ΕΠΑΛ Ευόσμου: “Εμείς κάνουμε κουμάντο, το σχολείο είναι δικό μας” – Καταγγελίες για εθνικιστές (VIDEO)

ΕΠΑΛ Ευόσμου: “Εμείς κάνουμε κουμάντο, το σχολείο είναι δικό μας” – Καταγγελίες για εθνικιστές (VIDEO)

Την παρέμβαση κάθε αρμόδιου μετά και τα πρόσφατα γεγονότα στο ΕΠΑΛ Ευόσμου της Θεσσαλονίκης, ζητούν γονείς και εκπαιδευτικοί, οι οποίοι τονίζουν στο GRTimes.gr ότι “φασιστικές ομάδες συνεχίζουν να δρουν ανενόχλητες εντός των σχολείων και να σπέρνουν τον φόβο”.

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Άγριο ξύλο, προπηλακισμοί, βομωλοχίες, τραμπουκισμοί, ακόμα και απειλές σε βάρος μαθητών αλλά και καθηγητών είναι η κατάσταση που επικρατεί στο ΕΠΑΛ Ευόσμου της Θεσσαλονίκης σύμφωνα με καταγγελίες, με ομάδα εθνικιστών να δρα ανενόχλητη και να μη διστάζει ακόμα και να δημοσιεύσει στα κοινωνικά δίκτυα βίντεο και φωτογραφίες από τη δράση της.

Οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα προκαλούν προβληματισμό και έντονη ανησυχία. Ομάδα ατόμων, όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο, επιτίθεται άγρια και χτύπα με γροθιές και κλωτσιές στο κεφάλι έναν νεαρό και όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας για το περιστατικό, άτομα που φέρονται να ανήκουν στον εθνικιστικό χώρο επιτέθηκαν σε μαθητές αλλά και γονείς.

Όπως εξηγεί στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Θανάσης Κοκονάς, φαίνεται ότι υπάρχει μια ομάδα 10-12 ατόμων που δρουν μέσα στο ΕΠΑΛ του Ευόσμου, κάποιοι εξ αυτών είναι μαθητές ενήλικοι, ενώ συμμετέχουν και εξωσχολικοί. “Εμείς κάνουμε κουμάντο στο σχολείο, δεν θα κάνετε συνελεύσεις, το σχολείο είναι δικό μας και δε θα έρχεστε απ’ έξω να μοιράζετε έντυπο υλικό”, είναι, μεταξύ άλλων, αυτά που λένε προς τους μαθητές που δεν ανήκουν στον εθνικιστικό χώρο και διεκδικούν καλύτερες συνθήκες για τη μόρφωση τους, όπως αναφέρει ο κ. Κοκονάς. Μάλιστα, στην Ομοσπονδία υπάρχουν και αναφορές για περιστατικά bullying σε μαθητές που δεν τους αρέσει το ντύσιμό τους ή για οτιδήποτε θεωρούν αφορμή για να τους επιτεθούν είτε φραστικά είτε σωματικά.

“Αυτό που ζητάμε είναι να παρθούν μέτρα με ευθύνη του υπουργείου, της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και της Διεύθυνσης του σχολείου και αν υπάρχουν παραβατικά στοιχεία μέσα στο σχολείο που δημιουργούν φόβο, τρομοκρατία και εκφοβισμό, να απομακρυνθούν”, αναφέρει, επισημαίνοντας ότι “δε μπορεί να μένουν στο σχολείο άτομα που είναι οι “νταήδες” του σχολείου”. Σημειώνεται ότι ανάλογα περιστατικά με άτομα που εντάσσονται στον εθνικιστικό χώρο έχουν παρουσιαστεί και στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης.

Για ένα οργανωμένο σχέδιο και όχι για μεμονωμένα γεγονότα, έκανε λόγω μιλώντας στο GRTimes.gr η Σίσσυ Πολύκαρπου, εκπαιδευτικός και μέλος του Δ.Σ. της Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. “Προσπαθούν να παρέμβουν στους μαθητές. Το πρόβλημά τους και αυτό που τους εξαγρίωσε, ήταν κυρίως ότι οι μαθητές ξεκίνησαν να κάνουν γενική συνέλευση με αντικείμενο τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την πανδημία, την έλλειψη μέτρων, την τράπεζα θεμάτων. Εξαγριώθηκαν και ήθελαν να τους σταματήσουν”, ανέφερε μιλώντας για την επίθεση που έγινε έξω από το σχολείο την περασμένη Τρίτη.

Σύμφωνα και με την κ. Πολυκάρπου, “πρόκειται για ομάδα περίπου 10-15 ατόμων, από ότι λένε και οι καθηγητές που δέχονται απειλές και προπηλακισμούς. Αυτά τα άτομα έχουν παραβατική συμπεριφορά και γενικότερη παραβατική δράση μέσα σε αυτές τις ηλικίες. Δεν είναι δηλαδή απλά μαθητές που είναι παραβατικοί, αλλά εμπλέκονται όπως φαίνεται και με άλλα πράγματα “, τονίζει.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως καταγγέλλουν γονείς και εκπαιδευτικοί στο GRTimes.gr, στο ΕΠΑΛ Ευόσμου, όπως και σε πολλά ακόμα σχολεία, δεν υπάρχει ούτε φύλαξη ούτε και κάποιος έλεγχος για το ποιος μπαίνει στο προαύλιο και εντός του σχολείου, με αποτέλεσμα ο κάθε εξωσχολικός να μπορεί να κυκλοφορεί ανενόχλητος, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

“Πέρα από τη φύλαξη του σχολείου, αυτό που ζητάμε είναι να παρέμβει η Δευτεροβάθμια και το υπουργείο για να διώξουν αυτά τα στοιχεία από το σχολείο”, αναφέρει, επισημαίνοντας ξανά ότι τέτοια άτομα δεν δρουν μόνο μέσα στο συγκεκριμένο σχολείο και ότι υπάρχει γενικότερα ένα σχέδιο που δρουν ειδικά όταν οι μαθητές διεκδικούν, συζητάνε δημοκρατικά, όταν έχουν αιτήματα. “Τότε εμφανίζονται και το ίδιο έγινε και στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης. Έχει γίνει πολλές φορές, δεν είναι κάτι καινούργιο”, σημειώνει.

Καταγγελία για ξυλοδαρμός πρόσφυγα μαθητή

Τόσο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, Θανάσης Κοκονάς, όσο και το μέλος του Δ.Σ. της Ε’ ΕΛΜΕ, Σίσσυ Πολύκαρπου, ανέφεραν στο GRTimes.gr ένα ακόμα βίαιο περιστατικό, αυτή τη φορά με θύμα έναν μαθητή πρόσφυγα.

Όπως είπαν, λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία για τις διακοπές των Χριστουγέννων, ένας πρόσφυγας που διαμένει στην δομή των Διαβατών και παρακολουθεί μαθήματα στο Διαπολιτισμικό Λύκειο Ευόσμου, δέχτηκε άγρια επίθεση από ομάδα περίπου επτά ατόμων την ώρα που περίμενε το λεωφορείο στη στάση κοντά στο σχολείο του. Κάποια από τα άτομα, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν, φέρεται να είναι μαθητές του ΕΠΑΛ Εύοσμου και δεν αποκλείουν να σχετίζονται με την Εθνικιστική ομάδα. Μάλιστα, στην επίθεση εις βάρος του πρόσφυγα, σύμφωνα με την ίδια καταγγελία, χρησιμοποίησαν ακόμα και σιδερογροθιά, ενώ εκ τότε ο μαθητής δεν ξανά πήγε στο σχολείο υπό τον φόβο νέας επίθεσης.

Η εθνικιστική οργάνωση

Φωτογραφίες με εθνικιστικά πανό ακόμα και μέσα στο προαύλιο του σχολικού συγκροτήματος στον Εύοσμο, φορώντας κουκούλες και full face για να μη φαίνονται τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, δημοσιεύουν αρκετά συχνά το τελευταίο διάστημα άτομα που ανήκουν στην οργάνωση “Εθνικιστική Νεολαία Θεσσαλονίκης”.

Μάλιστα, όπως έγραψε το GRTimes.gr, τα άτομα που σκόπευαν να πραγματοποιήσουν κατάληψη στο σχολείο την προηγούμενη εβδομάδα, λίγο πριν αποχωρήσουν, πέταξαν «τρικάκια» εθνικιστικού περιεχομένου ενώ νωρίτερα είχαν αναρτήσει σχετικό πανό στην είσοδο.

“Σε 10 χρόνια θα είμαστε μειοψηφία στην ίδια μας την πατρίδα. Ξυπνήστε”, έγραφε ένα από τα εκατοντάδες χαρτιά που πέταξαν στην είσοδο του σχολείου και υπέγραφε η “Εθνικιστική Νεολαία Θεσσαλονίκης”. “Κόντρα σε κάθε επιβολή της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας. Λέμε όχι στη χρήση μάσκας στα σχολεία “, αναφερόταν σε άλλο. Μάλιστα, σε τοίχους έξω από το σχολείο είχαν κολλήσει χαρτιά – καλέσματα που γράφουν με μεγάλα γράμματα: “Εθνικισμός τώρα. Έλα στην εθνική αντίσταση. Για το λαό και την πατρίδα” και το υπογράφει η ΕΝΕΘ.

Σημειώνεται ότι το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, η ιστοσελίδα 902. gr έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες και ονοματεπώνυμα δύο ατόμων που φέρεται να συμμετέχουν στην βίαια επίθεση έξω από το σχολείο και να ανήκουν στον ακροδεξιό χώρο.

Κατάληψη με… καταστροφές

Φθορές σε σωληνώσεις με αποτέλεσμα να… γεμίσουν με νερά τόσο η είσοδος του 1ου ΕΠΑΛ Εύοσμου και ο διάδρομος, όσο και αίθουσες διδασκαλίας, άφησαν πίσω τους μετά την κατάληψη που πραγματοποίησαν άτομα του εθνικιστικού χώρου στις αρχές Δεκεμβρίου, όπως φαίνεται και στο χαρακτηριστικό βίντεο – ντοκουμέντο που δημοσιεύει το GRTimes.gr. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τη συγκεκριμένη κατάληψη πραγματοποίησε ολιγομελή ομάδα χωρίς να προηγηθεί καμία συλλογική διαδικασία, προκαλώντας ζημιές στο σχολικό κτήριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δ. Κορδελιού-Ευόσμου: Καταδικάζουμε την φασιστική επίθεση στο 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου

Εύοσμος: Σε κλοιό κατάληψης το 2ο ΕΠΑΛ (ΦΩΤΟ)

Θεσσαλονίκη: Η στιγμή της επίθεσης-Σοκάρουν οι σκηνές βίας έξω από το 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου (VIDEO)

Έκρυθμη η κατάσταση στο 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου από την επανεμφάνιση εθνικιστών (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Εθνικιστικά “τρικάκια” και τραμπουκισμοί έξω από το 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου (ΦΩΤΟ-VIDEO)

2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου: Κατάληψη και ΜΑΤ μετά από καταγγελίες για ξυλοδαρμό μαθητών (ΦΩΤΟ)

Εύοσμος: Απόπειρα κατάληψης και αναβρασμός στο 2ο ΕΠΑΛ

Θεσσαλονίκη: Ένταση με το… καλημέρα στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης (VIDEO-ΦΩΤΟ)

ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Σοκάρει το οπλοστάσιο 15χρονου συμμετέχοντα στα επεισόδια (ΦΩΤΟ)

Πλατεία Τερψιθέας: Μία σύλληψη για τα επεισόδια πριν από το αντιφασιστικό συλλαλητήριο

Θεσσαλονίκη: Αντιφασιστική πορεία στους δρόμους της Σταυρούπολης (ΦΩΤΟ – VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Επεισόδια στην πλατεία Τερψιθέας πριν από το αντιφασιστικό συλλαλητήριο (ΦΩΤΟ-VIDEO)

ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Θα λειτουργήσει κανονικά αύριο μετά τα σοβαρά επεισόδια – Ενημερώθηκε εισαγγελέας (VIDEO)

ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Κατόπιν εορτής συσκέψεις από τους αρμόδιους

ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Σοκάρει 15χρονη – “Φασίστες με τσεκούρια επιτέθηκαν σε μαθητές” (VIDEO)

Στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης ο Δεμουρτζίδης: “Καταδικάζουμε τα επεισόδια – Νιώθουμε θλίψη” (VIDEO)

“Καταπέλτης” καθηγήτρια του ΕΠΑΛ: Μας άφησαν έρμαια μιας οπλισμένης περιθωριακής ομάδας (VIDEO)

Σταυρούπολη: Μαθητές “εγκλωβισμένοι” στο σχολείο, κουκουλοφόροι μπαινοβγαίνουν στο προαύλιο και οι Αρχές απλά παρακολουθούν (ΦΩΤΟ)

Θεσσαλονίκη: Νέα σοβαρά επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Η ανακοίνωση της ΚΝΕ για τα επεισόδια έξω από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης

Τι λένε μαθητές για τα επεισόδια έξω από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης – “Μας προκάλεσαν” (VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Φωτιά στο ΕΠΑΛ που έγιναν τα επεισόδια (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ένας τραυματίας από τα επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: “Μαθητές με κουκούλες βγήκαν με μαχαίρια και ξύλα” (VIDEO)

Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη: Βγήκαν καδρόνια έξω από ΕΠΑΛ στη Σταυρούπολη (VIDEO)

Έπεσαν οι μάσκες: Η Χρυσή Αυγή… στο πλευρό των μαθητών που προκάλεσαν τα επεισόδια στη Σταυρούπολη!

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top