Διάθεση self tests από σήμερα, για όλους τους ενήλικες, για καλύτερο έλεγχο στις γιορτές

Διάθεση self tests από σήμερα, για όλους τους ενήλικες, για καλύτερο έλεγχο στις γιορτές

Ξεκινά από σήμερα η διανομή αυτοδιαγνωστικών τεστ, ενός πριν τα Χριστούγεννα και του δεύτερου μετά την Πρωτοχρονιά, σε όλους τους ενήλικες, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός.

Σκοπός είναι να εντοπιστούν τυχόν ασυμπτωματικοί και να ανακοπεί η μετάδοση ώστε να πάμε στις γιορτές με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια. Σημαντική είναι στη συνέχεια η καταγραφή της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας και η αποφυγή της διασποράς την περίοδο των γιορτών.

Συγκεκριμένα, από τις 6/12/2021 έως τις 12/12/2021 όλοι οι ενήλικες πολίτες, εμβολιασμένοι και μη, που διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ, θα μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν ένα (1) self test από τα φαρμακεία της χώρας.

Η ίδια διαδικασία θα επαναληφθεί το διάστημα 3/1/2022-7/1/2022.

Η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία θα γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, έτσι ώστε οι φαρμακοποιοί κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.

«Αν και το μέτρο δεν είναι υποχρεωτικό, καλούνται όλοι οι πολίτες να υποβληθούν σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο έως τις 12/12, ώστε να περιορίσουμε το ιικό φορτίο και την κυκλοφορία του ιού ενόψει της εορταστικής περιόδου», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Στους τρεις μήνες μετά τη δεύτερη δόση, η αναμνηστική

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, που συνεδρίασε, συνιστά τη χορήγηση της 3ης αναμνηστικής δόσης σε όλους τους πολίτες 18 και άνω, τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους που έγινε με δύο δόσεις.

-Σε περίπτωση προηγηθείσας νόσου Covid-19, ο εμβολιασμός συστήνεται 3 μήνες μετά τη διάγνωσή της.

-Σε όσους έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson συστήνεται η αναμνηστική δόση να γίνει σε διάστημα 2 μηνών.

-Η πλατφόρμα για τα ραντεβού είναι ήδη ανοιχτή και υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ραντεβού

-Σημειώνεται ότι μέχρι την Παρασκευή είχαν ήδη κλειστεί 1,5 εκατομμύριο ραντεβού και υπάρχουν διαθέσιμα περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο. Πηγές επισημαίνουν ότι θα προστεθούν κι άλλα στην πορεία και ο σχεδιασμός είναι όλοι όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου να μπορέσουν να κάνουν την αναμνηστική δόση έως τα μέσα Ιανουαρίου

-Στην απόφαση αυτή -όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της – η Επιτροπή κατέληξε συνεκτιμώντας τη διαφαινόμενη μεταβολή του κινδύνου μόλυνσης από την παραλλαγή «Όμικρον» σε συνδυασμό με την έναρξη του χειμώνα που καθιστούν απαραίτητη την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας έναντι της νόσου Covid-19 μέσω της επιτάχυνσης του αναμνηστικού εμβολιασμού.

-Επισημαίνεται ότι και άλλες χώρες, παραδείγματος χάριν η Αγγλία έχει το ίδιο διάστημα εμβολιασμού με αναμνηστική δόση, στους τρεις μήνες και πολλές άλλες χώρες έχουν στους πέντε μήνες.

Σε τρεις μέρες εμβολιάστηκε το 1/10 εκείνων που για 11 μήνες δεν είχαν προσέλθει να εμβολιαστούν

Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών φαίνεται να αποδίδει σημαντικά θετικά αποτελέσματα, εκτιμούν οι αρμόδιοι. Επισημαίνουν ότι είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τρεις μέρες μετά την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας -από την Τρίτη το μεσημέρι μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι- 50.000 συμπολίτες μας στις ηλικίες άνω των 60 ετών έκλεισαν ραντεβού πρώτης δόσης. Το 1/10 δηλαδή της ομάδας των πιο ευάλωτων πολιτών, που παρέμεναν για 11 μήνες απροστάτευτοι, άλλαξαν στάση και έκαναν μια επιλογή ζωής σε μόλις τρεις ημέρες.

Τα όπλα που έχει κάθε πολίτης απέναντι στην πανδημία

Τρία σημαντικά όπλα για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχει στη διάθεσή του κάθε πολίτης, επισημαίνουν οι ειδικοί:

–Πρώτον: Εμβολιαζόμαστε για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, να μη νοσήσουμε βαριά, να μην κινδυνεύσουμε, αλλά και για να μην μεταδώσουμε τον ιό στο περιβάλλον μας και γενικότερα στην κοινότητα. –Δεύτερο: Κάνουμε όλοι- εμβολιασμένοι και μη- συστηματική χρήση του testing, προκειμένου να ξέρουμε ποια είναι η κατάστασή μας, αλλά και για να μη μεταφέρουμε άθελά μας τη λοίμωξη στο περιβάλλον μας. Σημειώνεται ότι από σήμερα ξεκινάει δωρεάν διάθεση self-test σε κάθε ενήλικα πολίτη.

–Και τρίτο: Τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, κυρίως τη χρήση μάσκας που είναι υποχρεωτική, τόσο σε κλειστούς όσο και ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Η ταυτότητα της επένδυσης της Amazon Web Services

Σύσκεψη με στελέχη της Amazon Web Services είχε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός στην οποία μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι η χώρα μας αλλάζει και γίνεται κόμβος για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας

Πηγές υπογραμμίζουν ότι η απόφαση της Amazon Web Services να επιλέξει την Ελλάδα για την εγκατάσταση Τοπικής Ζώνης, μίας εκ των συνολικά 11 που σχεδιάζει να δημιουργήσει σε ολόκληρη την Ευρώπη, αντικατοπτρίζει το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που προσελκύει πλέον η χώρα. Ταυτόχρονα, επισημαίνουν ότι επισφραγίζει τη θέση της Ελλάδας ως περιφερειακού κόμβου τεχνολογίας, όπου μεγάλες εταιρείες με παγκόσμιο αποτύπωμα κάνουν στρατηγικές τοποθετήσεις σε υποδομές οι οποίες θα στηρίξουν την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και την οικονομία του αύριο.

Οι Τοπικές Ζώνες -μια από τις οποίες εγκαθίσταται στη χώρα μας- μειώνουν τον χρόνο απόκρισης (latency) εφαρμογών. Προσφέρουν υπολογιστική ισχύ, ψηφιακό αποθηκευτικό χώρο, βάσεις δεδομένων και άλλες επιλεγμένες υπηρεσίες μέσω υποδομών που εγκαθίστανται πολύ κοντά σε μεγάλα αστικά, βιομηχανικά και τεχνολογικά κέντρα. Μ’ αυτόν τον τρόπο, οι Τοπικές Ζώνες της AWS επιταχύνουν τις αποκρίσεις στο επίπεδο των ελάχιστων χιλιοστών του δευτερολέπτου, διευκολύνοντας ουσιαστικά δραστηριότητες όπως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, η παραγωγή πολυμέσων, η ζωντανή ροή βίντεο, το gaming υψηλών απαιτήσεων, οι προσομοιώσεις, τα περιβάλλοντα επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας και η μηχανική μάθηση.

Για τις πληρωμές που αφορούν την εκτέλεση δημοσίων έργων

Οι πληρωμές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα για το 2021 είναι οι μεγαλύτερες της δεκαετίας, τονίζουν πηγές. Και αυτό γιατί -λόγω τέλους της προγραμματικής περιόδου- υπάρχει μια χωρίς προηγούμενο επιτάχυνση των έργων.

Κυβερνητικές πηγές προσθέτουν ότι σε κάθε περίπτωση οι πληρωμές που εκκρεμούν θα γίνουν κανονικά μέχρι το τέλος του έτους ή το πολύ στις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου. Η υβέρνηση αυτονόητα τηρεί τα όρια του προϋπολογισμού που ψηφίζει η Βουλή στο πλαίσιο της δημοσιονομικής της πολιτικής, υπογραμμίζουν. Ο Προϋπολογισμός του υπουργείου Ανάπτυξης που έχει ψηφίσει η Βουλή έχει ήδη αναθεωρηθεί δυο φορές, φτάνει στο ποσό των 8,3 δισ. ευρώ και είναι διαθέσιμος στο 100% για να γίνουν όλες οι πληρωμές που προβλέπονται σε αυτόν. Για να ενισχυθεί λόγω των έκτακτων αναγκών της πανδημίας αυξάνεται – με σχετική τροπολογία- με τα χρήματα του react EU, τα οποία καλύπτονται από ισόποσες εισροές και είναι δημοσιονομικά ουδέτερα. Η τροπολογία αυτή ήρθε τώρα γιατί τα έσοδα του Νοεμβρίου εξασφαλίζουν ότι θα έχουμε και τις πληρωμές και τους δημοσιονομικούς στόχους, διευκρινίζουν.

Ανοίγει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το «Εξοικονομώ 2021»

Ανοίγει στις 13 Δεκεμβρίου για ολόκληρη τη χώρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» και θα παραμείνει ανοιχτή για 50 ημέρες. Το νέο πρόγραμμα στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση τουλάχιστον 50.000 κατοικιών, 38% περισσότερων συγκριτικά με τον προηγούμενο κύκλο. Θα συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), για την ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κτιρίων έως το τέλος της δεκαετίας.Με το νέο πρόγραμμα καταργείται η χρονική ιεράρχηση των αιτήσεων και δημιουργείται λίστα επιλαχόντων, ενώ για πρώτη φορά θα υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ για ευάλωτα νοικοκυριά. Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνους και νοικοκυριά με ΑμεΑ. Ως σημαντικότερο κριτήριο, για την έγκριση μιας αίτησης ορίζεται η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με 632 εκατ. ευρώ και μαζί με τη μόχλευση θα κινητοποιηθούν συνολικά κεφάλαια πάνω από 1 δισ. ευρώ. Η μέση εκτιμώμενη επιδότηση θα ανέλθει σε ποσοστό 62% της συνολικής δαπάνης.

Σημειώνεται ότι ο Οδηγός του «Εξοικονομώ 2021» -που περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες για το επόμενο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων δημοσιεύθηκε στην https://exoikonomo2021.gov.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δράμα: Έλαμψαν γι’ ακόμη μια χρονιά τα καραβάκια των ευχών στη λίμνη της Αγίας Βαρβάρας (ΦΩΤΟ)

ΦΣΘ: Από αύριο η δωρεάν διάθεση των self test–Το πρόβλημα με τις συσκευασίες

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Σε ισχύ από νωρίς το πρωί οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Κορωνοϊός-Θεσσαλονίκη: «Λουκέτο» σε κατάστημα στην Κωνσταντινουπόλεως-Πρωταθλήτρια στις παραβάσεις η πόλη

Λαγκαδάς Θεσσαλονίκης: Απόκοσμο τοπίο από την πυκνή ομίχλη (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Παπαευαγγέλου: Πιο κοντά στο καλό σενάριο για την Όμικρον-Τι ισχύει στο κακό σενάριο

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ