Οι δήμαρχοι Χαλκιδικής αποτιμούν τουριστικά στο GRTimes την καλοκαιρινή σεζόν

Οι δήμαρχοι Χαλκιδικής αποτιμούν τουριστικά στο GRTimes την καλοκαιρινή σεζόν

Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Παπαβασιλείου

Οι δήμαρχοι της Χαλκιδικής δίνουν στο GRTimes.gr το κλίμα που υπάρχει στον νομό από την τουριστική περίοδο του 2021, συζητούν για τις στατιστικές εκπλήξεις που σημειώθηκαν και αναφέρουν τα σχέδιά τους για το 2022. «Χρονιά Ορόσημο» όπως τονίζουν.

Τεράστια είναι ικανοποίηση από τους επιχειρηματίες της Χαλκιδικής με τον τρόπο που εξελίχθηκε η φετινή τουριστική σεζόν με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, σύμφωνα με τους δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας. Μάιος και Ιούνιος ξεκίνησαν διστακτικά, όμως Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος έκλεισαν πανηγυρικά τη τουριστική σεζόν του 2021.

  • «Ζήσαμε τον Αύγουστο δύο φορές φέτος, δεν έχει ξαναγίνει κάτι παρόμοιο στην περιοχή μας» τονίζει στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Σιθωνίας.
  • «Ξεπεράσαμε τα νούμερα του 2019 φέτος» προσθέτει ικανοποιημένη η δήμαρχος Κασσάνδρας.
  • «Στοχεύουμε σε νέες εναλλακτικές πηγές τουρισμού. Ο τζίρος και η επισκεψιμότητα της φετινή σεζόν μας έσωσε» αναφέρει ο δήμαρχος Αριστοτέλη.
  • «Νιώθουμε ικανοποίηση για το τουριστικό προϊόν που προσφέραμε φέτος. Θετικό πρόσημο η συμμετοχή σε εκθέσεις, αλλά και οι επενδύσεις που ήρθαν μέσω του real estate» δηλώνει στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας.
  • «Ικανοποίηση από τη φετινή χρονιά, όμως υστερούμε σε υποδομές. Χρειαζόμαστε βοήθεια από την Περιφέρεια και τη Κυβέρνηση» σχολιάζει ο δήμαρχος Πολυγύρου.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με στοιχεία της IΝΣΕΤΕ οι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 53,9% και διαμορφώθηκαν στα 671 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 37,9% και πιο συγκεκριμένα έφτασαν τα 345 εκατ. ευρώ.

Από τις χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, πτώση στις εισπράξεις παρουσίασαν το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Ρωσία, όπου δέχθηκε μείωση κατά 83,8% και τις εισπράξεις να διαμορφώνονται στα 34 εκατ. ευρώ.

Δήμαρχος Κασσάνδρας – Αναστασία Χαλκιά

«Η χρονιά ήταν εκπληκτική με βάση αυτά που περιμέναμε στην αρχή της τουριστικής σεζόν. Ουσιαστικά βρεθήκαμε στο 40% πάνω από το 2019 στην high season, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να ελπίζουν για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα το 2022».

Σύμφωνα με την δήμαρχο Κασσάνδρας, η περιοχή έδειξε τη δυναμική της για ακόμη μία φορά, όπως και όλη η Χαλκιδική. Έπειτα, τόνισε στο GRTimes.gr ότι μετά τον εγκλεισμό είναι επιτακτικό ο κόσμος να μπει σε ρυθμούς κανονικότητας και επιτέλους να ρυθμίσει πιο ήσυχα, ελεύθερα και εύκολα τις διακοπές του.

Όσον αφορά το καλοκαίρι του 2022, έρχεται με τους καλύτερους οιωνούς όπως αναφέρει η δήμαρχος. «Το φετινό καλοκαίρι ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας, όμως το 2022 θεωρούμε ότι θα είναι μία χρονιά ορόσημο για τον τουρισμό της χώρας, της Χαλκιδικής και φυσικά του δήμου Κασσάνδρας».

Το θετικό γεγονός της σεζόν για το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής ήταν η επιστροφή των Δυτικών Ευρωπαίων σε μεγάλο βαθμό, όπου ακόμη και τώρα βρίσκονται για διακοπές στην Κασσάνδρα, ενώ ο οδικός τουρισμός από τα Βαλκάνια στήριξε κι αυτός με τη σειρά του, όπως κάθε χρόνο το τουριστικό προϊόν του δήμου.

Δήμαρχος Νέας Προποντίδας – Μανώλης Καρράς

«Το 2021 ήταν γενικά μία καλή χρονιά για τον τουρισμό και ότι έχει σχέση με το τουριστικό προϊόν. Ήταν μία θετική χρονιά για τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και για τα μικρότερα καταλύματα. Ακόμη και τώρα υπάρχει κίνηση, με αρκετούς Ευρωπαίους να μας επιλέγουν για τις διακοπές τους».

Ο Ιούνιος ήταν ένας δύσκολος μήνας, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ν. Προποντίδας, ωστόσο σταδιακά και πιο συγκεκριμένα από τα μέσα Ιουλίου υπήρξε εκτόξευση του τουριστικού προϊόντος στον δήμο.

Έκπληξη ήταν η αύξηση της επισκεψιμότητας από τους Ρουμάνους στην περιοχή, οι οποίοι άφησαν και με το παραπάνω τα χρήματά τους στις επιχειρήσεις του δήμου.

Επιπλέον, δυναμικά κινήθηκε σύμφωνα με τον κ. Καρρά το Real Estate στην περιοχή, με αρκετούς Βαλκάνιους να επενδύουν υπέρογκα ποσά για να αγοράσουν κτήματα σε τοποθεσίες «φιλέτα».

Πρώτος στόχος για το 2022 είναι να εμβολιαστεί ο γενικός πληθυσμός και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα σύμφωνα με τον δήμαρχο Ν. Προποντίδας.

Τέλος, αρχές Μαρτίου έχει δρομολογηθεί μία παρουσίαση του δήμου στην Σουηδία με στόχο να έρθουν Σουηδοί δημοσιογράφοι και ν’ αναδείξουν τις ομορφιές του τόπου.

Δήμαρχος Σιθωνίας – Κυπαρίσσης Ντέμπλας

«Ο τουρισμός φέτος στην περιοχή μας πήγε πολύ καλά και ιδιαίτερα από τις 10 Ιουλίου έως τις 10 Σεπτεμβρίου, ήταν σαν να είχαμε δύο φορές Αύγουστο. Καταλύματα και καταστήματα δούλευαν σαν να μην υπάρχει αύριο, με τον Αύγουστο να θεωρείται ο «χρυσός» μήνας». Απόλυτη ικανοποίηση υπήρξε για τους επιχειρηματίες του δήμου, διότι κανείς δεν περίμενε να πιάσει τα νούμερα του 2019. Σημαντικό στοιχείο για την καλή πορεία του τουρισμού στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής ήταν οι «καλοί» – οικονομικά επισκέπτες. «Η τουριστική σεζόν του 2021 ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων, με βάση τα στοιχεία που είχαμε στις αρχές της σεζόν. Όμως, φάνηκε η δυναμική στο τουριστικό προϊόν της χώρας και επιβεβαίωσε ότι το 2022 θα είναι μία χρονιά που θα σπάσει όλα τα ρεκόρ, εφόσον εκλείψει η πανδημία» συμπλήρωσε στο GRtimes.gr ο Κυπαρίσσης Ντέμπλας.

Ο δήμος Σιθωνίας σύμφωνα με τον κ. Ντέμπλα έπιασε φέτος κατά 60% τις επιδόσεις του 2019. Όσον αφορά τις εθνικότητες, θετική έκπληξη αποτέλεσαν οι επισκέπτες από την Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Γερμανία.

Επιπροσθέτως, το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού η Σιθωνία γεμίζει με Βαλκάνιους, ενώ αρχές και τέλη της σεζόν εμφανίζονται τουρίστες από την Δυτική Ευρώπη. Επίσης, οι Έλληνες έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους από τα μέσα Ιουλίου κι έπειτα. «Θεωρούμε ότι η εστίαση ίσως να πήγε καλύτερα και από το 2019, διότι ο κόσμος ήταν «σκασμένος» από την πανδημία. Πήγαμε πολύ καλά και είμαστε ικανοποιημένοι για την πορεία της τουριστικής σεζόν, διότι με αυτό τον τρόπο ανοδική πορεία έχουν και τα οικονομικά του δήμου».

Ο δήμαρχος Σιθωνίας στο επίλογό του, θεωρεί πως εάν ανέβουν ακόμη παραπάνω οι εμβολιασμοί σε όλο τον κόσμο και απελευθερωθούν οι χώρες από τα μέτρα που τους ταλανίζουν εξαιτίας του κορωνοϊού, το επόμενο καλοκαίρι θα είναι μία χρονιά ορόσημο. «Αν εμβολιαστεί ο κόσμος τον χειμώνα, το καλοκαίρι δεν θα ξέρουμε που να τους βάλουμε.

Δήμαρχος Αριστοτέλη – Στέλιος Βαλιάνος

«Όπως ήταν αναμενόμενο οι μήνες Μάιος και Ιούνιος ήταν δοκιμαστικοί. Σύμφωνα με τις προβλέψεις ο Ιούλιος και ο Αύγουστος ήταν δύο πολύ καλοί μήνες που θύμισαν το καλοκαίρι του 2019. Το τουριστικό εισόδημα διασώθηκε σε επίπεδο επισκεψιμότητας και τζίρου για το 2021 και μπορούμε με αυτό τον τρόπο να ατενίζουμε με αισιοδοξία το 2022» σημειώνει στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Αριστοτέλη.

Να σημειωθεί, ότι ο δήμος εκπονεί και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην τουριστική προβολή της περιοχής για ένα πιο ποιοτικό και βελτιωμένο τουρισμό, ενώ μεγάλη ανάπτυξη έχει σημειώσει ο περιπατητικός τουρισμός κυρίως στην Ολυμπιάδα, αλλά και σε άλλες περιοχές του δήμου, όπου υπάρχουν πολλές κρατήσεις από περιπατητές της χώρας, αλλά και του εξωτερικού.

Για το 2022 ο κ. Βαλιάνος προετοιμάζει το νέο πρόγραμμα για την τουριστική προβολή του δήμου Αριστοτέλη για όλο το χρόνο, με την γαστρονομία να είναι αρκετά ψηλά στον χάρτη.

Δήμαρχος Πολυγύρου – Αστέριος Ζωγράφος

«Η Χαλκιδική έχει το προνόμιο χωροταξικά να υποδέχεται κάθε καλοκαίρι τα Βαλκάνια. Η φετινή χρονιά ήταν καταλυτική για το επόμενο καλοκαίρι. Όμως, επιμένουμε ότι η Χαλκιδική στερείται των αναγκαίων υποδομών. Τόσο η Περιφέρεια, όσο και το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών πρέπει να βοηθήσουν ώστε να μείνει στους πολίτες της Χαλκιδικής, αλλά και τους τουρίστες, η προίκα της ασφάλειας» δηλώνει αποφασιστικά ο δήμαρχος Πολυγύρου.

Σύμφωνα με τον κ. Ζωγράφου το επίπεδο των ξενοδοχείων και των μικρότερων καταλυμάτων βρίσκεται σε πολύ καλό «φεγγάρι» και αυτό το αποδεικνύει η φετινή χρονιά, αλλά και οι τουρίστες που επιλέγουν χρόνια τις παραθαλάσσιες περιοχές του δήμου και της Χαλκιδικής.

Ο ίδιος αναφέρει και πάλι την σημαντικότητα της ύπαρξης υποδομών και την προετοιμασία για το καλοκαίρι του 2022: «Πρέπει να συνδεθούμε με την Εγνατία Οδό για να έρχονται πιο άμεσα και με ασφαλή τρόπο οι Βαλκάνιοι. Θα πηγαίναμε ακόμη καλύτερα αν υπήρχαν υποδομές, Οι δρόμοι δεν είναι καλοί. Όλοι οι βαθμοφόροι φθάνουν μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Ευελπιστούμε ότι μέχρι το επόμενο καλοκαίρι δεν θα υπάρχουν μεταλλάξεις. Τέλος, από μεριάς μας κάνουμε συνεχόμενες συσκέψεις για την εξέλιξη του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας, ελπίζοντας σε ακόμη καλύτερα νούμερα».

Εν κατακλείδι, επιχειρηματίες, δήμαρχοι, φορείς, αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον την επόμενη τουριστική σεζόν, μία χρονιά «ορόσημο», όπως τη χαρακτηρίζουν. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν, ο δρόμος προς την κανονικότητα, αλλά και την εξέλιξη του τουρισμού χαράχθηκε από φέτος στην Χαλκιδική.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ