Έρευνα ΙΣΘ: Πρωτιά για τη Θεσσαλονίκη στους εμβολιασμούς άνω των 65

Έρευνα ΙΣΘ: Πρωτιά για τη Θεσσαλονίκη στους εμβολιασμούς άνω των 65

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

To 90,6% άνω των 65 ετών έχει εμβολιαστεί στη Θεσσαλονίκη, όπως καταγράφει η καθιερωμένη ετήσια έρευνα της εταιρείας “to the point” για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα το μεσημέρι. Παράλληλα, σύμφωνα με την έρευνα, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, με ποσοστό 90,1% έχουν εμβολιαστεί και οι γιατροί, μέλη του ΙΣΘ.

Στο φετινό ερωτηματολόγιο τέθηκαν ζητήματα και για το εμβολιαστικό πρόγραμμα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” και αν έκαναν ή θα κάνουν εμβόλιο οι πολίτες. Όπως προκύπτει, σε ποσοστό 62,1% απάντησαν θετικά ενώ οι υπόλοιποι σε ποσοστό 37,9 αρνητικά. Αναλυτικότερα από όσους δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο ένα ποσοστό 78,3% διευκρίνισε ότι δεν ήρθε ακόμη η σειρά τους, το 19,8 εκτιμά ότι έχουν ανάγκη το εμβόλιο και ένα μικρό ποσοστό, μόλις 0,9% ότι δεν πιστεύουν στα εμβόλια.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Νίκος Νίτσας, το ποσοστό εμβολιασμών στους άνω των 65 ετών στη Θεσσαλονίκη, το οποίο είναι πολύ υψηλό, είναι πολύ διαφοροποιημένο από ότι στο συνολικό αριθμό εμβολιασμένο πανελλαδικά που είναι γύρω στα 2/3. Αυτό εκτιμά πως “έχει να κάνει και με τις συνέπειες της πανδημίας, ειδικά του κύματος που βιώσαμε στην πόλη μας τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο όπου πολλοί, δυστυχώς, συμπολίτες μας, χάθηκαν, καθώς η Θεσσαλονίκη βρέθηκε “στο μάτι του κυκλώνα” εκείνου του δεύτερου κύματος. Αυτό, σε συνδυασμό με την προσβασιμότητα στους εμβολιασμούς μια μεγάλης πόλης, σε σχέση με μία μικρότερη ή ένα χωριό που βρίσκεται μακριά από εμβολιαστικό κέντρο, θεωρώ ότι έκαναν αυτή τη διαφοροποίηση που είναι πολύ αισιόδοξη, για την επόμενη μέρα, αν υπάρξει ένα τέταρτο κύμα το Φθινόπωρο, κάτι που απεύχομαι”, είπε χαρακτηριστικά.

Το ποσοστά εμβολιασμένων στην Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης, σε ηλικίες άνω των 65 ξεπερνούν το 90% ενώ και άνω των 55 αγγίζουν το 85%. Όσον αφορά το ερώτημα για υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, το 68,6% των ερωτηθέντων υποστήριξε ότι πρέπει να καταστεί υποχρεωτικός ενώ το 31,4% όχι.

 

Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, είναι, ότι σύμφωνα με την έρευνα, η μόνη ηλικιακή ομάδα που καταγράφεται σε ποσοστό 7,1% να απαντά ότι “δεν πιστεύω γενικά στα εμβόλια” είναι από 44 έως 55 ετών.

 

 

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ, αναφερόμενος στους εμβολιασμούς των υγειονομικών, τόνισε ότι τα νούμερα είναι ιδιαίτερα υψηλά στους γιατρούς που εμβολιάζονται, σε σχέση με το λοιπό προσωπικό, επισημαίνοντας επίσης ότι τα ποσοστά διαφοροποιούνται, καθώς πολλοί που είχαν αρνηθεί αρχικά, έχουν ζητήσει κι έχουν αρχίσει να εμβολιάζονται τώρα. Σημείωσε δε, ότι κάποιοι που δεν εμβολιάστηκαν, είτε είχαν νοσήσει και έχουν φυσική ανοσία, είτε περιμένουν να περάσει το διάστημα που έχει ορίσει η επιτροπή εμβολιασμών για να κάνουν το εμβόλιο. Ο ίδιος κάλεσε όλους του πολίτες να ακολουθήσουν παράδειγμα γιατρών. “Αν υπήρχε θολό τοπίο, δεν θα εμβολιάζονταν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νίτσας.

Υπηρεσίες υγείας 

Πτώση καταγράφεται στα ποσοστά ικανοποίησης από τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας στη χώρα μας. Στη φετινή έρευνα, το ποσοστό ικανοποίησης 37,5% του Ιουνίου 2020 (από το… 16,3% του ίδιου μήνα το 2019) μειώθηκε στο 34,5%. Ειδικότερα στον τομέα της δημόσιας υγείας (νοσοκομεία, κέντρα υγείας κ.α.) τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: 45,2% δυσαρεστημένοι, 23,3% ικανοποιημένοι και 28,3% ούτε το ένα ούτε το άλλο. Να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο του 2020 οι δυσαρεστημένοι από 38,1% αυξήθηκαν σε 45,%. Το ίδιο διάστημα οι ικανοποιημένοι από 30,2% μειώθηκαν σε 23,3%.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας, οι νέες ηλικιακές ομάδες εμφανίζονται περισσότερο δυσαρεστημένες, από ότι οι μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, για τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας. Yπάρχει «αισθητή μείωση της δυσαρέσκειας απέναντι στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείες και οφείλεται στις προσπάθειες από πλευράς του Υπουργείου Υγείας για ενίσχυση του ΕΣΥ, αλλά κυρίως στις προσπάθειες των γιατρών του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι με αυταπάρνηση αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για την αναχαίτιση της νόσου», τόνισε ο κ. Νίτσας, εκφράζοντας  στη συνέχεια δημόσια συλλυπητήρια στις οικογένειες των ιατρών που απεβίωσαν από κορωνοιό, πριν προλάβουν να εμβολιαστούν.

Στο ερώτημα για το πώς ανταποκρίθηκαν οι υπηρεσίες υγείας στη χώρα μας, εδώ και 16 μήνες πανδημίας, απάντησαν 51,1% πολύ καλά ή καλά, 40,1% μέτρια και 7,1% πολύ άσχημα ή άσχημα.

Οι ερωτηθέντες σε σχέση με την ιατρική περίθαλψη τους, είπαν ότι επισκέπτονται  συχνότερα ιδιωτικά ιατρεία (κατά 58%). Ακολουθούν νοσοκομεία (39,4%) συμβεβλημένα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ (37,6%) ιδιωτικά πολυιατρεία-κλινικές (11%) και Κέντρα Υγείας – Ιατρεία ΠΕΔΥ (7,1%). Όπως προκύπτει από την έρευνα τον Ιούνιο του 2020 το ποσοστό στα ιδιωτικά ιατρεία ήταν 53,4%. Ίδια αύξηση καταγράφεται και σε συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που ήταν 37,6%. Οι περισσότεροι δε (52%), εκτιμούν ότι το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών σε καιρό πανδημίας δεν έχει αυξηθεί. Στο ερώτημα αν η συνεργασία του ΕΣΥ με ιδιωτικούς φορείς υγείας θα βελτιώσει τις υπηρεσίες το 50,5% απάντησε θετικά. Το 13,6% είπε ότι θα τις επιδεινώσει, το 20% εκτίμησε ότι δεν θα γίνει ούτε το ένα, ούτε το άλλο κι ένα ποσοστό 15,8%  απέφυγε να τοποθετηθεί.
Όπως είπε ο κ. Νίτσας «κατά τη διάρκεια της καραντίνας οι περισσότεροι συμπολίτες μας που χρειάστηκαν να τηλεφωνήσουν ή να επισκεφθούν κάποιον συνάδελφο προτίμησαν ιδιωτικό ιατρείο σε ποσοστό 66,9% ενώ ακολούθησαν τα ιατρεία του ΕΟΠΠΥ κατά 21,3% τα Κέντρα Υγείας 8,11%, τα Το.Μ.Υ. κατά 2,2% και κάτι άλλο 1,5%.»
Η έρευνα έγινε τηλεφωνικά με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου και την υποστήριξη Η/Υ από τις 27 Μαΐου ως 3 Ιουνίου 2021 στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης. Το δείγμα σταθμίστηκε εκ των υστέρων ως προς το φύλο και την ηλικία (1.128  άτομα, άνδρες και γυναίκες άνω των 17 ετών, κάτοικοι όλοι της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης).  Τα ευρήματα της έρευνας παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημήτρης Κατσαντώνης στα γραφεία του συλλόγου στην Καλαμαριά
Ανάλογη έρευνα της ίδιας εταιρείας έγινε και στα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Στο ερώτημα αν έχουν εμβολιαστεί, ποσοστό 90,1% απάντησε θετικά, 8,5% αρνητικά και 1,5 δεν απάντησε. Από το ποσοστό που εμβολιάστηκαν 77,8% είναι εργαστηριακοί, 90,8% κλινικοί και 91,2 χειρουργοί. Και τις δύο δόσεις έκαναν 97,1% και μόνο τη μία 2,9%. Όσοι έκαναν μόνο τη μία δόση σε ποσοστό 100% απάντησαν ότι θα κάνουν και τη δεύτερη.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ