Δ. Θεσσαλονίκης: Χαμός με τα ογκώδη – Πόσοι τόνοι μαζεύονται καθημερινά (ΦΩΤΟ)

Δ. Θεσσαλονίκης: Χαμός με τα ογκώδη – Πόσοι τόνοι μαζεύονται καθημερινά (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Σε “μάστιγα” εξελίσσεται για τις γειτονιές και τους δρόμους της Θεσσαλονίκης η απόρριψη ογκωδών υλικών και αντικειμένων από πολίτες, οι οποίοι πετούν ανεξέλεγκτα βαριά αντικείμενα έξω από κάδους απορριμμάτων, ύστερα από ανακαινίσεις που πραγματοποιούν στα σπίτια τους.

Κρεβάτια, στρώματα, καθρέφτες, ξύλα, τραπέζια και καρέκλες, ολόκληροι καναπέδες, ηλεκτρικές συσκευές, μέχρι νιπτήρες και μπανιέρες, πετούν ασυνείδητοι πολίτες έξω από κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης σε διάφορες περιοχές της πόλης με αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις, να κλείνουν ολόκληρα πεζοδρόμια αποκλείοντας έτσι την πρόσβαση σε πεζούς και ειδικότερα σε άτομα με αναπηρία, αλλά και να ρυπαίνουν τα περιβάλλον.

Χωρίς να ειδοποιήσουν την αρμόδια υπηρεσία του δήμου Θεσσαλονίκης ή κάποιον ιδιώτη που θα αναλάβει την απομάκρυνση των ογκωδών, ολόκληρες γειτονιές μετατρέπονται σε εστία μόλυνσης και άτυπες χωματερές από βαριά υλικά, με τους κατοίκους να εκφράζουν έντονα τα παράπονά τους αφού βλέπουν την ποιότητα της ζωής τους να υποβαθμίζεται και την καθημερινότητά τους να γίνεται πιο δύσκολη.

Μάλιστα, μπορεί το ζήτημα να είναι χρόνιο για τη Θεσσαλονίκη, όμως ενδεικτικό της έξαρσης του προβλήματος που υπάρχει το τελευταίο διάστημα είναι ότι η υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του δήμου μαζεύει καθημερινά 40 τόνους ογκωδών!

“Η κατάσταση είναι ασύλληπτη”, αναφέρει χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Νίκος Ζεϊμπέκης, διαπιστώνοντας ότι υπάρχει μεγάλη έξαρση το τελευταίο διάστημα. “Έχουμε φτάσει από 30 σε 40 τόνους την ημέρα δυστυχώς και παλεύουμε”, επισημαίνει, με την Ομάδα Ευταξίας η οποία δημιουργήθηκε τον περασμένο Μάιο να κάνει τα αδύνατα – δυνατά για να βάλει μια τάξη σε αυτή την κατάσταση που καλείται να αντιμετωπίσει με την ανεξέλεγκτη απόθεση ογκωδών αντικειμένων.

Διαβάστε επίσης: Δ. Θεσσαλονίκης: Ξεκινά η «ΔΙ.ΑΣ.» της καθαριότητας-Έτοιμη η ομάδα ευταξίας (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Σε όσους εντοπίζονται να έχουν κάνει απόθεση ογκωδών, οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας του δήμου τους ζητούν να φωνάξουν ιδιώτη ή να τα μαζέψουν, με την πλειοψηφία των πολιτών να συμμορφώνεται με τις υποδείξεις και να μη βεβαιώνεται πρόστιμο. Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός, ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι σχεδόν αδύνατον να εντοπιστούν αυτοί που πετούν ανεξέλεγκτα ό,τι επιθυμούν, με αποτέλεσμα, ο δήμος Θεσσαλονίκης να αναλαμβάνει την απομάκρυνσή τους προκειμένου να υπάρχει ευταξία στην πόλη.

Όπως διευκρινίζει ο κ. Ζεϊμπέκης, δεν είναι υποχρέωση κανενός δήμου της χώρας να μαζεύει τα ογκώδη, ωστόσο, εκ των πραγμάτων δε μπορεί να αφήσει ανεξέλεγκτη αυτή τη κατάσταση και να μην επέμβει για την απομάκρυνση τους. Το πρόβλημα με τα ογκώδη ουσιαστικά εντοπίζεται και στα πέντε δημοτικά διαμερίσματα, ενώ στο κέντρο της πόλης η κατάσταση φαίνεται να είναι ελάχιστα καλύτερη σε σχέση με άλλες περιοχές, όπως είναι το πέμπτο, το δεύτερο και το τέταρτο δημοτικό διαμέρισμα.

Διαβάστε επίσης: Έξω από το σπίτι τους και όπου να ‘ναι: “Οργιάζουν” με τα ογκώδη (ΦΩΤΟ)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ