Ένα σύγχρονο Νεκροταφείο – Αποτεφρωτήριο ζώων στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

Ένα σύγχρονο Νεκροταφείο – Αποτεφρωτήριο ζώων στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Παπαβασιλείου

Ένα σύγχρονο νεκροταφείο – αποτεφρωτήριο για ζώα συντροφιάς λειτουργεί στην κοινότητα της Κάτω Περιστεράς, στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης. Η «Γαλήνη» βρίσκεται σ’ έναν υπαίθριο χώρο, έκτασης έξι στρεμμάτων, όπου πολίτες μπορούν να “αποχαιρετίσουν” όπως αξίζει το κατοικίδιό τους.

Η λειτουργία του νεκροταφείου ζώων συντροφιάς «Γαλήνη» ξεκίνησε το 2005 και στο χώρο σήμερα 300 κατοικίδια έχουν τη δική τους τελευταία κατοικία. Στο νεκροταφείο έχουν θαφτεί σκύλοι, γάτες, κουνέλια, και παπαγαλάκια.

«Οι κάτοικοι της περιοχής στην αρχή δεν το ήθελαν. Σκέφτηκα να τα παρατήσω, διότι υπήρχαν πάρα πολλές δυσκολίες για την απόκτηση της άδειας νεκροταφείου ζώων. Χρειαζόντουσαν αρκετές προϋποθέσεις για εκδοθεί από το κράτος, καθώς είναι μακριά από τον αστικό ιστό και το έδαφος πρέπει να είναι κατάλληλο. Επιπλέον, χρειάζεται οικοδομική άδεια. Να βρεις ένα «σωστό» χωράφι για το συγκεκριμένο εγχείρημα, για να είσαι 100% νόμιμος. Μου πήρε τέσσερα χρόνια για να αποκτήσω την άδεια» τονίζει στο GRTimes.gr ο υπεύθυνος του χώρου και κτηνίατρος Βασίλης Ψυχογιός.

 

Σύμφωνα με τον κ. Ψυχογιό επιχειρηματικά δεν επωφελήθηκε καθόλου, διότι τα έξοδα δημιουργίας, αλλά και συντήρησης του νεκροταφείου ήταν περισσότερα σε σχέση με τα έσοδα. «Δημιούργησα το νεκροταφείο περισσότερο για τους πελάτες που ήθελαν να θάψουν κάπου το ζωάκι τους και δεν είχαν κάποια άλλη λύση. Δεν ήταν ιδέα, αλλά μία κοινωνική ανάγκη».

Η διαδικασία ταφής ενός ζώου είναι απλή. Ουσιαστικά όποιος επιθυμεί καλεί στο τηλέφωνο που διαθέτει το νεκροταφείο ζώων συντροφιάς «Γαλήνη» και έπειτα πραγματοποιείται η απαραίτητη συνεννόηση για την ημέρα της ταφής. «Κλείνουμε το ραντεβού και μας το φέρνουν είτε στο νεκροταφείο είτε στέλνουμε δικό μας όχημα να το παραλάβει για να το θάψουμε» συμπληρώνει ο κτηνίατρος.

Η περισυλλογή και η τοποθέτηση του ζώου σε ειδικούς νεκρόσακκους ή κιβώτια είναι μια από τις μεθόδους που ακολουθούνται, διότι με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η μεταφορά του χωρίς κίνδυνο.

Οι τιμές ταφής ενός ζώου κυμαίνονται ανάλογα με το μέγεθος και τον τάφο που επιθυμεί κάποιος να φτιάξει για το κατοικίδιό του. Η τιμή χρέωσης ταφής ξεκινούν από τα 150 ευρώ. Επίσης, οι ιδιοκτήτες μπορούν να επιλέξουν μέσω καταλόγου ειδικά δοχεία, και σαρκοφάγους, ενώ πάντα τοποθετούνται λευκά βότσαλα και αναγράφεται το όνομα του ζώου σε μαρμάρινη πινακίδα. Ωστόσο, το επόμενο διάστημα θα τοποθετηθεί στο σημείο ένας αποτεφρωτής, για όποιον επιθυμεί την διαδικασία της αποτέφρωσης απευθείας από το σημείο.  

Το Σαββατοκύριακο επισκέπτονται το νεκροταφείο δεκάδες πολίτες που «έχασαν» το ζωάκι τους, για να αφήσουν παιχνίδια στους τάφους των κατοικίδιων και να περάσουν λίγο χρόνο μαζί τους. Μερικοί τα επισκέπτονται κάθε δύο μέρες, ενώ άλλοι δεν ξαναέρχονται μετά την ταφή.

Τέλος, από τη νέα χρονιά θα υπάρχει φύλακας στο σημείο όπως τονίζει στο GRTimes.gr ο κτηνίατρος Βασίλης Ψυχογιός που λειτουργεί και το Κτηνιατρικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

Χρηματοδότηση 40 εκατ. ευρώ στους δήμους για τα ζώα συντροφιάς

Σέρρες: Οχτώ σκυλάκια συντροφιάς βρέθηκαν δεμένα σε δέντρα χωρίς τροφή και νερό (ΦΩΤΟ)

Από την ηθοποιό Τάνια Τρύπη υιοθετήθηκε το κουτάβι που βιάστηκε κατ’ εξακολούθηση στην Αλεξανδρούπολη

Θεσσαλονίκη: Διπλασιάσθηκαν οι μετακινήσεις με ΙΧ, λόγω covid

Ο.Δ.Ο.Σ.: Αυτή είναι η νέα ομάδα αστυνομικών για τη διαχείριση συναθροίσεων (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Δ. Θεσσαλονίκης: Σε ετοιμότητα για χιόνια με 1.000 τόνους αλατιού και εκχιονιστικά

Εύοσμος: Με DJ, χορό και ευχές φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top