διοικητής)”, σημείωσε.

Ο ίδιος τόνισε ότι καθημερινά δέχεται πάρα πολλά παράπονα από πολλούς κατοίκους της Δεσκάτης, ότι η τήρηση του νόμου είναι πάρα πολύ αυστηρή, αρκετές φορές προκαλεί και δεν έχει τις κοινωνικές ευαισθησίες που πρέπει. “Εκείνο το οποίο προέχει, είναι η αποκατάσταση της σχέσης μεταξύ αστυνομίας – πολίτη και του δήμου σαν φορέα και θεσμού. Αυτή τη στιγμή έχει διαρραγεί πλέον η σχέση. Βλέπω μια έντονη αντίδραση και προς εμάς σαν τοπική αυτοδιοίκηση, σαν θεσμό, σαν δημοτική Αρχή, ότι δε κάνουμε τίποτα ούτως ώστε τα πράγματα να πάρουν το δρόμο τους, γιατί ο (σ.σ. διοικητής) κάνει ότι θέλει, επιβάλει όποια πρόστιμα θέλει χωρίς να λαμβάνει υπόψιν κάποιες ιδιαιτερότητες”, επισήμανε ο κ. Κορδίλας. Συμπλήρωσε δε, ότι “είμαστε πάντα υπέρ της νομιμότητας, υπέρ της τήρησης του νόμου και της αστυνομίας, με στόχο πάντα το καλό του πολίτη. Η καταστολή πρέπει να είναι το τελευταίο μέτρο”.

Ο δήμαρχος ανέφερε στη συνέχεια, ότι από την επιβολή των προστίμων δημιουργήθηκε μεγάλο πρόβλημα καθώς η περιοχή έχει απομονωθεί και πλέον δεν επιλέγουν οι πολίτες να επισκέπτονται τη Δεσκάτη και τον δήμο για τις αγορές και τα ψώνια τους. “Αυτό έχει σαν επίπτωση η αγορά της Δεσκάτης να βρίσκεται σε συνεχή πτώση και ειδικά μετά τον κορωνοϊό να βρίσκεται σε πλήρη εξαθλίωση. Όλα αυτά έχουν συμβάλει να φτάσουμε, πλέον, στα άκρα και να προσπαθούμε αυτή τη στιγμή πέρα από το να αναδείξουμε το πρόβλημα, να μην υπάρξουν και έκτροπα”, είπε ο δήμαρχος, απευθύνοντας έκκληση προς τους δημότες να αφήσουν στον δήμο να διαχειριστεί όλη αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρχουν αποτελέσματα. “Δε χρειάζεται να έχουμε καμία επίθεση ή κάποιες υβριστικές φράσεις απέναντι σε αστυνομικούς. Θεωρούμε ότι η αστυνομία πρέπει να είναι στο πλάι του πολίτη και αυτό θα το καταφέρουμε με τη συμμετοχή όλων μας”, υπογράμμισε.

Ο δήμαρχος Δεσκάτης, ανέφερε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ότι “στην περίοδο της πανδημίας, αρκετά πράγματα θα μπορούσαμε να τα δουλέψουμε μαζί με την αστυνομία για να αποφύγουμε αυτή την καταστροφή που είχαμε με θανάτους”.

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ