Εκλογές 2023: Ο λόγος που θα επηρεαστούν οι νέοι και το κόμμα που θα κάνει την έκπληξη

Εκλογές 2023: Ο λόγος που θα επηρεαστούν οι νέοι και το κόμμα που θα κάνει την έκπληξη

Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Παπαβασιλείου

Εκλογικός παροξυσμός επικρατεί στις τάξεις όλων των κομμάτων της χώρας, όπου εκατομμύρια πολίτες θα κληθούν να πάνε στις κάλπες για να ψηφίσουν την 21η Μαΐου. Η φετινή έκπληξη φέρεται πως θα «έρθει» από την «Αριστερά» όπως λένε οι ειδικοί στο GRTimes.gr, ενώ οι νέοι φαίνεται πως «ελκύονται» από την ακραία ρητορική μερικών υποψήφιων πολιτικών.

Στις επάλξεις βρίσκονται το τελευταίο διάστημα όλα τα επιτελεία των κομμάτων με γραμμή τερματισμού την 21η Μαΐου, ωστόσο η έκπληξη φαίνεται πως θα έρθει από το ΚΚΕ στις εκλογές του 2023, ενώ η κατάσταση που επικρατεί άνωθεν του πίνακα, δηλαδή σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν θα έχει μεγάλες αλλαγές σύμφωνα με τον Head of strategy της 4Hats, Παναγιώτη Παπαχατζή.

«Ίσως η φετινή έκπληξη των εκλογών θα είναι το ΚΚΕ στην κάλπη, με τους νέους να το ψηφίζουν, ενώ ταυτόχρονα την ίδια προτίμηση θα δείξει και μία μερίδα απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι οποίοι θα θελήσουν να ρίξουν μία ψήφο διαμαρτυρίας. Σε κάθε εκλογική διαδικασία πριν κλείσουν οι κάλπες δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Οπότε μένει να δούμε πού θα φτάσει η Νέα Δημοκρατία, που σίγουρα θα ξεπεράσει το 35%, αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «βάλει» μπροστά το 3 και γίνει 30% και φυσικά αν τελικά το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ θα «πιάσει» διψήφιο αριθμό μονάδων» σημειώνει στο GRTimes.gr o κ. Παπαχατζής.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Head of strategy της 4Hats ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι προσπαθεί τις τελευταίες μέρες με την καμπάνια του να ενισχύσει την «αντιδεξιά» και «αντιμητσοτακική» πολιτική του. «Το ίδιο έκανε το 2019 και κατάφερε τις τελευταίες μέρες να «πάρει» 1 – 2% παραπάνω, από αυτό που υπολόγιζαν οι δημοσκοπήσεις. Η Νέα Δημοκρατία ακολούθησε πιστά την ίδια «συνταγή» – λόγω των θετικών μηνυμάτων- , ότι συνεχίζουμε την θετική πορεία της χώρας και έχει δείξει ότι πιάνει μέχρι στιγμής».

Ελκύονται από την ακραία ρητορική οι νέοι – Θα πάνε σε αντισυστημικές επιλογές

Όσον αφορά τη πλειονότητα των νέων ο Παναγιώτης Παπαχατζής τονίζει στο GRTimes.gr ότι το συγκεκριμένο ερώτημα πάντα ήταν ένα μυστήριο στην εκλογική διαδικασία, ενώ συνήθως πάντα απέφευγαν να ψηφίζουν τα συστημικά κόμματα.

«Οι νέοι παραδοσιακά προτιμούν τα λεγόμενα «λιγότερο συστημικά» κόμματα. Επίσης, φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα χάσει ψήφους από τους νέους, γιατί θεωρείται πια ένα συστημικό κόμμα, από την ώρα που κυβέρνησε. Γενικώς, πραγματοποιούνται προσπάθειες απ’ όλα τα κόμματα, ωστόσο παραδοσιακά οι νέοι κάνουν πιο αντιστυστημικές επιλογές και κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί και στις τωρινές εκλογές».

Εντύπωση έχει προκαλέσει σε δράσεις και συζητήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί με εκατοντάδες νέους από την πρωτοβουλία «Παρέμβαση Νέων» ότι το τεράστιο πρόβλημα των νέων ψηφοφόρων είναι πως μία μεγάλη μερίδα αυτών, βασίζεται στην ακραία ρητορική κάποιων πολιτικών, με αποτέλεσμα να τους ψηφίζουν κιόλας.

«Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι πως κόμματα τα οποία βλέπουμε να ανεβάζουν τα νούμερα τους στις δημοσκοπήσεις, ανεβάζουν ουσιαστικά τα ποσοστά τους εξαιτίας της ακραίας ρητορικής τους. Με αυτό τον τρόπο εντυπωσιάζουν και ταυτόχρονα τραβούν τα βλέμματα των νέων κι έτσι παίρνουν ψήφους, δίχως τα νέα παιδιά να γνωρίζουν ακριβώς τί έχουν ψηφίσει. Επίσης, σε μικρότερο βαθμό, αλλά υπαρκτό είναι το φαινόμενο πως αρκετοί νέοι θα ψηφίσουν ένα πρόσωπο, λόγω της αναγνωρισιμότητας και της τηλεοπτικής του έκθεσης» πρόσθεσε στο GRTimes.gr ο συντονιστής της «Παρέμβαση Νέων», Ορέστης Καρύπης.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Καρύπη ένα αισιόδοξο κομμάτι της περιόδου είναι ότι «μεγάλο ποσοστό των νέων που ενδιαφέρονται για το μέλλον της κοινωνίας και ασχολούνται με τα κοινά είναι κατά κύριο λόγο από την επαρχία ή «βλέπουν» το μέλλον τους εκεί – ιδίως σε γεωργικές περιοχές που παλεύουν για την ανάπτυξη της περιοχής τους-».

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία με το σύνθημα «Συμμετέχουμε, δεν απέχουμε», έθεσε ως στόχο όλο και περισσότεροι νέοι να κατανοήσουν την ανάγκη συμμετοχής στις επερχόμενες εκλογές, διότι για πρώτη φόρα ένα τόσο μεγάλο ποσοστό νέων (438.595) με ηλικίες από 17 έως 20 ετών θα περάσουν το παραβάν σε εκλογές.

Κομβικό στοιχείο η εμπιστοσύνη

«Συζητάμε πάντα για την αποχή, αλλά μέσα από τις δράσεις που έχουμε πραγματοποιήσει και έχουμε έρθει σε ανοιχτό διάλογο με εκατοντάδες νέους, διαπιστώσαμε ότι οι περισσότεροι ενδιαφέρονται πολύ για την εξέλιξη της κοινωνίας μας. Ωστόσο, καταλάβαμε ότι το παραπάνω δεν συνδέεται και με την εμπιστοσύνη που δείχνουν προς τα κόμματα, μιας και το ποσοστό που εμπιστεύεται τους πολιτικούς είναι αρκετά μικρό. Το πιο σημαντικό είναι να ξέρουν τί θα ψηφίσουν και τον λόγο που θα δώσουν την ψήφο τους σε οποιοδήποτε κόμμα. Καλό θα είναι η επόμενη γενιά να εστιάσει στην ουσία των πολιτικών και όχι σε πρόσωπα που είναι γνωστά ή βασίζονται στην ακραία ρητορική» συμπληρώνει ο Ορέστης Καρύπης.

Τέλος, τονίζει πως η βαρύτητα της κάθε ψήφου είναι σημαντική, ενώ αρκετά αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι νέοι είναι ενεργοί πολίτες που ενδιαφέρονται για το μέλλον τους, με το μοναδικό πρόβλημα να είναι πως θα πρέπει να καλλιεργηθεί ένα αίσθημα εμπιστοσύνης ανάμεσα σε αυτούς και τους πολιτικούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Εκλογές 2023: Επιστροφή πινακίδων και αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας – Η προϋπόθεση

«Πυρετός» προετοιμασιών για τις εκλογές, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον Δήμο Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Εκλογές: Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας σε όλη τη χώρα

Εκλογές 2023: Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας από 19 έως 22 Μαΐου – Οι συστάσεις στους πολίτες

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top