ΕΟΔ: Με σωσίβια στον Θερμαϊκό θα σωθούν ανθρώπινες ζωές

ΕΟΔ: Με σωσίβια στον Θερμαϊκό θα σωθούν ανθρώπινες ζωές

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Πολλά είναι είναι τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια και αφορούν πτώσεις ανθρώπων στον Θερμαϊκό της Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν άμεσα ανθρώπινες ζωές, όχι μόνον όσων εμπλέκονται στο ατύχημα, αλλά και των ανθρώπων που προσπαθούν να βοηθήσουν αφού δεν έχουν άλλη επιλογή απ’ το να βουτήξουν στο νερό.

Μάλιστα, γεγονός αποτελεί ότι παρόλο που χιλιάδες πολίτες περπατούν καθημερινά στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης, δεν υπάρχουν πουθενά σωσίβια που να μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε περίπτωση που εντοπίσουν κάποιον ή κάποιους που να κινδυνεύουν, μέχρι να έρθει βοήθεια από τις Αρχές αλλά και τις εθελοντικές ομάδες που συνδράμουν στα σοβαρά περιστατικά και στις αναζητήσεις.

Αυτό θέλει να αλλάξει η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, με σκοπό οι πολίτες να είναι πιο ασφαλείς και να μπορούν να αντιδράσουν και να σώσουν κάποιον συνάνθρωπό τους που κινδυνεύει άμεσα. Με πρότασή της, όπως εξηγεί μιλώντας στο GRTimes.gr, ο Επικεφαλής του Τμήματος Υγρού Στοιχείου ΕΟΔ, Ιωάννης Πεντζίκης, θα ζητήσουν επίσημα από τους αρμόδιους φορείς, όπως είναι για παράδειγμα ο δήμος Θεσσαλονίκης και το Λιμενικό, να τοποθετηθούν με δικιά τους πρωτοβουλία κυκλικά σωσίβια σε διάφορα σημεία, τόσο της Νέα Παραλίας, όσο και της παλιάς. Με αυτόν τον τρόπο, ο καθένας θα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει ένα σωσίβιο και να σώσει κάποιον που κινδυνεύει, με τελευταία την επιλογή να πέσει στο νερό για να βοηθήσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως εξηγεί ο κ. Πεντζίκης, η υλοποίηση της ιδέας περιλαμβάνει και δωρεάν σεμινάρια που θα πραγματοποιήσει η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης στους πολίτες, ούτως ώστε να ξέρουν ακριβώς πως να ενεργήσουν μόλις αντιληφθούν να διαδραματίζεται μπροστά τους ένα συμβάν. Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που θέτουν το συγκεκριμένο ζήτημα το οποίο κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρό αλλά, όπως φαίνεται, κόλλησε… στα “γρανάζια” της γραφειοκρατίας.

Για να αντιληφθεί κάποιος τον ορατό κίνδυνο που υπάρχει, φτάνει μόνο να σκεφτεί πως πολλοί συνάνθρωποί μας δε γνωρίζουν να κολυμπούν και έτσι δεν έχουν την ικανότητα να μείνουν στην επιφάνεια του νερού έως ότου φτάσει βοήθεια, και σε συνδυασμό με την κατάσταση πανικού που βρίσκονται εκείνη την ώρα, η κατάσταση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο. Ακόμα, η παραλία της Θεσσαλονίκης η οποία φημίζεται για τους οικογενειακούς περιπάτους, με τον ποδηλατόδρομο που μεταφέρθηκε πρόσφατα επί του οδοστρώματος της Λεωφόρου Νίκης, έδωσε τη δυνατότητα σε περισσότερους πολίτες να προχωρούν από τη μεριά της παραλίας και έτσι η ανάγκη για μια “σανίδα προστασίας” αυξήθηκε.

Εξηγώντας την πρόταση της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, ο κ. Πεντζίκης τονίζει πως ήδη είναι σε εξέλιξη ο σχεδιασμός των βάσεων, ο οποίος περιλαμβάνει να τοποθετηθούν κυκλικά σωσίβια κατά μήκος της παραλίας, πχ. ανά 100 μέτρα μεταξύ τους, σε ασφαλή σημεία και εύκολα στην πρόσβαση για τον κάθε πολίτη που θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσει. “Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως με την τοποθέτηση των σωσιβίων μπορούν να σωθούν ανθρώπινες ζωές, να σταθεροποιηθεί η κατάσταση κάποιου που βρίσκεται σε κίνδυνο μέχρι να φτάσει βοήθεια ή να γίνει ακόμα και διάσωση την ίδια στιγμή, τραβώντας τον έξω”, επισημαίνει.

Σε κάθε περίπτωση, όπως προσθέτει στη συνέχεια, καθοριστικό ρόλο θα παίξουν, η εκπαίδευση που θα παρέχει η ομάδα διάσωσης στους πολίτες για τη σωστή χρήση του κυκλικού σωσιβίου, η θέληση να βοηθήσουν και η συνεργασία τους σε περιπτώσεις που εντοπίζουν κάποια φθορά ή απώλεια, ώστε να ενημερώνουν για να γίνεται άμεσα η αποκατάσταση ή αντικατάσταση. Προσθέτει, ωστόσο, ότι “πρώτα εμείς θα είμαστε υπεύθυνοι για την ασφάλεια τους και με τις περιπολίες που κάνουμε θα ελέγχουμε αν βρίσκονται στη θέση τους, καθώς υπάρχει το πρόβλημα των βανδαλισμών”.

Τέλος, ο Επικεφαλής του Τμήματος Υγρού Στοιχείου ΕΟΔ, ερωτηθείς για τον αριθμό σωσιβίων που θα πρέπει να τοποθετηθούν, ο ίδιος εκτιμά πως ένας ικανοποιητικός αριθμός θα ήταν τα εκατό (100). “Ευχή όλων είναι να “περάσει” το σχέδιο και να μπορέσουμε επιτέλους να δούμε τη Θεσσαλονίκη “με άλλο μάτι”, με περισσότερο πορτοκαλί χρώμα”, κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Πεντζίκης, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη ασφάλεια και προτεραιότητα όταν οι καταστάσεις έχουν να κάνουν με ανθρώπινες ζωές.

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top