Επίδειξη διάσωσης από τη Διασωστική Ομάδα Πιερίας: «Λέμε ‘βλέπω, ακούω, αισθάνομαι’» (ΦΩΤΟ–VIDEO)

Επίδειξη διάσωσης από τη Διασωστική Ομάδα Πιερίας: «Λέμε ‘βλέπω, ακούω, αισθάνομαι’» (ΦΩΤΟ–VIDEO)

Η επίδειξη διάσωσης ανθρώπου που πνίγεται στη θάλασσα περιλαμβάνεται στις δράσεις που εντάσσονται στην 1η καλοκαιρινή γιορτή ‘Theros Experience Katerini 2023’ που διοργανώνει ο Δήμος Κατερίνης στο παραλιακό του μέτωπο, στην Παραλία Κατερίνης, στην Ολυμπιακή Ακτή και στην παραλία Κορινού.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Έχει τύχει ποτέ να είστε στην παραλία και να δείτε άνθρωπο να κινδυνεύει στη θάλασσα, ακόμη και να πνίγεται; Αναρωτηθήκατε πώς θα μπορούσατε να συνεισφέρετε την βοήθειά σας, και πώς θα μπορούσατε να τον διασώσετε;

«Πηγαίνουμε πάνω από το θύμα, το ταρακουνάμε και ρωτάμε, ‘είσαι καλά, είσαι καλά;’» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Διασωστικής Ομάδας Πιερίας Νίκος Κατσίκας, τον οποίο και συναντήσαμε κατά τη διάρκεια της επίδειξης διάσωσης που πραγματοποιήθηκε στην παραλία Καλλιθέας, στην Παραλία Κατερίνης, στο πλαίσιο της 1ης γιορτής Theros Experience Katerini 2023’.

Ας δούμε την όλη διαδικασία από την αρχή: όπως μας εξηγεί ο κ. Κατσίκας είναι διαφορετικό να μην έχει κάποιος τις αισθήσεις του στο περιβάλλον της πόλης και αλλιώς να έχει κάτι στα πνευμόνια του όπως είναι το νερό στην προκειμένη περίπτωση.

Για έναν άνθρωπο τον οποίο τον έχουν ανασύρει από τη θάλασσα και είναι πνιγμένος, τον πλησιάζουν πάντα με ασφάλεια, «κοιτάζουμε είτε να μην έχει πολύ νερό ή να μην έχει κάποιο αντικείμενο κοντά μας που θα δυσκολέψει το έργο μας ή να φέρει τη ζωή μας σε κίνδυνο» εξηγεί ο πρόεδρος της Διασωστικής Ομάδας Πιερίας και συνεχίζει «πηγαίνουμε πάνω από το θύμα, το ταρακουνάμε και ρωτάμε, ‘είσαι καλά, είσαι καλά;’».

Βλέπω, ακούω, αισθάνομαι

Και ενώ λοιπόν το θύμα δεν ανταποκρίνεται στο πρώτο στάδιο διάσωσής του από τους διασώστες, το επόμενο βήμα είναι να σκύψουν πάνω από το κεφάλι του, με το μάγουλό τους «όπου και λέμε τα τρία ρήματα ‘βλέπω, ακούω, αισθάνομαι’ για να δούμε αν αναπνέει το θύμα μας». Αν όντως δεν αναπνέει, σε αυτήν την περίπτωση οι διασώστες δίνουνε πέντε εμφυσήσεις, και εφόσον δεν υπάρχει κάποια αντίδραση, η επόμενη κίνηση είναι να τηλεφωνήσουν στο ΕΚΑΒ, να δώσουν ακριβές στίγμα τοποθεσίας, να ενημερώσουν βεβαίως για το ποιοι είναι αλλά και το είδος του περιστατικού με το οποίο έχουν έρθει αντιμέτωποι.

Η διαδικασία της ΚΑΡΠΑ

Ακολουθεί η διαδικασία της ΚΑΡΠΑ (Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση), δηλαδή 30 συμπιέσεις, δυο αναπνοές, 30 συμπιέσεις, δυο αναπνοές, « και στη συνέχεια φωνάζουμε κάποια βοήθεια, όπου στην παραλία, έχουμε ναυαγοσώστες σ’ όλες τις ακτές του νομού» δηλώνει στο GRTimes.gr ο κ. Κατσίκας εξηγώντας πως οι ναυαγοσώστες έχουν και απιδινωτές αλλά είναι και εκπαιδευμένοι. «Εδώ υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες, το θύμα μας να επανέλθει» συμπληρώνει ο πρόεδρος της Διασωστικής Ομάδας Πιερίας.

Ακολούθησε η επίδειξη διάσωσης με κούκλα από το μέλος της Διασωστικής Ομάδας Πιερίας Ελπίδα Τσολάκη, όπως γίνεται και κατά τη διάρκεια των πρακτικών μαθημάτων.

Πιθανές αιτίες πνιγμού

Ερωτηθείς ο κ. Κατσίκας από το GRTimes.gr σχετικά με τις πιο πιθανές αιτίες πνιγμού όπως μας εξήγησε, συνήθως πρόκειται για άτομα άνω των 40 ετών και έχει να κάνει με διάφορους παράγοντες.

«Μπορεί να πανικοβληθεί γιατί ξαφνικά διαπιστώνει ότι δεν πατάει, να μην μπορεί να κρατήσει την ψυχραιμία του για να κολυμπήσει ένα δυο μέτρα και να πνιγεί. Μπορεί και να έχει φάει και να μην είναι σε θέση να κολυμπήσει, ή να έχει πιει από το προηγούμενο βράδυ να είναι αφυδατωμένος και να μην μπορεί να κολυμπήσει» δηλώνει ο πρόεδρος της Διασωστικής Ομάδας Πιερίας.

Η διάρκεια της εκπαίδευσης

Στη Διασωστική Ομάδα Πιερία είναι εγγεγραμμένα 62 μέλη εκ των οποίων τα 30 είναι ενεργά. Ο κύκλος της εκπαίδευσης διαρκεί έναν χρόνο ενώ η εκπαίδευση για τη διαδικασία της ΚΑΡΠΑ είναι μόλις 6-7 ώρες όπου εκτός από το θεωρητικό σκέλος, γίνεται και πρακτική στις κούκλες. Οι υποψήφιοι αποκτούν σχετική ευρωπαϊκή πιστοποίηση διάρκειας 3 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

‘Theros’: Με άρωμα…Κατερίνης και Ελλάδας η 1η θαλασσινή γιορτή στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Κατερίνης

Τουρισμός για Όλους: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα-Ποιοι οι δικαιούχοι

Επιμελητήριο Πιερίας – Μελέτη: Το αφήγημα του Ολύμπου με τελεφερίκ, σταθμούς ελέγχου εισόδου και υποχρεωτική ασφάλιση

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top