Δήμος Θεσσαλονίκης: Ευκαιρία το lockdown για δράσεις και έργα

Δήμος Θεσσαλονίκης: Ευκαιρία το lockdown για δράσεις και έργα

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Να εκμεταλλευτεί τον περιορισμό κυκλοφορίας και το νέο lockdown που βρίσκεται η πόλη σκοπεύει και αυτή τη φορά, όπως έκανε και την περασμένη άνοιξη, ο δήμος Θεσσαλονίκης, δρομολογώντας μία σειρά από έργα και δράσεις.

Όπως είπε στο GRTimes.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Εφραίμ Κυριζίδης, βασικός στόχος σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε είναι οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, μόλις επιστρέψει η κανονικότητα, να βρουν αισθητικά και λειτουργικά αναβαθμισμένους δημόσιους χώρους. “Σε αυτή τη κατεύθυνση εργαζόμαστε και τα συνεργεία θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους”, τόνισε, προσθέτοντας ότι “η περίοδος αυτή θα λειτουργήσει ως ευκαιρία έτσι ώστε να μπούμε σε γειτονιές και να κάνουμε αναγκαίες παρεμβάσεις, χωρίς να δημιουργούμε μεγάλη όχληση στους κατοίκους”.

Ήδη, ξεκίνησαν οι εργασίες για την αναβάθμιση του πάρκου που βρίσκεται στη συμβολή της Γεωργίου Παπανδρέου με τη Μ. Κάλλας, στην ανατολική πλευρά της πόλης, έτσι ώστε, αυτός ο άλλοτε εγκαταλειμμένος χώρος να αποκτήσει νέα όψη και να καταστεί ελκυστικός. Τα έργα σε πρώτη φάση αφορούν πλακοστρώσεις ενώ θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις και για την αναβάθμιση του πρασίνου στον χώρο.

Παράλληλα, η τεχνική υπηρεσία του δήμου σε συνεργασία με τις άλλες υπηρεσίες σκοπεύει να εκμεταλλευτεί το κλείσιμο των σχολικών μονάδων, που λόγω πανδημίας και μέτρων λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης, κάνοντας έτσι τις συνθήκες ευνοϊκές για να γίνουν εργασίες σε αρκετά Γυμνάσια και Λύκεια. Επιπλέον, όπως ανέφερε ο κ. Κυριζίδης θα συνεχίσουν οι κατεδαφίσεις ετοιμόρροπων και επικίνδυνων κτηρίων σε διάφορες περιοχές του δήμου.

Θυμίζουμε ότι, εν μέσω καραντίνας και κορωνοϊού κατά τη διάρκεια του πρώτου “lockdown”, ο δήμος Θεσσαλονίκης είχε προχωρήσει σε παρεμβάσεις στον αστικό ιστό, σε εργασίες περιβάλλοντος και βελτίωσης της πόλης. Ακόμα, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας είχε ζητήσει να γίνει πλήρης αξιοποίηση του περιορισμού κυκλοφορίας και άμεση δρομολόγηση εργασιών που μπορούσαν να γίνουν ευκολότερα υπό τις παρούσες συνθήκες, κάτι που θα ισχύσει και αυτή τη φορά για όσο διάστημα διαρκέσουν τα μέτρα.

Σ. Δημητριάδης: Ευκαιρία το lockdown

“Το lockdown είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να τρέξουν εργασίες συντήρησης, κλαδεύσεις, φυτέψεις, περιποίηση του πρασίνου και ότι άλλο χρειαστεί, ούτως ώστε να εκμεταλλευτούμε πλήρως και πάλι αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, προς όφελος των συμπολιτών μας”, τόνισε μιλώντας στο GRTimes.gr ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου, Σωκράτης Δημητριάδης.

Παράλληλα, πέρα τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν σε περιοχές και γειτονιές της Θεσσαλονίκης, ο ίδιος έκανε γνωστό ότι με το κλείσιμο του Ζωολογικού Κήπου λόγω των μέτρων, θα “τρέξουν” μια σειρά από παρεμβάσεις και εργασίες που κρίνονται αναγκαίες, όπως είναι για παράδειγμα η τοποθέτηση πινακίδων, η συνέχιση των κλαδεύσεων και των κουρεμάτων, η συντήρηση της λίμνης με τοποθέτηση καινούργιων αντλιών, εργασίες ηλεκτροφωτισμού κ.α. “Στόχος είναι μετά τις 30 Νοεμβρίου οι πολίτες να βρουν τον ζωολογικό κήπο ακόμα καλύτερο, αναβαθμισμένο και με πολλά περισσότερα στοιχεία μέσα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητριάδης.

Ερωτηθείς σχετικά για το αν θα υπάρξει μέριμνα για τη σίτιση των αδέσποτων ζώων που εκ των πραγμάτων θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης με την μεγάλη μείωση κυκλοφορίας των πολιτών στους δρόμους, με κίνδυνο να αναπτύξουν επιθετικές συμπεριφορές, ο αντιδήμαρχος τόνισε πως ξεκίνησαν ήδη να τοποθετούνται ταΐστρες σε διάφορα σημεία και περιοχές του δήμου, ενώ το κλιμάκιο που φροντίζει για τις περισυλλογές θα συνεχίσει να βρίσκεται επι ποδός όλες τις ώρες και μέρες της βδομάδας.

Τα νέα σημεία σίτισης για τα αδέσποτα:

 • Πλατεία Δικαστηρίων
 • Πλατεία Βαρδαρίου κοντά στο άγαλμα
 • Πλατεία Ροτόντας
 • Ταχυδρομείο εντός ΑΠΘ
 • Πάρκο δίπλα στη ΧΑΝΘ
 • Πάρκα δίπλα στα γήπεδα του ΠΑΟΚ και του Άρη
 • Πάρκο Κρήτης
 • Πάρκο Αμπελά απέναντι από το Καυταντζόγλειο
 • Πάρκο απέναντι από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό
 • Ζωολογικός κήπος
 • Πάρκο του Αγ. Νικολάου στην Ξηροκρήνη
 • ΚΑΠΗ της Άνω Πόλης

Ζεϊμπέκης: Νυχθημερόν στους δρόμους της πόλης – Μέλημα η προστασία του προσωπικού

Ευκαιρία για να καθαριστούν καλύτερα σημεία που ήταν δύσκολα λόγω τον σταθμευμένων οχημάτων και της αυξημένης κυκλοφορίας στους δρόμους, αποτελεί το lockdown για την υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης. Όπως ανέφερε μιλώντας στο GRTimes.gr ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Ζεϊμπέκης, παράλληλα θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση, τώρα που οι συνθήκες το επιτρέπουν, σε περισσότερες δράσεις καθαρισμού πεζοδρομίων και πλακόστρωτων.

Όπως εξηγεί στη συνέχεια, είναι δύσκολο να υπάρξει μακροχρόνιος σχεδιασμός δράσεων καθώς ο κίνδυνος να νοσήσει κάποιος από τους εργαζόμενους είναι ιδιαίτερα αυξημένος, λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης της πόλης. “Κύριο μέλημά μας είναι να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους για να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στους δρόμους της πόλης νυχθημερόν, όλες τις μέρες της εβδομάδας” τονίζει ο κ. Ζεϊμπέκης. Προσθέτει δε, πως “δεν έχουμε το δικαίωμα να λείψουμε ούτε μια ημέρα και πρέπει να φροντίσουμε γι’ αυτό”, επισημαίνοντας τον σημαντικό ρόλο της Καθαριότητας.

Την ίδια ώρα, απηύθυνε έκκληση προς τους δημότες και τους επαγγελματίες της πόλης να επιδείξουν υψηλό αίσθημα ευθύνης σε θέματα προστασίας της δημόσιας υγείας, διαχειριζόμενοι με τη μεγαλύτερη δυνατή σύνεση τα απορρίμματά τους.

“Οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας βρίσκονται και θα συνεχίσουν να βρίσκονται αδιάλειπτα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την ομαλή λειτουργία της πόλης. Η συμβολή και των ίδιων των πολιτών -μέσα και από τη δική τους υπεύθυνη στάση- στην προσπάθεια η πόλη μας να μείνει καθαρή παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, συνιστά πέραν όλων των άλλων και μια έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης προς τους εργαζόμενους που δίνουν καθημερινή μάχη», τόνισε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης.

Τέλος, όπως παραδέχθηκε ο κ. Ζεϊμπέκης, στο πρώτο διάστημα της πανδημίας ο κόσμος έδειξε μια πολύ καλή εικόνα και συμπαράσταση, ωστόσο η κατάσταση, σχετικά με τα απορρίμματα και τα ογκώδη, ξεκίνησε να ξεφεύγει από το καλοκαίρι και μετά.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ