Επί ποδός η ορεινή Χαλκιδική για τις αρκούδες – Πώς θα αποζημειωθούν οι παραγωγοί

Επί ποδός η ορεινή Χαλκιδική για τις αρκούδες – Πώς θα αποζημειωθούν οι παραγωγοί

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι προσπάθειες φορέων της Χαλκιδικής να αντιμετωπίσουν την εμφάνιση μιας ή περισσότερων αρκούδων στα ορεινά της συγκεκριμένης περιφερειακής ενότητας.

Μία έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, ώστε να δοθεί λύση στο ζήτημα της αρκούδας ή και περισσότερων ζώων στα ορεινά του νομού, όπου έχουν σημειωθεί αρκετές ζημιές, κυρίως στα μελίσσια.

«Ο κόσμος στα χωριά είναι ανάστατος, διότι εκτός από τις ζημιές που έχουν προκληθεί, φοβούνται και για τη ζωή τους. Γι’ αυτό τον λόγο πραγματοποιήθηκε σήμερα έκτακτη σύσκεψη με όλους του αρμόδιους φορείς για το θέμα», τόνισε στο GRTimes.gr η αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Κατερίνα Ζωγράφου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr τα νέα στοιχεία δείχνουν πως αντίστοιχες ζημιές είχαν σημειωθεί στα Νέα Κερδύλια Σερρών, ενώ το ίδιο γενετικό υλικό και στα Βρασνά της Ορεινής Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής το πιθανότερο είναι πως δεν είναι μία αρκούδα, αλλά τουλάχιστον δύο, ενώ εξήγησε και στο GRTimes.gr τη διαδρομή που πραγματοποίησε για να φτάσει στη Χαλκιδική, σύμφωνα πάντα με την γνώμη των ειδικών. «Φέρεται πως η αρκούδα ή οι αρκούδες έκαναν την διαδρομή Νέα Κερδύλια, Βρασνά και από εκεί σε Σταυρό, Βαρβάρα, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να κινείται σε όλο τον κεντρικό και ορεινό όγκο της Χαλκιδικής».

«Να να περισυλλεγεί και να διασωθεί το ζώο δίχως να τραυματιστεί»

Όσον αφορά την έκτακτη σύσκεψη που έλαβε χώρα σήμερα, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής προτείνει το ζώο/-α αρχικά να περισυλλεχθεί και να διασωθεί. «Εμείς θέλουμε να σώσουμε το ζώο. Να μεταφερθεί και να επανενταχθεί στο αρχικό του περιβάλλον, γιατί οι βιολόγοι έχουν τη δυνατότητα μέσω DNA να βρουν σε ποιον πληθυσμό ανήκει ένα ζώο» συμπληρώνει στο GRTimes.gr η κ. Ζωγράφου.

Η ίδια, πρόσθεσε πως πρέπει να βρεθεί άμεσα μία λύση, διότι η Χαλκιδική δεν μπορεί να γίνει ξαφνικά ένας φιλικός βιότοπος για την αρκούδα. «Είμαστε ένας τουριστικός νομός με πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες επάνω στο βουνό, ενώ και το οδικό δίκτυο έχει μεγάλη κίνηση όλους τους μήνες του έτους. Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι ότι οι κάτοικοι της Χαλκιδικής δεν είναι συνηθισμένοι σε μία τέτοια κατάσταση και πλέον υπάρχουν ενδείξεις που φέρεται πως η αρκούδα ή οι αρκούδες είναι κοντά στους οικισμούς».

Επιπλέον, τέθηκε το θέμα ότι όσο πιο αργά λυθεί το ζήτημα τόσο μεγάλος θα είναι ο κίνδυνος το ζώο να εθιστεί στο περιβάλλον και να ξαναπροσπαθήσει να γυρίσει.

Θα αποζημιωθούν οι μελισσοπαραγωγοί

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής οι μελισσοπαραγωγοί θα αποζημιωθούν για κάθε κυψέλη, ενώ για τις φυτικές καλλιέργειες για να αποζημιωθεί ο παραγωγός θα πρέπει να υπάρχει ζημιά στην καλλιέργεια άνω του 5%. «Το θετικό σε αυτή την «πλευρά» του νομίσματος είναι πως ενημερώνεται απευθείας ο ΕΛΓΑ, δηλαδή ο παραγωγός ο οποίος έχει πληγεί επικοινωνεί άμεσα με τον ΕΛΓΑ και αναφέρει τη ζημιά που έχει υποστεί, δίχως να γίνει η διαδικασία μέσω των δήμων».

Τέλος, η ΠΕΧ προτείνει στους κατοίκους της Ορεινής Χαλκιδικής να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αυτή την περίοδο και ταυτόχρονα συνεργάσιμοι, όσον αφορά κάποια πληροφορία για να βοηθήσουν στην εύρεση του ζώου ή των ζώων.

Να σημειωθεί, πως στη σημερινή σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Δασών και των Δασαρχείων του Νομού, εκπρόσωποι των Δήμων Ν. Χαλκιδικής και Τμημάτων Πολιτικής Προστασίας αυτών, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χαλκιδικής, εκπρόσωπος των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Χαλκιδικής, εκπρόσωποι του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης για την άγρια ζωή και φύση “ΚΑΛΛΙΣΤΩ” και εκπρόσωποι των Εθελοντικών Οργανώσεων.

Πηγή Φωτογραφιών: Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Αρκούδα… κόβει βόλτες στην ορεινή Χαλκιδική – Ξεκίνησε από τη Βόλβη και «σαρώνει» τα μελίσσια

Γαστρονομική Ημερίδα “Halkidiki Treats – Τα κεράσματα της Χαλκιδικής”

ΤΑΙΠΕΔ: Τέσσερις προσφορές για την αξιοποίηση του ακινήτου στη Νέα Ηράκλεια Χαλκιδικής

Επιμελητήριο Χαλκιδικής: Ενημερωτική εκδώλωση για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμός και την Πράσινη Μετάβαση των ΜμΕ (ΦΩΤΟ)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top